mry888 01.12.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2007 Dzięki za (p)odpowiedź, boorg. Jedno mnie tylko jeszcze martwi. Wg. specyfikacji Timberex-u należy położyć max. dwie warstwy, np., HD a na to warstwę tzw. Satin'u, czyli jak sądzę taką warstwę roboczą do regularnego uzupełniania. Pierwsza warstwa HD schnie po ok.48g. a druga już ok.14dni. Pytanie, więc: 1. Skąd wiadomo czy po drugiej warstwie (czyli ok.16 dniach) należałoby dać trzecią i ew. czwartą warstwę HD przed ostatecznym satinem? Czy jest ryzyko, że po trzeciej warstwie HD deska nie będzie w stanie wchłonąć już oststecznej warstwy satin'u i co się z tym ew. wiąże? 2. Ile należy czekać po ew. 3 i 4 warstwie HD? Na oko czy też są jakieś wskazówki? Dzięki z góry, Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 02.12.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Witaj boorg!Mam pytania odnosnie naszego parkietu. Czy to normalne, ze robia nam sie takie milimetrowe szparki? W jednym miejscu klapka pekla i sie to pekniete troche podnioslo. Czy nalezy sie tym martwic?Napisz tez prosze czym najlepiej parkiet wycierac - czyszczyc, bo ja tylko wylgatna szmatka robie - sama woda.Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 06.12.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Witam, Zastanawiam się nad zakupieniem deski parkietowej dębowej, szerokość (do wyboru) 9-11 cm, długość 50-150cm, grubość 20 mm. W związku z tym mam pytania: 1. Czy to prawda, że do deski parkietowej potrzebny jest jakiś specjalny bardzo drogi klej. Nawet 40 zł/m2. 2. Czy deski o taki wymiarach mają jakąś większą tendencję do wyginania się, tzw. łódkowanie. Taką opinię słyszałem. 3. I ostatnie, czy wylewka po deskę parkietową musi być koniecznie bardzo mocna. U mnie wylewki dosyć mocno pylą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 07.12.2007 02:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 ...Jedno mnie tylko jeszcze martwi. Wg. specyfikacji Timberex-u należy położyć max. dwie warstwy, np., HD a na to warstwę tzw. Satin'u, czyli jak sądzę taką warstwę roboczą do regularnego uzupełniania. Pierwsza warstwa HD schnie po ok.48g. a druga już ok.14dni. Pytanie, więc: 1. Skąd wiadomo czy po drugiej warstwie (czyli ok.16 dniach) należałoby dać trzecią i ew. czwartą warstwę HD przed ostatecznym satinem? Czy jest ryzyko, że po trzeciej warstwie HD deska nie będzie w stanie wchłonąć już oststecznej warstwy satin'u i co się z tym ew. wiąże? 2. Ile należy czekać po ew. 3 i 4 warstwie HD? Na oko czy też są jakieś wskazówki?... Odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo jest kilka sposobów nakładania oleju. Całe parkieciarstwo to czysta praktyka (najlepiej poparta wiedzą/doświadczeniem) a ja nie wiem w jaki sposób nakładać będą olej u Ciebie. Ad.1 Źle rozumujesz. Nie musisz czekać 2 tygodni. Czasem dziennie możesz położyć jedną warstwę a czasem cztery. Wszystko zależy od np.: - wilgotności/temperatury otoczenia; - porowatości/gatunku/klasy-selekcji drewna; - sposobu aplikacji oleju. Ad.2 Wskazówka jest. Większość podłogi po przeschnięciu/wyschnięciu ma satynowe/jedwabiste/półmatowe odbicie światła. I kilka słów na zakończenie. Wskazówki producenta są kompromisem między oczekiwaniami klienta a roboczogodzinami ekipy parkieciarskiej. Jeżeli w specyfikacji technicznej byłoby napisane o 4 warstwach większość parkieciarzy unikałaby takiego produktu (bo kto im zapłaci za dodatkową robotę?): napisanoby o jednej warstwie - większość klientów unikałaby takiego oleju, że niby kiepsko zabezpiecza podłogę (bo przecież konkurenci stosują 2 warstwy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 07.12.2007 03:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 ...1) za tydzień przychodza do mnie lakierować - deska jesion 13 cm szer, 1 m długosci, jesion kolor. Niestety mam szczeliny nawet na 1 mm. Prosze powiedz mi czy mam nawilzac pomieszczenie zeby szczeliny sie zeszły ? Teraz jest 44%, posadzka była 1,2% , temp.ok 19,5 C, drewno mialo 8 % przy kladzeniu. 