f.5 07.04.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 a czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie? moj parkieciarz powiedział ze warto aby lezał aklimatyzował się dosłownie parę dni. cokolwiek to nie oznacza moj lezał ze 2- 3 dni na budowie ale to deska 3 warstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 15.04.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 a czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie? Obecnie wszelkie parkiety maja wilgotnosc i wszelkie parametry do natychmiastowego montazu. elementy lite drewniane ukladamy ..te elementy stabilizuja (przyklejone do podłoża) sie w zaleznosci od gatunku i wymiaru od 14 do 21 dni potem cyklinujemy i dokonujemy wykonczen powierzchni, Posadzki drewniane 2-3 warstwowe mozemy montowac od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 15.04.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Witam, mam pytanie o to, który olej zastosować. Mam mieć parkiet dębowy we wszystkich pokojach plus korytarze + kuchnia oraz parkiet teakowy w łazienkach. Oba rodzaje mają być olejowane. - Bona Carl's 90 i co jakis czas Bona Carl's 25?- Bona Carl's 90 + Bona HS-Wax i pozniej co jakis czas Bona Wax Oil Refresher? - Bona Craft Oil i co jakis czas Bona Care Oil?- Bona Craft Oil + Bona Hard Wax Oil i co jakis czas? Mam już schody zaolejowane Bona Carl's 90 i bardzo odpowiada mi kolor, ale nie wiem, czy konserwować to Bona Carl's 25, czy zawoskować HS-Waxem. Moje wymagania, to brak połysku, dobra ochrona przed płynami (szczególnie w łazience i kuchni - deska nie powinna nasiąkać rozlanym płynem), brak "wybłyszczania" przy użytkowaniu i łatwość konserwacji. Co powiniennem wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 15.04.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 ..... Posadzki drewniane 2-3 warstwowe mozemy montowac od razu. Uspokoiłeś mnie bo mój wykonawca od razu je położył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 24.04.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 Witam, mam pytanie o to, który olej zastosować. Mam mieć parkiet dębowy we wszystkich pokojach plus korytarze + kuchnia oraz parkiet teakowy w łazienkach. Oba rodzaje mają być olejowane. - Bona Carl's 90 i co jakis czas Bona Carl's 25? - Bona Carl's 90 + Bona HS-Wax i pozniej co jakis czas Bona Wax Oil Refresher? - Bona Craft Oil i co jakis czas Bona Care Oil? - Bona Craft Oil + Bona Hard Wax Oil i co jakis czas? Mam już schody zaolejowane Bona Carl's 90 i bardzo odpowiada mi kolor, ale nie wiem, czy konserwować to Bona Carl's 25, czy zawoskować HS-Waxem. Moje wymagania, to brak połysku, dobra ochrona przed płynami (szczególnie w łazience i kuchni - deska nie powinna nasiąkać rozlanym płynem), brak "wybłyszczania" przy użytkowaniu i łatwość konserwacji. Co powiniennem wybrać? Przypominam sie niesmialo i licze na odpowiedz, bo wiem, ze mamy tutaj sporo praktykow-zawodowcow, ale i uzytkownikow podlog olejowanych i woskowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 30.04.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 poradźcie czy drewno przestanie w końcu "pić" olej? olejuję dąb i położyłam już 5 warstw i nadal nie ma efektu lekkiego połysku, takiego mokrego drewna... znajomy mówi że drewno nigdy nie przestanie ciągnąć oleju, że ile bym nie pomalowała to zawsze mi wsiąknie i nic na wierzchu nie zostanie... załamuję się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 30.04.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2014 poradźcie czy drewno przestanie w końcu "pić" olej? olejuję dąb i położyłam już 5 warstw i nadal nie ma efektu lekkiego połysku, takiego mokrego drewna... znajomy mówi że drewno nigdy nie przestanie ciągnąć oleju, że ile bym nie pomalowała to zawsze mi wsiąknie i nic na wierzchu nie zostanie... załamuję się ja się nie znam za bardzo ale olej nigdy chyba nie da efektu połysku.... olejowosk prędzej, na pewno lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.05.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Przypominam sie niesmialo i licze na odpowiedz, bo wiem, ze mamy tutaj sporo praktykow-zawodowcow, ale i uzytkownikow podlog olejowanych i woskowanych. Jeżeli ma być matowo, nalezy stosować Bona Carls 25. Żadnych wosków czy olejo-wosków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.05.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 ja się nie znam za bardzo ale olej nigdy chyba nie da efektu połysku.... olejowosk prędzej, na pewno lakier. olej penetruje do wewnątrz struktury drewna, stąd powierzchnia jest bardzo matowa. Twój dąb już nie pije. Olej tez nie wchodzi zbyt głęboko w drewno. Nakładasz olej i go wcierając zbierasz nadmiar. Tak to jest w praktyce parkieciarskiej. Chcesz delikatny jedwabisty połysk, zastosuj wosk i go spoleruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 01.05.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2014 Jeżeli ma być matowo, nalezy stosować Bona Carls 25. Żadnych wosków czy olejo-wosków! ale czy sam olej zabezpieczy podloge w kuchni i lazience na tyle, zeby nie pila wody, a sie perlila? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 03.05.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 ktoś coś jeszcze podpowie?? poradźcie czy drewno przestanie w końcu "pić" olej? olejuję dąb i położyłam już 5 warstw i nadal nie ma efektu lekkiego połysku, takiego mokrego drewna... znajomy mówi że drewno nigdy nie przestanie ciągnąć oleju, że ile bym nie pomalowała to zawsze mi wsiąknie i nic na wierzchu nie zostanie... załamuję się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 03.05.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2014 Dobierz na ten olej odpowiedni wosk i bedziesz mial/miala lekki polysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.05.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 niekoniecznie po pierwsze jaki to olej i jakie drewno ..tyle oleju wpije to jakas masakra...drewno ma swa chlonnosc i po 2-3razach powinien juz element drewniany "nie pić" jeno zostawać w swej strukturze na wierzchu..i dac wlasnie efekt satyny..tak b porzadany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 13.05.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 A nikt nie jest w stanie mi nic podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 15.05.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 A nikt nie jest w stanie mi nic podpowiedzieć? oczywiscie ze 25tka to jest olej 25% służący i dedykowany właśnie do pielegnacji generalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 15.05.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Ale nie pytałem, czy służy do pielęgnacji, bo to to wiem, tylko: ale czy sam olej zabezpieczy podloge w kuchni i lazience na tyle, zeby nie pila wody, a sie perlila? Wykonawca koniecznie poleca wosk na ten olej lub olejowosk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.05.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Ja widzę różnicę pomiędzy olejowaniem ręcznym - szmatka, olej te rzeczy a mechanicznym. No i niestety mechaniczne jest o wiele, wiele skuteczniejsze. Po robótkach ręcznych rzeczywiście jest bardziej matowe. Ale może się sugeruję ... Ghost pamięta, kiedy była ostatnia pielęgnacja u mnie i nakładany olejmaszyną. Tak wygląda podłoga olejowana u mnie, po 5 latach i jednej pielęgnacji (dobrze pamiętam Ghost?) - uwaga - jest koszmarnie brudna, bo łazimy w butach z tarasu, koty szaleją i zostawiają ślady łapek po deszczu. Nie wiem czy dla Ciebie jest to wystarczająco "błyszczące" - jutro wrzucę fotki podłogi po umyciu. Zdjęcie kiepskim aparatem i bez lampy, żeby nie podbijać. poradźcie czy drewno przestanie w końcu "pić" olej? olejuję dąb i położyłam już 5 warstw i nadal nie ma efektu lekkiego połysku, takiego mokrego drewna... znajomy mówi że drewno nigdy nie przestanie ciągnąć oleju, że ile bym nie pomalowała to zawsze mi wsiąknie i nic na wierzchu nie zostanie... załamuję się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 15.05.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) ojjj ok wiec teraz tak ...nie ma opcji aby woda sama z siebie odparowywująca nie zostawiła śladu czy na kafelce czy na oleju czy na olejowosku czy na lakierze wreszcie..to raz..dwa wszystko zależy czego oczekujesz jeśli jakimś cudem masz tak ze podlłga ci szybko chłonie wilgoć w łazience to masz zły gatunek i źle zaolejowane...generalnie w łazienkach, kuchniach jeśli jest właściwa ilość oleju nie powinno tak być w przypadkach normalnego użytkowania kiedy to człek wychodzi z wanny czy prysznica i tam do kilku minut za sobą powyciera tę wodę to żadnego problemu czy bonie 25 ..czy w innym specyfiku bez wosku nie widzę.Jeśli masz zwyczaj pozostawiania po sobie wody na posadzce w łazience to raczej wosk z tymże ślad zawsze pozostanie jak napisałem wcześniej..i perlić się będzie jedynie na lakierach olejowoskach czy woskach z tymże, ażeby nie było za prosto..jeśli będzie kamienia dość dużo w owej wodzie efekt estetyczny będzie zbliżony badź nawet taki sam co więcej miejscowe poprawianie po tychże "wżerach"z kamiennych z odczynem zasadowym nie naprawisz pnktowo w sposób zadowalający i samowytracający się na niczym innym jeno na oleju.Na olejowoskach czy woskach w trybie użytkowania pozostawiającym wodę po sobie do wyschnięcia..masz pielęgnacje de facto co tydzień aby cie ta posadzka cieszyła mogę cie zapewnić o tymże..mało tego mogę dać namiary na pare osób, którym łazienki wykonywałem i w życiu nie mieli problemów z użytkowaniem tychże połaci drewnianych ja się zawsze balem tylko jednego nawet nie na posadzkach tylko na blatach około umywalek..fluorów i sodu z past do zębów okazuje się, że też nie ma czego 2x high solid i swięty spokój..na forever.. z moich doświadczeń wynika:) Edytowane 15 Maja 2014 przez ghost34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 15.05.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Nie mam jako tako w zwyczaju pozostawiania wody na podłodze, ale od paru tygodni mam już dwójkę, a nie jedno dziecko i po prostu może byc przez paręnaście/dziesiąt minut czasu, by podskoczyć z mopem. W łazience ma być teak, a w pokojach, przedpokojach i kuchni dąb. Czemu miejscowe poprawianie po woskach i olejowoskach jest problematyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 15.05.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 (edytowane) Nie mam jako tako w zwyczaju pozostawiania wody na podłodze, ale od paru tygodni mam już dwójkę, a nie jedno dziecko i po prostu może byc przez paręnaście/dziesiąt minut czasu, by podskoczyć z mopem. W łazience ma być teak, a w pokojach, przedpokojach i kuchni dąb. Czemu miejscowe poprawianie po woskach i olejowoskach jest problematyczne? z prozaicznej przyczyny..zamiast nakladac 1 warstwe to nakladasz 2wie olej walsciwy czy tez olejowosk i wosk pielegnacja badz jako stala warstwa nr 2wa. Wosk jako taki gorzej sie zaciera i z czasem jesli tych"poprawek" jest wiele to poprostu zrobia ci sia nacieki...z woskiem jest jeszcze tak na dodatek, ze im go wiecej tym gorzej:) vide np srodki na bazie woskow do pielegnacji parkietow lakierowanych, ktore to zmiekczaja lakier ktorych to z kolei twardość na dzien dzisiejszy i tak "doopy nie urywa"..a czeste pielegnacje wosku czy olejowosku masz jak w ruskim banku:) Edytowane 15 Maja 2014 przez ghost34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts