Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za (p)odpowiedź, boorg.

Jedno mnie tylko jeszcze martwi. Wg. specyfikacji Timberex-u należy położyć max. dwie warstwy, np., HD a na to warstwę tzw. Satin'u, czyli jak sądzę taką warstwę roboczą do regularnego uzupełniania. Pierwsza warstwa HD schnie po ok.48g. a druga już ok.14dni.

Pytanie, więc:

1. Skąd wiadomo czy po drugiej warstwie (czyli ok.16 dniach) należałoby dać trzecią i ew. czwartą warstwę HD przed ostatecznym satinem? Czy jest ryzyko, że po trzeciej warstwie HD deska nie będzie w stanie wchłonąć już oststecznej warstwy satin'u i co się z tym ew. wiąże?

2. Ile należy czekać po ew. 3 i 4 warstwie HD? Na oko czy też są jakieś wskazówki?

Dzięki z góry,

Krzysiek.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj boorg!

Mam pytania odnosnie naszego parkietu. Czy to normalne, ze robia nam sie takie milimetrowe szparki? W jednym miejscu klapka pekla i sie to pekniete troche podnioslo. Czy nalezy sie tym martwic?

Napisz tez prosze czym najlepiej parkiet wycierac - czyszczyc, bo ja tylko wylgatna szmatka robie - sama woda.

Dzieki.

Witam,

Zastanawiam się nad zakupieniem deski parkietowej dębowej, szerokość (do wyboru) 9-11 cm, długość 50-150cm, grubość 20 mm. W związku z tym mam pytania:

1. Czy to prawda, że do deski parkietowej potrzebny jest jakiś specjalny bardzo drogi klej. Nawet 40 zł/m2.

2. Czy deski o taki wymiarach mają jakąś większą tendencję do wyginania się, tzw. łódkowanie. Taką opinię słyszałem.

3. I ostatnie, czy wylewka po deskę parkietową musi być koniecznie bardzo mocna. U mnie wylewki dosyć mocno pylą.

...Jedno mnie tylko jeszcze martwi. Wg. specyfikacji Timberex-u należy położyć max. dwie warstwy, np., HD a na to warstwę tzw. Satin'u, czyli jak sądzę taką warstwę roboczą do regularnego uzupełniania. Pierwsza warstwa HD schnie po ok.48g. a druga już ok.14dni.

Pytanie, więc:

1. Skąd wiadomo czy po drugiej warstwie (czyli ok.16 dniach) należałoby dać trzecią i ew. czwartą warstwę HD przed ostatecznym satinem? Czy jest ryzyko, że po trzeciej warstwie HD deska nie będzie w stanie wchłonąć już oststecznej warstwy satin'u i co się z tym ew. wiąże?

2. Ile należy czekać po ew. 3 i 4 warstwie HD? Na oko czy też są jakieś wskazówki?...

Odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo jest kilka sposobów nakładania oleju. Całe parkieciarstwo to czysta praktyka (najlepiej poparta wiedzą/doświadczeniem) a ja nie wiem w jaki sposób nakładać będą olej u Ciebie. :p

Ad.1

Źle rozumujesz. :) Nie musisz czekać 2 tygodni. Czasem dziennie możesz położyć jedną warstwę a czasem cztery. Wszystko zależy od np.:

- wilgotności/temperatury otoczenia;

- porowatości/gatunku/klasy-selekcji drewna;

- sposobu aplikacji oleju.

Ad.2

Wskazówka jest. Większość podłogi po przeschnięciu/wyschnięciu ma satynowe/jedwabiste/półmatowe odbicie światła. :wink:

I kilka słów na zakończenie.

Wskazówki producenta są kompromisem między oczekiwaniami klienta a roboczogodzinami ekipy parkieciarskiej. Jeżeli w specyfikacji technicznej byłoby napisane o 4 warstwach większość parkieciarzy unikałaby takiego produktu (bo kto im zapłaci za dodatkową robotę?): napisanoby o jednej warstwie - większość klientów unikałaby takiego oleju, że niby kiepsko zabezpiecza podłogę (bo przecież konkurenci stosują 2 warstwy). 8)

...1) za tydzień przychodza do mnie lakierować - deska jesion 13 cm szer, 1 m długosci, jesion kolor. Niestety mam szczeliny nawet na 1 mm. Prosze powiedz mi czy mam nawilzac pomieszczenie zeby szczeliny sie zeszły ? Teraz jest 44%, posadzka była 1,2% , temp.ok 19,5 C, drewno mialo 8 % przy kladzeniu.

2) mam dwie plamy na jasnej czesci jesionu od polozenia wilgotnego obciazenia, leżało 6 dni. Zaczelam ta plame lekko szlifowac papierem 100 i wierzchnia warstwa (lekko zielonkawo szara) zeszla ale nadal jest takie zarozowienie. Na jaka glebokosc trzeba by to zeszlifowac ? Czy to w ogole da sie jakos usunac ? Czy 1 mm ktory parkieciarze zdejma wystarczy, czy tez drewno jest gleboko spenetrowane ? Jestem tym bardzo zasmucona. W ostatecznosci mysle sobie ze moze posmarowac dalszy ciag tej klepki wodą (bo granica przebarwienia jest nienaturalnie ostra) , to wtedy ta część klepki przyjmie jednolity kolor i upodobni sie do ciemnych klepek, ktorych jest tu tez troche.

3) chce zastosowac Berger Siedle FKGel 1 raz i lakier UNO dwa razy. Zastanawiam sie tylko czy FKGelb nie uczyni tego jesionu zbyt stonowanym, tzn, sloje beda takie nijakie ? Ja wlasnie chce wyciagnac sloje, bo uwielbiam te pofalowane szczegolnie, ale jednoczesnie chce zminimalizowac kontrasty (i dlatego nie jestem za Exotengrundem bo czytalam ze on kontrasty poglebia)

Czy sądzisz ze z FKGelbem uzyskam to na czym mi zalezy ?...

1. Nawilżanie nic nie zmieni: szpary nie zejdą się. Różne są szkoły odnośnie nawilżania podłogi w czasie stabilizacji: jedne zalecają nawilżanie drugie nie przywiązują do tego większej wagi a trzecie nie zalecają. Ja jestem zwolennikiem tej trzeciej z jednym zastrzeżeniem: parkiet nie może być zbyt suchy: wilgotność ukladanego parkietu musi być na poziomie 8-10%.

2. Głębokość przebarwień jest zagadką. Mogą zejść przy cyklinowaniu albo nie. Jak jest w Twoim wypadku okaże się podczas szlifowania podłogi.

3. Egzotengrund i FkGelb wbarwiają podłogę podobnie: różnica w wielu wypadkach jest praktycznie niezauważalna. Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc o wyciąganiu słojów bez pogłębiania kontrastów? :o Nie sądzisz, że Twoje założenia są sprzeczne z natury? :wink:

Witaj boorg!

Mam pytania odnosnie naszego parkietu. Czy to normalne, ze robia nam sie takie milimetrowe szparki? W jednym miejscu klapka pekla i sie to pekniete troche podnioslo. Czy nalezy sie tym martwic?

Napisz tez prosze czym najlepiej parkiet wycierac - czyszczyc, bo ja tylko wylgatna szmatka robie - sama woda.

Dzieki.

ponawiam pytanie :wink:

A ja mam pytanie dotyczące bejcy do drewna Zar. Będę mieć drzwi w okleinie ciemny orzech z Porty. Chciałabym dobrać do tego koloru jakiś odcień tej bejcy do pomalowania schodów. Obawiam się, ze ciemny brąz bedzie za ciemny. Trepy będą z jesionu lub z dębiny.

Czy macie doświadczenie z tymi bejcami? Który kolor będzie najbardziej zbliżony do tych drzwi (przykładowe skrzydło w tym kolorze).

http://nowedrzwi.pl/images/options/473-168s.jpg

...Czy to normalne, ze robia nam sie takie milimetrowe szparki? W jednym miejscu klapka pekla i sie to pekniete troche podnioslo. Czy nalezy sie tym martwic?

Napisz tez prosze czym najlepiej parkiet wycierac - czyszczyc, bo ja tylko wylgatna szmatka robie - sama woda...

Odnośnie szparek: jeżeli nie kontolujecie/regulujecie wilgotności powietrza w domu, to takie zachowanie parkietu w sezonie grzewczym jest czymś normalnym/naturalnym. Wiosną wszystko wróci do normy. :) Dlatego nie ma powodu do niepokoju. :wink:

Jednak, jeżeli bardzo Was denerwuje taki stan rzeczy to musicie zainwestować w maszynerię. :( Ludzie i parkiety najlepiej funkconują w temp. 19-21 st. C przy wilgotności powietrza 45-65%. Aby zapewnić stale takie warunki bezkonkurencyjny jest klimatyzator. Daleko za nim są nawilżacze elektryczne. Są jeszcze sposoby naszych babci/mam: plusem są małe inwestycje :) (kamionki/mokre ręczniki na grzejnikach, miska wody przykryta kamieniem i ustawiona pod grzejnikiem, wspólne gotowanie wszystkich posiłków w naszym domu dla wszystkich sąsiadów :D ). Wszystko to ma swoje zalety ale ma też poważne wady: szczególnie dwa pierwsze rozwiązania mocno szarpią kieszeń przy płaceniu rachunków energetycznych. :(

Pęknięcie klepki: jeżeli można podkleić pęknięcie, nie ma powodu do zmartwień. Jeżeli nie, musimy wymienić klepkę. :( Nie jest, to jakaś wielka filozofia ale niestety dosyć żmudna robota. :roll: Trzecie wyjście brzmi: a nie będę wymieniać, niech strzepi się klepka jej mać. :wink:

Pielęgnacja. Myślałem, że mój następca powiedział Wam co i jak. :-? Ale widzę, że w sprawie pielęgnacji nie puścił pary z gęby i tajemnicę tą zabierze pewnie ze sobą do grobu. :wink: :lol:

