Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...deski doussie (90X600) leżą sobie już w mieszkaniu i przyzwyczajają się, za chwile beda cyklinowane , no i własnie co potem?

doussie zachwyciło mnie pieknymi słojami i rzeczywiście moja partia tez wygląda świetnie. chciałabym jeszcze bardziej "wyciagnąć" to uslojenie - mam jednak doświadczenie z woskowanymi dechami ze świerka i na razie nie mam ochote na podobna czasochłonną pielegnację podlogi ( a piekna była...):

choć doussie i tak niezle ciemnieje?

po drugie, chciałabym żeby podłoga nie była matowa:

czyli z tych dwóch względów sam olej już odpada, prawda?

W sklepie, gdzie kupowałam deski był na wystawce "olejolakier" - Ty jednak niedawno przed tym przestrzegaleś - jakby mozna zatem innymi środkami uzyskać podobny efekt w przypadku doussie? a jeśli na to sie zdecydować, to jak powinna wyglądać procedura? czy uważasz, że to w ogóle odpada?

No i jeszcze jedne strachy: gość od ktorego kupowałam deski przestrzegał, że raz zrobili doussie z lakierem wodnym i po 3 miesiącach pojawiły sie zółte smugi: co zrobić żeby tego uniknąć?

Moj parkieciarz proponuje lakiery UNO Berger-Seidle i ich podkład do drewna egzotycznego; co o tym sądzisz? czy taki wydatek przeklada sie tu na jakosc?

A prócz tego czy 2 warstwy lakieru wystarczają?...

1. Olejowania a sprawa odbicia światła.

Świeżo poolejowana podłoga (nawet nie pokryta olejem pielęnacyjnym/woskiem/pastą) posiada własne delikatne odbicie światła. Jedni nazywają je półmatem inni satynowym/jedwabistym matem. Olej pielęnacyjny je wzmacnia a wypolerowany wosk i pasta mogą naszą podłogę doprowadzić do wysokiego połysku zwanego w wojsku "błyszczy się jak psu jajca" :wink:

Niestety olejowane podłogi mają jedno ograniczenie: po umyciu wodą robią się matowe. :( I wtedy musimy taką podłogę wypasować/zaolejować/nawoskować albo znowu przepolerować. Olejowane podłogi jednak mają pewien plus: po pewnym czasie (kilka/kilkanaście lat) w wyniku krystalizacji wchłoniętego przez nie oleju, robią się praktycznie bezobsługowe. Nawet dokładnie umyte wodą po wyschnieciu zawsze błyszczą, prawie jak nowa lakierowana podłoga. :)

2. Olejolakier.

Pewnie masz na myśli lakier nałożony na olej lub podkład olejopodobny? Ostrzegałem przed pośpiechem. Aby dobrze wykonać takie pokrycie podłogi drewnianej musimy przestrzegać reżimu technologicznego. Pamiętaj, że olej potrafi wysychać nawet przez kilka tygodni (zależy od rodzaju oleju, temp. i wilgotności otoczenia) - póki on nie wyschnie jedynym lakierem jaki możesz na taką podłogę zastosować to lakier żywiczno-olejny (raczej niezbyt twardy). Lakier wodny musisz kłaść na wyschnięty olej/podkład olejopodobny. Jeżeli tego nie dopilnujesz lakier nie zwiaże się z podkładem, przez co będzie bardzo podatny na uszkodzenia/zerwanie. Prawie jak folia termozgrzewalna na ogórku. :lol:

3. Żółte smugi na doussie.

Jest tyle powodów aby one powstały :o , że raczej wiązanie ich z lakierem takim czy owakim nie jest rozsądne. W/g mnie wina za powstanie smug leżała po stronie wykonawcy (źle/nierówno/niedbale nałożony lakier podkładowy). :p

4. Berger-Siedle UNO i Exotengtund.

Dobre połączenie. Jednak nie wiem, czy kolor podłogi będzie Ci odpowiadać. :o Jak masz taką możliwość poproś o zrobienie niewielkich próbek (różne podkłady i lakiery). Parkieciarz będzie marudził ale lepiej zmusić go teraz za dodatkowe kilka dyszek niż płakać nad podłogą za kilkanaście tysięcy. 8)

5. Ile warstw lakieru?

2 w warunkach domowych wystarczą. A 2 w wypadku UNO to podłoga do zastosowań komercyjnych. :D

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za podpowiedzi!

Tak, to własnie miałam na mysli mowiąc "olejolakier" i uzywając żargonu mojego parkieciarza. Ten mój gość od drewna wiązał te zółte smugi z niewłaściwa chemią do drewna egzotycznego.

Będę namawiać mojego majstra na próbki!!

I jeszcze sie dopytam - pamiętam jak wczesniej proponowałes w postach rózne kombinacje chemii, by "wyciągnąć" usłojenie, czy tez je "uspokoić".

Którą z nich byłby Exotengrund+Uno? (....domyslam się, ze z takimi klasyfikacjami może bywać trudno :-? )

Widziałam też na stronie Berger-Seidla, ze maja kombinację lakierów wodnych do egzotyków - co o tym sądzisz?

Jakie lakiery byś proponował, żeby podkreślić strukturę drewna i kolorystykę? - czyli zrobić jednak lakier, ale żeby wygladało kolorystycznie na olej? (...oj , za dużo chcę :wink: )

dzieki i pozdrawiam!!

...kombinacje chemii, by "wyciągnąć" usłojenie, czy tez je "uspokoić".

Którą z nich byłby Exotengrund+Uno? (....domyslam się, ze z takimi klasyfikacjami może bywać trudno :-? )

Widziałam też na stronie Berger-Seidla, ze maja kombinację lakierów wodnych do egzotyków - co o tym sądzisz?

Jakie lakiery byś proponował, żeby podkreślić strukturę drewna i kolorystykę? - czyli zrobić jednak lakier, ale żeby wygladało kolorystycznie na olej?...

1. Kombinacje chemii a kolorystyka.

Zasada generalna jest taka: woda kontrastuje a chemia uspokaja. Wiadomo, że są wyjątki, ale zasada ta w większości wypadków sprawdza się.

Exotengrund jest gruntem alkoholowym i wybarwia drewno jak lakiery podkładowe wodne: kontrasuje (to co jasne jasnym zostaje, ciemne mocno przyciemnia). UNO jest lakierem bezbarwnym więc zachowuje kolorystykę drewna uzyskaną po lakierze podkładowym. :)

2. Połaczenie Exotengrund i UNO kontrastuje drewno (wyciąga usłojenie). :) :)

3. Lakiery wodne na egzotykach są częstym źródłem łez: białe rysy na podłodze. :( A doussie dodatkowo zawiera sporo minerałów i przy lakierach wodnych mogą wyjść błędy lakiernicze (białe kropki/paski). Dlatego wiele zależy od parkieciarza: standartowe działanie może doprowadzić do porażki. :( :(

4. Polecam kombinację o której pisałaś. :D Pod warunkiem, że spodoba się Tobie... . :p

...pod nim żel dla max. jasnego koloru po lakierowaniu...

Fk Gelb (bo o nim mowa) wybarwia drewno dokładnie tak jak Egzotengrund. :) I wierz mi, to nie jest maksymalnie jasno. :wink: A żel stosuje się w 2 poniższych wypadkach:

1. Przy słojastym drewnie - niwelujemy efekt zapadania lakieru.

2. W połączeniu z lakierem UNO. Lakier UNO możemu położyć na 2 systemowe sposoby:

- 1 warstwa Fk Gelb i 2 warstwy UNO;

- 2-3 warstwy Fk Gelb i 1 warstwa UNO.

I jeszcze na marginesie.

...Nasz parkieciarz - 3-wice mistrz 2006 w układaniu parkietu...

Może być zwodnicze. Raczej nie jest to wynik eliminacji a efekt jednej imprezy. Rzeczywista ranga zależy od organizatora: jakby Murator urządził konkurs na forumowego parkieciarza na 100% będę w pierwszej piątce. :wink: A Wasz mistrz nie... . :p

Borg - z tym tytułem to ja sie raczej śmieję :-), on zresztą też. Jest polecany i naprawdę bardzo dobry (również przez producenta naszego parkietu), na tym polegam nie na tytule :wink: .

Żel pod Uno - wiem, że nie zostanie jasne, ale taką kombinację wybraliśmy po konsultacjach i zdając się na jego wiedzę i doświadczenie :-).

Witam,

Panie Borgu, pół roku temu pytałem na tym forum o dobranie odpowiedniego lakieru i podkładu pod dębową klepkę 6x2x25, wtedy mi doradziłeś i jestem bardzo zadowolony. Ale teraz mam następne pytanie i kłopot jednocześnie , jeśli zechcesz odpowiedzieć ,po położeniu parkietu po ok. 5-7 miesiącach powstały duże szpary (szczeliny pomiędzy klepkami), nie wiem w czym problem i jak temu zaradzić ??? szczeliny są od 1 do 2 mm , jest ich uzdo, nie wiem czy jest to wina podłogi, mieszkanie nowe ukończone w 2006 roku ( być może pracuje) czy wina drewna a właściwie parkieciarza ale nie tego, który kładł ale tego który wycinał, być może źle wysuszył drewno, wykonał on klepkę z drzewa powierzonego? W jednym miejscu z jednej klepki wyszedł kornik. Ale tyle go było widać i słychać została po nim tylko dziura w parkiecie. Jak sadzisz co teraz z tym zrobić lakier który kładłem był drogi wiec cyklinowanie ponowne będzie dużo kosztowało? Ale może jest nie potrzebne? Nie wiem sam co mam zrobić dlatego proszę o radę.

Drogi Boorgu,

jestem wlasnie po próbkach: rózne kombinacje Berger-Seidla; rzeczywiście: po Egxotengrund bardzo ładnie wybarwione usłojenie :p :p

Ale:

odcień jest zdecydowanie bardziej żółty w porównaniu z olejo-lakierem - czyli de facto olejem. (Precz z zółtym!) Ale ta powloka lakieru wodnego na tym oleju wyglada jak torebka foliowa zgrzana na pieknym drewnie :cry: Ty z resztą i tak mówiłeś o ryzyk-fizyk tej metody...

Więc: jestem w powrotem przy oleju :D :D

I bardzo prosze o rade:

Pojawiła sie tutaj juz wątek olejo-wosków Osmo, które poblogosławiłes :p Ogłądałam własnie ich stronę o specjałach do egzotyków: http://www.osmo.com.pl/pl/wosk_olejny_do_egzotykow.php

Maja tam tez tabelę (na dole strony) o róznych rodzajach drewna, z której wynikałoby ,ze do doussie trzeba koniecznie stosować ten właśnie preparat, bo standardowe ich mieszanki "nie wysychają" etc :o

Co o tym sądzisz? Trzeba w takim razie taki specjalny olej, bo inaczej bedzie klapa?

Jakies trudne to doussie, na kazdym kroku niespodzianka :-?

Pozdrawiam i bardzo bardzo prosze o rade!

...pod dębową klepkę 6x2x25... ...po położeniu parkietu po ok. 5-7 miesiącach powstały duże szpary (szczeliny pomiędzy klepkami), nie wiem w czym problem i jak temu zaradzić ??? szczeliny są od 1 do 2 mm , jest ich uzdo, nie wiem czy jest to wina podłogi, mieszkanie nowe ukończone w 2006 roku ( być może pracuje) czy wina drewna a właściwie parkieciarza ale nie tego, który kładł ale tego który wycinał, być może źle wysuszył drewno, wykonał on klepkę z drzewa powierzonego? W jednym miejscu z jednej klepki wyszedł kornik. Ale tyle go było widać i słychać została po nim tylko dziura w parkiecie. Jak sadzisz co teraz z tym zrobić lakier który kładłem był drogi wiec cyklinowanie ponowne będzie dużo kosztowało? Ale może jest nie potrzebne?...

Przyczyn powodujących szpary w parkiecie jest wiele. :( Zbyt mało wiem aby powiedzieć co zawiniło w Twoim wypadku. :oops: Musiałbym wiedzieć, np.:

- jaka jest izolacja przeciwwilgociowa Twojej podłogi (ilość warstw/sposób wykonania);

- jak wykonana jest Twoja wylewka (grubość/zwartość/dylatacje);

- jakie parametry miała Twoja wylewka przed układaniem (wilgotność/twardość);

- jakie masz ogrzewanie (kanałowe/podłogowe/kaloryfery);

- jak rozmieszczone/zaizolowane są rurki od c.o. (pod wylewką/w wylewce/, w peszlach/w kanałach);

- jaka była wilgotność drewna przed ułożeniem;

- czy drewno było zapakowane w folię termozgrzewalną/karton;

- jeżeli drewno przyjechało bez opakowania jak długo trwała jego stabilizacja/leżakowanie;

- czy parkieciarz przy układaniu przebrał drewno pod kątem występowania wad technicznych;

itp/itd.

Powiedzmy, że to połowa potencjalnych pytań - czy znasz na nie odpowiedzi??? :o

Teraz dobra wiadomość (mam taką nadzieję).

Jedna odpowiedź jest znana już teraz: cena cyklinowania nie zależy od ceny lakieru. :)

P.S.

Koszt lakieru jest doliczny do ogólnej puli z materiałami. Cyklinowanie jest usługą, taką samą, jak polerowanie i lakierowanie. Każda z tych czynności nie dla każdego parkieciarza jest składową usługi zwanej cyklinowaniem. Dlatego lakier z cyklinowaniem ma niewiele wspólnego a skróty myślowe (typu 3 w 1) mogą być źródłem potencjalnych nieporozumień. :(

...Więc: jestem w powrotem przy oleju :D :D

Pojawiła sie tutaj juz wątek olejo-wosków Osmo, które poblogosławiłes :p Ogłądałam własnie ich stronę o specjałach do egzotyków: http://www.osmo.com.pl/pl/wosk_olejny_do_egzotykow.php

Maja tam tez tabelę (na dole strony) o róznych rodzajach drewna, z której wynikałoby ,ze do doussie trzeba koniecznie stosować ten właśnie preparat, bo standardowe ich mieszanki "nie wysychają" etc :o

Co o tym sądzisz? Trzeba w takim razie taki specjalny olej, bo inaczej bedzie klapa?

Jakies trudne to doussie, na kazdym kroku niespodzianka :-?...

Olejowanie nie jest wielkim problemem: wszystko zależy od parkieciarza. W wypadku doussie tylko pierwszą warstwę oleju musimy mieć rzadką ale każda następna taka być nie musi. :) Dlatego dowolny olej można rozcieńczyć np. benzyną lakową i po kłopocie (z penetracją drewna przez olej i jego wysychaniem oczywiście). :wink:

Drogi Boorgu mam pytanie odnośnie lakieru półmat Berger-Seidle.

Mój parkieciarz uparł się na ten lakier. Czy jesion po tym lakierze nie będzie żółty?

Mi osobiście podoba się jesion w macie Harz Lak lub Bona Trafik.

Tylko oba lakiery są wodne, czy będą dobre do jesiona??

Czytałam, że nie powinno się używać lakierów wodnych do jesiona, gdyż jest on bardzo kapryśny i może wstać po wodnym lakierze.

Proszę o odpowiedź

Dziękuję

Zakupiliśmy parkiet merbau z Castoramy. Niestety nie wiemy czy jest to Merbau Natur czy Selekt. Pan w sklepie nie wiedział, powiedział jedynie, że jest to merbau I klasy. Chciałabym dobrać do tego chemię. Jakiego lakieru powinnam użyć, żeby otrzymać podobny kolor do tego na zdjęciu?

http://www.balticfloor.com.pl/galeria2.htm Chodzi mi o to ostatnie zdjęcie podłóg merbau. Z góry dziękuję.

...Czy jesion po tym lakierze nie będzie żółty?...

Piękna Raszponko:

Nie mogę dać Ci jednoznacznej odpowiedzi na Twoje proste pytanie. :( Powód jest prosty: nie wiem jaki to jesion? :o

Masz do wyboru:

select, natur, rustical, markant, country;

I klasa, II klasa, III klasa, P.W./P.K.;

I gatunek, II gatunek, III gatunek;

polski, ukraiński, białoruski, niemiecki, skandynawski;

z pogórza, z mokradeł, z łąk/pastwisk czy z piasków. :wink:

:o :o :o

Alab73:

W/g mnie lakier uretanowy lub alkidowy. Ale przy egzotykach nie można stosować dowolnego: tylko rekomendowne przez producentów.

Dzięki Borg za wyczerpującą odpowiedź :D , rozjaśniłeś mi trochę sprawę nie wiedziałem, że aż tyle czynników ma wpływ na powstawanie szpar między klepkami. Wszystkich ich nie jestem w stanie sprawdzić, mieszkanie budował developer i teraz nawet gdybym chciał od niego coś wyciągnąć to się raczej nie uda :cry: . Ale kilka znam :) :

• parkieciarz badał wilgotność wylewki, miał jakąś wagę wywiercił coś przesuszył i zważył, stwierdził, że jest dobra miała chyba 2 %, jeżeli dobrze pamiętam.

• ogrzewanie to kaloryfery, rury od c.o. były w ścianach nie w podłodze, oczywiście może mnie pamięć mylić (widziałem mieszkanie przed wylaniem wylewki dwa razy po kilkanaście minut), na podłodze były kable od elektryczności w takich białych rurkach i od telewizji, Internetu i telefonu.

• wilgotność drewna nie wiem czy była badana przez parkieciarza,

• odnośnie transportu to przyjechał w folii , według mnie był dobrze zapakowany, parkieciarz kładący klepkę otwierał go dopiero przy kładzeniu, natomiast odnośnie segregacji materiału to odrzucił dość sporo wadliwych klepek, takich które miały robaki i inne wady.

Z tym cyklinowaniem to faktycznie sama usługa być może nie będzie droga, natomiast lakier 2kpu półmatowy trochę kosztował, teraz po cyklinowaniu trzeba 9chyba) będzie go położyć raz jeszcze i znowu wydać ok 2 tys. zł za samą chemię (wtedy tyle wydałem za ok. 40 m2 położenia parkietu), ale trzeba będzie odjąć cenę kleju. To chyba wszystko co wiem.

Mam teraz po tym wszystkim takie pytanie; czy pozostawienie takich szpar może zaszkodzić, czy można je zostawić i po kilku np. 5 latach podejść do problemu jeszcze raz :roll: ?

Pozdrawiam :wink:

Boorg, a skąd wiesz,że jestem piękna

8) :lol:

Mój jesion to trzecia klasa klepka i druga klasa deska, wkleję zdjęcia może Ci pomogą mi doradzić .

Mam czas do poniedziałku.

W poniedziałek musi być decyzja podjęta.

http://images24.fotosik.pl/98/ef133544627e5452.jpg

http://images11.fotosik.pl/89/9680c5e49486ee6b.jpg

http://images28.fotosik.pl/95/14353f65980e8367.jpg

http://images25.fotosik.pl/95/7acad9df064ae408.jpg

Dzięki za odpowiedź.

W Berger-Siedle lakier podkładowy jest jeden Exotengrund. Jest on na bazie alkoholu i praktycznie zachowuje naturalną kolorystykę drewna (czyli to co jasne jasnym zostaje a ciemne ciemnieje). Kolorystyka Twojego jesionu na załączonych zdjęciach trochę odjeżdża w róż (szczególnie ostatnie zdjęcie) ale cyklinowanie pozbędzie się go sktecznie. :wink: Stawiam karton piwa, że po podkładzie Egzotengrund Twoja podłoga będzie słomkowo-brązowa a nie żółto-brązowa. Jak wygram Ty stawiasz. :lol:

Czyli np. Berger Siedle LT Export? Wyczytałam, że jest na bazie żywic uretanowo-alkidowych. Czy dać jeszcze podkład Exotengrund? A może jakieś inne typy? Zalecane przez producenta (a raczej przez Castoramę) były jedynie kleje i grunty (UZIN MK-92S, UZIN PE 420). Pozdrawiam.

Lakiery uretanowe i alkidowe są lakierami bezpodkładowymi, dlatego kładziemy je bez lakieru podkładowego. Pierwszą warstwę możemy rozcieńczyć rozpuszczalnikiem dla lepszej penetracji drewna. Pisząc o lakierze uretanowo-alkidowym miałem na myśli fakt, że daje on przy mocnym oświetleniu właśnie takie dziwne różowo/czerwono/fioletowe odbicie światła. Natomiast sama kolorystyka mocno zależeć będzie od koloru samego drewna. Dlatego najlepiej byłoby zrobić próbę na ułożonej podłodze. :roll:

Klej/grunt proponowany w Castoramie jest OK. Jeżeli chcecie inny to możecie kupić dowolny klej poliretanowy i grunt dwuskładnikowy (też poliuretanowy). 8)