kika77 20.05.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 Przeczytalam wsystkie porady o olejowaniu podłog i mam metlik w głowie:) moze dlatego ze jestem blondynka BOORG MAM DO CIEBIE OGROMNA PROSBE!!! Planuje polozyc w mieszkanku 50 m2 deske debowa o dlugosci od 60 cm do 1,5- dab II klasa z faza- nie wiem czy dobrze to nazwyam-- takie wyszlifowane krawedzie desek. Chciałabym uzskać efekt podlogi rustykalnej i troche przyciemnic podloge najlepiej olejem...jaki olej byłby najlepszy i nie powalil mnie na kolana ceną? Moj dylemat jest tez taki ze w tartaku skad bede miec deski oferuja tez gotowe deski poolejowane na miejscu - i sa barwione olejami Loba. Czy polecałbys kladzenie takiej gotowej deski i czy nie jest to o wiele trudniejsze przy klejeniu na klej dwuskładnikowy? boje sie ryzyka zapackania:) Mam tez pytanie czy jesli zdecyduje sie na deske surowa czy jestem w stanie sama ja poolejować -tj przy pomocy wujka który wykancza mieszkania ale nigdy jeszcze nie olejował? i jak to pokolei zrobic....czy trzeba wycyklinowac deske przed olejowaniem skoro ma faze? i w jaki sposób po kolei to zrobi'c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo.nemo 22.05.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Dzięki za info! A czy miałeś olej bezbarwny czy kolorowy - mieszałeś kolory? Jeśli tak to jak to Ci poszło? Pozdr. nn Witam, Moje parkiety i schody były olejowane olejem bezbarwnym. pozdrawiam Darek Tukaj, czy w tzw, międzyczasie poczyniłeś może jakieś obserwacje odnośnie pielęgnacji i zachowania Magica 2K. Ostatnio pisałeś, że woda nie zostawia śladów - może masz jakieś inne spostrzeżenia? Pozdrawiam neo.nemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 22.05.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Dzięki za info! A czy miałeś olej bezbarwny czy kolorowy - mieszałeś kolory? Jeśli tak to jak to Ci poszło? Pozdr. nn Witam, Moje parkiety i schody były olejowane olejem bezbarwnym. pozdrawiam Darek Tukaj, czy w tzw, międzyczasie poczyniłeś może jakieś obserwacje odnośnie pielęgnacji i zachowania Magica 2K. Ostatnio pisałeś, że woda nie zostawia śladów - może masz jakieś inne spostrzeżenia? Pozdrawiam neo.nemo Witam, Nowych spostrzeżeń na razie - brak, jeśli takowe zauważę - dam znać. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 23.05.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Witam, Oto trochę lepsze zdjęcie mojego zaolejowanego parkietu, tzn w wyższej rozdzielczości: http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1348.jpg Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo.nemo 28.05.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Dzięki za info! A czy miałeś olej bezbarwny czy kolorowy - mieszałeś kolory? Jeśli tak to jak to Ci poszło? Pozdr. nn Witam, Moje parkiety i schody były olejowane olejem bezbarwnym. pozdrawiam Darek Dzięki! Na tym ostatnim zdjęciu parkiet wygląda świetnie!!! pozdrawiam Michał Tukaj, czy w tzw, międzyczasie poczyniłeś może jakieś obserwacje odnośnie pielęgnacji i zachowania Magica 2K. Ostatnio pisałeś, że woda nie zostawia śladów - może masz jakieś inne spostrzeżenia? Pozdrawiam neo.nemo Witam, Nowych spostrzeżeń na razie - brak, jeśli takowe zauważę - dam znać. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibi 30.05.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Czy ktoś może mi polecić dobry punkt w którym mógłbym kupić merbau wraz z usługą w Warszawie, będzie robiony olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goda15 31.05.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Bardzo mi się podobają deski CHAPEL PARKET. Wybrałam Cathedral kolor patyowany czerwono. Czy ktoś może się wypowiedzieć? Mam też wycenę za: - teak indonezyjski 15x90x450-1200 - 189 zł - merbau natur 15x90x450-1200 - 116 zł - lakier Traffic półmat - 4,95 zł/L - klej montażowy do listew MAPEI - 13,66 zł - klej MAPEI ULTRABOND P902 2K - 21,64 zł drogo/średnio/tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibi 01.06.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Mam pytanie do Boorga, czytając forum zauważyłem wątek dotyczący długości desek i wytrzymałości wylewki. Chciałbym ułożyć deski Merbau 15/90/600-1200. Zrywałem starą mozaikę i wylałem masę samopoziomującą Kreisler ok. 8mm i po 4 dniach dolałem znowu ok.4 (w niektórych miejscach 2mm) żeby zrównać się z poziomem gresu. Czy ta wylewka utrzyma deski o takich rozmiarach, czy należy ułożyć krótsze. Bardzo proszę o poradę eksperta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 02.06.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Bardzo mi się podobają deski CHAPEL PARKET. Wybrałam Cathedral kolor patyowany czerwono. Czy ktoś może się wypowiedzieć? Mam też wycenę za: - teak indonezyjski 15x90x450-1200 - 189 zł - merbau natur 15x90x450-1200 - 116 zł - lakier Traffic półmat - 4,95 zł/L - klej montażowy do listew MAPEI - 13,66 zł - klej MAPEI ULTRABOND P902 2K - 21,64 zł drogo/średnio/tanio Jeżeli oni sprzedają lakier Bona Traffic za niecałe 5 zł za litr, to ja poproszę o namiar: wezmę ze 200 litrów. A tak poważnie: co wiesz na temat drewna oprócz tego co napisałaś. Bo jeżeli drewno jest wilgotne lub przesuszone to drogo; jak zamiast teak okaże się, że mamy teck to drogo; jak to ceny netto to drogo; jak to drewno w promocji to drogo. itp, itd. Czyli wiemy, że nic nie wiemy. ...Chciałbym ułożyć deski Merbau 15/90/600-1200. Zrywałem starą mozaikę i wylałem masę samopoziomującą Kreisler ok. 8mm i po 4 dniach dolałem znowu ok.4 (w niektórych miejscach 2mm) żeby zrównać się z poziomem gresu. Czy ta wylewka utrzyma deski o takich rozmiarach, czy należy ułożyć krótsze... Pytanie pierwsze: jakie było podłoże po zerwaniu mozaiki? Twarde/sypkie, popękane/w całości, wielokolorowe/jednolite. Pytanie drugie: co z resztkami kleju? Pytanie trzecie: co z gruntem? Jaki i w jaki sposób nakładany. Pytanie czwarte: jak wygląda podłoga teraz? Twarda/sypka, popękana/w całości, wielokolorowa/jednolita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibi 03.06.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Pytanie pierwsze: jakie było podłoże po zerwaniu mozaiki? Twarde/sypkie, popękane/w całości, wielokolorowe/jednolite. Pytanie drugie: co z resztkami kleju? Pytanie trzecie: co z gruntem? Jaki i w jaki sposób nakładany. Pytanie czwarte: jak wygląda podłoga teraz? Twarda/sypka, popękana/w całości, wielokolorowa/jednolita. Ospowiadam na pytania dodatkowe: Podłoże po zerwaniu mozaiki było twarde, lekko popękane, jednolite Resztki kleju zostały zeszlifowane Grunt był nakładany wałkiem Cekol DL 80 kilka godzin przed wylaniem Po wylewce podłoże jest twarde w całości i jednolite w kolorystyce. PO jakim czasie ewentualnie można by było układać podłogę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 04.06.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Witam, Przedstawiam efekty końcowe zaolejowanego parkietu i schodów produktem Magic Oill: http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1673.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1671.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1672.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1675.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1680.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_1700.jpg pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibi 06.06.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Mam jeszcze jedno pytanie do Boorga , odnośnie kleju do desek o dł. 600-1200 merbau, czy lepszy jest klej poliuretanowy jedno czy dwu składnikowy, pytasm się dlatego, że wszędzie mówią co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszponka 08.06.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 tukaj jakie masz drzewo na podłodze. Bardzo jest ładna Twoja podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszponka 08.06.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Ja też mam pytanie do Boorga. Jakiego użyć lakieru żeby parkiet jesionowy nie zrobił się żółty czy różowy. Lakier półmat . A może lepiej zaolejować czy zawoskować?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 08.06.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 tukaj jakie masz drzewo na podłodze. Bardzo jest ładna Twoja podłoga. Witam, Wszystko co widać na podłodze i na schodach to dąb. Dzięki za ocenę parkietu, mnie też się bardzo podoba. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 09.06.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Magic Oil poleca chyba też boorg. O ile mnie pamięć nie myli. Ale, że boorg pojawia się tu bardzo rzadko, to pytanko mam do tukaja. Kto produkuje ten olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo.nemo 09.06.2007 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Magic Oil poleca chyba też boorg. O ile mnie pamięć nie myli. Ale, że boorg pojawia się tu bardzo rzadko, to pytanko mam do tukaja. Kto produkuje ten olej? Magic Oil 2K robi firma Pallmann, ta sama firma która produkuje kleje Uzin. POzdr. nn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 10.06.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Magic Oil poleca chyba też boorg. O ile mnie pamięć nie myli. Ale, że boorg pojawia się tu bardzo rzadko, to pytanko mam do tukaja. Kto produkuje ten olej? Witam, Olej jest produktem chyba duńskiej firmy Pallmann, co do Boorga, to w jakiejś odpowiedzi napisał mi, że jest to olej dla zaawansowanych parkieciarzy. http://www.pallmann.pl/pallmann_pl/ http://www.pallmann.pl/pallmann_pl/Default.htm pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 11.06.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 ...Podłoże po zerwaniu mozaiki było twarde, lekko popękane, jednolite Resztki kleju zostały zeszlifowane Grunt był nakładany wałkiem Cekol DL 80 kilka godzin przed wylaniem Po wylewce podłoże jest twarde w całości i jednolite w kolorystyce. PO jakim czasie ewentualnie można by było układać podłogę??... Czy pęknięcia były w jakikolwiek sposób naprawiane? Bo jeżeli nie, to niedługo pojawią się one na Twojej wylewce. Czy gruntowano podłogę Cekolem w obydwu wypadkach? Pisałeś, że dolewałeś w kilku miejscach aby wyrównać poziom. Jeżeli pominięto gruntowanie przy dolewkach, to czy szlifowali wylewkę czy nie? Jeżeli za każdym razem odpowiedziałeś nie, znaczy, że Twoja wylewka nie jest jednorodna. A to nie jest dobrze. Po jakim czasie można kłaść podłogę??? A jaki to Kreisel? Ja tej masy nie znam a jak mam zgadywać, stawiam na 7 dni. A tak poważnie: jak wilgotność będzie około 2% (w ostateczności do 2,5%). A jak zastosujesz grunt blokujacy wilgoć, to nawet w tej chwili. Pomiar wilgotności wylewki powinien wykonać parkieciarz, przed przystąpieniem do układania. Wytrzymałość Twojej podłogi: podeślij mi linka do strony producenta z Twoim produktem. Wtedy będę mądrzejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 11.06.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 ... Jakiego użyć lakieru żeby parkiet jesionowy nie zrobił się żółty czy różowy. Lakier półmat . A może lepiej zaolejować czy zawoskować??... Musisz zrobić próbki na podłodze. Zamierzony efekt możesz osiagnąć, używając kazdego rodzaju chemii (lakier, olej, wosk). Bez własnego kombinowania: np. lakier podkładowy wodny Pallmann X-325 + lakier poliuretanowy wodny Pallmann (może być X-98, X-96, Nano). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts