Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja przedstawie sprawę w miarę krótko

i zgóry jestem wdzięczny za wszelką pomoc i opinie

Podłoga to doussie 16*120*600-1200 klasy III

bez fazy

Podłogę zamierzam przykleić samodzielnie (ja jako pomocnik + kolega który już takie rzeczy kleił)

Jaki grunt i kllej najlepiej zastosować i gdzie można go kupić przez net lub ewentualnie w Poznaniu ale to gdzie kupić to jest mniej istotne bo jak będę wiedział konkretną nazwę to postaram się sam znaleźć dystrybutora.

Szpachlowanie i cyklonowanie zlecę firmie olejowanie jesli da radę chciałbym zrobić samodzielnie.

Pomieszczenie to salon stołowy w którym od czasu do czasu będzie jakaś impreza rodzinna powierzchnia 22m2

myslę nad olejem na to w zwiazku z tym pytanie który bedzie się do tego najlepiej nadawał

- Pallman Magic Oil

- Loba Impact oil

- Timberex

który z nich wybrać czy moze jeszcze jakiś inny olej

a druga kwestia - jeśli nie olej to jaki lakier???

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja przedstawie sprawę w miarę krótko

i zgóry jestem wdzięczny za wszelką pomoc i opinie

Podłoga to doussie 16*120*600-1200 klasy III

bez fazy

Podłogę zamierzam przykleić samodzielnie (ja jako pomocnik + kolega który już takie rzeczy kleił)

Jaki grunt i kllej najlepiej zastosować i gdzie można go kupić przez net lub ewentualnie w Poznaniu ale to gdzie kupić to jest mniej istotne bo jak będę wiedział konkretną nazwę to postaram się sam znaleźć dystrybutora.

Szpachlowanie i cyklonowanie zlecę firmie olejowanie jesli da radę chciałbym zrobić samodzielnie.

Pomieszczenie to salon stołowy w którym od czasu do czasu będzie jakaś impreza rodzinna powierzchnia 22m2

myslę nad olejem na to w zwiazku z tym pytanie który bedzie się do tego najlepiej nadawał

- Pallman Magic Oil

- Loba Impact oil

- Timberex

który z nich wybrać czy moze jeszcze jakiś inny olej

a druga kwestia - jeśli nie olej to jaki lakier???

Nie klejenie jest problemem lecz przygotowanie podłoża i drewna!!!

Co z podłożem? Czy jest suche, ile ma procent wilgotności? Pomiar dokonać CM-ką na całej grubości podłoża. Podłoże musi być stabilne, nie piaszczyć, musi być równe. Drewno musi być również suche 8-9%. Doussie to bardzo wdzięczne drewn. Mogą się po czasie pokazać złote przebarwienia w drewnie.

Klej poliuretanowy dwuskładnikowy również grunt firma Artelit. Olej Pallmann Magic Oil + Magic Oil Care na olej.

Olej pewnie będziesz nakładał ręcznie więc musisz wykazać się siłą w rękach i kondycją. To jest olej z utwardzaczem który przyśpiesza jego schnięcie. Po rozrobieniu musisz szybko nanieść na powierzchnię wcierając mocno w parkiet nie pozostawiając nie wtartych miejsc. Po utwardzeniu jest za późno na poprawki.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Nie klejenie jest problemem lecz przygotowanie podłoża i drewna!!!

Co z podłożem? Czy jest suche, ile ma procent wilgotności? Pomiar dokonać CM-ką na całej grubości podłoża. Podłoże musi być stabilne, nie piaszczyć, musi być równe. Drewno musi być również suche 8-9%. Doussie to bardzo wdzięczne drewn. Mogą się po czasie pokazać złote przebarwienia w drewnie.

Klej poliuretanowy dwuskładnikowy również grunt firma Artelit. Olej Pallmann Magic Oil + Magic Oil Care na olej.

Olej pewnie będziesz nakładał ręcznie więc musisz wykazać się siłą w rękach i kondycją. To jest olej z utwardzaczem który przyśpiesza jego schnięcie. Po rozrobieniu musisz szybko nanieść na powierzchnię wcierając mocno w parkiet nie pozostawiając nie wtartych miejsc. Po utwardzeniu jest za późno na poprawki.

