Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktos z fachowcow mial zle doswiadczenia z klejem kerakoll?

Mam podobny problem, jak forumowiczka w tym watku (link do posta Jarekkura z dyskusji):

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?106387-Parkiet-kto-pyta-nie-b%C5%82%C4%85dzi-rady-pomys%C5%82y-problemy-materia%C5%82y-itd&p=3496767&viewfull=1#post3496767

U mnie posadzka podkuwana w celu zmierzenia wilgotnosci i bylo ok. Klejony byl jakos w sierpniu. Od tej pory wilgotnosc powietrza 55-65%, nigdy wiecej, chyba ze chwilowo po jakims malowaniu. Parkiet sobie lezal w paczkach w domu ponad miesiac przed polozeniem. Posadzka gruntowana Bautec Tec Primer D, a klejona tak samo Kerakol SLC Eco L34 Plus. Nie mam pojecia, czy dociskali parkiet, bo nie moglem wziac urlopu, a zaczynali i konczyli robote, jak bylem w pracy. Po poludniu nic na parkiecie nie lezalo.

I tak samo, jak u forumowiczki pelno miejsc gluchych - glownie w rogach i zaulkach pomieszczen. W niektorych miejscach klepki wisza w powietrzu - szczegolnie rogi i przy schodach/plytkach, gdzie jest dylatacja korkiem (tutaj nawet pracuje przy chodzeniu). O dziwo problem dotyczy chyba tylko debu - teak trzyma, ale w lazienkach byl dodatkowo grunt epoksydowy. O ile jestem w stanie ocenic (jest takie miejsce, gdzie w pokoju nie mam parkietu i mozna troche zajrzec pod luzna klepke), to klej na posadzce trzyma, ale puscil klepke.

Trzeba zrywac calosc? Parkieciarz chce wiercic i wstrzykiwac klej. Moim zdaniem albo ten kerakoll, to jakies ekogowno, albo go bylo po prostu za malo. Najgorsze, ze juz mieszkamy, a problem najbardziej dotyczy miejsc najczesciej uzywamych - kuchni i przedpokoju przed nia.

p.s. czy od 2009 nic sie nie zmienilo i wciaz minimum 60% powierzchni klepki musi byc przyklejone?

Edytowane przez Olleo

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W poniedzialek wchodzi ekipa parkieciarzy, mamy parkiet debowy olejowany (gotowy juz). Jest juz u nas w domu. Gdy wybieralam go 2 miesiace temu klepki wydawaly mi sie wieksze, teraz jak juz jest w salonie, wydaja sie takie waskie... Ale mam nadzieje, ze potem sie przyzwyczaje i bede zachwycona.

I teraz pytanie za 100 punktow... Jak go polozyc- klasycznie czy w jodelke? Salon w stylu skandynawskim - jasniutko szare sciany, biale listwy przypodlogowe, komin z cegly rozbiorkowej + piec kominkowy z bialymi kaflami.

W poniedzialek wchodzi ekipa parkieciarzy, mamy parkiet debowy olejowany (gotowy juz). Jest juz u nas w domu. Gdy wybieralam go 2 miesiace temu klepki wydawaly mi sie wieksze, teraz jak juz jest w salonie, wydaja sie takie waskie... Ale mam nadzieje, ze potem sie przyzwyczaje i bede zachwycona.

I teraz pytanie za 100 punktow... Jak go polozyc- klasycznie czy w jodelke? Salon w stylu skandynawskim - jasniutko szare sciany, biale listwy przypodlogowe, komin z cegly rozbiorkowej + piec kominkowy z bialymi kaflami.

Wystrój wnętrza wskazuje na ułożenie pokładowe. Pozdrawiam.

65 mm x 490 mm

Czterostronnie fazowany? Bez fazowania na jodelke nie wyglada ladnie - przynajmniej dla mnie zywcem bylby wziety gdzies z lat 80tych i PRLowskich mieszkan, nawet jesli olejowanie mocno pozytywnie wplyneloby na wyglad. Za to fazowany na jodelke wyglada b. ciekawie, ale do ww. wystroju tez mi sie wydaje, ze pokladowy uklad bedzie ladniejszy.

Witajcie :)

Mam i ja swoje deski :) Zaolejowane Lobą ImpactOil. Mam pytanie - deska jest fazowana i w miejscu styku faz widać, jak olej się błyszczy

(można to też zobaczyć na niektórych zdjęciach tutaj). Czy to znaczy, że nie wytarto dokładnie stamtąd oleju? Panowie fachowcy, jak wyszło Waszym zdaniem?

Zdjęcie0153.jpgZdjęcie0154.jpgZdjęcie0155.jpgZdjęcie0156.jpgZdjęcie0160.jpg

Czy to znaczy, że nie wytarto dokładnie stamtąd oleju?

IMHO tak. U mnie w paru miejscach, jak parkiet zapracowal, wycisnal sie olej na styku desek. Tam, gdzie nie zauwazylem, teraz ciezko go zebrac bez papieru sciernego.

Podloga ladna, ale dobrze, ze nie wzialem Loby, tylko Bone - kolor mi sie znacznie bardziej w Bonie podoba (tak, wiem, ze duzo zalezy od balansu bieli).

IMHO tak. U mnie w paru miejscach, jak parkiet zapracowal, wycisnal sie olej na styku desek. Tam, gdzie nie zauwazylem, teraz ciezko go zebrac bez papieru sciernego.

Podloga ladna, ale dobrze, ze nie wzialem Loby, tylko Bone - kolor mi sie znacznie bardziej w Bonie podoba (tak, wiem, ze duzo zalezy od balansu bieli).

Olleo nic takowego sie nie stało heheeh to jest niemozliwe poprostu..

Flawia wyszło bardzo pieknie..nic sie niedzieje w miare uzytkowania posadzka sie wyrówna a te łezki się wytracą spokojnie podłogę masz sliczną..

Olleo nic takowego sie nie stało heheeh to jest niemozliwe poprostu..

Flawia wyszło bardzo pieknie..nic sie niedzieje w miare uzytkowania posadzka sie wyrówna a te łezki się wytracą spokojnie podłogę masz sliczną..

Dzięki, jestem spokojniejsza :)

ghost, napisz mi jeszcze, czy szczotkowanie desek ma znaczenie dla ilości zużytego oleju?