2) mam dwie plamy na jasnej czesci jesionu od polozenia wilgotnego obciazenia, leżało 6 dni. Zaczelam ta plame lekko szlifowac papierem 100 i wierzchnia warstwa (lekko zielonkawo szara) zeszla ale nadal jest takie zarozowienie. Na jaka glebokosc trzeba by to zeszlifowac ? Czy to w ogole da sie jakos usunac ? Czy 1 mm ktory parkieciarze zdejma wystarczy, czy tez drewno jest gleboko spenetrowane ? Jestem tym bardzo zasmucona. W ostatecznosci mysle sobie ze moze posmarowac dalszy ciag tej klepki wodą (bo granica przebarwienia jest nienaturalnie ostra) , to wtedy ta część klepki przyjmie jednolity kolor i upodobni sie do ciemnych klepek, ktorych jest tu tez troche. 3) chce zastosowac Berger Siedle FKGel 1 raz i lakier UNO dwa razy. Zastanawiam sie tylko czy FKGelb nie uczyni tego jesionu zbyt stonowanym, tzn, sloje beda takie nijakie ? Ja wlasnie chce wyciagnac sloje, bo uwielbiam te pofalowane szczegolnie, ale jednoczesnie chce zminimalizowac kontrasty (i dlatego nie jestem za Exotengrundem bo czytalam ze on kontrasty poglebia) Czy sądzisz ze z FKGelbem uzyskam to na czym mi zalezy ?... 1. Nawilżanie nic nie zmieni: szpary nie zejdą się. Różne są szkoły odnośnie nawilżania podłogi w czasie stabilizacji: jedne zalecają nawilżanie drugie nie przywiązują do tego większej wagi a trzecie nie zalecają. Ja jestem zwolennikiem tej trzeciej z jednym zastrzeżeniem: parkiet nie może być zbyt suchy: wilgotność ukladanego parkietu musi być na poziomie 8-10%. 2. Głębokość przebarwień jest zagadką. Mogą zejść przy cyklinowaniu albo nie. Jak jest w Twoim wypadku okaże się podczas szlifowania podłogi. 3. Egzotengrund i FkGelb wbarwiają podłogę podobnie: różnica w wielu wypadkach jest praktycznie niezauważalna. Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc o wyciąganiu słojów bez pogłębiania kontrastów? Nie sądzisz, że Twoje założenia są sprzeczne z natury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 07.12.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Witaj boorg! Mam pytania odnosnie naszego parkietu. Czy to normalne, ze robia nam sie takie milimetrowe szparki? W jednym miejscu klapka pekla i sie to pekniete troche podnioslo. Czy nalezy sie tym martwic? Napisz tez prosze czym najlepiej parkiet wycierac - czyszczyc, bo ja tylko wylgatna szmatka robie - sama woda. Dzieki. ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 08.12.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Widzę dzisiaj istny nalot budowlanego W różnych wątkach te same wstawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 09.12.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 A ja mam pytanie dotyczące bejcy do drewna Zar. Będę mieć drzwi w okleinie ciemny orzech z Porty. Chciałabym dobrać do tego koloru jakiś odcień tej bejcy do pomalowania schodów. Obawiam się, ze ciemny brąz bedzie za ciemny. Trepy będą z jesionu lub z dębiny.Czy macie doświadczenie z tymi bejcami? Który kolor będzie najbardziej zbliżony do tych drzwi (przykładowe skrzydło w tym kolorze). http://nowedrzwi.pl/images/options/473-168s.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 10.12.