ghost34 14.08.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 ipe na dyspersji????ale jaja...jakiej firmy i nazwa kleju?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 14.08.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 ipe na dyspersji????ale jaja...jakiej firmy i nazwa kleju?? Pisałam wyżej. Klej MPC 9S firma ICA. Wylewki były posmarowane unigruntem, miałam wybór - klej wodny albo szlifować ten unigrunt. Co z terminami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 14.08.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 W łazience mamy zamiar położyć parkiet teakowy i nie wiemy czy ma być olejowany czy lakierowany. Ktoś nas postraszył, że olejowany w łazience się nie sprawdza gdyż widać na nim każda plamkę po mydle. Ile w tym jest prawdy- nie wiemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi079POLSKA 14.08.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Witam problem jak w temacie. Mam podłogę z desek modrzewiowych 17 cm szerokie wyglądają super:) Ciągle mam dylemat BONA trafiic pełen mat czy twardy oliejowosk OSMO. Jeżeli lakier to na pewno matt żadnych połysków itp. Dodam że deski położone są na legarach wiec podłoga na pewno trochę pracuje i stad moje wątpliwości co do lakieru, czy lakier poprostu nie będzie pękał na łączeniach. Kusi mnie olej bo fajnie wygląda OSMO ma w ofercie taki biały podkładowy olejowosk na ktory nakłada sie kolejne 2 warstwy wyglądać może super narazie tylko fotki widziałem. Podłoja jak wspomniałem wcześniej modrzewiowa więc raczej miękka Czy ktoś może używał olejów OSMO kusi mnnie to strasznie poniewiaz mieszkanko na poddaszu podłoga olejowana doda jeszcze uroku Wiem że temat stary jak świat ale prosiłbym o dalesze opinie użytkowników szczególnie opinie na temat lakieru bona traffic i olejowosków OSMO ps. ostatnie doniesienia z Pekinu nasze Siatkarki zdobyły złotyy medal za najpiękniejszą drużynę Olimpiady ma ktoś numer do Ani Barańskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.08.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 W łazience mamy zamiar położyć parkiet teakowy i nie wiemy czy ma być olejowany czy lakierowany. Ktoś nas postraszył, że olejowany w łazience się nie sprawdza gdyż widać na nim każda plamkę po mydle. Ile w tym jest prawdy- nie wiemy... W łazience olej lub olejo-wosk z dwóch powodów. Woda i wysoka wilgotność mają szkodliwy wpływ na powierzchnię lakierowaną. Po dłuższym okresie czasu i zależnie od intensywności użytkowania łazienki. W Polsce to różnie bywa. Ale przy codzienneym prysznicu rano i wieczorem chodząc (wcierając wodę stopami) po mokrym po takiej podłodze bardzo szybko lakier zacznie murszeć (plamy matowe) a to oznacza, że woda penetruje do wewnątrz lakieru a następnie do drewna. Jedyna możliwa wersja z lakierem to 4 warstwy lakieru nawierzchniowego na dwuskładnikowym lakierze podkładowym. W ten sposób okres penetracji wody do drewna jest wydłużony o jakieś dwa lata. Scierać podłogę. Olej lub olejo-wosk działa w łazience zatrzymując wodę na powierzchni aplikacji. Jeżeli jest to woda z mydłem lub samo mydło pozostawione na dłuższy czas na takiej aplikacji to będzie pozostawiało ślady ponieważ mydło ma w sobie środki rozpuszczające tłuszcz i zawiera ług kosmetyczny. Mydło jest z reguły zasadowe. Ślady po mydle jak i po każdej chemii domowej muszą być starte. Krótko mówiąc każdy korzystając z łazienki po sobie sprząta. Ścierać podłogę i pielęgnować a będzie piękna. Są piękne. Po drugie olej można co jakiś czas samemu nałożyć. Wystarczy mop i olej w spraju np.Osmo. ______________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.08.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Witam problem jak w temacie. Mam podłogę z desek modrzewiowych 17 cm szerokie wyglądają super:) Ciągle mam dylemat BONA trafiic pełen mat czy twardy oliejowosk OSMO. Jeżeli lakier to na pewno matt żadnych połysków itp. Dodam że deski położone są na legarach wiec podłoga na pewno trochę pracuje i stad moje wątpliwości co do lakieru, czy lakier poprostu nie będzie pękał na łączeniach. Kusi mnie olej bo fajnie wygląda OSMO ma w ofercie taki biały podkładowy olejowosk na ktory nakłada sie kolejne 2 warstwy wyglądać może super narazie tylko fotki widziałem. Podłoja jak wspomniałem wcześniej modrzewiowa więc raczej miękka Czy ktoś może używał olejów OSMO kusi mnnie to strasznie poniewiaz mieszkanko na poddaszu podłoga olejowana doda jeszcze uroku Wiem że temat stary jak świat ale prosiłbym o dalesze opinie użytkowników szczególnie opinie na temat lakieru bona traffic i olejowosków OSMO Polecam: W przypadku podłogi na legarach jestem za olejem. Po pierwsze i może przedewszystkim z powodu elastyczności takiej podłogi. Jej ciągłe mikroruchy spowodują pękanie i wykruszanie się kitu znajdującego się między deskami razem z lakierem. Wygląda to już po krótkim czasie okropnie. Jeżeli w twojej podłodze są szpary to możesz je zostawić lub wypełnić trwale elastycznym Sika Flexem a następnie po szlifowaniu zaolejować np Osmo. To bardzo dobry olej ale nie musi to być Osmo, mogą być te bardzo dobre oleje Trip Trap, Loba, Bona, Leinos, Livos Pallmann Magic Oil 2K jest tego trochę . Ani lakier ani olej nie utwardzi twojej podłogi. Drewno jest miękkie i z tym trzeba żyć. ________________________________________________ Vanitas vanitatum et omnia vanitas. ps. ostatnie doniesienia z Pekinu nasze Siatkarki zdobyły złotyy medal za najpiękniejszą drużynę Olimpiady ma ktoś numer do Ani Barańskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.08.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 No to położyliśmy prawie cały pokój Prawie, bo niestety został pasek pod szafkami. W związku z tym mam dwa pytania -po ilu dniach mogę postawić szafki na tym świeżo położonym odcinku (przypomnę - wodny klej dyspersyjny, parkiet przemysłowy). - po ilu dniach (najkrócej) możemy cyklinować A jeszcze trzecie pytanie - jaki olej najlepszy do ipe? tak, żeby był trwały i śmierdział nie za długo... ?????/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 16.08.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 No to położyliśmy prawie cały pokój Prawie, bo niestety został pasek pod szafkami. W związku z tym mam dwa pytania -po ilu dniach mogę postawić szafki na tym świeżo położonym odcinku (przypomnę - wodny klej dyspersyjny, parkiet przemysłowy). - po ilu dniach (najkrócej) możemy cyklinować A jeszcze trzecie pytanie - jaki olej najlepszy do ipe? tak, żeby był trwały i śmierdział nie za długo... ?????/ Klej dyspersyjny wodorozcieńczalny jest klejem który musi odparować. Trwa to przy drewnach typu Lapacho/Ipe długo 4 tygodnie. W waszym prypadku ponieważ układaliście przemysłówkę w brytach jeden obok drugiego przezco nie powstały szczeliny w takiej ilości i szerokości aby woda mogła z kleju tymi szczelinami odparować. Poza tym długie elementy 280mm przy 14mm szerokości mogą z powodu nabrania wilgoci (woda w kleju) się wygiąć. Dlatego lepiej poczekać z 3-4 tygodnie i wtedy rozpocząć cyklinowaqnie. Olej Trip Trap do egzotyków, także Osmo, Loba, Livos, Leinos, Bona, Zweihorn. Ipe jest drewnem tłustym i posiada związki które wydłużają wysychanie oleju. Nakładac najlepiej w cienkich i kilku warstwach. Każda następna warstwa po wyschnięciu poprzedniej (to bardzo ważne). Po wyklejeniu możecie szafki na wysokich nóżkach (odparowywanie wody z kleju poprzez drewno) stawiać już po tygodniu. Powierzchnia musi być generalnie wolna od jakichkolwiek materiałów. ____________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.08.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 dzięki Czytałąm ostatnio, że naszą manufakturę olejowali olejem firmy EUKULA. Ciekawe co to, pewnie syntetyczne? Ale biorąc pod uwagę ilość ludzi, która depcze ten parkiet, nieźle się spisuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.08.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2008 dzięki Czytałąm ostatnio, że naszą manufakturę olejowali olejem firmy EUKULA. Ciekawe co to, pewnie syntetyczne? Ale biorąc pod uwagę ilość ludzi, która depcze ten parkiet, nieźle się spisuje Nie musi być acz może. W każdym bądź razie zgodnie z dyrektywami unijnymi nie mogą te środki przekraczać odpowiedniej ilości lotnych związków organicznych na m3. Odpowiednia pielegnacja z Twojej strony wydłuży Twoje zadowolenie z podłogi. Już pisałem na forum, że odchodzi się się od syntetyków i żadna szanująca się firma też Eukula nie inwestuje (modyfikuje) w coś co niedługo zniknie z rynku. Na razie w Polsce tkwi durne przekonanie, że jak coś mocne to napewno chemia. Właśnie jest od kilku lat odwrotnie. W oleje i lakiery przyjazne środowisku wkłada się myśl i kupę pieniędzy aby je modyfikować i czynić jeszcze bardziej przyjaznymi środowisku. Samochody są lakierowane od 20 lat na całym Świecie lakierami ekologicznymi wodorozcieńczalnymi. Proszę pomyśleć na jakie działanie wystawiony jest taki lakier. Żar słońca, mrozy, deszcz, lód, grad etc. i jakoś wygląda nawet po wielu latach. _____________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jergos 18.08.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Czy ktoś może zna firmę parkieciarską, która ma stronę http://www.cyklinowanie.er.pl - nic nie mogę na jej temat znaleźć. Może u kogoś już coś robili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.08.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Czy ktoś może zna firmę parkieciarską, która ma stronę http://www.cyklinowanie.er.pl - nic nie mogę na jej temat znaleźć. Może u kogoś już coś robili? Mogę ci polecić kogoś z Warszawy kto zna ten zawód od podszewki. Kontakt na priv. _____________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pulkovnica 19.08.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 od paru miesięcy studiuję forum muratora i wypowiedzi na temat parkietów. na wątku "wykonawcy doskonali i mniej" poczytałam sobie wiele pochwał na temat firmy Krak-Parkiet i po takiej reklamie poszłam tam ostatnio po informację i wycenę moich planów parkietowych. szłam tam z wizją posiadania w domu olejowanego białym olejem jesionowego parkietu przemysłowego. bardzo uprzejmy i obszernie wszystko tłumaczący pracownik pana Pieprzycy, z którym gadałam z godzinę, wybił mi olejowanie z głowy, a olejowanie na biało tym bardziej. jak powiedział, biały olej może wyjść nierówno, mogą byc zmazy, różne nasycenie olejem w zależności od miękkości drewna w różnych miejscach lamelki. a sam olej? pan mi powiedział, że nie zabezpieczy drewna przed brudem, w pory drewna mogą włazić np. otarte fragmenty gumy z kółek krzesła, robiąc głębokie zabrudzenia. mycie jest szalenie kłopotliwe, bo w zasadzie nie można używać wody na takiej podłodze. no i powiedział, że klienci, u których robili parkiet olejowany klną właśnie na te wszystkie "atrakcje" związane z posiadaniem tak zabezpieczonej podłogi. wycyklinowanie oleju też kłopotliwe, bo w różnych miejscach wniknie na różną głębokość i mogą zostać plamy. generalnie polecił mi lakierowanie lakierem wodnym. wyraziłam jeszcze obawę, że mi zacznie jesion żółknąć, powiedziałam, że czytałam że pod lakierem żółknie a pod białym olejem zostanie jasny. facet mi powiedział, że nic podobnego, że jesion w przeciwieństwie do dębu nie żółknie, a odcień zależy od podkładu pod lakier i pokazał mi próbnik stojący ponoć przy oknie od 2 lat, gdzie jesion faktycznie żółty nie był. tak że suma sumarum, wbrew moim planom i oczekiwaniom, w krak-parkiecie ciężkim narzędziem wybito mi z głowy olejowanie. a ceny wcale nie jakieś szalone, wbrew temu, co czytałam o nich na innych wątkach. na taką samą kwotę wyszłam w innej firmie parkieciarskiej, w której byłam poprzednio.muszę powiedzieć, że po tym wszystkim, co czytałam na temat parkietu olejowanego na tym forum, wszystko stanęło mi na głowie. co wy na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.08.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 Nie bardzo rozumiem firmę parkieciarską która nie może sobie poradzić z olejowaniem wogóle a na biało w szczególności. To ucieczka przed kłopotami gdy się tego nie potrafi. Lepsze to niż te kłopoty przysporzone obu stronom.Jest faktem, że olejowanie wymaga zwiększonego nakładu czasu i pracy w trakcie cyklinowania. To trzeba naprawdę umieć i wiedzieć: co z czym? Kosztuje taka praca więcej, ale jest do wykonania bez usterek.Firma zapewne woli łatwiejszy pieniądz a to wynika z przedstawionego tłumaczenia. ten pan wiedizał gdzie robili błędy. Aby te błędy niwelować należy poswięcim im więcej czasu. Krótko: dla firm parkieciarskich najszybszy i pewny zarobek to cyklinowanie i lakierowanie lakierami szybkoschnącymi. Jeden człowiek 50m2 robi na gotowo w półtora dnia przy renowacji starej podłogi. Nowo ułożoną konczy w jeden dzień. Ot cała filozofia. Są sposoby i środki do koloryzowania podłóg. Trzeba je znać i chcieć stosować. Oczywiście taka usługa jest zdecydowanie droższa niż lakierowanie._____________________________________________________vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pulkovnica 20.08.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 hm. o różnicy w cenach w ogóle mowy nie było, gość skupił się tylko i wyłącznie na porażających jego zdaniem niegodnościach w obsłudze parkietu olejowanego no i właśnie na tym, że może wyjść to brzydko. zdziwiona jestem co najmniej podwójnie, bo podobno w bliższej i dalszej okolicy nie ma lepszej firmy parkieciarskiej, a właściciel jest znany parkieciarzom nawet z odległych rejonów Polski. Czytałam też na tym forum, że paru osobom olej robili i nie widziałam ani słowa skargi. Problem w tym, że jak TAKA firma mi mówi, że olej to głupi pomysł, to zaczynam się naprawdę zastanawiać, czy się w to pakować... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 20.08.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 faktem jest ze biała bejca nie wychodzi najlepiej ale...biały olej a i owszem...chodzi ci o jesiona??surowego czy jakas klepka "gotowa"?warstwówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pulkovnica 20.08.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 tak, chodzi o jesion, parkiet przemysłowy, surowe drewno, żadne "prefabrykaty". zależy mi by nie pożółkło, żeby podłoga została jasna, może sobie iść w szarości, ale nie w kolor sali gimnastycznej w szkole podstawowej mieszkanie jest południowe, więc wystawione na spore dawki słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka11 20.08.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Pulkovnica, pakowac się o to jak najbardziej Ja mam jesion biały olejowany Osmo (olejowałam sama: pędzelek i puszka z olejem, żadna filozofia), na to dodatkowo wosk Berger Seidle i podłoga po prawie 2 latach wygląda pięknie (w miedzyczasie tylko raz olejowałam) , zero plam, ani problemów z konserwacją. Podłoga ma ładny jasno - słomkowy kolor, trudno mi powiedzieć czy zżółkła czy nie, bo nie mam z czym porównać, ale wygląda bardzo ładnie. Tylko jesli zdecydujesz sie na olejowanie to wybierz bardzo dobry olej - na tym nie warto oszczedzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka11 20.08.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 I jeszcze jedno: mieszkanie też mam od południowej strony, ale kolor podłogi w niczym nie przypomina tej z sali gimnastycznej w podstawówce (a przynajmniej w tej podstawówce, do której ja chodziłam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.08.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2008 Widzisz pulkovnica, że się da.Pan właściciel firmy z Krakowa dogląda swoich ludzi i podwykonawców.To nie on się obawia, że mu ta opraca nie wyjdzie tylko wie, że pracownikom nie wychodzi. Koniec. Nie robi rzeczy za które musi się czerwienić i tłumaczyć. Aby uzyskać ciekawą biel i uchronić przed zżółknięciem jesion należy ługować.______________________________________________vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts