Olleo 12.10.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 i nie każdy, a raczej mało który parkieciarz sprawdzi i zadba o wszystko. Tylko proszę mi nie mówić, żebym wziął polecanego, acz droższego - wziąłem takiego posadzkarza i co? wziął ponad 2x cenę rynkową (55zł/m2 vs. 24zł/m2), a wcale lepiej niż reszta nie zrobił (mam porównanie 4 budów koło siebie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart123 12.10.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 jarekkur czyli pomijając kwestię podłoża, bo tak czy tak trzeba je sprawdzić, to bardziej polecasz zwykły (surowy) parkiet plus potem cyklinowanie, niż ten gotowy?Na ekspozycji parkiet z fazami wyglądał ekstra, tylko właśnie ciekawe czy przy układaniu uda się utrzymać te fazy w linii prostej. Z drugiej strony te fazy trochę gubią i maskują rozsychanie się drewna (bo jakieś szczeliny pewnie będą się pojawiać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 12.10.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 jarekkur czyli pomijając kwestię podłoża, bo tak czy tak trzeba je sprawdzić, to bardziej polecasz zwykły (surowy) parkiet plus potem cyklinowanie, niż ten gotowy? Na ekspozycji parkiet z fazami wyglądał ekstra, tylko właśnie ciekawe czy przy układaniu uda się utrzymać te fazy w linii prostej. Z drugiej strony te fazy trochę gubią i maskują rozsychanie się drewna (bo jakieś szczeliny pewnie będą się pojawiać). Zależy jaki gatunek..faz nienależy sie bać jesli chodzi o ogrzewanie posadzkowe to najlepsze rozwiązanie.Udaje sie je utrzymac w linii prostej co więcej lepiej wziąść elementy fazowane tylko wzdłóżnie (od czoła praca jest minimalna deszczółek.)..i wyglada to jak jeden długi elemant przez cale pomieszczenie(chyba że ktoś chce każdy element odrebnie..wtedy faza x4)..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart123 12.10.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 ghost34 Ty taki parkiet gotowy układałeś lub widziałeś na żywo? Polecasz?Sam parkiet niby droższy od zwykłego ale tańsza robocizna. Wychodzi na to samo. Podłoga jest gotowa w 2 dni. Dodatkowo ładny wygląd frezowanych klepek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 12.10.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Bart123, pytasz, czy hatchback, to dobry samochod. Pytaj o konkretny produkt, bo tak to mozna sobie akademickie dyskusje prowadzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.10.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 ghost34 Ty taki parkiet gotowy układałeś lub widziałeś na żywo? Polecasz? Sam parkiet niby droższy od zwykłego ale tańsza robocizna. Wychodzi na to samo. Podłoga jest gotowa w 2 dni. Dodatkowo ładny wygląd frezowanych klepek. ja takich parkietów ukladam kilka tysięcy metrów rocznie..nie wiem jaka podłoga jest gotowa w dwa dni chyba 30m/kw..i to tez nie za bardzo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.10.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Bart123, pytasz, czy hatchback, to dobry samochod. Pytaj o konkretny produkt, bo tak to mozna sobie akademickie dyskusje prowadzic. o jaki by produkt nie zapytał..czy fertig-parkiet czy parat-dos czy finish parkiet czy gajewski czy holz parkiet ale z 6mm warstwa drewna uzytkowego to wlasciwie pyta o to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart123 13.10.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Właśnie ja NIE pytam o tzw. finishparkiet, NIE chodzi mi o ten 2-warstwowy z 6mm warstwą. Chodzi mi o lity parkiet. Klepka wygląda jak w tradycyjnym parkiecie, tylko jest już w fabryce wyszlifowana, zaolejowana i ma fazy z 4 stron. Normalna klepka 500x70x22. Po przyklejeniu go do podłoża nie trzeba go już cyklinować. Firma która go produkuje - Wiśniewski. ghost34 układałeś coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.10.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Właśnie ja NIE pytam o tzw. finishparkiet, NIE chodzi mi o ten 2-warstwowy z 6mm warstwą. Chodzi mi o lity parkiet. Klepka wygląda jak w tradycyjnym parkiecie, tylko jest już w fabryce wyszlifowana, zaolejowana i ma fazy z 4 stron. Normalna klepka 500x70x22. Po przyklejeniu go do podłoża nie trzeba go już cyklinować. Firma która go produkuje - Wiśniewski. ghost34 układałeś coś takiego? układałem...wisniewski niedawno to zaczoł robic dąbex robi juz to dobre 5 lat na ogrzewanie posadzkowe wykluczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 13.10.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Ale Bart123 nic nie pisal o ogrzewaniu podlogowym. IMHO bardziej uzyteczne beda dla niego informacje typu: powtarzalnosc wymiarow klepek, wilgotnosc drewna, jakosc zastosowanego oleju, jakosc szlifu tego konkretnego produktu konkretnego producenta. Bart123, ja nic jeszcze nie kladlem, nie orientuje sie, ale wydaje mi sie, ze jesli chcesz brac deske gotowa, to niech bedzie z montazem - wowczas unikniesz ping-ponga odpowiedzialnosci w razie fakapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart123 13.10.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 ghost34 w takim razie co wg. Ciebie lepiej wybrać? Tradycyjny parkiet i potem cyklinowanie czy ten gotowy? Pod parkietem ogrzewania podłogowego nie będzie. Olleo parkiet, który by nie był, będę zamawiał tylko z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 14.10.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 ghost34 w takim razie co wg. Ciebie lepiej wybrać? Tradycyjny parkiet i potem cyklinowanie czy ten gotowy? Pod parkietem ogrzewania podłogowego nie będzie. Olleo parkiet, który by nie był, będę zamawiał tylko z montażem. Jeśli ci sie spieszy bierz gotowe.To jest dobrej jakości towar..ale... Jeśli nie... Nic nie zastapi recznej pracy doswiadczonego parkieciarza i nałożenie porzadnego oleju badz lakieru przez parkieciarza.Ale to a) kosztuje b) jest dośc długotrwałe bo cały cykl technologiczny prawidłowo ułożonego parkietu surowego to okolo 5-6tyg zalezy od metrazu ale. dajmy na to 100m/kw 1 tydzien ukladanie -3 tygodnie czekamy na ustabilizowanie - 1 tydzien na cyklinowanie lakierowanie czy olejowanie - i okolo 1 tydzien na utwardzenie się warstwy wierzchniej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 14.10.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Ale Bart123 nic nie pisal o ogrzewaniu podlogowym. IMHO bardziej uzyteczne beda dla niego informacje typu: powtarzalnosc wymiarow klepek, wilgotnosc drewna, jakosc zastosowanego oleju, jakosc szlifu tego konkretnego produktu konkretnego producenta. Bart123, ja nic jeszcze nie kladlem, nie orientuje sie, ale wydaje mi sie, ze jesli chcesz brac deske gotowa, to niech bedzie z montazem - wowczas unikniesz ping-ponga odpowiedzialnosci w razie fakapu. co masz na mysli piszac o powtarzalności wymiarów klepek??przeciez to jasno okreslone w normach, a parkiet wykonuje producent w/g niorm o ile sie nie mysle odstepstwo wymiarów nie moze przekraczac 2% ale zdarza sie niezmiernie rzadko. Jakośc szlifu producenta jest zawsze dobra bo to maszynowo, i z reguły kontrola jakosci jest zdeterminowana iso, o jakości zastosowanego oleju nie bede sie rozpisywał bo nie polecam zadnego fabrycznego.Wilgotnośc klepek tez w/g nor 9+-2% wilgotności. To sie tyczy każdego wymiaru i produktu podłogowego z każdego gatunku i klasy. Pozdrawiam P.S. To są rzeczy ważne ale u sprawdonych producentów ..pewne. O wiele ważniejsza jest rowność podłoza , jego wytrzymałość, grubośc i wysezonowanie i wilgotnośc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DonKizek 16.11.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Witam, wczoraj w nieswoim mieszkaniu przez przypadek po alkoholu wylałem wodę z wazonu na drewniany parkiet który niestety odbił. W jaki sposób mogę to szybko i tanio naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3 17.11.