Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie do specow z branzy. Zaleca sie tutaj zeby korzystac z uslug firm parkieciarskich, bo najlepiej doradza etc ale w trojmiescie na razie kazda firma dosyc drogo liczy za material.

Rozumiem, ze usluga w takiej firmie ktora ma sklep firmowy i ponosi rozne koszty musi odpowiednio kosztowac ale czy 35 netto za ulozenie plus 33 za klej i grunt (bez wczesniejszego sprawdzenia nawet podloza) laczna cena 73 PLN brutto za SAMO POLOZENIE deski albo parkietu typu finish jest ok?

Druga sprawa to cena materialu , proponuje mi sie ceny fertig albo finish parkietu wyzsze o 30-40 procent od cen detalicznych zalecanych przez producenta.

W ten sposob nawet kupujac material z VAt 23% w internecie i tak ceny wychodza duzo nizsze od tych ktore maja parkieciarze. na dodatek wiadomo ze oni maja jeszcze spore rabaty od producenta, wiec wychodzi na to ze ktos chce po prostu zarobic na mnie z 70% na materiale.

Edytowane przez kaczor1978

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety cena ~70zl/m2 za robocizne z chemia, to norma, a sprawdzalem chyba kilkanascie firm we Wroclawiu i okolicach. Przyjmuje, ze placi sie za gwarancje. Mam tylko nadzieje, ze gwarancja parkieciarza jest wiecej warta, niz gwarancja tynkarza, dekarza, ciesli, murarza, czy ociepleniowca, bo te... w zasadzie nie istnieja i to pomimo stosownej umowy podpisanej przez obie strony.

Niestety cena ~70zl/m2 za robocizne z chemia, to norma, a sprawdzalem chyba kilkanascie firm we Wroclawiu i okolicach. Przyjmuje, ze placi sie za gwarancje. Mam tylko nadzieje, ze gwarancja parkieciarza jest wiecej warta, niz gwarancja tynkarza, dekarza, ciesli, murarza, czy ociepleniowca, bo te... w zasadzie nie istnieja i to pomimo stosownej umowy podpisanej przez obie strony.

Cene robocizny jeszcze rozumiem, wiadomo ze firma jakos tam to sobie kalkuluje, ale przycinania dodatkowo na materiale juz nei za bardzo ale kazdy orze jak moze dopoki mu wol nie zdechnie:>

ale teraz pytanie od odswiadczonych, jesli poloze warstwowa podloge typu finish pokryta olejowoskiem ktory byl utwardzany Uv w fabryce to czy bedzie istaniala mozliwosc punktowych napraw?

No i jesli tak to jaki olejowosk dobrac zeby nie namieszac z kolorem?Ma ktos takie doswiadczenia?

Edytowane przez kaczor1978

Trochę nawiążę do ostatniej dyskusji. Czy w przeciągu ostatnich miesięcy był jakiś skok cen drewna bądź gotowych desek dębowych?

Oczywiście wykonawcy i sprzedawcy ZAWSZE twierdzą, że "oni mają jeszcze starą cenę, a ostatnio drewno podrożało", albo "ostatnio skoczyły ceny dębu", ale wiem, że w większości to normalna nieudolna zagrywka marketingowa.

Pytam, bo we wrześniu dostałem informację o cenach, a ostatnio wycenę konkretnego metrażu i ceny u tego samego sprzedawcy różniły się... 45%!! :confused:

Jeszcze rozumiem, gdyby skoczyły 5-10% w sytuacji boomu gospodarczego i budowlanego, ale tutaj mamy raczej kryzys i odwrót konsumentów od materiałów drogich (a takim jest deska lita). No i ... 45%???

Mam pytanie o Bona Carl's 90. Czy ten olej powinien zabezpieczać drewno przed wodą? Zrobiłem test i mimo trzykrotnego olejowania wciąż woda się nie perli na powierzchni, jak po pierwszym olejowaniu byle olejem do tarasów/mebli tarasowych. Ja wiem, że oleje zewnętrzne zawierają z reguły wosk i pełno innych dodatków zabezpieczających, ale mimo wszystko mnie to dziwi. A może to kwestia zastosowania po aplikacji 90tki oleju Bona Carl's 25?

Czy np. po Maximus Lios Bioil + po aplikacji Maximus Lios Fissativo woda na parkiecie będzie się perlić, czy wchłaniać w deski?

Witam,

Proszę o pomoc w doborze oleju do podłogi.

Podłoga nowo ułożona, lita surowa deska jesionowa klasa natur, powierzchnia 60m2 (salon, kuchnia, korytarz - komunikacja) oraz lita surowa deska termojesion, powierzchnia 8m2 (łazienka).

Producent deski poleca: Maximus Lios Bioil + po aplikacji Maximus Lios Fissativo

Stolarz, który wykonał podłogę polecił: Pallmann Soyabase Plus.

Zależy mi na naturalnym oleju, mam zaufanie do stolarza, ale w specyfikacji produktu Pallmana wyczytałam, że jest to olejowosk, a wolałabym sam olej. Nie mogę doszukać się specyfikacji z Maximus Lios Bioil, ale u producenta podłogi powiedziano mi, że jest to olej nie olejo-wosk.

Proszę o opinię specjalistów, a także osoby użytkujace podłogi pokryte tymi środkami.

Znajoma polecała mi także olej Artelit, którym ma olejowane podłogi jesionowe i bardzo chwaliła, proszę o opinię także nt tego oleju.

Pozdrawiam

Kalina

Ja mam podłogę zaolejowaną olejem Maximus Lios i jest ok, właśnie będę po ponad 2 latach ponownie olejować, wcześniej nie było potrzeby.

Witam,

dzięki za odp, mam jeszcze pytanie czy po 2 latach można to olejowanie wykonać samemu czy wymagana jest firma, chodzi mi o stan podłogi i jeszcze jesli mozesz napisz jakie masz drewno i czy deski nabrały żółtego koloru po oleju (pewien sprzedawca sugerował to, ale jednocześnie chciał sprzedać drogi olejowosk.

Pozdrawiam

Przeglądałam już ten wątek i inne podobne w celu rozwiązania problemu parkietu dębowego w biurze. Był polakierowany i po kilku latach jest w bardzo kiepskim stanie (porysowany i miejscami wytarty do gołego drewna). Jestem zdecydowana na olej, bo żaden lakier chodzenia w butach długo nie wytrzyma (tyle wiem z forum i obserwacji szybkiego zrujnowania podłogi). Olejów jest trochę na rynku i tu pytanie - jaki olej najlepiej się sprawdzi do biura dość intensywnie używanego? Myślałam o Osmo ale jakoś wśród parkieciarzy nie ma takich zachwytów jak wśród użytkowników. Trudny w aplikacji czy jego jakość jest przesadzona w stosunku do ceny? Mój parkieciarz tylko lakierami się zajmuje, więc o olej nawet go nie pytam.

Mam pytanie o Bona Carl's 90. Czy ten olej powinien zabezpieczać drewno przed wodą? Zrobiłem test i mimo trzykrotnego olejowania wciąż woda się nie perli na powierzchni, jak po pierwszym olejowaniu byle olejem do tarasów/mebli tarasowych. Ja wiem, że oleje zewnętrzne zawierają z reguły wosk i pełno innych dodatków zabezpieczających, ale mimo wszystko mnie to dziwi. A może to kwestia zastosowania po aplikacji 90tki oleju Bona Carl's 25?

Czy np. po Maximus Lios Bioil + po aplikacji Maximus Lios Fissativo woda na parkiecie będzie się perlić, czy wchłaniać w deski?

nasi forumowi specjaliści mają urlopowy sezon, albo nawał klientów. Mam nadzieję, że któryś jednak da radę odpowiedzieć na moje pytanie.

Witam,

dzięki za odp, mam jeszcze pytanie czy po 2 latach można to olejowanie wykonać samemu czy wymagana jest firma, chodzi mi o stan podłogi i jeszcze jesli mozesz napisz jakie masz drewno i czy deski nabrały żółtego koloru po oleju (pewien sprzedawca sugerował to, ale jednocześnie chciał sprzedać drogi olejowosk.

Pozdrawiam

Mamy parkiet dębowy, kupiony olejowany i potem jeszcze raz zaolejowany, uważam to za dobre rozwiązanie. jeśli chodzi o kolor, to już kupiliśmy zaolejowany parkiet, więc zmiany nie widziałam, ale wiem, że w stosunku do surowego po olejowaniu na pewno zmienia kolor. Mam nadzieję, że z olejowaniem sobie poradzę, napiszę za jakieś 2 tygodnie.

Witam,

Na forum jestem pierwszy raz. Wybrałam ten wątek bo w nowym domu najbardziej zależy mi na ładnych podłogach.

Chciałam się dowiedzieć czy ma znaczenie jaką klase parkietu dębowego wybiore? Parkiet chciałabym ułożyć w jodełkę francuską. Czy muszę kupić parkiet odpowiednio przycięty, czy takie przycięcie do jodełki wykonuje parkieciarz?

Pozdrawiam

Witam,

Na forum jestem pierwszy raz. Wybrałam ten wątek bo w nowym domu najbardziej zależy mi na ładnych podłogach.

Chciałam się dowiedzieć czy ma znaczenie jaką klase parkietu dębowego wybiore? Parkiet chciałabym ułożyć w jodełkę francuską. Czy muszę kupić parkiet odpowiednio przycięty, czy takie przycięcie do jodełki wykonuje parkieciarz?

Pozdrawiam

1. no TAK - ma

2. NIE (ale jodełka jest brzydka no i NIEMODNA) :sick:

3. NIE

A możesz podpowiedzieć jaka jest różnica w użytkowaniu podłogi Klasy 1 i Klasy 3? wiem że różnią się wyglądem. a mi osobiście podoba się bardziej klasa 3.

Jeśli chodzi o jodełkę to wg mnie jest jak najbardziej modna;) a tak to sobie wyobrażam:

http://www.demoprojekt.pl//media/k2/items/cache/5c856eb25b3e1fc73f244a7686864411_XL.jpg

http://www.demoprojekt.pl//media/k2/items/cache/389b1419d386024814b9710bfcb9f5a1_XL.jpg

2. NIE (ale jodełka jest brzydka no i NIEMODNA) :sick:

widziałes jodełkę z paradora

http://www.parador.de/products/Parkett/Trendtime%25203/1144766

na zywo wygląda obłędnie w nowoczesnym domu

http://www.nataly.pl/galeria/meble-kuchenne-nowoczesne

2 rząd od gory po lewej masz jodełke

Edytowane przez f.5

Także jakie mogą być konsekwencje położenia parkietu III klasy?

Próbowałam szukać parkietu do położenia w jodełkę i bardzo ciężko jest go znaleść. Szczególnie w przystępnej cenie. Myślicie, że parkieciarz da radę przyciąć każdą klepkę aby efekt był jak na zdjęciu? czy to robota "głupiego"?

W uzżytkowaniu różnicy nie ma. To i to odkurzasz i myjesz.

Ja mam parkiet klasy 3, dąb. Zobacz w podpisie.

Dziękuję za odp. Kuchnia i łazienka świetne! Parkiet bardzo ładnie się prezentuje. Gdzie mogę zadać Ci pytanie o wyposażenie łazienki? w wątku o łazienkach nie mogłam znaleść nazwy modelu miski wc, umywalki, wanny. A są super;)