Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

DO BOORGA!!!

PISZĘ W IMIENIU ZNAJOMYCH:

1) MAJĄ DO POLAKIEROWANIA BEJCOWANE (BEJCA ZAR) SCHODY DĘBOWE - BĘDĄ DOSYĆ MOCNO OBCIĄŻONE - JAKI LAKIER POLECISZ (WODNY W ROZSĄDNEJ CENIE). ICH WYKONAWCA PROPONUJE LAKIER FIRMY BONDEX - MÓWI ŻE SPRAWDZONY I EFEKTY SĄ OK.

2) DRUGA SPRAWA TO TZW SPOCZNIK O WYMIARACH 2,2X1,2 m, KTÓRY BĘDZIE ROBIONY Z DESEK DĘBOWYCH - PIÓRO-WPUST O WYMIARCH O.1x2,2m GRUBOŚĆ 22MM - CZYM TO SKUTECZNE PRZYKLEIĆ BY NIE BYŁO PROBLEMÓW W PRZYSZŁOŚCI - ICH WYKONAWCA ZAPROPONOWAŁ IM KLEJ POLIURETANOWY ANSERCOLL EKO-PUR - BO PRZETESTOWAŁ NA TAK DŁUGICH DESKAC I BYŁO OK A POZA TYM MAŁA POWIERZCHNIA TO NIE MA CO WCHODZIĆ W KOSZTY JAK POWIEDZIAŁ.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ.

POZDRAWIAM.

Co do pytania pierwszego absolutnie na pierwsza powłokę nie wolno stosować innego lakieru niz rozpuszczalnikowego(poczekać aż odparuje i można na to dopiero kłaść lakier jaki sie podoba choćby bondex)....Co do kleju jak najbardziej dwuskładnikowy poliuretan bądź poliuretanowo-epoksydowy..

Witam!

DO BOORGA!!!

PISZĘ W IMIENIU ZNAJOMYCH:

1) MAJĄ DO POLAKIEROWANIA BEJCOWANE (BEJCA ZAR) SCHODY DĘBOWE - BĘDĄ DOSYĆ MOCNO OBCIĄŻONE - JAKI LAKIER POLECISZ (WODNY W ROZSĄDNEJ CENIE). ICH WYKONAWCA PROPONUJE LAKIER FIRMY BONDEX - MÓWI ŻE SPRAWDZONY I EFEKTY SĄ OK.

2) DRUGA SPRAWA TO TZW SPOCZNIK O WYMIARACH 2,2X1,2 m, KTÓRY BĘDZIE ROBIONY Z DESEK DĘBOWYCH - PIÓRO-WPUST O WYMIARCH O.1x2,2m GRUBOŚĆ 22MM - CZYM TO SKUTECZNE PRZYKLEIĆ BY NIE BYŁO PROBLEMÓW W PRZYSZŁOŚCI - ICH WYKONAWCA ZAPROPONOWAŁ IM KLEJ POLIURETANOWY ANSERCOLL EKO-PUR - BO PRZETESTOWAŁ NA TAK DŁUGICH DESKAC I BYŁO OK A POZA TYM MAŁA POWIERZCHNIA TO NIE MA CO WCHODZIĆ W KOSZTY JAK POWIEDZIAŁ.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ.

POZDRAWIAM.

Co do pytania pierwszego absolutnie na pierwsza powłokę nie wolno stosować innego lakieru niz rozpuszczalnikowego(poczekać aż odparuje i można na to dopiero kłaść lakier jaki sie podoba choćby bondex)....Co do kleju jak najbardziej dwuskładnikowy poliuretan bądź poliuretanowo-epoksydowy..

Boorgu jesli tu w końcu zajrzysz.

Wyjaśnij mi jedną kwestie którą opisujesz na poczatku wątku.

Zdecydowałeś się na pastowanie swojej podłogi olejowanej Eukolą Fit Polishem Berger Siedla. Czy jeśli kiedyś będę chciała odświeżyć grntownie podłogę mogę ją czymś zmyć zastosować refresh oil i ponownie pastować.

I jeszcze ponawiam pytanie czy pasty wpływają na kolor podłogi. Chodzi mi o dąb Czy można go poprzez pilęgnacje rozjaśniać?

Parkiet sztorcowy jest wykonany ze ścinek zawsze będzie przez to hmmm bardzo zróżnicowany kolorystycznie same lamele są już mocno odbiegające od siebie kolorem ja wykonuję na HS 100 Akzent oil z "Loba-Wakol" bądź "Impact-oil" tez loboskie. W przypadku jasnej mozaiki sztorcowej teaku nie bedzie jednolitego koloru nawet po zabejcowaniu....Każdy olej jeszcze wyciąga słoje i barwe drewna...

Tu masz teak ciemny pod olejem i teak jasny sztorcowy pod lakierem

http://img514.imageshack.us/img514/4113/teakszotrcowylakierwodnrk8.th.jpg

http://img84.imageshack.us/img84/3017/teaksztorcowyob2.th.jpg

Parkiet sztorcowy jest wykonany ze ścinek zawsze będzie przez to hmmm bardzo zróżnicowany kolorystycznie same lamele są już mocno odbiegające od siebie kolorem ja wykonuję na HS 100 Akzent oil z "Loba-Wakol" bądź "Impact-oil" tez loboskie. W przypadku jasnej mozaiki sztorcowej teaku nie bedzie jednolitego koloru nawet po zabejcowaniu....Każdy olej jeszcze wyciąga słoje i barwe drewna...

Tu masz teak ciemny pod olejem i teak jasny sztorcowy pod lakierem

http://img514.imageshack.us/img514/4113/teakszotrcowylakierwodnrk8.th.jpg

http://img84.imageshack.us/img84/3017/teaksztorcowyob2.th.jpg

tzn które jest które? :roll:

ta fotka na której są schody i odrobina okna to olej? czy lakier?

Boorg

mam pytanie dla leniwych:

Czy istnieje jakieś urządzenie mechaniczne do olejowania /woskowania parkietu????

Myślę nie o pierwszym olejowaniu, oczywiście, lecz o tej konserwacji. Widziałam coś w necie, ale mi uciekł namiar. Taka froterka elektryczna z pojemnikiem na wosk czy olej. na co dzień froterowanie a od święta woskowanie :D Co to warte?

podpinam się pod pytanie widziałam też model

http://www.allegro.pl/item317575958_froterka_delonghi_lc_500_podloga_na_blysk.html

kompletnie się na tym nie znam

a chodzi mi po głowie zakup takowego sprzętu

może ktoś coś jednak podpowie

Olej SLC OIL-PUR 60 (półmat). Podłogę układałem pierwszy raz w życiu. Trochę błędem było, że nie miałem stałego ogrzewania. W dzień nagrzałem kozą, natomiast w nocy temp spadała i trochę wyłódkowały. Od tygodnia mam już ogrzewanie i grzeję. Ale cyklinarka wyrównała. ZObaczymy jak będzie w użytkowaniu.

• 2 weeks później...

Mam dom, w którym nie jest jeszcze uruchomione ogrzewanie, a chciałbym ułożyć parkiet.

Parkieciarz powiedział, że lepiej nie układać bez ogrzewania, ale zakładam, że chodziło mu tylko o okres zimowy.

Nadchodzi wiosna ogrzewania nadal nie mam (już ponad rok załatwiam gaz) i pomyślałem, aby zacząć układać ten parkiet np. od końca kwietnia. Nie wiem jak powiązać zależność temperatury i wilgotności w budynku.

Czy może wyniknąć jakiś problem dla parkietu, gdy ułoży go się na wiosnę w budynku nieogrzewanym? Proszę o opinie i doświadczenia.

Morderstwo ...jeśli zaczniesz teraz układanie...parkieciarz ma rację po pierwsze masz juz wszelkie prace mokre zakończone w domu???(kafelki , tynki ew. gładzie)?? Jeśli nie to teraz je zrób jeśli tak to jak myślisz gdzie z kleju do kafelek i np gipsów wilgoć sie podziała???(preciez do wszystkiego rozpuszczalnikiem była woda)Co więcej jaki masz jastrych??

Parkieciarz powinien posiadać tzw. cm-ke i zmierzyć wilgotność jastrychu...jeśli będzie 2%(europejskie drewna) lub 1,5 % (pod egzotyki) to i tak poczekałbym na ogrzewanie pogrzał około 2 tygodni równocześnie cyklicznie wietrząc(np. w noc grzejemy w dzień wietrzymy przez kilka godzin).

Przy drewnie w domu nie jest nawet najważniejsza temperatura ( bo nikt nawet nie zakłada że ktos będzie mieszkał w temp. 15 st C czy 27 st Celsjusza) tylko wilgotność wzgledna powietrza w domostwie powinno to być w przedziale od 45%-65%.

Idealna wilgotność oscyluje około 50%, a temp. od 18 do 25 st.

Drewno jest materiałem higroskopijny i dąży do równowagi higroskopijnej tzn mniej wiecej ile wilgoci w powietrzu i jastrychu tyle w drewnie jesli parkiet zakupiony ma mieć wilgotność 9% +- 2% to układając go teraz w niewygrzanym i zawilgoconym pomieszczeniu wyłódkuje a nawet może powstać , później zaś jak juz zaczniesz grzać bardzo mocno sie rozszczelinuje...

Podsumowując kup higrometr do domostwa i powieś go w pomieszczeniu w którym będzie drewno, zmierz wilgotność wylewki tam gdzie bedzie drewno i jeśli będą warunki przez dłuższy czas które ci opisałem możesz rozpocząć układanie...tyle że jest jeszcze jeden aspekt bez ogrzewania hmmm zakładając na przykład bardzo mokra i wilgotna wiosnę? jeśli wilgotność będzie skakać do poziomu 75%??Co wtedy zrobisz bez ogrzewania?Są pochłaniacze wilgoci z atmosfery do szybkiego osuszania ale w przypadku domku nie bawiłbym sie to jest urzadzenie do doraźnych celów na wiekszych i tzw predkich budowach.

Doradzam spokój i poczekanie na ogrzewanie..jeśli masz np kominek możesz spróbować palić w nim regularnie i jak powiesisz higrometr zobaczysz jak pieknie wysusza powietrze jest to jakies doraźnie rozwiązanie którym można się wspomagać...Pozdrawiam.

Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź.

Prace mokre już zakończyłem - wylewki i tynki były zrobione w czerwcu zeszłego roku, płytki i gładzie gipsowe zakończono w listopadzie.

Parkiet mam zamiar kłaść dopiero pod koniec kwietnia albo nawet na początku maja. Problem z tym, że dom był zimą nieogrzewany, a na gaz i uruchomienie piecyka muszę jeszcze poczekać co najmniej do lipca, czyli dodatkowe 2 miesiące.

Podsumowując trzeba:

1. Zmierzyć wilgotność jastrychu - dla dębu powinno mieć 2 %.

2. Zmierzyć wilgotność pomieszczenia - powinno mieć 45%-65%

3. Pogrzać kominkiem - to mogę zrobić, ale nie do wszystkich pomieszczeń, bo mam grawitacyjne nie wszędzie doprowadzone.

Zastanawia mnie jeszcze, czy kładąc parkiet latem, np. czerwiec-lipiec, też trzeba w doku grzać, czy wtedy nie ma to znaczenia.