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 WitamPrzymierzam się do pierwszej pielęgnacji desek pokrytych olejem loba hs 2k impact oil. Na stronie producenta jest kilka produktów, które mogą być wykorzystane do tego celu: Aqua OilCare, ParkettOil oraz ParkettOil Deluxe. Ma ktoś doświadczenie z tymi produktami. Czy konieczne jest użycie polerki mechanicznej po nałożeniu parkett oil delux, tak jak sugeruje to producent. Podłoga była mało użytkowana dlatego najbardziej skłaniam się do pierwszych dwóch propozycji, ale otwarty jestem na sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bednarski 19.11.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Wyschnie i powinien wrócić do poprzedniego rozmiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 03.12.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 W sprawie parkietów. Wykonawca przekonuje mnie do parkietu olejowanego/woskowanego. Wygląda pięknie, bez dwóch zdań. Martwi mnie jednak kwestia dalszej pielęgnacji. 2 razy do roku przez pierwsze 2 lata, potem 1 raz w roku - to dobra praktyka ponoć. No i najlepsze - według "mojego" parkieciarza - taką usługę zamawia się u niego! czy to prawda, że sam nie mogę sobie wypielęgnować takiej podłogi? Byłem przekonany, że biorę puszkę oleju, podgrzewam jeśli trzeba, pędzelek/wałek i jadę... a parkieciarz mówi o maszynach... czy czegoś nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 07.01.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 W sprawie parkietów. Wykonawca przekonuje mnie do parkietu olejowanego/woskowanego. Wygląda pięknie, bez dwóch zdań. Martwi mnie jednak kwestia dalszej pielęgnacji. 2 razy do roku przez pierwsze 2 lata, potem 1 raz w roku - to dobra praktyka ponoć. No i najlepsze - według "mojego" parkieciarza - taką usługę zamawia się u niego! czy to prawda, że sam nie mogę sobie wypielęgnować takiej podłogi? Byłem przekonany, że biorę puszkę oleju, podgrzewam jeśli trzeba, pędzelek/wałek i jadę... a parkieciarz mówi o maszynach... czy czegoś nie rozumiem? Mi parkieciarz mówił że konserwować można samemu, ale można też zlecić. Kto bogatemu zabroni A ja mam pytanie o olejowany parkiet. Prawdopodobnie zdecydujemy się na parkiet olejowany gotowy. Czy po ułożeniu takiego parkietu jeszcze raz dodatkowo się go pokrywa olejem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.01.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Mi parkieciarz mówił że konserwować można samemu, ale można też zlecić. Kto bogatemu zabroni A ja mam pytanie o olejowany parkiet. Prawdopodobnie zdecydujemy się na parkiet olejowany gotowy. Czy po ułożeniu takiego parkietu jeszcze raz dodatkowo się go pokrywa olejem? Nie jest to konieczne, ale można! Problem w tym, że nie każdy może to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.01.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 W sprawie parkietów. Wykonawca przekonuje mnie do parkietu olejowanego/woskowanego. Wygląda pięknie, bez dwóch zdań. Martwi mnie jednak kwestia dalszej pielęgnacji. 2 razy do roku przez pierwsze 2 lata, potem 1 raz w roku - to dobra praktyka ponoć. No i najlepsze - według "mojego" parkieciarza - taką usługę zamawia się u niego! czy to prawda, że sam nie mogę sobie wypielęgnować takiej podłogi? Byłem przekonany, że biorę puszkę oleju, podgrzewam jeśli trzeba, pędzelek/wałek i jadę... a parkieciarz mówi o maszynach... czy czegoś nie rozumiem? Olej się wciera w powierzchnię! Dlatego po nałożeniu oleju pędzlem czy wałkiem należy go dobrze wetrzeć, nadmiar usunąć. Z tym może być problem na dużych powierzchniach. Wtedy maszynowo. W mieszkaniu dasz radę. Nalezy stosować technologię dokładnie z zaleceniami producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts