Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie? :)

Obecnie wszelkie parkiety maja wilgotnosc i wszelkie parametry do natychmiastowego montazu.

elementy lite drewniane ukladamy ..te elementy stabilizuja (przyklejone do podłoża) sie w zaleznosci od gatunku i wymiaru od 14 do 21 dni potem cyklinujemy i dokonujemy wykonczen powierzchni,

Posadzki drewniane 2-3 warstwowe mozemy montowac od razu.

Witam,

mam pytanie o to, który olej zastosować.

Mam mieć parkiet dębowy we wszystkich pokojach plus korytarze + kuchnia oraz parkiet teakowy w łazienkach. Oba rodzaje mają być olejowane.

- Bona Carl's 90 i co jakis czas Bona Carl's 25?

- Bona Carl's 90 + Bona HS-Wax i pozniej co jakis czas Bona Wax Oil Refresher?

- Bona Craft Oil i co jakis czas Bona Care Oil?

- Bona Craft Oil + Bona Hard Wax Oil i co jakis czas?

Mam już schody zaolejowane Bona Carl's 90 i bardzo odpowiada mi kolor, ale nie wiem, czy konserwować to Bona Carl's 25, czy zawoskować HS-Waxem.

Moje wymagania, to brak połysku, dobra ochrona przed płynami (szczególnie w łazience i kuchni - deska nie powinna nasiąkać rozlanym płynem), brak "wybłyszczania" przy użytkowaniu i łatwość konserwacji. Co powiniennem wybrać?

• 2 weeks później...
Witam,

mam pytanie o to, który olej zastosować.

Mam mieć parkiet dębowy we wszystkich pokojach plus korytarze + kuchnia oraz parkiet teakowy w łazienkach. Oba rodzaje mają być olejowane.

- Bona Carl's 90 i co jakis czas Bona Carl's 25?

- Bona Carl's 90 + Bona HS-Wax i pozniej co jakis czas Bona Wax Oil Refresher?

- Bona Craft Oil i co jakis czas Bona Care Oil?

- Bona Craft Oil + Bona Hard Wax Oil i co jakis czas?

Mam już schody zaolejowane Bona Carl's 90 i bardzo odpowiada mi kolor, ale nie wiem, czy konserwować to Bona Carl's 25, czy zawoskować HS-Waxem.

Moje wymagania, to brak połysku, dobra ochrona przed płynami (szczególnie w łazience i kuchni - deska nie powinna nasiąkać rozlanym płynem), brak "wybłyszczania" przy użytkowaniu i łatwość konserwacji. Co powiniennem wybrać?

Przypominam sie niesmialo i licze na odpowiedz, bo wiem, ze mamy tutaj sporo praktykow-zawodowcow, ale i uzytkownikow podlog olejowanych i woskowanych.

poradźcie

czy drewno przestanie w końcu "pić" olej?

olejuję dąb i położyłam już 5 warstw i nadal nie ma efektu lekkiego połysku, takiego mokrego drewna...

znajomy mówi że drewno nigdy nie przestanie ciągnąć oleju, że ile bym nie pomalowała to zawsze mi wsiąknie i nic na wierzchu nie zostanie...

załamuję się :(

poradźcie

olejuję dąb i położyłam już 5 warstw i nadal nie ma efektu lekkiego połysku, takiego mokrego drewna...

znajomy mówi że drewno nigdy nie przestanie ciągnąć oleju, że ile bym nie pomalowała to zawsze mi wsiąknie i nic na wierzchu nie zostanie...

ja się nie znam za bardzo ale olej nigdy chyba nie da efektu połysku.... olejowosk prędzej, na pewno lakier.

ja się nie znam za bardzo ale olej nigdy chyba nie da efektu połysku.... olejowosk prędzej, na pewno lakier.

olej penetruje do wewnątrz struktury drewna, stąd powierzchnia jest bardzo matowa. Twój dąb już nie pije. Olej tez nie wchodzi zbyt głęboko w drewno. Nakładasz olej i go wcierając zbierasz nadmiar. Tak to jest w praktyce parkieciarskiej. Chcesz delikatny jedwabisty połysk, zastosuj wosk i go spoleruj.

ktoś coś jeszcze podpowie??

poradźcie

• 2 weeks później...

Ja widzę różnicę pomiędzy olejowaniem ręcznym - szmatka, olej te rzeczy a mechanicznym. No i niestety mechaniczne jest o wiele, wiele skuteczniejsze. Po robótkach ręcznych rzeczywiście jest bardziej matowe. Ale może się sugeruję ...

Ghost pamięta, kiedy była ostatnia pielęgnacja u mnie i nakładany olejmaszyną.

Tak wygląda podłoga olejowana u mnie, po 5 latach i jednej pielęgnacji (dobrze pamiętam Ghost?) - uwaga - jest koszmarnie brudna, bo łazimy w butach z tarasu, koty szaleją i zostawiają ślady łapek po deszczu.

Nie wiem czy dla Ciebie jest to wystarczająco "błyszczące" - jutro wrzucę fotki podłogi po umyciu.

Zdjęcie kiepskim aparatem i bez lampy, żeby nie podbijać.

IMG_3592.JPG

poradźcie

ojjj ok wiec teraz tak ...nie ma opcji aby woda sama z siebie odparowywująca nie zostawiła śladu czy na kafelce czy na oleju czy na olejowosku czy na lakierze wreszcie..to raz..dwa wszystko zależy czego oczekujesz jeśli jakimś cudem masz tak ze podlłga ci szybko chłonie wilgoć w łazience to masz zły gatunek i źle zaolejowane...generalnie w łazienkach, kuchniach jeśli jest właściwa ilość oleju nie powinno tak być w przypadkach normalnego użytkowania kiedy to człek wychodzi z wanny czy prysznica i tam do kilku minut za sobą powyciera tę wodę to żadnego problemu czy bonie 25 ..czy w innym specyfiku bez wosku nie widzę.

Jeśli masz zwyczaj pozostawiania po sobie wody na posadzce w łazience to raczej wosk z tymże ślad zawsze pozostanie jak napisałem wcześniej..i perlić się będzie jedynie na lakierach olejowoskach czy woskach z tymże, ażeby nie było za prosto..jeśli będzie kamienia dość dużo w owej wodzie efekt estetyczny będzie zbliżony badź nawet taki sam co więcej miejscowe poprawianie po tychże "wżerach"z kamiennych z odczynem zasadowym nie naprawisz pnktowo w sposób zadowalający i samowytracający się na niczym innym jeno na oleju.

Na olejowoskach czy woskach w trybie użytkowania pozostawiającym wodę po sobie do wyschnięcia..masz pielęgnacje de facto co tydzień aby cie ta posadzka cieszyła mogę cie zapewnić o tymże..mało tego mogę dać namiary na pare osób, którym łazienki wykonywałem i w życiu nie mieli problemów z użytkowaniem tychże połaci drewnianych ja się zawsze balem tylko jednego nawet nie na posadzkach tylko na blatach około umywalek..fluorów i sodu z past do zębów okazuje się, że też nie ma czego 2x high solid i swięty spokój..na forever..

z moich doświadczeń wynika:)

Edytowane przez ghost34

Nie mam jako tako w zwyczaju pozostawiania wody na podłodze, ale od paru tygodni mam już dwójkę, a nie jedno dziecko i po prostu może byc przez paręnaście/dziesiąt minut czasu, by podskoczyć z mopem.

W łazience ma być teak, a w pokojach, przedpokojach i kuchni dąb.

Czemu miejscowe poprawianie po woskach i olejowoskach jest problematyczne?

Nie mam jako tako w zwyczaju pozostawiania wody na podłodze, ale od paru tygodni mam już dwójkę, a nie jedno dziecko i po prostu może byc przez paręnaście/dziesiąt minut czasu, by podskoczyć z mopem.

W łazience ma być teak, a w pokojach, przedpokojach i kuchni dąb.

Czemu miejscowe poprawianie po woskach i olejowoskach jest problematyczne?

z prozaicznej przyczyny..zamiast nakladac 1 warstwe to nakladasz 2wie olej walsciwy czy tez olejowosk i wosk pielegnacja badz jako stala warstwa nr 2wa.

Wosk jako taki gorzej sie zaciera i z czasem jesli tych"poprawek" jest wiele to poprostu zrobia ci sia nacieki...z woskiem jest jeszcze tak na dodatek, ze im go wiecej tym gorzej:) vide np srodki na bazie woskow do pielegnacji parkietow lakierowanych, ktore to zmiekczaja lakier ktorych to z kolei twardość na dzien dzisiejszy i tak "doopy nie urywa"..a czeste pielegnacje wosku czy olejowosku masz jak w ruskim banku:)

Edytowane przez ghost34