Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Proszę o radę, zamierzam położyć deskę teakową 16x90x600-1200mm i w związku z tym mam kilka pytań:

1. jakiego użyć (dobrego) oleju aby jak najmniej przyciemnił podłogę (czy różne oleje różnie wpływają na kolor podłogi) ?

2. czy w przypadku fazowanej deski pojawi się problem gromadzenia się oleju w łączeniach między deskami ?

3. czy to prawda że teak lepiej utlenia się pod olejem niż lakierem i czy z biegiem czasu znikną szare przebarwienia a podłoga stanie się bardziej jednolita (mniej wzorzysta) ?

4. a może podłogę polakierować (pełny mat) jak sugeruje parkieciarz ?

proszę o pomoc.

pozdrawiam.

Hej ja właśnie testuje osmo mam nawet próbkę do egzotyków, w moim przypadku zastanawiam sie czy nie dać tego do egzotyków na podkałd ale na moim modrzewiu odraz widać różnice ciemnieje tzn taki zółtawy sie robi .

Po położeniu białego podkładu osmo kolor sie praktycznie nie zmienił także może tym spróbuj na podkład a później jedna lub dwie warstwy przezroczystyego podłoga nie ściemnieje na pewno a biała sie wcale tez nie zrobi. Polecam sklep na kłobuckiej bardzo miły gość na pewno doradzi. w tym tyg wrzucę fotki moich próbek ciągle testuje :)

Jarekkur napiosał kiedyś, że "Parzenie wbrew temu co mówi ogół, również ci od sprzedawania tego towaru nie poprawia stabilności. Stabilnosć poprawia i to znacznie bo nawet do 70% drewno termicznie modyfikowane."

Czy akacja parzona (która potem jest chyba poddana procesowi termicznego suszenia) poprawia stabilność tego drewna?

Ja ciągle chodzę po sklepach i wybieram gatunek brązowy (afromozja, teak), ale nikt nie daje gwarancji na stabilność.

I teraz wpadła mi w oko ta akacja, nawet sztorcowa jest fajna.

Czy ktoś dysponuje zdjęciami zaolejowanej akacji parzonej? Czy będzie stabilna i brązowa (ale nie ciemna jak Ipe).

???

Aby ci pomóc napisz gdzie chcesz położyć drewno? Jakie będą tam warunki, temperatura, wilgotność powietrza w pomiesczeniu w którym będzie drewno?

Czego oczekujesz od właściwości fizycznych drewna?

Drewno nigdy nie przestaje żyć i to jest w nim piękne. Jest uduchowieniem zaszłości tego co było na jawie i trwa teraz w twoim salonie.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Akacja parzona to tak jak buk parzony nie ma to nic wspólnego z drewnem termocznie modyfikowanym ni mylić z termicznym suszeniem. Termiczne suszenie to suszenie techniczne (nie naturalne).

Jarekkur napiosał kiedyś, że "Parzenie wbrew temu co mówi ogół, również ci od sprzedawania tego towaru nie poprawia stabilności. Stabilnosć poprawia i to znacznie bo nawet do 70% drewno termicznie modyfikowane."

Czy akacja parzona (która potem jest chyba poddana procesowi termicznego suszenia) poprawia stabilność tego drewna?

Ja ciągle chodzę po sklepach i wybieram gatunek brązowy (afromozja, teak), ale nikt nie daje gwarancji na stabilność.

Czy ktoś dysponuje zdjęciami zaolejowanej akacji parzonej? Czy będzie stabilna i brązowa (ale nie ciemna jak Ipe).

???

Aby ci pomóc napisz gdzie chcesz położyć drewno? Jakie będą tam warunki, temperatura, wilgotność powietrza w pomiesczeniu w którym będzie drewno?

Drewno nigdy nie przestaje żyć i to jest w nim piękne. Jest uduchowieniem zaszłości tego co było na jawie i trwa teraz w twoim salonie.

Akacja parzona to tak jak buk parzony nie ma to nic wspólnego z drewnem termocznie modyfikowanym ni mylić z termicznym suszeniem. Termiczne suszenie to suszenie techniczne (nie naturalne).

???

Akacja z czasem zielenieje!

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Proszę o radę, zamierzam położyć deskę teakową 16x90x600-1200mm i w związku z tym mam kilka pytań:

1. jakiego użyć (dobrego) oleju aby jak najmniej przyciemnił podłogę (czy różne oleje różnie wpływają na kolor podłogi) ?

2. czy w przypadku fazowanej deski pojawi się problem gromadzenia się oleju w łączeniach między deskami ?

3. czy to prawda że teak lepiej utlenia się pod olejem niż lakierem i czy z biegiem czasu znikną szare przebarwienia a podłoga stanie się bardziej jednolita (mniej wzorzysta) ?

4. a może podłogę polakierować (pełny mat) jak sugeruje parkieciarz ?

proszę o pomoc.

pozdrawiam.

1. wszystkie oleje wpływają tak samo na kolor podłogi, jeżeli są różnice to są to niuanse.

2. Nie będzie się zbierał. Fazy podkreślają szlachetność podłogi jej noblwość.

3. tak to prawda pod olejem stanie się szybciej jednolicie ciemniejsza przez co mniej wzorzysta.

4. Jeżeli lakier to olejo-lakier Bona Naturale, rewelacyjny efekt. Cena litra około 150,00zł. 1litr na 10 metrów. Nie trzeba gruntów i wystarczą dwie warstwy.

Gość elutek
jak nie widzę, jak widzę :evil: :(

nie dość, że żeberka, to jeszcze jakieś zaciągania takie...

http://images32.fotosik.pl/307/76a708fd10533822m.jpg

zapłaciłam za "to" 12 zł. za m2 /samo cyklinowanie/

po zebraniu informacji i cennych wskazówek od naszych forumowych fachowców

myślałam, że już coś takiego się nie powtórzy

znalazłam innych wykonawców, z lepszą maszyną, droższych i ...

wczoraj zapłaciłam 20 zł. za m2 /też samo cyklinowanie/ i mam tak:

http://images50.fotosik.pl/5/a9c8cd3fa7e0f5f9m.jpg

i po prostu brak mi słów, pokazywałam im jak zrobił ten pierwszy i powiedziałam,

że coś takiego jest dla mnie nie do przyjęcia - zapewniali, że zrobią lepiej...

/mam jeszcze do wycyklinowania 2 pokoje i przedpokój i nie wiem już co robić/

hmm nic nie poradze ..koles nastepny spierniczył sprawe parkieciarstwo to nie lekki kawałek chleba a wielu przypadkowych ludzi sie za to wzieło..20zł za metr cyklinowania nie biore wogóle pod uwage..minimum 30-35..z lakierowaniem rzecz jasna..pisałem ze nie każdy kto kupuje w janserze maszyny jest fachowcem..nie wiem co ci powiedzieć napisać lipa..skad jestes moge kogos ewentualnie polecic..jak napiszesz na priv gdzie przemieszkujesz okolice..?

Przymierzam się do zakupu podłogi Batlic Wood jesion albo dąb, olejowanej na biało. Myślicie że warto?

Podłoga kosztuje ok. 110 pln za metr. Sprawia wrażenie dosyć solidnej, jak ją porównuje z posiadanym w obecnym mieszkaniu Barlinkiem lakierowanym to wygląda o niebo lepiej i wierzchnia warstwa drewna jest dosyć gruba.

Wiem, że parkiet jest zawsze lepszy od takich gotowych drewnianych paneli, ale pewnie droższy poza tym ja po prostu nie mam na niego czasu, muszę się dosyć szybko wprowadzić, stąd taki pomysł. Myślicie że waro czy też będą to wyrzucone pieniądze?

Przymierzam się do zakupu podłogi Batlic Wood jesion albo dąb, olejowanej na biało. Myślicie że warto?

Podłoga kosztuje ok. 110 pln za metr. Sprawia wrażenie dosyć solidnej, jak ją porównuje z posiadanym w obecnym mieszkaniu Barlinkiem lakierowanym to wygląda o niebo lepiej i wierzchnia warstwa drewna jest dosyć gruba.

Wiem, że parkiet jest zawsze lepszy od takich gotowych drewnianych paneli, ale pewnie droższy poza tym ja po prostu nie mam na niego czasu, muszę się dosyć szybko wprowadzić, stąd taki pomysł. Myślicie że waro czy też będą to wyrzucone pieniądze?

Wszystko zależy od tego co oczekujesz od tego parkietu. Czy ma być twardy jak kamień? To nie warto? Czy ma stworyć miłą przytulną, ciepłą atmosferę w domu, to warto. Jeżeli uwielbiasz chodzić i szaleć w domu w szpilkach, to nie warto? Jeżeli masz małe siusiające zwierzęta w domu to musisz za nimi chodzić ze szmatą w ręku aż nauczą się siusiać na zewnątrz. Mimo wszystko drewno jest to coś.

Vanitas vanitatum et omnia vanitas

hmm nic nie poradze ..koles nastepny spierniczył sprawe parkieciarstwo to nie lekki kawałek chleba a wielu przypadkowych ludzi sie za to wzieło..20zł za metr cyklinowania nie biore wogóle pod uwage..minimum 30-35..z lakierowaniem rzecz jasna..pisałem ze nie każdy kto kupuje w janserze maszyny jest fachowcem..nie wiem co ci powiedzieć napisać lipa..skad jestes moge kogos ewentualnie polecic..jak napiszesz na priv gdzie przemieszkujesz okolice..?

A propos Elutki. Ghost 34 masz rację -Parkieciarstwo to ciężki kawałek chleba ale dla tych którzy chcą coś wiedzieć na temat fizyki i chemii budowlanej. Dla tych którzy też wyciagają wnioski z własnej pracy tej udanej i tej mniej. Uczą się na własnych błędach na początku a potem już tylko na cudzych.

Tych dwóch lekkoduchów u elutki mam nadzieję, że nie zobaczyli pieniędzy. Wyraźnie widać jak się bawił talerzówką jak jechał jednym zgarnięciem od ściany do ściany do tego starym zabitym papierem albo siatką.

Dzisiaj skończyłem 60m2 trójwarstwówkę cyklinowanie z lakierowaniem. Wyszła lepiej niż zrobiła fabryka- to słowa klienta. Kosztowało to trochę czasu i materiału. Czas to 2 dni i wszystkie nowe papiery od 60 pod kątem 60 stopni do 80 wzdłuż. Następnie jednotalerzówka z obciążeniem i papier 80. Ten niby skrócony cykl to po to aby wyciągnąć usłojenie drewna. Lakier bez matowienia. Podkład syntetyczny PU-2K nakładany blachą 2x. Na drugi dzień lakier wodny PU-1K 1x blacha i 2x wałek. Oczywiście maszyna (Hummel) ustawiona na szkle.

Moje maszyny dzielą się na te do farby na deskach (walce) i te do precyzyjnego szlifowania.

Wszystko zależy od tego co oczekujesz od tego parkietu. Czy ma być twardy jak kamień? To nie warto? Czy ma stworyć miłą przytulną, ciepłą atmosferę w domu, to warto. Jeżeli uwielbiasz chodzić i szaleć w domu w szpilkach, to nie warto? Jeżeli masz małe siusiające zwierzęta w domu to musisz za nimi chodzić ze szmatą w ręku aż nauczą się siusiać na zewnątrz. Mimo wszystko drewno jest to coś.

nie zamierzam biegać w szpilkach, mam 3 koty, wiem, że tę podłogę trochę porysują, ale lakierowaną tez rysowały, więc liczę się z tym że żadna drewniana podłoga nie będzie idealnie wyglądała, nie przeszkadza mi to. Zależy mi za to na tym, żeby podłoga była ciepła i miła pod stopami, wyglądała naturalnie i odpowiednio konserwowana wytrzymała parę lat chociaż. Nie mam doświadczenia akurat z produktami Baltic Wood stąd moje pytanie, nie wiem czy są właściwie zaolejowane, czy mi ten jesion nie zżółknie, nie wiem nawet o co mogłabym zapytać producenta.

A czy ktoś może mi polecić w Warszawie lub okolicach jakiegoś fachowca z prawdziwego zdarzenia, który mógłby obłożyć schody dębem albo jesionem olejowanym na biało?

Sprawdź grubość warstwy wierzchniej tej użytkowej -jesionu. Im grubsza tym lepiej. Baltic-Wood jest dobrym produktem i wystarczy na bardzo długo-około 30 lat. Lakiery przemysłowe stosowane do pokrywania drewna (parkietu) maja absorbery UV (Ultraviolet ) które część promieniowania słonecznego (UV) pochłaniają. Tym samym nie żółknie lub trwa to długo (kilka lat).

Czy parkiet będziesz sama układała!? Mogę w Warszawie polecić fachowców-parkieciarzy, którzy również zajmą się schodami!

Mam położony merbau łączony z gresem. W holu pojedyncze płytki gresowe wkomponowane sa w parkiet. I wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że pakieciarze wrąbali korek o grubości około 1,5cm. Jak zapytałam (bo od razu wydawał mi się za gruby) to powiedzieli, że taki sie daje. Ułozyli, wycyklinowali i polakierowali. Myslałam, ze po tym ten korek bedzie mało widocznyi bedzie wyglądał jako tako, ale nie podoba mi sie. Jest za gruby (szczególnie widać to przy tych pojedynczych płytkach) i w dodatku pod swiatło (i dotykajac równiez) widać, że ten korek jest niedomalowany.

W jednym miejscu po całej szerokości pod swiatło widac taki pasek jakby za grubo połozyli lakieru.

Nie wiem czy się czepiam czy moje uwagi sa sluszne. Czy to sie da jakoś poprawić (domalkwowac ubytki) bo o wymianie korka na cieńszy i uzupełnieniu powstałych luk drewnem lub czymś innym to chyba nie ma co marzyć. :(

Wypowiedzcie się (szczególnie prosze o to fachowców) bo jestem jeszcze przed odbiorem tego parkietu i chciałabym wiedzieć jak rozmawiać z wykonawcą

Sprawdź grubość warstwy wierzchniej tej użytkowej -jesionu. Im grubsza tym lepiej. Baltic-Wood jest dobrym produktem i wystarczy na bardzo długo-około 30 lat.

dzięki, to mnie cokolwiek uspokaja :)

Lakiery przemysłowe stosowane do pokrywania drewna (parkietu) maja absorbery UV (Ultraviolet ) które część promieniowania słonecznego (UV) pochłaniają. Tym samym nie żółknie lub trwa to długo (kilka lat).

a jak to jest z olejowaniem na biało? Czy olej też zabezpiecza przed żółknięciem? Bo ja myśle o kupieniu jesionu olejowanego, a nie lakierowanego.

Czy parkiet będziesz sama układała!? Mogę w Warszawie polecić fachowców-parkieciarzy, którzy również zajmą się schodami!

podłogę planowaliśmy położyć sami, ma bardzo łatwy montaż na klik, a my już mamy doświadczenie w kładzeniu takich podłóg. Gorsza sprawa ze schodami, tego na pewno nie zrobimy sami, jeśli możesz polecić jakiegoś specjalistę to będę bardzo wdzięczna!

z góry dziękuję :)

Witam,

po przeczytaniu wątku o podłogach olejowanych i lakierowanych postanowiłam że nie będę inwestować pieniędzy w panele na podłogę, tylko położe drewno.

I w związku z tym miałabym prośbę o podanie namiaru na parkieciarza w województwie Lubuskim w okolicy Skwierzyny, Świebodzina, Sulęcina.

Dziękuję.

zgodnie z zeszłotygodniową obietnicą melduję, co załatwiłam w kwestii olejowanego na biało jesionu. Trwało to dłużej niż sądziłam, zelówki sobie zdarłam po drodze i nerwów naszarpałam, a do szeroko polecanych firm mam tymczasowo głęboki uraz :-?

nie wdając się w szczegóły – cudem jakimś trafiłam na faceta, który specjalizuje się w parkietach olejowanych. Klei na poliuretanie Mapei, olejuje Osmo, jedna warstwa białego, potem twardy olejowosk na finisz. Widziałam próbki na jesionie 2 klasy, wyglądało to bosko :D

Mam położony merbau łączony z gresem. W holu pojedyncze płytki gresowe wkomponowane sa w parkiet. I wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że pakieciarze wrąbali korek o grubości około 1,5cm. Jak zapytałam (bo od razu wydawał mi się za gruby) to powiedzieli, że taki sie daje. Ułozyli, wycyklinowali i polakierowali. Myslałam, ze po tym ten korek bedzie mało widocznyi bedzie wyglądał jako tako, ale nie podoba mi sie. Jest za gruby (szczególnie widać to przy tych pojedynczych płytkach) i w dodatku pod swiatło (i dotykajac równiez) widać, że ten korek jest niedomalowany.

W jednym miejscu po całej szerokości pod swiatło widac taki pasek jakby za grubo połozyli lakieru.

Nie wiem czy się czepiam czy moje uwagi sa sluszne. Czy to sie da jakoś poprawić (domalkwowac ubytki) bo o wymianie korka na cieńszy i uzupełnieniu powstałych luk drewnem lub czymś innym to chyba nie ma co marzyć. :(

Wypowiedzcie się (szczególnie prosze o to fachowców) bo jestem jeszcze przed odbiorem tego parkietu i chciałabym wiedzieć jak rozmawiać z wykonawcą

Mas pecha jeżeli ten korek jest 1,5cm, ja myślę, że ma 1,0cm. Tak czy owak 1,0cm też za gruby chyba, że...

Jakie jest to drewno, jaki ułożono wzór, jak wielki jest hol i czy klepki parkietu idą wzdłuż dluższej ściany czy w poprzek. Są korki 0,5cm. Trzeba coś wiedzieć na temat drewna i parkieciarstwa a nie tylko ...bo taki się daje... .

Pewnie położyli korek gruboziarnisty, stąd to wrażenie niedomalowania i szorstkości.

Pozostałe błędy należy poprawić. Jakie to błędy trudno ocenić według twojej wypowiedzi. Może jakieś udane zdjęcie? Ten gruby pas lakieru delikatnie zeszlifować maszyną np. Festo RO-150 papier 150 a następnie całość powinna zostać zmatowiona i na nowo polakierowana jedną warstwą.

nie wdając się w szczegóły – cudem jakimś trafiłam na faceta, który specjalizuje się w parkietach olejowanych. Klei na poliuretanie Mapei, olejuje Osmo, jedna warstwa białego, potem twardy olejowosk na finisz. Widziałam próbki na jesionie 2 klasy, wyglądało to bosko :D

czy można prosić o jakieś namiary na tego pana ?