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 ...Czy to normalne, ze robia nam sie takie milimetrowe szparki? W jednym miejscu klapka pekla i sie to pekniete troche podnioslo. Czy nalezy sie tym martwic? Napisz tez prosze czym najlepiej parkiet wycierac - czyszczyc, bo ja tylko wylgatna szmatka robie - sama woda... Odnośnie szparek: jeżeli nie kontolujecie/regulujecie wilgotności powietrza w domu, to takie zachowanie parkietu w sezonie grzewczym jest czymś normalnym/naturalnym. Wiosną wszystko wróci do normy. Dlatego nie ma powodu do niepokoju. Jednak, jeżeli bardzo Was denerwuje taki stan rzeczy to musicie zainwestować w maszynerię. Ludzie i parkiety najlepiej funkconują w temp. 19-21 st. C przy wilgotności powietrza 45-65%. Aby zapewnić stale takie warunki bezkonkurencyjny jest klimatyzator. Daleko za nim są nawilżacze elektryczne. Są jeszcze sposoby naszych babci/mam: plusem są małe inwestycje (kamionki/mokre ręczniki na grzejnikach, miska wody przykryta kamieniem i ustawiona pod grzejnikiem, wspólne gotowanie wszystkich posiłków w naszym domu dla wszystkich sąsiadów ). Wszystko to ma swoje zalety ale ma też poważne wady: szczególnie dwa pierwsze rozwiązania mocno szarpią kieszeń przy płaceniu rachunków energetycznych. Pęknięcie klepki: jeżeli można podkleić pęknięcie, nie ma powodu do zmartwień. Jeżeli nie, musimy wymienić klepkę. Nie jest, to jakaś wielka filozofia ale niestety dosyć żmudna robota. Trzecie wyjście brzmi: a nie będę wymieniać, niech strzepi się klepka jej mać. Pielęgnacja. Myślałem, że mój następca powiedział Wam co i jak. Ale widzę, że w sprawie pielęgnacji nie puścił pary z gęby i tajemnicę tą zabierze pewnie ze sobą do grobu. Lakierowana podłoga pielęgnowana wilgotną ściereczką jest OK i prawidłowa. Jednak od czasu do czasu trzeba podłogę odświeżyć. Wtedy sięgamy po profesjonalne środki pielęgnujące. Wy macie u Siebie lakier Palmanna a on proponuje do swojej podłogi nastepujący system czyszcząco-pielęgnujący: jak podłoga jest normalnie ubrudzona: http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/default.asp?URL=http://www.pallmann.pl/Pallmann_pl/Produkte/Tabelle.asp?B=104%26Ansicht=Original%26P=731%26S=16 jak podłoga jest bardzo ubrudzona: http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/default.asp?URL=http://www.pallmann.pl/Pallmann_pl/Produkte/Tabelle.asp?B=104%26Ansicht=Original%26P=732%26S=16 lub http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/default.asp?URL=http://www.pallmann.pl/Pallmann_pl/Produkte/Tabelle.asp?B=104%26Ansicht=Original%26P=730%26S=16 Jak już wyczyścisz podłogę, to wtedy używasz któryś z tych produktów (w/g uznania lub potrzeb): 1.http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/default.asp?URL=http://www.pallmann.pl/Pallmann_pl/Produkte/Tabelle.asp?B=104%26Ansicht=Original%26P=723%26S=16 2.http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/default.asp?URL=http://www.pallmann.pl/Pallmann_pl/Produkte/Tabelle.asp?B=104%26Ansicht=Original%26P=724%26S=16 3.http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/default.asp?URL=http://www.pallmann.pl/Pallmann_pl/Produkte/Tabelle.asp?B=104%26Ansicht=Original%26P=727%26S=16 Sposób użycia aplikacji znajduje się w Kartach technicznych. i to tyle w/g producenta lakieru jaki leży na Waszej podłodze. P.S. Nie musisz stosować produktów czyszczących/pielęgnujących rekomendowanych przez producenta. Możesz stosować produkty innych firm (Berger-Siedle, Deva, Loba) jak również marketowe/popularne rozwiązania do podłóg lakierowanych np. Pronto, Sidolux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 11.12.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Usmialam sie. Ty pomysl bardzo powaznie o pisaniu ksiazki. Wszystko jedno na jaki temat. Ja na pewno kupie. Dzieki wielkie za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 11.12.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Ja mam pytanie czym wyczyścić dosyć mocno zabrudzony parkiet olejowany magik oil 2k. Dodam, że sama woda nie pomaga a po lecie i bieganiu dzieciaków na boso nasz parkiet pośrodku jest przybrudzony a po brzegach jasniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 21.12.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Wszystkiego dobrego boorg!!! Pozdrowienia i dla Sake. http://img.123greetings.com/thumbs/edec_c_newjingle/8540-002-71-1042.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 22.12.2007 01:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Ja mam pytanie czym wyczyścić dosyć mocno zabrudzony parkiet olejowany magik oil 2k. Dodam, że sama woda nie pomaga a po lecie i bieganiu dzieciaków na boso nasz parkiet pośrodku jest przybrudzony a po brzegach jasniejszy. A masz jeszcze ten olej na swojej podlodze? Czy już go zmyłaś/starłaś??? Dawaj zdjęcie bo nie będę srzępił klawiatury po próżnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 22.12.2007 01:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Wszystkiego dobrego boorg!!! Pozdrowienia i dla Sake. A dziękuję bardzo miłej Pani. Ale ja nie mam takiego obrazka kolorowego pod ręką, to może tylko uśmiechnę się czule do Ciebie? Też Wam życzę wszystkiego najlepszego i dużo zdrówka. I jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semirka 27.12.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam serdecznie! Dnia 10. grudnia 2007 roku poolejowałam swoją podłogę sosnową naturalnym olejem do podłóg niemieckiego producenta firmy PNZ-Produkte GmbH. Tydzień później postanowiłam "doolejować" swoją podłogę nakładając jeszcze jedną warstwę w/w oleju no i niestey mam problem, ponieważ olej nie chce wyschnąć. Przed Świętami zebrałam nadmiar oleju z podłogi pieluchą tetrową i zapolerowałam podłogę filcem. Później rozłożylam tekturę falistą. Niestety, kiedy chodzę po podłodze zostają na niej śłady po trepkach - jak gdyby podłoga była nadal mokra. Co powinnam zrobić, aby naprawić sprawę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 27.12.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Czy podłoga przy chodzeniu klei się czy tylko robią się ślady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semirka 27.12.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam! Zostają tylko ślady po trepkach - podłoga się nie klei. Co więcej - podłoga jest nadal przykryta tekturą falistą, na której nie widać, aby były jakieś tłuste ślady po oleju tak, jak to było z początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 28.12.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 ludzie kochani jakieś problemy macie z tymi olejowanymi podłogami?? zaczynam się bać za kilka dni parkieciarz rusza z olejem na moje podłogi mogę jeszcze zrezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpb1971 28.12.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 izat, nie bój nic podłoga olejowana to cudo, którego nie zamieniłabym na żadne inne . Nasz podłoga jest olejowana co 6 msc (z założenia, bo ostatnio przerwa była roczna). Wymagania: odkurzanie odkurzaczem, raz na jakiś czas umycie samą wodą. KONIEC. Nic więcej z nią nie robimy, po kolejnym olejowaniu wygląda jak nowa, jest atłasowa, ciepła, czekoladowa, miła, pachnąca itd, itp... Dom użytkują: - ja (głównie wieczorami zalegam na kanapie ), - mój mąż (patrz wyżej) - mój tata (5 dni w tygodniu - bez weekendów) - dwie córki (najpierw siadają w fotelu, a później "z całym dobytkiem" przesuwają go po podłodze) - i niskopodłogowiec - jamnik (tony piachu latem, jesienią kawałki liści i błota ) O jednym należy pamiętać!!! nie zostawiać na olejowanej podłodze mokrych plam - bo zostają "na zawsze". U mnie dwa lata temu rozpuścił się śnieg - ze świeżo wniesionej choinki - ślady są do dziś, ale tylko ja wiem gdzie pozdrawiam i zachęcam do olejowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 28.12.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 a jakie masz drewno i jaki stosowałaś olej?? ile czasu w praktyce nie wolno chodzić po zaolejowaniu podłóg?? zauważyłam, że masz co najmniej 3 polerki ( 2 córki i jamnika ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts