Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ekipa ma wejsc 29 lipca, wiec chyba wiele już nie zdziałam i trzeba będzie stosować blokadę, choć ciekawi mnie jak to teraz wygląda bo pogoda była dobra.

to izolacja CO, mam nadzieję, że dobra:

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=hrznrp&s=4

rozumiem, że grunt EKO PRIM PU1k jest dobry i polecasz w mojej sytuacji? Tak na 90m2 ile tego potrzeba, bo widzę, że trochę kosztuje? Jakie kleje w takim razie z Mapei pod dechy, a jaki pod parkiet i czy nie lepiej pod parkiet też położyc 2-składnikowy? Duża różnica w cenie? A jakaś alternatywa dla Mapei? Póki co i tak nikt w domu nie mieszka

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wybierając między olejowaniem a lakierowaniem trzeba się kierować kilkoma względami. Jeśli stawiasz na wygodę użytkowania to raczej lakierowanie - łatwiej podłogę utrzymać w czystości. Jesli zależy Ci na pięknym wyglądzie podłogi - wybierz olejowanie, ale musisz się liczyć z tym, że podłoga będzie wymagała więcej pracy, by utrzymać ją w dobrej formie.

jesli nie zalezy ci na ekologii..to is215P z rozpuszczlnikiem dd1010 w proporcjach 1:1 potrzeba 10 litrów(lub 20 zalezy od chlonności podłoża nie wiem jakie jest czaem trzeba 2 x) potem dwuskładnik z ica...p28 badz zamiennik tez 240A spartan i grunt tez spartana skad jestes jakie okolice??

1. wylewka zrobiona we wrześniu 2007, dom nieogrzewany, źle wietrzony, wylewka tradycyjna: cement i piach, grubość 5-6 cm, oczywiście miejscami idą rury CO. Wylewka mierzona metodą kucia i mieszania z karbidem, z głębokości 4-5 cm. Planuję w salonie deski dębowe: szerokośc 10 cm, długość 120-30 cm, reszta parkiet dębowy 35x7 i w jednym pokoju jesion 36x6. Wzór prosty, na zakładkę, mam nadzieję, że teraz juz bylo lepiej wietrzone, dom przez ostatnie 2 tyg. szczelnie zamykany na noc

Ekipa przed rozpoczęciem powinna wykonać minimum 2 próby na powierzchni 90m2 poproś i zapłać za trzecią w innym miejscu.

Ogrzewanie działa? To włącz na full i wietrz kilka razy dziennie po 10 minut i zamykaj szczelnie. Tak z pięć razy w ciągu dnia. Na noc zamknij ale rano koniecznie wywietrzyć. Możesz też skorzystać z usług firm zajmujących się osuszaniem podłoży i pomieszczeń. Podzwoń i dowiedz się koszty może warto?

Jeden osuszacz duży ( 120m3) na dobę 70zł. Potrzebujesz do kazdego pomieszczenia. Metodą podpowierzchniową 200zł. doba.

Sprawdzali stan podłoża, czy się sypie? czy jest twardziel na wierzchu? Czy pod spodem jest zwarte czy może piasek? Jaka jest równośc podłoża?

Wszystkie pomiary i testy powinni robić przy tobie i wpisać do protokołu jeden egzemplarz przekazać tobie!!

Reszta jak zalecił ghost34.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Wszystko niewatpliwa racja wilgotność jest ważna..ale bardzo ważna tez jest wytrzymałośc posadzki..nie wiem też jak jest w tym przypadku dlatego napisałem ze moze pojść i 20 litrów gruntu...on również nieco wzmacnia wylewkę ..z osuszaczami w 90% sie sprawdza jak najbardziej ale..bywaja wylewki szczególnie na pietrze które nie schodza poniżej 3%-4% wilgotności...wynika to z krystalizacji czasteczek wody w poniektórych składnikach stosowanych do produkcji, wykonawstwa niektórych wylewek..

o grzaniu mogę póki co zapomnieć, bo malarze zdemontowali kaloryfery... niestety, nie wiem jakie jest to podloże wg parkieciarza, mam zbadaną tylko wilgotność i to wpisane na protokole, wg mnie jest twardo i piasek sie nie sypie, no ale to moje odczucia, a nie fachowa analiza...

Prośba do specjalistów, ponieważ pewnie sam będę kupował materiał lub zlecę konkretny firmie, bo nie chcę się decydować na ich sugestię nie znając ich pracy:

Panowie co mam kupić w mojej sytuacji? wiem, że najlepiej system, więc proszę o już konkretną odpowiedź i mniej więcej ilości do 90-100 m2

is215P z rozpuszczlnikiem dd1010 w proporcjach 1:1 potrzeba 10 litrów(lub 20 zalezy od chlonności podłoża nie wiem jakie jest czaem trzeba 2 x) potem dwuskładnik z ica...p28 badz zamiennik tez 240A spartan i grunt tez spartana..

Czyli jakieś 20-10litrów gruntówki 2 składnikowej..na 90m/kw kleju dwyuskładnikowego około 150kg...dotaniesz w ital-project sochaczew..zadzwon najlepiej do nich dadza ci namiary w twoim rejonie to jak juz sprzedaje koles chemię mógłby podjechać i za free zbadać na wytrzymałość i wilgotność wylewkę..ty mierzyłeś u siebie cm-ka czy wykonałeś jakiś pomiar np elektroniczny??

jeszcze 1 małe pytanko:

rozmawiałem z firmą z Rzeszowa, która sprzedaje te produkty (telefonicznie) i oni na moje 100m2 proponuja takie rozwiązanie: 15l gruntu + 15l rozpuszczalnika na 1 warstwe, a potem 30l gruntu na drugą wartstwę i na to piasek kwarcowy. kłaść można po 48h. Czy to konieczne, co o tym sądzicie?

bez przesady..ale jak zobaczą to zastosuja to co ma być ma ci sie zrobić takie szkło...napisałem pomiedzy 10 a 20 litrów 15 moze byc w sam raz wylewki nie widziałem..piasek kwarcowy..hmmm ja nie daje chociaż mam dojscia do taniego...i na magazynie zawsze te 1tone mam daje tylko wtedu kiedy leje wylewke na takie grunty..ale najlepiej posłuchaj ich..

oni też wylewki nie widzieli, ale złożyli taka propozycję, więc mnie ciekawi co to za pomysł, skoro właśnie na forum nikt tu nie pisał o takiej konieczności...

Ponieważ podałeś im, że twój jastrych (podłoże) ma ponad 3% wilgotności zaproponowali zastosowanie blokady przeciw wilgoci wydostającej się z podłoża w drewno! Aby do tego nie dopuścić stosuje się różne środki na bazie poliuretanów i epoksydów przedewszystkim które nakłada (smaruje) na podłoże. Są również inne metody ale są droższe. Posłuchaj Ghosta34. Jezeli masz ciągle wątpliwości pogadaj z firmą Mapei, Uzin, Ica, Thomsit, Ardex ich technicy przyjadą zrobią pomiary, przetestują podłoże i zastosują optymalne materiały z całkowitą odpowiedzialnością - warto, szukaj w internecie telefonów. Na forum ci tego nie proponowałem ponieważ trzeba wykorzystać wszystkie możliwe środki do osuszenia podłoża. jezeli to jest nie mozliwe wtedy sięga się po chemię która nie osusza lecz blokuje. Niestaranne wykonanie blokady środkami chemicznymi może przynieść również duże problemy.

is215P z rozpuszczlnikiem dd1010 w proporcjach 1:1 potrzeba 10 litrów(lub 20 zalezy od chlonności podłoża nie wiem jakie jest czaem trzeba 2 x) potem dwuskładnik z ica...p28

na takie coś się zdecydowałem wstępnie, rozmawiałem też z ghostem34 na temat tej chemii, więc zdziwiły mnie ilości tego gruntu, bo to aż 45l +15 l rozpuszczalnika na 90m2

minęło 3 tyggodnie...

inna firma zrobiła pomiar po raz drugi:

salon (tam będzie deska) 1,95% na górze (parkiet): 1,7%

czy możliwe by w ciągu 3 tygodni spadło z 3,4% bez ogrzewania, tylko wietrzenie i szczelne zamykanie? Dzisiejszy pomiar wg mnie bardziej profesjonalny (też CM). Drugie pytanie co polecacie w takim razie. Myślę, że może pod deskę zastosuję żywicę, na górze gość polecał dysperbity.

minęło 3 tyggodnie...

inna firma zrobiła pomiar po raz drugi:

salon (tam będzie deska) 1,95% na górze (parkiet): 1,7%

czy możliwe by w ciągu 3 tygodni spadło z 3,4% bez ogrzewania, tylko wietrzenie i szczelne zamykanie? Dzisiejszy pomiar wg mnie bardziej profesjonalny (też CM). Drugie pytanie co polecacie w takim razie. Myślę, że może pod deskę zastosuję żywicę, na górze gość polecał dysperbity.

Na czym polega według ciebie bardziej profesjonalny pomiar (też CM)- to ważne. Jest małoprawdopodobne aby w ciagu dwóch tygodni zeszło prawie 1,5 i 1,7%. Czy przy pierwszym pomiarze wyszukiwano wilgotnych miejsc w jastrychu specjalną elektrodą lub przyrządem dotykowym? Czy zrobiono to za drugim razem? Czy pobrano próbki z całej grubości jastrychu (wylewki) w obu przypadkach? Czy może wybrano (odkuto) do pomiaru tylko górną warstwę wylewki? Czy pomiary wpisali do protokołu? Czy pomiary robiono przy tobie?

Dla wylewki cementowej wyniki są zadowalające. Dla anhydrytu niestety nie!

Nie rozumiem poco facet chce dawać jakieś bitumiczne produkty izolujące, jeżeli wylewka u góry jest sucha? Coś tutaj nie gra!!

Dlaczego ty chcesz dawać żywicę. Jaką żywicę i w jakim celu?

wylewki badano przy mnie i wyniki mam w protokołach. Odkute na 5 cm, bo taka jest grubość. Dziś gość do butelki wrzucił kulki metalowe i ampułkę, a 3 tygodnie temu odmierzał na wadze karbid i wsypywał do butelki. Miejsca wskazałem ja, w obu rogach, na górze w jednym rogu 0,5 m od siebie. Wylewki są cementowe, bardzo twarde. Mam nadzieję, że nie pomyliłem nazwy, ale wydaje mi sie ze chodziło o taki grunt i kleje pod parkiet. A na dole żywicę dla pewności, bo jest to niby 1,95, a że będzie deska to jakoś tak myślałem, że będzie pewniej...

wylewki badano przy mnie i wyniki mam w protokołach. Odkute na 5 cm, bo taka jest grubość. Dziś gość do butelki wrzucił kulki metalowe i ampułkę, a 3 tygodnie temu odmierzał na wadze karbid i wsypywał do butelki. Miejsca wskazałem ja, w obu rogach, na górze w jednym rogu 0,5 m od siebie. Wylewki są cementowe, bardzo twarde. Mam nadzieję, że nie pomyliłem nazwy, ale wydaje mi sie ze chodziło o taki grunt i kleje pod parkiet. A na dole żywicę dla pewności, bo jest to niby 1,95, a że będzie deska to jakoś tak myślałem, że będzie pewniej...

Dlaczego wskazałeś te a nie inne miejsca?Czy nie przewidziało ci się co do gościa który odmierzał karbid na wadze? Czy to był ten sam gość wtedy i teraz?

Czy on ten karbid uzyskał po rozbiciu ampułki szklanej? Opisz proszę jak on to badał wilgotność. Będę bardzo happy. To rzeczywiście artysta. Dlatego miałeś wysoki pomiar, ponieważ karbid nabrał wilgoci zanim go wsypał do butelki.

wybrałem najciemniejsze pokoje w rogach, tak, żeby nie dochodziło tam światło, żeby mieć niejako pewność, że jest to miejsce najbardziej narażone na istnienie wilgoci. Dziś była ampułka i dlatego byłem przekonany, że było lepsze badanie, bo 1 lipca gość na wadze odmierzał najpierw pokruszoną wylewkę, a potem na drugiej szalce odmierzał karbid wysypany z jakiegoś pojemnika, wsypywał to i mieszał i pokazywał nam wynik... Nie było żadnych ampułek jak dzisiaj...

Teraz mam obawy jak on mi parkiet zrobi...:-?

a teraz pytanie jakie grunty i jakie kleje w zaistniałej sytuacji