Dzięki za odpowiedź!

- podłoże jest równe - sprawdzałem wagą 2 m i nie ma nierówności - robione było maszynowo, nie piaszczy i jest bardzo mocne - sprawdzałem w pomieszczeniu obok jak musiałem kawałek odkuć.

- suche powinno być nawet bardzo wszystkie prace mokre zakończoe 3 lata temu w ubieglym roku było tapetowane i to wszystko; przez okres zimowy było ogrzewane ale na wszelki wypadek zlecę komuś pomiar i posadzki i drewna.

- Drewno kupione w sprawdzonej firmie handlującej drewnem i układającej parkiety - więc wilgotność powinna być ok.bo pierwotnie to oni mieli je kłaść ale niestety nie są z bardzo termnowi a mnie w tej chwili powoli zaczyna czas poganiać. Drewo złożone w pomieszczeniu w którym ma być ułozone od 2 tygodni

- kondycję mam raczej dobrą - porąbałem w tym roku 40 m3 drewna do kominka więc trochę siły w rękach nabrałem ;-)

A teraz dalsza seria pytań:

- Olej z utwardzaczem - w jakim czasie muszę poolejować całą podłogę? ile czasu mija od wymieszania składników do utwardzenia?

- Olejować wcierając bawełnianą szmatką czy czymś innym - może płaskim mopem np. Ultramax Viledy - można go dobrze docisnąć do podłoża i myślę że mogło by iść szybciej

- znalazłem że wydajność z 1 litra to 25-50 m2 czyli 1 litr wystarczy na moje 22 m2? rozumiem że ten olej nakłada się jednokrotnie/

Impactem możesz działać ...po zatarciu jest suchy w jakąś godzinke do dwóch zależy od temperatury i wilgotności w danym dniu 1 litr hmmm ale na poprawki czy listwy przypodłogowe będziesz miał kłopot...czasu schniecia się nie bój..to i tak bardzo szybki system..naciagnać szpachla poczekać jakieś 2-3 minutki wziąść miotłę na kiju obtoczyc starym recznikiem frote... i wypolerowac po sprawie..

Kazde z zasady drewno wymaga dwukrotnego olejowania. Drewno wchłania nierówno. Twardziel mniej niż część miękka. Wydajność 0,25-050ml/m2 zalezy od sposobu nakładania i gatunku drewna. Twoje drewno potrzebuje mniej oleju niż np. buk czy sosna. Te małe ilości uzyskuje się poprzez nakładanie specjalną szpachlą lakierniczą i mechanicne wcieranie oleju w powierzchnię. W twoim przypadku napewno wyjdzie więcej.

Mopem możesz sobie pomóc gdy będziesz polerował. Tylko naniesienie oleju np. pędzlem lub wałkiem jakieś 5m2 tak żeby drewno miało co wchłonąć a po 15-20 minutach wtarcie nadmiaru oleju na kolanach szmatą najlepiej spranym ręcznikiem frotowym dociskając go do powierzchni drewna. I tak ze dwa razy.

ja dziś byłem za parkietem i deskami do salonu. Zamówiłem deskę Dąb 150-40x16x22 rustical czyli 3 klasa z fazą. Koszt brutto 116 pln, 13cm szeroką mają po 108 pln... Chciałbym uzyskac efekt, który będzie dobrze komponował się z beżowo-brązowym salonem i płytkami imitującymi drewno. łatwiej będzie to uzyskać olejem czy lakierem i co będzie lepsze w utrzymaniu, bo nie należę do osób latających ze szmatą, a nie chciałbym też by latała z nią żona robiąc mi wyrzuty... 2 pytanie: mam do wyboru parkiet pozaklasowy dębowy lub jesionowy w takiej samej cenie. Który lepszy?

A ja mam pytanie o koszt robocizny położenia desek podłogowych. Chodzi mi o sam koszt robocizny, ewentualnie dodatkowo o koszt desek dębowych fazowanych 12 cm szerokości, klasa III. Będzie tego około 90m2, deski będą olejowane. Podzielicie się?

Koszt ułożenia desek pływająco wraz z dokładnym i fachowym przygotowaniem podłoża (najtrudniejszy etap wymagający dużej wiedzy i doświadczenia) wynosi około 35,00zł/m2.

Klejenie do podłoża desek wraz z przygotowaniem podłoża jak wyżej 45,00zł/m2 bez kleju.

Deski dębowe kostują od 125,00zł/m2.

Rozumiem, że sam będziesz cyklinował i olejował. Deski z fazką trzeba umieć szlifować aby nie zlikwidować fazek a szczególnie pod olej.

ja dziś byłem za parkietem i deskami do salonu. Zamówiłem deskę Dąb 150-40x16x22 rustical czyli 3 klasa z fazą. Koszt brutto 116 pln, 13cm szeroką mają po 108 pln... Chciałbym uzyskac efekt, który będzie dobrze komponował się z beżowo-brązowym salonem i płytkami imitującymi drewno. łatwiej będzie to uzyskać olejem czy lakierem i co będzie lepsze w utrzymaniu, bo nie należę do osób latających ze szmatą, a nie chciałbym też by latała z nią żona robiąc mi wyrzuty... 2 pytanie: mam do wyboru parkiet pozaklasowy dębowy lub jesionowy w takiej samej cenie. Który lepszy?

Zamówione czy już kupione? A jaką mają wigotność? 5%, 9% czy może12% lub więcej?. Jeżeli tylko zamówiłeś to bez pomiaru wilgotności nie kupuj bo wsadzisz się na minę!

Parkiet dębowy jest mniej wrażliwy na zmiany wilgotności od jesionowego.

Olejowana podłoga wymaga więcej dbałości o jej stan niż lakierowana. Obie zaś wymagają jednego nie znoszą ostrych przedmiotów jak np. piasku, twardych kółek meblowych, niepodklejonych filcem mebli itp.

jarekkur oraz ghost34 - bardzo dziękuje za wszystkie rady - jak skończę olejować napewno się pochwale co wyszło dzieki waszej pomocy i poradom :-)

narazie zabieram się za kompletowanie chemii i umawiam się na pomiar wilgotności; w międzyczasie potrenuje na deskach na ogrodzenie które zamierzam zaolejować olejem Traolja z Beckersa - mam nadzieje że to dobry pomysł na zaimpregnowanie sosnowych desek do ogrodzenia.

Zamówione czy już kupione? A jaką mają wigotność? 5%, 9% czy może12% lub więcej?. Jeżeli tylko zamówiłeś to bez pomiaru wilgotności nie kupuj bo wsadzisz się na minę!

Olejowana podłoga wymaga więcej dbałości o jej stan niż lakierowana. Obie zaś wymagają jednego nie znoszą ostrych przedmiotów jak np. piasku, twardych kółek meblowych, niepodklejonych filcem mebli itp.

dzięki za szybkie info, zamówiona, nie zapłacona. Wilgotnośc deski wg normy czyli między 8-10%, ale bliżej 10 jak 8, tak powiedział chyba właściciel. Mamy dom podpiwniczony, dąb przewidziany na parterze, jesion na piętrze, więc zakładam, że wilgotność nie powinna byc wielkim problemem...

ps. w okolicach Rzeszowa ktoś zna dobrego parkieciarza?

Moi Drodzy,

czy ktoś położył to drewno na podłogę? Muszę kupić 165m2, więc decyzja poważna. Zależy mi na brązowym kolorze i dużej stabilności drewna. Merbau odpada ze względu na czerwoną barwę choć jest ideałem pod względem twardości i stabilności. Afromozja wydaje się być niezła pod tym względem, tylko mało o niej informacji w necie.

Będzie olejowana, tylko muszę zdecydować deski czy przemysłówka? Co lepsze?

Macie jakieś doświadczenia z tym gatunkiem?

Może liderzy opinii parkietowej pomogą?

u mnie też wyszedl mały problem. Wilgotność podłoża 3,4%, a zależy mi na czasie. Pytanie co zrobic. Czekać (ile?) czy jakaś inna metoda?

Gość odradza olejowanie desek żonie, bo się narobi przy tym, a jak to jest w rzeczywistości?

Napisz więcej o waszym trybie życia. Prowadzicie dom otwarty? Zwierzęta (psy, koty)? Zona lub ty lubicie czystość, świeżość zapewne tak ale czy lubicie sami o to zadbać? Najzdrowsze jest olejowanie (olejo-wosk). Można zastosować olej dwuskładnikowy (utwardzacz).

Nie ma jezeli chodzi o wygląd jak drewno olejowane!

Jaka to powierzchnia i w ilu miejscach był robiony pomiar?. Nie należy obliczać sredniej z wszystkich pomiarów. Czy pomiar był robiony przyrądem CM? Czy wagowo-suszarkowo? Jeżeli CM lub suszarkowo-wagowo to czy wykuto materiał do pomiaru z całej grubości podłoża czy tylko z wierzchu - to ważne?Czy może czymś innym? Istnieje możliwość położenia blokady. Kiedy była zrobiona wylewka jaka jest gruba? Czy podłoże jest ogrzewane (podłógówka)?

Odpisz.

dzięki za szybkie info, zamówiona, nie zapłacona. Wilgotnośc deski wg normy czyli między 8-10%, ale bliżej 10 jak 8, tak powiedział chyba właściciel. Mamy dom podpiwniczony, dąb przewidziany na parterze, jesion na piętrze, więc zakładam, że wilgotność nie powinna byc wielkim problemem...

ps. w okolicach Rzeszowa ktoś zna dobrego parkieciarza?

Zanim zapłacisz zrób pomiary wilgoci i to kilku desek, koniecznie! później będzie za późno! A jak z wilgotnością podłoża? Stan podłoża, równość, zwartość, twardość to wszystko trzeba zbadać zanim położysz (przykleisz) deski. To o czym w tej chwili piszę to najważniejsze sprawy przy układaniu drewna na podłożu cementowym czy anhydrytowym.!

Odpisz!

Może znajdę kogoś w pobliżu Rzeszowa. Sam spróbuj przez http://www.Ogólnopolskie Stowaryszenie Parkieciarzy.pl w Wa-wie. _________________________________________________

Moi Drodzy,

czy ktoś położył to drewno na podłogę? Muszę kupić 165m2, więc decyzja poważna. Zależy mi na brązowym kolorze i dużej stabilności drewna. Merbau odpada ze względu na czerwoną barwę choć jest ideałem pod względem twardości i stabilności. Afromozja wydaje się być niezła pod tym względem, tylko mało o niej informacji w necie.

Będzie olejowana, tylko muszę zdecydować deski czy przemysłówka? Co lepsze?

Macie jakieś doświadczenia z tym gatunkiem?

Może liderzy opinii parkietowej pomogą?

Tak kładłem, położyłem i zawsze chętnie je połóżę. To drewno wymaga pewnej i doświadczonej ręki.

Afromozja pochodzi z zachodniej Afryki -Wybrzerza Kości Słoniowej jest twarde jak dąb 3,6N/mm2, średno wrażliwe na zmiany wilgoci 12,8% przy poborze 1% wilgotności. Reaguje na wilgoć powoli. Z czasem oksyduje w kierunku koloru brązowego. Łatwo się obrabia. Podobną kolorystykę ma Cabrueva Dorada. Jest twardsze 4,6N/mm2a przy trochę mniej 10,8%reaguje na wilgoć ale za to szybciej niż Afromozja.

Czy ma być kładziona na ogrzewanie podłogowe?

Jeżeli lubisz klasykę i szlachetny wygląd to deski. Jeżeli jesteś bardziej nowoczesny to przemysłówka.

Podaj więcej danych.

Skąd jesteś chętnie pomogę jeżeli jesteś z Trójmiasta lub okolic.

Vanitas vanitatum et omnia vanitas

domu otwartego nie prowadzimy, ot zwykłe zycie czasami ktoś do nas wpadnie, zwierzaków poki co nie mamy żadnych, dzieci też nie, ja tam ze szmatą to nie latam, ot jak facet :wink: zona niestety czasami mnie goni... Deski chcemy położyć tylko w salonie, jest tam kominek z pw i trochę podłogówki przy wejściu do salonu, ale na tym są płytki. Do położenia jest 22 m2 desek i to te deski chcemy olejować, reszta parkiety i raczej lakierowane. Pomiar w salonie był w 1 miejscu, grubość wylewki ok 6cm i tak było chyba skute czyli do styropianu. Gość miał urządzenie metalowe i mieszał karbid z naszym pokruszonym betonem, po czym wynik miał na manometrze na dnie tego urządzenia. Wylewki zrobione we wrześniu ub.roku ale dom nie był ogrzewany, choć teraz jest już taka możliwość. Podłogówka jest w salonie, ale tylko na powierzchni ok 2m2, reszta w kuchni, łazience i korytarzu. Wspominał coś o gruncie, który by to zablokował i kleju. Na piętrze też zrobił w 1 pokoju 1 dziurę i wynik też był 3,4. Wylewki są cementowe, ale nie są idealnie równe, bo plytkarz mowi ze są różnice ok. 2mm.

ps. tutaj niestety nikogo nie ma...

http://www.parkieciarzeosp.com.pl/index.php?option=com_marketplace&Itemid=81

domu otwartego nie prowadzimy, ot zwykłe zycie czasami ktoś do nas wpadnie, zwierzaków poki co nie mamy żadnych, dzieci też nie, ja tam ze szmatą to nie latam, ot jak facet :wink: zona niestety czasami mnie goni... Deski chcemy położyć tylko w salonie, jest tam kominek z pw i trochę podłogówki przy wejściu do salonu, ale na tym są płytki. Do położenia jest 22 m2 desek i to te deski chcemy olejować, reszta parkiety i raczej lakierowane. Pomiar w salonie był w 1 miejscu, grubość wylewki ok 6cm i tak było chyba skute czyli do styropianu. Gość miał urządzenie metalowe i mieszał karbid z naszym pokruszonym betonem, po czym wynik miał na manometrze na dnie tego urządzenia. Wylewki zrobione we wrześniu ub.roku ale dom nie był ogrzewany, choć teraz jest już taka możliwość. Podłogówka jest w salonie, ale tylko na powierzchni ok 2m2, reszta w kuchni, łazience i korytarzu. Wspominał coś o gruncie, który by to zablokował i kleju. Na piętrze też zrobił w 1 pokoju 1 dziurę i wynik też był 3,4. Wylewki są cementowe, ale nie są idealnie równe, bo plytkarz mowi ze są różnice ok. 2mm.

Od kiedy jest dom jest ogrzewany? Od kiedy wietrzony ale wietrzony z głową. Kilka razy dziennie na 10 minut okna na oscież i znowu zamknięte. I tak co dwie godziny do tego włączone ogrzewanie. Za dwa tygodnie ponowny pomiar. Jeżeli zejdzie wilgotność do poziomu 2,5%-2,8% lub mniej to jest w porządku. Jeżeli nie to sprawa może być poważniejsza. Na raie bym się wstrzymał z blokadą zanim nie dowiemy się co może być przyczyną takiej wilgotności. Czy tylko brak wietrzenia i ogrzewania. Pewnie po wylaniu po paru dniach inni rzemieślnicy zrobili sobie tam magazyn i leżały płyty, worki, kafle i wszystko co tylko możliwe!?

Parkieciarz jest kumaty.

domu nie ogrzewałem, bo dopiero od paru dni mam gaz i całą instalację, więc dopiero mogę zacząć. Okna sobie natomiast i balkony otwieram za każdym razem kiedy tam jestem, a robię uchylne na noc... Magazynu nie było robionego, były tylko solidne ilości wody wylewane na wylewkę, żeby przypadkiem nie pękała :oops: Niestety problemem jest to, że teraz w salonie stoi kuchnia, która czeka na zamontowanie...

ps. gość daje 2 lata gwarancji na robotę, do tego protokół gwarancji na 6 stron z zaznaczeniem co wchodzi, a co nie w jej skład. Za pomiar po pomiarze zawołał 50 pln nie informując nas wcześniej o tym, ze to płatne. To normalna praktyka?