Lakierowana podłoga pielęgnowana wilgotną ściereczką jest OK i prawidłowa. Jednak od czasu do czasu trzeba podłogę odświeżyć. Wtedy sięgamy po profesjonalne środki pielęgnujące. Wy macie u Siebie lakier Palmanna a on proponuje do swojej podłogi nastepujący system czyszcząco-pielęgnujący:

jak podłoga jest normalnie ubrudzona:

http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/default.asp?URL=http://www.pallmann.pl/Pallmann_pl/Produkte/Tabelle.asp?B=104%26Ansicht=Original%26P=731%26S=16

jak podłoga jest bardzo ubrudzona:

http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/default.asp?URL=http://www.pallmann.pl/Pallmann_pl/Produkte/Tabelle.asp?B=104%26Ansicht=Original%26P=732%26S=16

lub

http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/default.asp?URL=http://www.pallmann.pl/Pallmann_pl/Produkte/Tabelle.asp?B=104%26Ansicht=Original%26P=730%26S=16

Jak już wyczyścisz podłogę, to wtedy używasz któryś z tych produktów (w/g uznania lub potrzeb):

1.http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/default.asp?URL=http://www.pallmann.pl/Pallmann_pl/Produkte/Tabelle.asp?B=104%26Ansicht=Original%26P=723%26S=16

2.http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/default.asp?URL=http://www.pallmann.pl/Pallmann_pl/Produkte/Tabelle.asp?B=104%26Ansicht=Original%26P=724%26S=16

3.http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/default.asp?URL=http://www.pallmann.pl/Pallmann_pl/Produkte/Tabelle.asp?B=104%26Ansicht=Original%26P=727%26S=16

Sposób użycia aplikacji znajduje się w Kartach technicznych. 8)

i to tyle w/g producenta lakieru jaki leży na Waszej podłodze. :roll:

P.S. Nie musisz stosować produktów czyszczących/pielęgnujących rekomendowanych przez producenta. Możesz stosować produkty innych firm (Berger-Siedle, Deva, Loba) jak również marketowe/popularne rozwiązania do podłóg lakierowanych np. Pronto, Sidolux.

• 2 weeks później...
Ja mam pytanie czym wyczyścić dosyć mocno zabrudzony parkiet olejowany magik oil 2k. Dodam, że sama woda nie pomaga a po lecie i bieganiu dzieciaków na boso nasz parkiet pośrodku jest przybrudzony a po brzegach jasniejszy.

A masz jeszcze ten olej na swojej podlodze? Czy już go zmyłaś/starłaś??? :o Dawaj zdjęcie bo nie będę srzępił klawiatury po próżnicy. :p

Wszystkiego dobrego boorg!!! Pozdrowienia i dla Sake. :p

A dziękuję bardzo miłej Pani. :) Ale ja nie mam takiego obrazka kolorowego pod ręką, to może tylko uśmiechnę się czule do Ciebie? :wink:

Też Wam życzę wszystkiego najlepszego i dużo zdrówka. :D I jeszcze raz dziękuję.

Witam serdecznie!

Dnia 10. grudnia 2007 roku poolejowałam swoją podłogę sosnową naturalnym olejem do podłóg niemieckiego producenta firmy PNZ-Produkte GmbH. Tydzień później postanowiłam "doolejować" swoją podłogę nakładając jeszcze jedną warstwę w/w oleju no i niestey mam problem, ponieważ olej nie chce wyschnąć. Przed Świętami zebrałam nadmiar oleju z podłogi pieluchą tetrową i zapolerowałam podłogę filcem. Później rozłożylam tekturę falistą. Niestety, kiedy chodzę po podłodze zostają na niej śłady po trepkach - jak gdyby podłoga była nadal mokra. Co powinnam zrobić, aby naprawić sprawę??? :cry:

izat, nie bój nic :lol: podłoga olejowana to cudo, którego nie zamieniłabym na żadne inne :wink: .

Nasz podłoga jest olejowana co 6 msc (z założenia, bo ostatnio przerwa była roczna). Wymagania: odkurzanie odkurzaczem, raz na jakiś czas :oops: umycie samą wodą. KONIEC. Nic więcej z nią nie robimy, po kolejnym olejowaniu wygląda jak nowa, jest atłasowa, ciepła, czekoladowa, miła, pachnąca itd, itp... :wink:

Dom użytkują:

- ja (głównie wieczorami zalegam na kanapie :wink: ),

- mój mąż (patrz wyżej)

- mój tata (5 dni w tygodniu - bez weekendów)

- dwie córki (najpierw siadają w fotelu, a później "z całym dobytkiem" przesuwają go po podłodze)

- i niskopodłogowiec - jamnik (tony piachu latem, jesienią kawałki liści i błota :evil: )

O jednym należy pamiętać!!! nie zostawiać na olejowanej podłodze mokrych plam - bo zostają "na zawsze". U mnie dwa lata temu rozpuścił się śnieg - ze świeżo wniesionej choinki - ślady są do dziś, ale tylko ja wiem gdzie :wink:

pozdrawiam i zachęcam do olejowania :lol: :lol: :lol: