eranet 26.07.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 gość, który robil pomiar wilgotności robił też wycenę widząc wylewkę, więc zobaczymy w przyszłym tygodniu co im tam wyjdzie i jak im to wyjdzie... Dzięki za wszelkie informacje, zdam relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.08.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 teraz potrzebuję rad specjalistów. HEEELP Kupuję klej do parkietu. Ipe przemysłowyMiałam kupić poliuretanowy, dwuskładnikowy, ale okazało się, że mam podłogi zrobione unigruntem. Byłam u K Ratke, tam mi powiedzieli, że unigrunt trzeba zeszlifować. A to praca, że hej. Więc na moją nieszczęśliwą minę poradzili, żeby wziąć lakier jednoskładnkowy, wodny I.. coś tam (jakiś włoski). No i co mam zrobić? Będzie się trzymał ten parkiet na nim??? Od razu dodam, ze kładzie mąż, bo ekipy nie znalazłam, jednoskładnikowy położyć chyba łatwiej no i bez szlifowania. Propozycja kusząca ale czy to dobre wyjście?????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.08.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 teraz potrzebuję rad specjalistów. HEEELP Kupuję klej do parkietu. Ipe przemysłowy Miałam kupić poliuretanowy, dwuskładnikowy, ale okazało się, że mam podłogi zrobione unigruntem. Byłam u K Ratke, tam mi powiedzieli, że unigrunt trzeba zeszlifować. A to praca, że hej. Więc na moją nieszczęśliwą minę poradzili, żeby wziąć lakier jednoskładnkowy, wodny I.. coś tam (jakiś włoski). No i co mam zrobić? Będzie się trzymał ten parkiet na nim??? Od razu dodam, ze kładzie mąż, bo ekipy nie znalazłam, jednoskładnikowy położyć chyba łatwiej no i bez szlifowania. Propozycja kusząca ale czy to dobre wyjście?????????????? Dużo nieściśłości w twoim poscie. Piszesz raz o unigruncie i kleju poliuretanowym dwuskładnikowym który został tobie odradzony a w zamian za klej poliuretanowy dwuskładnikowy zaproponował Tobie K Radke lakier wodny jednoskładnikowy i coś tam jeszcze..... To się niczego nie trzyma a na pewno nie kupy!? Unigrunt na podłożu cementowym. Kazali zeszlifować pytanie jak chcieli to zrobić, jeżeli ten unigrunt jako ciecz wsiąkł w pory podłoża i powędrował sobie 3-4 milimetrów w głąb. Bardziej tu odpowiada frezowanie tych 5mm z podłoża. Bzdura i bzdety. Sprawdzcie czy unigrunt ( pewnie Atlas) nadaje się jako grunt pod kleje. Jezeli tak to pod jakie? Na moje rozeznanie jest to dyspersyjny grunt akrylowy do podłoży chłonnych i nie chłonnych, wodorozcieńczalny. Napewno zatem możecie użyć klejów dyspersyjnych wodorozcieńczalnych. Uwaga, jeżeli kładziecie na podłogę buk lub klon to odradzam kleje wodorozcieńczalne (dyspersyjne). Są również kleje wodorozcieńczalne proszkowe tak jedne jak i drugie są bardzo dobre np. firma Ardex. Drewno jednak musi trochę poleżeć po przyklejeniu 3 tygodnie. Czas ten jest potrzebny aby woda z kleju zdązyła odparować poprzez nie zabezpieczone lakierem komórki drewna. Czy na podłożu powstał z tego unigruntu film (cieńka błona) który daje się oderwać od podłoża? Możecie również sprawdzić przyklejając do podłoża kawałki parkietu o wymiarach 5x5cm na klej poliuretanowy do kupienia również w 1 kilogramowych opakowaniach. Tak przyklejone kawałki bez wystającego z boku klocków kleju zostawić na trzy dni. Następnie próbować odbić od podłoża. Wystarczy do tego młotek 1kg i uderzenie w bok klocka z odległości 1m z dużą prędkością. Po oderwaniu od podłoża tych 3-5 klocków można po spodniej części ocenić stan podłoża i kleju. Zróbcie to i opiszcie a najlepiej wysłac zdjęcie. Reszta potem. Czy mąż zmierzył wilgotność podłoża prze z całą jego grubość?Jeżeli tak to czym i w jaki sposób?Jest to bardzo ważne dla trwałości waszej przyszłej podłogi!!! Potrzebuję więcej danych! Wymiary i gatunek drewna a także jego wilgotność. Właściwości mechaniczne podłoża-jego stan jakie jest grube, czy jest słabe, kruche, niejednorodne, piaszczy się i jego wilgoć. Czy jest ogrzewanie podłogowe? Czy w podłożu przechodzą rury centralnego ogrzewania? czy są w otulinach i na jakiej głębokości? __________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek1974 02.08.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Witam, mam w dwóch pokojach położony około 10 lat temu parkiet dębowy (przyklejony trzyma dobrze nigdzie się nie rusza) nigdy nie był cyklinowany.Porobiły się jednak niewielkie odstępy pomiedzy parkietem. Czy da się to naprawić w trakcie cyklinowania ? Pokoje to sypialnia i pokój dla dziecka, czy lepiej lakierować te podłogi czy olejować (chodzi o wytrzymałość na ścieralność) ? Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.08.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 w takich pomieszczeniach ja bym lakierował...szczeliny nie sa zadna wada parkietu i twoj parkieciarz wypełni je fugenkitem z pyłem drzewnym..nie daj sobie szpachlować caponem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek1974 03.08.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie o kolor bo po cyklinowaniu to będzie chyba bardzo jasny, a chcielibyśmy trochę ciemniejszy, czy można to uzyskać odpowiednim lakierem, jeżeli tak to jakim ? Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.08.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie o kolor bo po cyklinowaniu to będzie chyba bardzo jasny, a chcielibyśmy trochę ciemniejszy, czy można to uzyskać odpowiednim lakierem, jeżeli tak to jakim ? Pozdrawiam, Radek Przyciemnić można lakierem podkładowym poliuretanowym dwuskładnikowym np. Fondo 2C firmy Pamaparquet. Również lakier alkidowy (zawiera oleje syntetyczne) przyciemnia. ________________________________________________ vanitas vanitatum etomnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.08.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Dużo nieściśłości w twoim poscie. Piszesz raz o unigruncie i kleju poliuretanowym dwuskładnikowym który został tobie odradzony a w zamian za klej poliuretanowy dwuskładnikowy zaproponował Tobie K Radke lakier wodny jednoskładnikowy i coś tam jeszcze..... To się niczego nie trzyma a na pewno nie kupy!? Potrzebuję więcej danych! Wymiary i gatunek drewna a także jego wilgotność. Właściwości mechaniczne podłoża-jego stan jakie jest grube, czy jest słabe, kruche, niejednorodne, piaszczy się i jego wilgoć. Czy jest ogrzewanie podłogowe? Czy w podłożu przechodzą rury centralnego ogrzewania? czy są w otulinach i na jakiej głębokości? Oczywiście nie lakier tylko klej. Ale po kolei. Drewno parkiet przemysłowy lapacho. Podłoże - wylewka robiona w listopadzie. Ładna i równa, aktualnie zakryta dywanem... Co do suchości - nie mierzyłam, ale suchsza już nie będzie. Mieszkamy w domu od grudnia, było palone i dom wysechł na wiór, cały. (niestety musiałam się przeprowadzić na beton i na wariackich troche papierach, do mokrego domu, dlatego nie kładłam wtedy parkietu. Teraz jak jest sucho to musimy kłaść sami, bo fachowcy to chcą żebym się wyniosła z domu na 2 tygodnie wraz z meblami. A to nierealne... ) Podłogówki nie ma. Rury CO idą ale pod styropianem i w otulinie. Parkiet sobie leży na kupce od końca gudnia i się sezonuje. Unigrunt niestety nie wiem jakiej firmy, było to w grudniu, opakowanie dawno w śmieciach. Klej proponowany przez Ratke to MPC 9S firma ICA. Gotowy, nie w proszku. Kupiliśmy trochę na początek. Powiem, że nie tani. Jutro zaczynamy zabawę. Głównie chodzi mi o to, czy lakier wodorozcieńczalny może być przy egzotyku, bo generalnie wszyscy piszą, że lepiej ten dwuskładnikowy poliuretanowy. I pewnie lepiej, ale jest jak jest... No i na co zwracać uwagę??/[/url][/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.08.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Parkiet Lapacho pewnie o wymiarach 15x90x450-900mm. Duże gabaryty wymagają około 1,5kg kleju. Paca zębata B11, lub B17 do kupienia w sklepie parkieciarskim lub u http://www.Janser.pl. Pod Lapacho klej najlepiej jednoskładnikowy poliuretan. Drewno powinno mieć wilgotność około 8-10% to ważne! Podłoże maksymalnie 2% mierzone metodą Karbidową (CM). Można mierzyć również przy pomocy mikrofali. Te pomiary są wyjątkowo ważne!!! Również stan podłoża. Przeprowadź próby klejąc klejem do parkietu do podłoża kawałki lapacho 5x5cm w trzech różnych miejscach tak aby nie wystawał klej po bokach. Po trzech dniach należy te kawałki odbić od podłoża młotkiem 1,0-1,5 kg.Weź do ręki długi gwóźdź lub płaski śrubokręt i zrób kilka równoległych w odstępie 1cm rys mocno dociskając śrubokręt do podłoża. Następnie zrób rysy prostopadle do poprzednich i zobacz czy rogi przecięcia się rys są całe czy wykruszone. Sprawdź także głębokość tych rys. Jeżeli rogi są wyszczerbione i rysy głębokie na 0,5 i głębsze to podłoże nie jest w dobrym stanie.To, że uważasz, że podłoże jest suche jak pieprz jest iluzoryczne. Pomieszczenie w którym kładziesz parkiet jest na piętrze czy nad piwnicami a może nie jest podpiwniczone!!! Proszę o rozwagę bo może cały wysiłek pójść na marne!!!Drewno za wilgotne 12-14% będą szpary. Podłoże za wilgotne pow.2% parkiet się powygina (wyłódkuje) a nawet może odkleić od podłoża (podnieść się). Jak wielkie są pomieszczenia?______________________________________________-vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 04.08.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 o rany, wustraszyłeś mnie.Podłaga na parterze pokój 27 m2 i drugi 12 m2. Bez żadnych piwnic. Podloże sprawdziłam - rysuje się równo i trudno. Chyba dobre. Klepki 14 (wys) 15 (szer) i 280 mm długość. Czyli króikie.A ten klej, co pisałam??? Bo nam go polecili i kupiliśmy na część... Przez ten dysperbit miał być wodorozcieńczalny. Może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.08.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 o rany, wustraszyłeś mnie. Podłaga na parterze pokój 27 m2 i drugi 12 m2. Bez żadnych piwnic. Podloże sprawdziłam - rysuje się równo i trudno. Chyba dobre. Klepki 14 (wys) 15 (szer) i 280 mm długość. Czyli króikie. A ten klej, co pisałam??? Bo nam go polecili i kupiliśmy na część... Przez ten dysperbit miał być wodorozcieńczalny. Może być? Nie zwróciłem uwagi w waszym poscie, że to przemysłówka. To znacznie poprawia sprawę. Warto by zmierzyć wilgotność podłoża. Macie mikrofalówkę i dokładną wagę do 200G? Stabilność podłoża wydaje się być w porządku. Nie odpowiedziałaś czy na powierzchni jest błona po unigruncie, czy grunt całkowicie wsiąkł w podłoże. Jak długo leży dywan na podłożu i kiedy po wylaniu podłoża został położony.? Co dywan ma pod spodem? Co jest znowu z tym dysperbitem? O co chodzi? Drewno wniosłaś do domu kiedy było tam mokro, więc może nie być tak suche jak byś sobie życzyła. Grzanie w domu spowodowało szybsze wydzielanie wilgoci ze wszystkiego. Jezeli nie było odpowiednio wietrzone (5-7 razy dziennie na 10 minut otwarte na oścież okna) a do tego ten dywan, to podłoże wcale nie musi być suche. Klej jest dobry. Sprawdzić czy może być nim klejony egzotyk-karta techniczna- żądać!. Jezeli używacie kleju to rozprowadzić tyle na podłożu ile zdążycie ułożyć lamelek. Używać pacy zębatej minimum TKB B7 800G-1000G kleju. Kupić u dystrybutora kleju. Przeczytać wskazówki producenta może zaleca inną! Czy lamelki będą kładzione pojedyńczo na przemian legle czy w brytach? Jezeli w brytach to układanie idzie szybko i sprawnie. Odwrotnie gdy bedziecie kłaść pojedyńczo. Wtedy nakładać klej na małe 0,5m2 powierzchnie. Lamelki dociskać do podłoża. Uważać na możliwość szybkiego zjechania z linii prostej sprawdzać co chwilę. Najlepiej jest wyprowadzić pas szerokości 30cm na środku pokoju. Zostawić do dnia następnego i do tego pasa nastepnie dokładać resztę lamelek. Klej przykrywać. Lakier wodny może być chyba że producent nie zaleca lub zaleca dodatkowo podkład specjalny do egzotów. Sprawdzić! Czytać karty techniczne!!! Po wyklejeniu zostawić posadzkę na kilka dni w spokoju. W trakcie klejenia jak najmniej chodzić po wyklejonej części podłogi!!! ___________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.08.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 dzięki, uff. wilgotności nie sprawdzimy, nie mamy sprzętu. Mikrofalówka raczej kojarzy mi się z kuchenką mikrofalową . Dywan co prawda był położony na miesiąc po wylewkach, pewnie na wilgotnej podłodze, ale nie ma ani śladów wilgoci, ani grzybków, normalny był. Wietrzone było intensywnie i grzane mocno, byliśmy świadomi tej wilgoci, więc nie żałowaliśmy kasy na ogrzewanie. Unigrunt wytarł się, ale niestety nie wszędzie. Są miejsca, gdzie ta błonka jest, bo są takie "świecące" , inne matowe. Z dysperbitem to sorry, już mi się te wszystkie nazwy chrzanią, oczywiście myślałam o unigruncie.. Zmęczona jestem tym wszystkim Zaczynamy dzisiaj, kładziemy całe kwadraty. Rozumiem, że taśmę się zdejmuje ze spodu, kładzie na kleju a potem zdejmuje wierzchnią.. A jakby tak zostawić tą taśmę na spodzie bryta? Zaszkodzi to czemuś? Łatwiej by było... Dzięki za rady. Pokażę efekt, o ile jakiś będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.08.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 dzięki, uff. wilgotności nie sprawdzimy, nie mamy sprzętu. Mikrofalówka raczej kojarzy mi się z kuchenką mikrofalową . Dywan co prawda był położony na miesiąc po wylewkach, pewnie na wilgotnej podłodze, ale nie ma ani śladów wilgoci, ani grzybków, normalny był. Wietrzone było intensywnie i grzane mocno, byliśmy świadomi tej wilgoci, więc nie żałowaliśmy kasy na ogrzewanie. Unigrunt wytarł się, ale niestety nie wszędzie. Są miejsca, gdzie ta błonka jest, bo są takie "świecące" , inne matowe. Z dysperbitem to sorry, już mi się te wszystkie nazwy chrzanią, oczywiście myślałam o unigruncie.. Zmęczona jestem tym wszystkim Zaczynamy dzisiaj, kładziemy całe kwadraty. Rozumiem, że taśmę się zdejmuje ze spodu, kładzie na kleju a potem zdejmuje wierzchnią.. A jakby tak zostawić tą taśmę na spodzie bryta? Zaszkodzi to czemuś? Łatwiej by było... Dzięki za rady. Pokażę efekt, o ile jakiś będzie Taśmy zostawić inaczej zacznie się wam to wszystko rozłażić. ___________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 05.08.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 czekaj, jak myślę o tej taśmie na spodzie, od strony kleju. Można ją zostawić??????????????????????????????????? Po ilu dniach mogę postawić stół???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.08.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 czekaj, jak myślę o tej taśmie na spodzie, od strony kleju. Można ją zostawić??????????????????????????????????? Po ilu dniach mogę postawić stół???????? Przecież o niej myślałem. Tą od spodu i zwierzchu możesz a nawet musisz zostawić. Prawdopodobnie są dwie. Obie zostawić! Stół musisz pięknie(nogi stołu) okleić filcem mnimum 3mm grubym i po trzech dniach po udanym lakierowaniu po olejowaniu napewno dłużej. Uwaga samoprzylepne filce zsuwają się i podłoga jest rysowana prze nogi ruchomych mebli. Taśmy zostaną zeszlifowane podczas prac cykliniarskich. Możecie je również sami zdjąć ale dopiero po wyschnięciu kleju. Trwa to kilka dni. W waszym przypadku nawet dłużej (klej wodny). Uwaga na prostolinijność ciągle sprawdzać!!! Ostrożnie z cięciem końcówek na pile. Nie pchać za mocno na piłę. Bryt lubi się nagle wygiąć, taśma pęka i wszystko wraz z ręką leci na piłę. Nie życzę. Starać się ciasno i równo układać. Potrzeba dużo klinów. Na każdy bryt przy ścianie z jednej i drugiej strony po dwa kliny. Dla fachowca ułożenie tych paru metrów to kilka godzin. __________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salome 13.08.