geronimo 12.02.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 ...mam parkiet dębowy 30 letni nigdy nie lakierowany,chcemy go cyklinować ,parkieciarze proponują lakiery wodne poliuretanowe dwuskładnikowe dostałem 3 propozycje- Bona TRAFFIC ,Bergera Aqua 2PKU ,Lobadur 97 a jeszcze inny proponuje Pallmanna DD2000 jakiś poliuretanowy 2 sklad.ale rozpuszczalnikowy co wybrać mamy wejście prosto z klatki i dużego psa akitę z temperamentem... Nie jest ważne jaki lakier wybierzesz: Twój pies prędzej/później zniszczy każdy z nich. Przy takim argumencie nie mam propozycji lakierniczej. Może olej? halszka.ka Biała bejca nakładana miękkim tamponem i na to odpowiedni lakier (może być wodny albo chemiczny wybór zależy od rodzaju użytej bejcy). sylwia13 Ja mam pytanie: a po co ten lakier na tym oleju? Kwestia pielęgnacji/czystości czy urody/wyglądu: co ma decydujący wpływ? Pan chce dać lakier, ponieważ płytki mamy błyszczące się. Ale jeszcze musze przedyskutować z nim kewstie czy dawać olej, czy tylko sam lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdagda 12.02.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Cześć Mam pytanie do podlogowego Guru-Boorga Mam podloge z desek sosnowych bejcowanych na bialo i chcialabym, zeby po wykonczeniu efekt pieknej bejcy nie zostal zażółcony lakierem albo olejem. I jest to pytanie szkatułkowe, bo oto kolejne Co lepiej położy na bejcowaną na biało podłogę - olej czy lakier? I jeśli olej to z białym pigmentem? Zależy mi na matowym wykończeniu... Mam zdjecie mojej podlogi po 2 bejcowaniach na bialo (niestety po pierwszej probie polozenia lakieru należało go usunąc, dla mojego zdrowia psychicznego, po drugim lakierowaniu ekipa sama powiedziala, ze wycyklinuje na swoj koszt, po tym jak porysowala podloge do glebokich bruzd...). Bardzo zależy mi na takim efekcie finalnym - czy olejowanie da taki matowo-swietlny efekt? Yyy... a jak tu sie wstawia zdjecia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdagda 12.02.2008 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 http://picasaweb.google.com/m.niechwiej/UntitledAlbum/photo#5166231011111714130 http://lh5.google.com/m.niechwiej/R7Iju5TrvVI/AAAAAAAAAB4/tRIG9YxtOvM/s144/Wakace%20190.jpg czyżby tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 12.02.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 12.02.2008 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 http://lh5.google.com/m.niechwiej/R7Iju5TrvVI/AAAAAAAAAB4/tRIG9YxtOvM/s144/Wakace%20190.jpg Adres zdjęcia z "jpg" na końcu wstawiłam między znaczniki [ img ] i [ /img ] (bez spacji), ale wyszło malutkie Ale... może być i duże http://img143.imageshack.us/img143/4562/magdagdapt5.th.jpg Wystarczy kliknąć w tę miniaturkę. Jeśli chcesz wiedzieć jak udało mi się to zrobić, daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdagda 13.02.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Dzieki Izat i dzieki Sloneczko! Mam nadzieje Sloneczko, ze Twoj podpis to nie w mojej sprawie pozdrawiam i czekam zatem już spokojnie na porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 13.02.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 boorg - mam dylemat, i w zwiazku z tym prosbe o rade , parkiet z debu czerwonego chcialabym wybielic, co bys polecil ? wolalabym raczej lakier.... boorgu , jeszcze raz zapytam, chodziloby mi o konkretniejsza odpowiedz, jaki lakier, jaka bejce, (nie chce aby to pozolklo i aby podloga byla raczej jednolita), zalezy mi na dobrym i trwalym efekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 13.02.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Mam nadzieje Sloneczko, ze Twoj podpis to nie w mojej sprawie A skądże Ale nie wywołuj wilka z lasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
segars 21.02.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Boorgu,Zdecydowałam się na olejowanie. Stolarz poleca olej Aidol Hartwachs - Ol firmy Remmers, ale na forum nic o nim znalazłam.W opisie czytam: Twardy olej stworzony na bazie olei naturalnych z bezołowiowymi sykatywami - to chyba syntetyk, choć ma i naturalne skladniki?No i droższy od Backersa - warto dopłacić?Słyszałeś coś o tym oleju?I co sądzisz o olejowaniu brzozy w sypialni? Ma jakieś specjalne wymagania? Poradzimy sobie z tym sami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Corwin 27.02.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam, mam deski jatoby (22x150x900-1500) ułożone 2 sezony grzewcze temu (październik 2006). Deski niestety były wilgotne w momencie układania, trochę zwichrowane i w dodatku nie miały pióra/wpustu od czołowej strony (tylko od bocznej) - nie pytajcie czemu ale była to moja wina Deski zostały ładnie położone i ładnie zakitowane ale teraz, zgodnie z oczekiwaniami pojawiły się tęgie szpary i nierówności - szpary nawet do 4-5 mm. Zgodnie z planem zamierzam zlecic ponowne cyklinowanie i lakierowanie parkietu ale... 1. czy nie za wcześnie (czy deski nie powinny jeszcze trochę się "uleżeć") 2. czy da się coś zrobić ze szparami? Tzn. wiem, że można je zakitować ale boję się, że pracujące drewno rozerwie kit (tak jak stało się to teraz) albo wypchnie go ze szpar. Czy są jakieś specjalne domieszki do szpachli uelastyczniające masę szpachlową? No i czy znacie jakąś ekipę godną zaufania do wykonania tego bojowego zadania w Warszawie (50+60m2 plus coroczne olejowanie innej części podłogi takze ok. 60 m2)? Termin jest w zasadzie dla mnie bez znaczenia. pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 27.02.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Jakie warunki na co dzień są w pomieszczeniu (chodzi o wilgotność i temperaturę).Żeby od "czoła" na 5mm jatoba poszła to to drewno było bardzo mokre nie możliwe wręcz aby ta posadka nie była wyłódkowana.....Na jakim kleju to było położone jest to na parterze czy na piętrze? Można to zrobić np. korkiem(ale to bardzo pracochłonne szczeliny z pewnościa są nierówne.). Bądź masami akrylowymi. Na 4-5mm można też by spróbować bez kombinacji elastycznym fugenkitem z pyłem przeciągnąć kilka razy, ale to wszystko trzeba by stwierdzić co z tym robić po większej ilości informacji.Jeśli jest tak jak pisałeś to zależy jak z wilgotnością było przez te dwa lata zimy praktycznie nie było więc za dużo ludzie nie grzali...a co za tym idzie ciężko stwierdzić czy już miałeś ekstremalną pracę tego drewna jaka mogłaby być podczas ciężkiej zimy kiedy to na ogół ludzie przegrzewają mieszkania...Hmm mógłbyś wkleić ze dwa zdj?? Jedno zrobione wzdłuż klepek drugie w poprzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 28.02.2008 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Witam czy ma ktoś może podłogę z dębu antycznego i zechciałby się nim pochwalić, coś powiedzieć i pokazać? waham się czy parkiet (dodatkowe koszty- parkieciarz, kleje, cykliniarz.itp) czy może lepiej gotowa do położenia deska (baltic floor lub barlinecka) kto może niech pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba7207 28.02.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 A co myślicie o oleju OiL-Pur 60? PCykliniarz proponuje zastosowanie go do podłogi dębowej. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Corwin 01.03.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Podsyłam zdjęcia swojeg parkietu i tych nieszczęśnych szpar (szpary sa w zasadzie podłużne - skurcz "w poprzek" był niewielki). Swego czasu przemknęło mi nawet przez głowę, żeby scyklinować to gruboziarnistym papierem i udawać, że to podłoga rustykalna i "tak miało być" Z góry przepraszam za złą jakość - z konieczności zdjęcia były zrobione telefonem. Podłoga jest połozona na parterze. Wilgotność w zimie była niska (ok. 30%) ale nie spadała do jakichś ekstremalnie niskich wartości - mam system ogrzewania nadmuchowego z nawilżaniem. Drewno nie wyłódkowało się. Niestety nie wiem jaki to był klej ale podobo jakiś bardzo mocny ale elastyczny (?). http://img341.imageshack.us/img341/9028/27022008qf3.jpg http://img118.imageshack.us/img118/8501/27022008002wh1.jpg http://img113.imageshack.us/img113/206/27022008003qr7.jpg Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.03.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Boorg mam pytanie dla leniwych: Czy istnieje jakieś urządzenie mechaniczne do olejowania /woskowania parkietu???? Myślę nie o pierwszym olejowaniu, oczywiście, lecz o tej konserwacji. Widziałam coś w necie, ale mi uciekł namiar. Taka froterka elektryczna z pojemnikiem na wosk czy olej. na co dzień froterowanie a od święta woskowanie Co to warte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majkel79 01.03.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Witam! Jako że to bodaj najlepszy temat "parkieciarski"... Kupiłem mieszkanie w którym jest parkiet - mozaika parkietowa. Ogólny stan parkietu "na oko" jest dobry, więcej jak już się właściciele wyniosą. Część podłogi była odnawiana a część nie (widać różnice na progach dwóch pokoi, które nie były robione). Jeżeli odnawiać to tym razem całe mieszkanie. Mam dylemat - odnawiać czy kłaść panele? Część podłogi byłaby już po raz drugi cyklinowana - to dla podłogi dobre czy złe? Czy na parkiet ewentualnie można położyć panele i nie ma żadnych przeciwskazań ku temu? Bardziej bym sie skłaniał ku odnowieniu, gdyż wydaje mi się że parkiet to parkiet i w utrzymaniu czystości chyba lepszy. Jeżeli dostrzegacie jakieś "ale" czy cuś to uświadomcie mnie Z góry dzięki za jakąkolwiek odpowiedź i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 02.03.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 nie ma żadnego ale odnawiać jak najbardziej....mozaika podłogowa jest o wiele lepszą cieplejszą i naturalną posadzko w odróżnieniu od sztucznych laminatów , którymi są panele....Mozaika ma 10mm grubości także 4-5 krotnie można ją odnawiać (oczywiście wszystko zależy ile jest zbierana ale raczej tak jak podałem powinno być ok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.03.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Boorg mam pytanie dla leniwych: Czy istnieje jakieś urządzenie mechaniczne do olejowania /woskowania parkietu???? Myślę nie o pierwszym olejowaniu, oczywiście, lecz o tej konserwacji. Widziałam coś w necie, ale mi uciekł namiar. Taka froterka elektryczna z pojemnikiem na wosk czy olej. na co dzień froterowanie a od święta woskowanie Co to warte? Na przykład coś takiego PST 222 Karcher polerka do podłóg: -------------------------------------------------------------------------------- Krótki opis Prosta w obsłudze polerka do froterowania i woskowania podłóg drewnianych, kamiennych lub linoleum. Standardowe akcesoria pad do nanoszenia wosku, polerowanie zwykłe i polerowanie na wysoki połysk, podświetlenie ułatwiające ocenę rezultatu polerowania, papierowa torebka filtracyjna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romario 03.03.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Witam! DO BOORGA!!! PISZĘ W IMIENIU ZNAJOMYCH: 1) MAJĄ DO POLAKIEROWANIA BEJCOWANE (BEJCA ZAR) SCHODY DĘBOWE - BĘDĄ DOSYĆ MOCNO OBCIĄŻONE - JAKI LAKIER POLECISZ (WODNY W ROZSĄDNEJ CENIE). ICH WYKONAWCA PROPONUJE LAKIER FIRMY BONDEX - MÓWI ŻE SPRAWDZONY I EFEKTY SĄ OK.2) DRUGA SPRAWA TO TZW SPOCZNIK O WYMIARACH 2,2X1,2 m, KTÓRY BĘDZIE ROBIONY Z DESEK DĘBOWYCH - PIÓRO-WPUST O WYMIARCH O.1x2,2m GRUBOŚĆ 22MM - CZYM TO SKUTECZNE PRZYKLEIĆ BY NIE BYŁO PROBLEMÓW W PRZYSZŁOŚCI - ICH WYKONAWCA ZAPROPONOWAŁ IM KLEJ POLIURETANOWY ANSERCOLL EKO-PUR - BO PRZETESTOWAŁ NA TAK DŁUGICH DESKAC I BYŁO OK A POZA TYM MAŁA POWIERZCHNIA TO NIE MA CO WCHODZIĆ W KOSZTY JAK POWIEDZIAŁ. Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ. POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 03.03.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Tak poza tematem. Romario, czy wiesz że pisanie drukiem na forum oznacza krzyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts