dominikams 15.08.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 tak wyglada moj olejowany parkiet ( troszke ciemno wyszedł ale w rzeczywistosci jest jasniejszy) http://www.kotowicz.info/najnowsze1/PICT1759.jpg ja jestem BARRRDZO zadowolona Śliczny - to jest to, co podoba mi się w oleju - piękny kolor drewna Jak ci sie udało zrobić połaczenie 2 podłóg bez listwy? Wygląda rewelacyjnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 15.08.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 tak wyglada moj olejowany parkiet ( troszke ciemno wyszedł ale w rzeczywistosci jest jasniejszy) http://www.kotowicz.info/najnowsze1/PICT1759.jpg ja jestem BARRRDZO zadowolona Śliczny - to jest to, co podoba mi się w oleju - piękny kolor drewna Jak ci sie udało zrobić połaczenie 2 podłóg bez listwy? Wygląda rewelacyjnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 15.08.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Ja mam pytanie w związku z zapachem oleju - naprawde cały czas go czuć? Podajcie nazwy preparatów i wasze opinie na ich temat, prosze... ??????? olej czuć??? wcale !!!!! moj olej został przywieziony z Niemiec ,z osiedlowego sklepiku , lokalny `wykonawca-stolarz handluje specyfikami do drewna .Brat przywiozł mi ok 5 l oleju ( kosztował ok 300zł). Nazywa sie ol-rustical ale jaka to firma ??? nie mam pojecia- na plasticowym opakowaniu brak nazwy( olej był rozlewany według życzenia).Kupilismy wcześniej olej w Castoramie (ponoć dobry do mebli drewnianych -ogrodowych ) ale w porownaniu do tego z Niemiec -to woda !!!! Zostało nam ok. 1 litra i zamierzamy jeszcze przed zimą natrzec nim wszystkie nasze drewniane mebelki tarasowe. Co do połączenia płytek i parkietu ..... to zasługa płytkarza i parkieciarza Płytkarz zakończyl płytki cieniutką -gietą listwą , a układajacy parkiet bardzo starannie docinali klepki do wygietej listwy ( sporo zabawy ,ale efekt jest !!!)..... a parkiet układł moj mąż ,sąsiad -złota rączka i Dziadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 15.08.2005 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Oj, gratuluję zdolnych chłopaków!!! A czy istniałaby możliwosc sprawdzenia w jakiś sposób producenta tego lakieru - może jakies namiary na ten sklepik - poprosiłabym ciotkę, żeby zadzwoniła, ona jedzie niedługo do Niemiec, może bym ją wykorzystała do przywiezienia Będę wdzięczna za każdą informację!! Aha, a na jaką powierzchnię wystarczyło tego oleju (4 l. , jak rozumiem wam wyszło - to niedużo ) D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 15.08.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Oj, gratuluję zdolnych chłopaków!!! A czy istniałaby możliwosc sprawdzenia w jakiś sposób producenta tego lakieru - może jakies namiary na ten sklepik - poprosiłabym ciotkę, żeby zadzwoniła, ona jedzie niedługo do Niemiec, może bym ją wykorzystała do przywiezienia Będę wdzięczna za każdą informację!! Aha, a na jaką powierzchnię wystarczyło tego oleju (4 l. , jak rozumiem wam wyszło - to niedużo ) D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiontko 15.08.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Ew-ka ,piekna ta Twoja podloga....ja tez mam parkiet debowy,czeka az wyschna wylewki,planowalismy matowy lakier ale teraz mam watpliwosci po obejrzeniu Twoich zdjec,tez bylabym wdzieczna za nazwe tego oleju... kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 16.08.2005 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 ja sie chyba zdecyduje na lakier z efektem olejowania, firma nazywa sie na B jakos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 16.08.2005 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 ja sie chyba zdecyduje na lakier z efektem olejowania, firma nazywa sie na B jakos Tylko żeby ci nie wyszło tak, jak z drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 16.08.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 mysle ,że w kazdym sklepiku w Niemczech z art. do drewna można nabyć olej ,ktory będzie lepszy od naszych ( niestety) krajowych poproś ciocie niech sie wybierze do takiego sklepu a na pewno jej dobrze doradzą. te 4 litry starczyły na 43m 2 parkietu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nika.j 04.12.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Lakierowac - lakierem Hartz Lack (o ile nazwy nei pomerdałem, ale chyb atak się to pisze) lub woskować 2-4 razy , każdą warstwe przecierając specjalną wełenką. Super wychodzi. Zrobiliśmy tak podłoge u baaaaardzo wymagającego klienta, minęły juz dwa lata,w domku toczą się huczne imprezy a podłoga dalej jak nowa. Woski dostepne sa w sklepach typu Castorama po przystępnych cenach Serdecznie pozdrawiam PAweł Adamski 0503308819 Czy taka podłoga woskowana wytrzyma szaleńcze zabawy naszego 40 kg pupilka pieska i jego pazurki. Pozdrawiam Nika j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 05.12.2005 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2005 ja sie chyba zdecyduje na lakier z efektem olejowania, firma nazywa sie na B jakos Tylko żeby ci nie wyszło tak, jak z drzwiami. olalem wszystko, mam polmatowy najbardziej smierdzacy lakier jaki tylko zostal wyprodukowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 09.12.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Ale dajecie popalić . To mam wreszcie olejować czy lakierować??? Wybrałam ostatecznie olej i jest cudnie - miałaś rację Ewuniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 09.12.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 cieszę sie ,że Ty sie cieszysz Soniko!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 06.02.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Jesteśmy na etapie decyzji lakierować czy olejować. Bieżący wątek potwierdza moje zdanie za olejowaniem; żona jeszcze się zastanawia. Ale czy nikt nie kładzie parkietu jesionowego? MaciekPS. Najbardziej podoba nam się gatunek III i na taki się zdecydowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 06.02.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Jesteśmy na etapie decyzji lakierować czy olejować. Bieżący wątek potwierdza moje zdanie za olejowaniem; żona jeszcze się zastanawia. Ale czy nikt nie kładzie parkietu jesionowego? Maciek PS. Najbardziej podoba nam się gatunek III i na taki się zdecydowaliśmy. Jestem parkieciarzem. Jeżeli kładę podłogi z drewna krajowego to ponad połowa robót związana jest z jesionem. I najczęściej w II klasie (tzw. jesion kolorowy). III klasa jesionu dopuszcza występowanie dużych zdrowych sęków (kolorystyka jak w klasie II)- a jak wygląda III gatunek jesionu??? Mam nadzieję, że nie świadczy o jego jakości ale o kolorystyce. Większość podłóg jesionowych maluję lakierami wodnymi, rzadziej chemicznymi a olejowałem - może ze 3 w swojej karierze. Decyzję odnośnie lakierowania lub olejowania można podjąć w ostatniej chwili. W czasie cyklinowania parkieciarz może wykonać próbę na podłodze (z każdego rodzaju po 2-3 m2) - najwyżej dopłacicie mu kilka groszy za dodatkową robotę. Ale dzięki temu będziecie mieli możliwość właściwego wyboru - i oto chyba chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-o-m-a-s-z 09.02.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Zauważyłem w odpowiedziach, że wielu użytkowników ma wątpliwości do oleju czy wosku, martwi się zapachem albo nie wie gdzie kupić w korzystniej cenie jakiś porządny produkt. Jeśli mogę coś dodać z własnego doświadczenia, to olejowane i woskowane podłogi zdecydowanie są ładniejsze i ciekawsze, pod warunkiem, że używamy produktów naturalnych!. Praca z tymi produktami jest prosta i przyjemna- nie mają przykrego zapachu, lecz pachną woskiem pszczelim. Są też praktyczne w utrzymaniu- łatwo się regenerują i nie ma potrzeby ciągłego latania ze szmatką! Jeśli więc mog coś polecić to sprawdzone od lat, niemieckie produkty LEINOS Naturfarben. Z zakupem nie ma problemu- można zrobić to nawet przez internet: http://www.sklep.ambiente.net.pl/a ceny są nie wielkie, jak na tego typu, wysokiej klasy, naturalne produkty do konserwacji drewna. Dodam, że są w pełni bezpieczne dla ludzi i otoczenia, a wiel z nich spełnia normę DIN 71-3, dopuszczającą je do produkcji mebli dziecięcych i zabawek. Pozdrawiam wszystkich zwolenników zdrowego stylu życia i... zdrowego rozsądku! Tomasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 27.03.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Teraz ja dołączam do klubu rozterek parkietowych. Bardzo boję się jednak oleju, więc proszę wszystkich, co się zdecydowali o opinie użytkowe (Soniko, Edziu - jak Wam sie sprawują nowe podłogi?) Mój dylemat związany jest również z faktem, że chcę drewnianą podlogę w KUCHNI! Prosze poradźcie, czy tam olej sie nadaje! I jeszcze schody... (Wiem, że tu trochę dubluję watek ale tu jest więcej informacji, więc może się jescze komus przyda. ) A czy łączenie - tu lakier, tam olej nie gryzie się? Np. salon i hall olej, schody i kuchnia lakier? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 27.03.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Ja pod rozwagę podam jeszcze jeden argument. Planowałem olej w salonie i przedopokoju na dole. Jednak wizyta pakieciarza dała mi do myślenia: dzieci rosną, teraz będze kilka lat intensywnego używania, oblewania, zanieczyszczania itp itd. Lakier chyba będzie łatwiej utrzymać w względnej czystości, a za kilka lat trzeba będzie zrobić cyklinowanie i wtedy położymy sobie olej. A podobno odwrotny manewr (tzn. najpierw olej a potem lakier) raczej nie jest możliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 27.03.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Ja pod rozwagę podam jeszcze jeden argument... ... a za kilka lat trzeba będzie zrobić cyklinowanie i wtedy położymy sobie olej. A podobno odwrotny manewr (tzn. najpierw olej a potem lakier) raczej nie jest możliwy. A tu pozwolę sobie zaprotestować, na niewiedzę kolegi rzemieślnika!!! Jest możliwe polakierowanie wcześniej olejowanej (a potem wycyklinowanej podłogi). Taka podłoga wymaga specjalnych lakierów podkładowych (gruntów) - takich samych jak używamy do podłóg egzotycznych. I lakierować można - nawet lakierem wodnym. Więc w pojedynku olej - lakier sytuacja bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 28.03.2006 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 A nie trzeba cyklinować aż do pióra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts