Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie konserwacji parkietu.

Właśnie wycyklinowano i pomalowano nam stary parkiet. Parkieciarze powiedzieli że po około 14 dniach można lakier zabezpieczyć jakąś politurą, która podobno dobrze wpłynie na lakier. Czy to prawda a jeżeli tak to co to jest za specyfik ?

Zazanaczam że podłogi wyszły bardzo ładnie i nawet nie spodziewaliśmy się że ze starego parkietu można to uzyskać.

Pozdrawiam,

Radek

P.S. Cała chemia to (podkład + lakier to Berger Siedle półmat).

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na ipe raczej od razu a przynajmniej ja tak czynie to bardzo geste drewno..i słabo przyjmuje..koncze 80tką polerka pod olej nie wieksza..i mi ładnie wychodzi..

Bezbłędnie. Oczywiście ja też nie czekam tylko wcieram od razu. Rozprowadzam korytarz oleju szerokości 1-1,5m a po bokach zostawiam wolne (około 1m szerokości) powierzchnie do wcierania. Szczególnie dobrze wychodzi na tłustych i gęstych drewnach.

vanitas vanitatum et omniavanitas

Witam,

Mam pytanie odnośnie konserwacji parkietu.

Właśnie wycyklinowano i pomalowano nam stary parkiet. Parkieciarze powiedzieli że po około 14 dniach można lakier zabezpieczyć jakąś politurą, która podobno dobrze wpłynie na lakier. Czy to prawda a jeżeli tak to co to jest za specyfik ?

Zazanaczam że podłogi wyszły bardzo ładnie i nawet nie spodziewaliśmy się że ze starego parkietu można to uzyskać.

Pozdrawiam,

Radek

P.S. Cała chemia to (podkład + lakier to Berger Siedle półmat).

Ci panowienie do końca zachowali się jak profesjonaliści. Jeżeli wam opowiedzieli jak macie dbać o nowo-lakierowaną podłogę to powinni nazwać te środki które powinniście używać do owej pielęgnacji i zmywania. Politura to coś co daje się na meble.

Jeżeli macie lakier Berger-Seidle to powinniście również używać środków do zabezpieczania lakieru jak i utrzymywania go wczystości.

Musicie wystukać w internecie.

http://www.profiparkiet.pl i tam poszukać odpowiedniego środka do waszego lakieru.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

witam serdecznie,

bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi,

Jeśli chodzi o fachowców to nie są to goście z łapanki a duża firma z dobrą reputacją.

Sam szef przyjechał oglądać i dawać zalecenia swoim ludziom, chociaż przyznał , że jeszcze nie olejował Lapacho, a drzewo jest trudne.

Po kolei wyglądało to tak:

Cyklinowanie podłogi z lakierem ( ok.50 m)

szpachlowanie , jakieś inne odkurzania, polerowania- nie wiem -tłukło sie to strasznie więc wybyłam z domu.

Później wałkiem został nałożony OSMO 1101 do egzotyków, cienko- i zostawione do schnięcia.

Później po 3 dniach ( dalej miejscami lepki parkiet) nałożony OSMO 3032

Oczywiście po 2 tygodniach od nałożenia pierwszej warstwy wszystko było nadal lepkie.

Szef firmy zdecydował, że trzeba jeszcze raz wycyklinować i nałożyć sam OSMO 1101.

Tak też zrobiono. Cyklinowanie, odkurzanie, nakładnie 1 raz wałkiem OSMO 1101 ( ze zbieraniem nadmiaru wałkiem). Nic nie wcierano.

I tak zostało przez tydzień. Po tygodniu ( lepiło sie gdzie niegdzie) gość wjechał zielonym padem siatkowym, później jakąś polerką i kazał czekać aż z czasem wszystko się wchłonie.

Tymczasem ja czytałam, że nic więcej się nie wchłonie, tylko zaschnie po wierzchu i będzie się brudzić ( co zresztą się dzieje).

powiedzcie mi co mam zrobić, i czy ten olej jest właściwy bo ja nie chcę mieć plam po wodzie na parkiecie. Mam już dość tej podłogi.

pozdrawiam gorąco

Ania

Jak zadzwonie do Pieprzycy to sie obrazi...kto na Ipe kładzie wałkiem olej??

Ja do osmo nie mam zaufania ale tu nie jest to kwestia osmo tylko..hmm za duzej ilości oleju..pare postów wyzej opisałem..jak to powinno sie zrobić skonczyc siatka polerska 80..odkurzyć dokładnie nałożyc blacha olej i od razu wcierać czerwonym, brązowym padem odczekać dwa dni i nałożyć znów olej..ale tak jak to jarekkur opisał..nie nakładać na całości tylko środek jakiś metr od scian z jednej i drugiej strony zostawić suche i pieknie zatrzeć padem białym..(nadmiar ewentualny scierając szmatka)..tak to powinno byc nie inaczej i na pewno wyjdzie.

Pieprzyca cos tu pokrecił zawsze miałem o nim dobre zdanie może niepotrzebnie sugeruje sie tym co mowi osmo czy tez pisze na puszce ma na tyle doswiadczenia ze powinien to przewidzieć..coś mi tu nie gra..firmy produkujace oleje i ich pochodzne sugerują około 30g na metr kwadrat jak dla mnie na ipe to akurat herezja..ale......naprawde nie wiem o co chodzi ma faet doswiadczenie..powinien przewidzieć..instruktaż masz ..może te osmo da śie ruszyć jakimś zmywaczem zmatowić porządnie ..i nałożyc cieniutenka warstwe ..oleju aby pokryc efekt matowienia i nadmiarów(zmatowionych niedoschniętych) ale to juz jarekkur napisze ja na syst osmo nie znam sie i nie mam zamiaru sie znać..

P.S.

hmmm ..jak to będzie olejo-wosk ..a raczej tak chyba jest ..to nałożyłbym na ipe raz i zostawił ja opisałem jak radze sobie z loba..jesli zakomplkowałem przepraszam..

dzięki serdeczne, ja szukam pomocy w dobrej wierze , a nie żeby koty drzeć- i tak jeszcze będę walczyć z tą podłogą, to mu powiem co napisałeś - mam nadzieję, że wykorzysta te informacje i wreszcie moja udręka z podłogą Lapacho ( nigdy więcej!) się zakończy.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Witam,

również planujemy zaolejować podłogę.

Będzie z desek dębowych. Chciałabym przyciemnić je (olejem koloryzującym) Aby wyszedł kolor zbliżony do gresu WOOD brąz z Opoczna

http://www.opoczno.com/products/1703.jpg

Zależy mi na tym bo mamy pas z 3 płytek w salonie drze chcemy tę pogłogę na ogrzewaniu podłogowym.

PS. Jeśli to do czegoś się przyda to chcemy tę podłogę sami olejować - bo może się okazać to za trudne więc prosze o rady.

Witam,

Dzisiaj zadzwoniłem do szefa parkieciarzy i okazało się że w cenie wliczona była usługa pielegancyjna i w odpowiednim terminie panowie przyjadą i wykonają zabezpieczenie podłóg - specyfik to oczywiście firmy Berger Siedle bo jak powiedział szef innych nie używają bo te uważają za najlepsze. Tak więc sprawa się wyjaśniła, ale oczywiście dziękuję za wszystkie spostrzeżenia.

Pozdrawiam,

Radek

dzięki serdeczne,

może nie dzwoń do niego bo się faktycznie obrazi- a ja szukam pomocy w dobrej wierze , a nie żeby koty drzeć- i tak jeszcze będę walczyć z tą podłogą, to mu powiem co napisałeś - mam nadzieję, że wykorzysta te informacje i wreszcie moja udręka z podłogą Lapacho ( nigdy więcej!) się zakończy.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Podłoga lapacho jest piękna, twarda. Niestety uwierz mi jeżeli ta firma nigdy nie olejowała lapacho to po tym co zrobili z bardzo dobrze nakładającymi się olejami OSMO. Żadnego pomyślunku, żadnej wiedzy. Te oleje wyglądają pięknie na posadzkach drewnianych. Eksperymentować Krak - parkiet powinien u siebie.

Trzecie szlifowanie nowego parkietu. Trzecie cyklinowanie wykonuje się po około 15 latach. Za 15-20 lat nie będziesz miała parkietu na podłodze. Radzę ci rozmawiać z nimi o odszkodowanie finansowe za utraconą substancję drewna. Po trzecim cyklinowaniu zostanie jakieś 4-5 mm mniej z tego co się nazywa częścią użytkową. Tymbardziej, żeby zeszlifować to lepiące się maziajstwo musieli szlifować grubym ziarnem 36-40. Twoje Lapacho miało chyba 19mm albo 16mm grubości. Ceny nie znam za ile kupiłaś ale możesz sobie obliczyć , że to jest około 25% utraty drewna. 25% od ceny wyjściowej za parkiet robi jakąś sumę.

Muszą wykonać olejowanie w taki sposób jak opisywałem i jak radzi ghost34. Nie ma innej możliwości. Zadnego szlifowanie 120 i docierania też 120 czy nawet 150. To Błąd ! Wszystkie pory takim szlifowaniem zostają zapchane i mało tego oleju dostaje się w cewki drewna. Poza tym jeżeli wałkiem to po dziesięciu minutach powinni ściągnąć nadmiar lub przesunąć w miejsca matowe a nie zostawiać na trzy dni. Równie dobrze mogli to zrobić olejem jadalnym. Ja osobiście nie pozwoliłbym więcej im u mnie eksperymentować.

_Taką metodą zepsują każdy olej każdej firmy!!!

__________________________________________________-

Witam,

również planujemy zaolejować podłogę.

Będzie z desek dębowych. Chciałabym przyciemnić je (olejem koloryzującym) Aby wyszedł kolor zbliżony do gresu WOOD brąz z Opoczna

http://www.opoczno.com/products/1703.jpg

Zależy mi na tym bo mamy pas z 3 płytek w salonie drze chcemy tę pogłogę na ogrzewaniu podłogowym.

PS. Jeśli to do czegoś się przyda to chcemy tę podłogę sami olejować - bo może się okazać to za trudne więc prosze o rady.

Chyba wczoraj albo w sobotę pisałem na temat koloryzowania posadzek drewnianych olejami koloryzującymi i bejcami. Niestety nie pamietam tematu. Radzę poszukać. Tam jest wszystko co potrzebujecie. Poza tym trochę więcej danych o wielkości powierzchni, o ogrzewaniu podłogowym. Czy to są sprawy nowe, w trakcie realizacji czy ewntualnie będą dopiero wykonane. Jak długo macie ogrzewanie pod, czy jest na nim drewno, czy dopiero będzie. Piszcie wszystko co wiecie bo to bardzo delikatny temat szczególnie przy drewnie.

dzięki Jarekkur- ale czy można ten olej ściągnąć bez cyklinowania?

Może wystarczy czymś zdjąć tylko ten nadmiar co źle zasechł, a później czymś wypolerować? mąż się na pewno nie zgodzi na kolejne cyklinowanie... wiem to na pewno :( i już na stałe będę mieć do kitu podłogę... :cry:

dzięki Jarekkur- ale czy można ten olej ściągnąć bez cyklinowania?

Może wystarczy czymś zdjąć tylko ten nadmiar co źle zasechł, a później czymś wypolerować? mąż się na pewno nie zgodzi na kolejne cyklinowanie... wiem to na pewno :( i już na stałe będę mieć do kitu podłogę... :cry:

Mozna by spróbować ale mechanicznie. Potrzebny jest duży docisk. To jest praca dla obeznanych w temacie na jeden dzień. Sposób podałem na priv.

Wiekszość unika kolorowania podłóg drewnianych bo ich to przerasta a inni nie potrafią tego robić.

Parkieciarz z którym będziecie na ten temat rozmawiać musi wam powiedzieć jedno, że przygotowanie powierzchni do bejcowania czy olejowania kolorowego- ciemnego bardziej- jest zabiegiem żmudnym i pracochłonnym. Jest to inny rodzaj cyklinowania niż pod lakier transparentny (przeźroczysty).

Jeżeli bejce (wodne ) można mieszać ze sobą i dobrać odpowiednią tonację nawet poprzez rozcieńczanie wodą to z olejem jest trudniej. Przy dobieraniu samemu koloru oleju należy posiadać pigmenty które mieszają się z olejem. Te pigmenty też można mieszać i rozcieńczać olejem. Wszystko przy próbach na powierzchni 0,5m2, musi być zapisywane jak receptura. Każda ilość kolorów i rozcieńczalnika mierzona np. w menzurce lub pojemniku z podziłakami. Łatwiej jest gdy kolor będzie tylko podobny do wymarzonego.

Więc jak to jest: lepiej zabejcować na wymarzony kolor i potem olejować czy lepiej od razu olejować olejem koloryzującym?

A takie oleje koloryzujące można gotowe kupić czy trzeba mieszać pigmenty?

A teraz odp. na pytania:

-wylewki robione były pod koniec pażdziernika 2007 roku.

-ogrzewanie podłogowe jest tylko pod drzwiami tarasowymi, przez całą długość salonu, 3 rzędy płytek to jest pi razy oko 1m szerokości

-salon ma 25 m kw i tu będzie ta podłoga z dębu (minus ta powierzchnia zapłytkowana)

-brusy na te deski zostały zawiezione w poniedziałek