Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Dzień dobry. Mam problem z parkietem dębowym. Podoba mi się jego jasny, surowy wygląd, po lakierowaniu mocno zmienia kolor i ma połysk mimo że lakier jest niby matowy. Skończyło się na zdzieraniu lakieru. Czym potraktować ten parkiet żeby był: jasny, miał "surowy" wygląd i świecił się jak psu... oczy :)

Dzień dobry. Mam problem z parkietem dębowym. Podoba mi się jego jasny, surowy wygląd, po lakierowaniu mocno zmienia kolor i ma połysk mimo że lakier jest niby matowy. Skończyło się na zdzieraniu lakieru. Czym potraktować ten parkiet żeby był: jasny, miał "surowy" wygląd i świecił się jak psu... oczy :)

nie zrozumiałam. Ma się świecić w końcu, czy nie??

deski ktore mam na podłodze są potraktowane olejem swiatłoutwardzalnym czy jakos tak i są matowe.

te same deski ktore stolarz od schodów przykleił do sciany bo to bedzie garderoba potraktował olejowoskiem takim jak do schodów i ta sciana z desek zaczęła sie błyszcze jak psu- oczy

ale to mi na rękę bo to przyszła garderoba wiec woda z ubran nie będzie wnikałą weń (deskę)

tu widac jak sie blyszczy deseczka

https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/9Pazdziernika2014?noredirect=1#6106069463712208754

dzis odebrałem probną deskę ktora została potraktowana olejowoskiem matowym i błyszczącym

wniosek jest taki ze pozostanę przy tym co mam w tej chwili czyli samym oleju bo okazuje sie ze jak przlecę podłogę tylko wodą czyli dobrze wykręconym mopem prostokątnym to podłoga odzywa nabiera jak by kontrastu.

na razie niczego innego nie stosuję oprocz wody

Najlepiej lakierem Bona Naturale. Drewno jest lakierowane a wygląda jak "surowe" bezpośrednio po szlifowaniu.

jarekkur,

napisz konkretnie, który produkt masz na myśli - bona naturale 1k? 2k? Ja mam parkiet dębowy pomalowany Bona traffic HD, który miał być matowy...daleko mu do tego...rozważam cyklinowanie, chcę efekt surowego, matowego drewna, ale mam obawy, że historia się powtórzy...

może pokażesz zdjęcia z realizacji z produktem, który polecasz?

Proszę o radę odnośnie ługowania desek sosnowych i co dalej...

Czy po ługowaniu mogę użyć lakieru czy tylko olej się nadaje? Praktycznie wszędzie czytam iż po ługowaniu olejują a my chcemy polakierować dechy.

Chcemy uzyskać efekt bielonej półmatowej deski.

Czy polecacie jakiś sprawdzony lakier w odcieniach bieli?

Witam.

Mam problem z parkietem olejowanym.

Surowy parkiet debowy byl polozony w czerwcu 2014, zaolejowany Bona Carls 90 przez fachowcow. wyszlo super, piekny matowy parkiet.

powiedzieli nam zeby 6-9 miesiecy po polozeniu zaolejowac ponownie. a pozniej mniej wiecej co rok. widzielismy ze parkiet juz wyblakl, troche sie tez rozsechl i pojawily sie szpary (pewnie bardziej z powodu suchego powietrza w zimie) wiec stwierdzilsmy ze czas na olejowanie.

Fachowcy nam wczesniej powiedzieli ze mozemy uzyc do pononwnego olejowania tego co nam zostalo (90ka). i sprobowalismy sami. kladlismy olej bawleniana szmatka recznie. niestety wyglada na to ze polozylismy za duzo, po kilkunastu godzinach weszlismy do mieszkania i ewidentnie parkiet sie swieci, czuc w wielu miejscach ze jest bardzo delikatna ale jednak warstwa oleju, daje efekt troche jak po lakierze, ale oczywiscie nierownomiernie bo w niektorych miejscach olej sie wchlonal i jest OK. ale jednak nadal wiekszosc powierzchni nadmiernie sie swieci i czuc w dodyku olej. efekt oczywiscie jest zdecydowanie nie taki jak zamierzony, parkiet swieci sie i do tego nierownomiernie.

macie jakies rady jak pozbyc sie tego nadmiaru, jest jakakolwiek szansa zrobic to recznie ? czy jednak fachowcy z maszyna musza wejsc?...

z gory dziekuje za wszelkie rady

posiadam stolik w salonie. blat wykonany z drewna dębowego. Stolarz twierdził ze blat był olejowany 2-3 razy. Stolik jest nowy.

Zauważyłam, że na blacie robią się plamy po samej wodzie. Przykładowo wycieram delikatnie blat drewniany zwilżoną czystą szmatką, po chwlil po wyschnięciu widać białe smugi na drewnie. To samo dzieje, sie gdy położy się np. szklanke z wilgotnym spodem. Zostaja slady.

Postaram się dodać zdjęcie

jarekkur,

napisz konkretnie, który produkt masz na myśli - bona naturale 1k? 2k? Ja mam parkiet dębowy pomalowany Bona traffic HD, który miał być matowy...daleko mu do tego...rozważam cyklinowanie, chcę efekt surowego, matowego drewna, ale mam obawy, że historia się powtórzy...

może pokażesz zdjęcia z realizacji z produktem, który polecasz?

Nie robię zdjęć z wszystkich własnych budów, chyba, że przygotowuję temat do artykułu.

Polecam Bona Naturale. Oba są głębokim matem 0-5Gloss.

Witam.

Mam problem z parkietem olejowanym.

Surowy parkiet debowy byl polozony w czerwcu 2014, zaolejowany Bona Carls 90 przez fachowcow. wyszlo super, piekny matowy parkiet.

powiedzieli nam zeby 6-9 miesiecy po polozeniu zaolejowac ponownie. a pozniej mniej wiecej co rok. widzielismy ze parkiet juz wyblakl, troche sie tez rozsechl i pojawily sie szpary (pewnie bardziej z powodu suchego powietrza w zimie) wiec stwierdzilsmy ze czas na olejowanie.

Fachowcy nam wczesniej powiedzieli ze mozemy uzyc do pononwnego olejowania tego co nam zostalo (90ka). i sprobowalismy sami. kladlismy olej bawleniana szmatka recznie. niestety wyglada na to ze polozylismy za duzo, po kilkunastu godzinach weszlismy do mieszkania i ewidentnie parkiet sie swieci, czuc w wielu miejscach ze jest bardzo delikatna ale jednak warstwa oleju, daje efekt troche jak po lakierze, ale oczywiscie nierownomiernie bo w niektorych miejscach olej sie wchlonal i jest OK. ale jednak nadal wiekszosc powierzchni nadmiernie sie swieci i czuc w dodyku olej. efekt oczywiscie jest zdecydowanie nie taki jak zamierzony, parkiet swieci sie i do tego nierownomiernie.

macie jakies rady jak pozbyc sie tego nadmiaru, jest jakakolwiek szansa zrobic to recznie ? czy jednak fachowcy z maszyna musza wejsc?...

z gory dziekuje za wszelkie rady

panowie fachowcy użyli języka, który sami dobrze rozumieją. Położyć oznacza wetrzeć jedną warstwę oleju. Wyście położyli i czekali aż wyschnie (się utwardzi). Spróbujcie szmatami wcierać i ścierać, może coś pomoże. Inaczej wołać tych panów aby wam odpłatnie to zrobili.

• 1 month później...