Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moi drodzy a jakie drewno najlepsze będzie na parkiet? dąb? Podzielcie się ze mną swoimi opiniami

Jeśli chodzi o parametry, to dąb lub jesion jest wariantem minimum (konkretnie chodzi o twardość i stabilność wymiarowa). Wszystko, co ponad (oczywiście cena w górę), to już kwestia gustu. Chyba, że chodzi o łazienki, to tylko jakiś tłusty egzotyk w stylu Teak.

Panie.. ale to nie jest klasa rustykalna. To jakies country western lamane przez styl jaskiniowy. Ok, troche przesadzam, wiem, ze to zamierzony efekt osiagniety mocnym szczotkowaniem, ale te pekniecia - tego normalnie w 3 klasie nie ma. 3 klasa wyglada bardziej tak:

http://psr.com.pl/userfiles/image/parkietkrajowy/parkiet_dab_klIII.jpg

To jest dokładnie to co mam na podłodze.

Widać, że to drewno, nie panel. Podłoga "żyje". :rolleyes:

Powtórzę moje pytanie, by nie zginęło i mam wielką nadzieję, że ktoś z praktyków zajrzy tutaj przed poniedziałkiem, bo muszę podjąć decyzję.

Mam pytanie o Bona Carl's 90. Czy ten olej powinien zabezpieczać drewno przed wodą? Zrobiłem test i mimo trzykrotnego olejowania wciąż woda się nie perli na powierzchni, jak po pierwszym olejowaniu byle olejem do tarasów/mebli tarasowych. Ja wiem, że oleje zewnętrzne zawierają z reguły wosk i pełno innych dodatków zabezpieczających, ale mimo wszystko mnie to dziwi. A może to kwestia zastosowania po aplikacji 90tki oleju Bona Carl's 25?

Czy np. po Maximus Lios Bioil + po aplikacji Maximus Lios Fissativo woda na parkiecie będzie się perlić, czy wchłaniać w deski?

I dodatkowe pytanie:

- jeden parkieciarz poleca euku-öl 2 Plus HS, który jest olejowoskiem (jestem raczej zdecydowany na olej naturalny) twierdząc, że lepiej zabezpieczy deskę, a np. Bona Carl's jest tylko olejem sosnowym

- drugi parkieciarz poleca wspomniany Maximus Lios Bioil + Maximus Lios Fissativo

Oba ww. oleje delikatnie przyciemniają deskę dębową, ale raczej wyciągając żółtą z niej barwę. Schody natomiast mam poolejowane Bona Carl's (kolor naturalny) i jestem zachwycony kolorem - sam olej ma kolor miodowy i właśnie taki kolor nabiera dąb nim potraktowany. Polecany natomiast Pallmann Magic Oil 2K jest olejo-woskiem. Mam mętlik i nie mam pojęcia na co się zdecydować.

118m2 podłogi będzie to olejowany dąb w salonie, gabinecie, jadalni, kuchni i sypialni, a 9m2, to olejowany Teak w łazienkach. Czy do łazienek musi być jakiś specjalny olej, czy np. wspomniany Bona Carl's 90 jest ok?

Czytałam zadowolonych z tej kombinacji Maximusa. Nawet tutaj z tego co pamiętam.

Kolega z pracy ma z kolei Bonę, na desce litej na podłogówce. I też zadowolony ;)

Twierdzę, że drewno drewnu nierówne. Tak, jak fornirowane (a nawet obłogowane) dębem drzwi sosnowe nie są drzwiami dębowymi. Nawiasem mówiąc nie stać mnie na drzwi dębowe, więc będa sosnowe ;)

a ja twierdzę ze 90 % ludzi nie pozna czy drewno jest warstwowe czy lite.

tak samo 90 % ludzi nie pozna czy masz na podłodze drewno za 300 zł m2 czy panel za 30 zł /m2

tu chodzi tylko o widzimisie inwestora i jego portfel. (moje zdanie)

czy taka połowka cegły to substytut sciany ceglanej ?

http://images64.fotosik.pl/596/29b8278ca5fac781med.jpg

no jasne ze substytut a ogromna rzesza kleintów kupuje gips z elkamino nazywając go cegłą recznieformowaną i co ?

dlaczego nie jak wygląda jak cegła a mozna taniej.

tak apropos dlaczego nie masz podłogówki - masz scienne czy inne rozwiązania w domu ?

To jest dokładnie to co mam na podłodze.

Widać, że to drewno, nie panel. Podłoga "żyje". :rolleyes:

Sorry ale to co masz na podłodze kiedyś zyło teraz jest martwe :(

ale ale nie jestem jakis zielony sam palę w kominku i posiadam lite jak i warstwowe drewno tylko moje juz nie zyje lecz jest przyklejone klejem do posadzki.

tu chodzi tylko o widzimisie inwestora i jego portfel. (moje zdanie)

Tak, to się zgadza. Większość ludzi nie odróżni plastikowych okien z okleiną od drewnianych, a jednak nie mogłem się przemóc, by takie kupić.

czy taka połowka cegły to substytut sciany ceglanej ?

[...]

no jasne ze substytut a ogromna rzesza kleintów kupuje gips z elkamino nazywając go cegłą recznieformowaną i co ?

dlaczego nie jak wygląda jak cegła a mozna taniej.

Sam kupiłem białą płytkę "stara cegła" z elkamino i sobie pluję w brodę, aczkolwiek tylko taka z białego cementu będzie biała - wszystkie cegły klinkierowe białe są de facto kremowe. Właściwości tej cementowej są beznadziejne, nawet po impregnacji.

tak apropos dlaczego nie masz podłogówki - masz scienne czy inne rozwiązania w domu ?

Mam wszedzie grzejniki. Deski, nawet warstwowe, na podłogówce, to nie jest specjalnie dobry pomysł, bo mają dość małą przenikalność cieplną, więc podłogówka nie jest wówczas tak skuteczna, jak grzejniki, a ja chronicznie nie cierpię chodzić po płytkach ceramicznych i panelach - płytki mam mieć tylko w holu wejściowym.

Tak, to się zgadza. Większość ludzi nie odróżni plastikowych okien z okleiną od drewnianych, a jednak nie mogłem się przemóc, by takie kupić.

.

Widzisz - kiedyś chorowałem na okna drewniane dlaczego ?

bo naturalnie i ładnie sie prezentują...itd idp

fakt faktem ze moja budowa prowadzona jest strasznie nieudolnie bom człowiek zapracowany i nie mam czasu wszystkiego doglądać ale dziekuję Bogu ze wstawiłem plastiki,

moje argumenty to :

- budowlancy strasznie nie szanują czyjejs własnosci i nawet plastiki ktorę sa wytrzymalsze niz drewniane uległy porysowaniu.

- kuzyn posiada okna drewniane i strasznie sie wypaczyły co skutkuje ubytkiem ciepła z domu

- po 6 latach musiał odnawiać je fakt faktem ze nie konserwował ich co roku ale teraz słuchaj...

koszt szlifowania i malowania to ponad 10 000 i tydzien pracy ekipy (on zmieniał przy okazji kolor wiec moze dlatego kwota wysoka i nakład pracy)

ale okna wyglądają rewelacyjnie przyznaję

posiadam 2 pary drzwi drewnianych zewnętrznych

narazie jestem zadowolony bo to 2 rok dopiero ale jeden wykonawa przyjezdzający rowerem obił ramę pedałem bo fachura nieumiejętenie wprowadzał swoj srodek transprtu na budowę :( i mam po nim pamiątkę.

Mam wszedzie grzejniki. Deski, nawet warstwowe, na podłogówce, to nie jest specjalnie dobry pomysł, bo mają dość małą przenikalność cieplną, więc podłogówka nie jest wówczas tak skuteczna, jak grzejniki, a ja chronicznie nie cierpię chodzić po płytkach ceramicznych i panelach - płytki mam mieć tylko w holu wejściowym.

bez urazy ale dla niektórych tu na forum dom bez podłogowki i jej akumulacji , pompy ciepła i taniej eksplatacji w nocnej taryfie to własnie substytut domu :(

a co do urokow posiadania drewna litego i podłogowki to na własnej osobie mogę stwierdzic ze da się

oczywiscie zatrzymuje ciepło deseczka, ale co sie nie robi dla własnego sampoczucia i widzimisie.

w łazience jest tez grzejnik ale podłogowka daje radę mimo dwoch przeszklen (nie mowie tu o kosztach grzania bo to inny temat)

http://images62.fotosik.pl/433/5f577581d57f70cdmed.jpg

szkoda ze nie masz dziennika na pewno naturalne rozwiazania ładnie sie prezentują.

pozdrawiam

kontynuując temat drewna (martwego lub nie) (litego lub warstwowego)

co bys uzył do impregnacji tarasu

http://images63.fotosik.pl/595/7e266154addec6d3med.jpg

przed kręceniem wykonawca uzył lakierobejcy remmersa i taras mi sie podobał (kolorystycznie)

teraz przed zimą wyczyscił go i uzył czegos z goła innego bardzo przyciemniając deskę co niekoniecznie mi sie podoba ale pasuje do deski w pokoju

co proponujesz ale tylko do impregnacji bez akcji kolorystycznej

dodam ze taras jest od południa wiec bardzo narazony na słonce

http://images62.fotosik.pl/597/087b199146652939med.jpg

Edytowane przez f.5

Co do cen to ja znalazlem wyroby firmy jawor w jednym ze sklepow internetowych BARDZO tanio. Linku nie bede podawal bo raz ze nie mam interesu w reklamowaniu dwa ze nic stamtad nie zamawialem,wiec nei wiem czy sa rzetelni,terminowi etc i nei chce brac odpowiedzialnosci jak ktos sie wladuje na mine.

Ale na przyklad deska lita debowa surowa klasy natur (wiec zaden odpad typu lux) 20x130x600-2000 za 150 brutto

albo massive parkiet gotowy jasion thermo bursztyn 16x70x490 za 130 brutto, dab country fertig parkiet gotowy kolo 100pln brutto.

Sa to wyroby gotowe znanej marki wiec nie ma tu mowy o zlej jakosci, sa one pakowane fabrycznie i chronione przed zawilgoceniem. Oczywiscie jest ryzyko ze sklep wezmie kasie i akurat upadnie ale takie juz zycie.

Mozna tez zrobic tak ze dogadac sie z parkieciarzem dobrym (jak jak zrobilem) i troche doplacic, ale miec jakies indywidualne rozwiazanie.

Generalnie ceny polecam negocjowac, bo roznice sa dramatyczne i czesto to ze ktos nam policzy za material 8% vat nie ma zadnego znaczenia.

jestem już tak zagubiona w temacie wyboru parkietu że szkoda gadać. Każdy parkieciarz z którym mam przyjemność rozmawiać ma zupełnie inne podejście na temat tego co można a co nie.

Możliwe że w związku z tym zrezygnuje z jodełki francuskiej na rzecz zwykłej jodełki klasycznej. Klepki są znacznie tańsze a i ceny położenia będą niższe.

Zastanawiam się jeszcze czy brać parkiet od razu olejowany? czy zdecydować się na olejowanie w domu?

Czy taki parkiet gotowy olejowany trzeba dodatkowo olejować? czy pielęgnacia jest taka smaa?

Chciałabym aby parkiet (dębowy) nabrał lekko chłodnego koloru. jak można to osiągnąć? bejca? sam olej?

czesc,

Stosowal moze ktos z kolegow oleje Lios i czy to sa dobre produkty ? Mi jakos dziwnie parkiet po tym oleju reaguje na wode. Krople ktore kapna na podloge, przetarte, zostawiaja male, biale kropki. To jest norma? Ma ktos jakies doswiadczenia z tym tematem ?

Od razu spytam, co mi polecicie do zabezpieczenia teraz zaolejowanego parkietu?

Widze, ze jest cos co sie zwie Lios Fissativo, tylko nie moge nigdzie znalezc co kto wie na ten temat. Jak znacie inne, to poleccie cos, byle bylo naprawde dobre.

Edytowane przez kiel.basa

Moze jakims specialnym srodkiem wyczyscic podloge i od nowa nalozyc olej? Sama jestem ciekawa co robic z takimi plamami.

Parkiet bardzo mi sie podoba, wlasnie rozwazam polozenie u siebie takiego parkietu debowego w klasyczna jodelke jak u Ciebie. Podasz mi rozmiar klepek?

Czy ktos sie orientuje jak osiagnac na nowym parkiecie debowym kolor jak na zdjeciach u kiel.basa?