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Kochani mam do Was pytanie, jaki olej jest najbardziej naturalny, ekologiczny i czy taki podczas nakładania nie śmierdzi? Przywiozłam z Niemiec Hardol firmy Clou i nałożyłam dziś pierwszą warstwę w jednym pomieszczeniu, jednak nie jestem do niego przekonana gdyż śmierdzi bardzo intensywnie i wcale nie olejem ale jakby lakierem. Poprzestałam na tym pokoju i nie wiem co dalej, w Koninie gdzie mieszkam jest tylko olej 33v w Casto. Jak mieć pewność, że olej nie jest syntetyczny, i jak go zdobyć? Bardzo was proszę o pomoc, remont staną w miejscu a ja uparłam się na zdrowe niealergizujące podłogi ze względu na moje dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlsruhe 13.08.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Livos Leinos Auro Lesando Kreidezeit naturalne sa wszystkie, bez dyspersji, w ogole bez chem. dodatkow, surowce we wszystkich z kbA (kontrolliert biologischer Anbau, czyli rosliny rowniez nie podlewane chemia), smierdza tylko rozpuszczalnikiem (terpentyna), oprocz kreidezeit pure solid, bo sa bez. Schna za to dluzej pozdro agnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.08.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Kochani mam do Was pytanie, jaki olej jest najbardziej naturalny, ekologiczny i czy taki podczas nakładania nie śmierdzi? Przywiozłam z Niemiec Hardol firmy Clou i nałożyłam dziś pierwszą warstwę w jednym pomieszczeniu, jednak nie jestem do niego przekonana gdyż śmierdzi bardzo intensywnie i wcale nie olejem ale jakby lakierem. Poprzestałam na tym pokoju i nie wiem co dalej, w Koninie gdzie mieszkam jest tylko olej 33v w Casto. Jak mieć pewność, że olej nie jest syntetyczny, i jak go zdobyć? Bardzo was proszę o pomoc, remont staną w miejscu a ja uparłam się na zdrowe niealergizujące podłogi ze względu na moje dziecko. Np. takim naturalnym olejem jest markant firmy loba..mozesz zrobić jak to drzewiej bywało kostka pszczelego wosku i zapolerować..wtedy jest bardzo naturalnie ale czy trwale..??zawsze jest coś za coś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.08.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2008 Kochani mam do Was pytanie, jaki olej jest najbardziej naturalny, ekologiczny i czy taki podczas nakładania nie śmierdzi? Przywiozłam z Niemiec Hardol firmy Clou i nałożyłam dziś pierwszą warstwę w jednym pomieszczeniu, jednak nie jestem do niego przekonana gdyż śmierdzi bardzo intensywnie i wcale nie olejem ale jakby lakierem. Poprzestałam na tym pokoju i nie wiem co dalej, w Koninie gdzie mieszkam jest tylko olej 33v w Casto. Jak mieć pewność, że olej nie jest syntetyczny, i jak go zdobyć? Bardzo was proszę o pomoc, remont staną w miejscu a ja uparłam się na zdrowe niealergizujące podłogi ze względu na moje dziecko. Musisz spróbować wejść w kontakt z firmą parkieciarską w Koninie i przez ściągnąć olej firmy Lainos lub Osmo. Osmo i Leinos kupisz także przez internet. Są to oleje nadające się na zabawki dziecięce. Przy kupnie zaznacz, że masz takie wymaganie. _________________________________________________ vanitas et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.08.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 No to położyliśmy prawie cały pokój Prawie, bo niestety został pasek pod szafkami. W związku z tym mam dwa pytania -po ilu dniach mogę postawić szafki na tym świeżo położonym odcinku (przypomnę - wodny klej dyspersyjny, parkiet przemysłowy). - po ilu dniach (najkrócej) możemy cyklinować A jeszcze trzecie pytanie - jaki olej najlepszy do ipe? tak, żeby był trwały i śmierdział nie za długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts