Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W trójmieście dwie znane i doświadczone firmy ostatnio przejechały się na kolorowych podłogach. Ale to jest tak jak się ma niedoświadczonych ale trochę chętnych pracowników lub doświadczonych acz niechętnych.

I tak to właśnie jest..drewno wyjątkowo dobrze uczy szacunku i skupienia przy pracy..mimo blisko 15 letniego doświadczenia i mnie potrafi zaskoczyć...lekko czegoś nie dopatrzysz człeku..i już lipa..więc jakoś osobiście nie bardzo widzę kolorowania powierzchni we własnym zakresie przez laików..zarówno młodym jak i starszym stolarzom zdarza się np.półkę w plamach zrobić a co dopiero dajmy na to..50m/kw powierzchni..np.dębu ja za młodu trzy razy spierniczyłem posadzkę w ten sposób ale się nauczyłem..wyciągnołem wnioski( dlatego nie bawię się ani w synthliora ani w blanchon a jeździli za mną non stop chłopcy z tych firm..) ...

Bejcę pokrywasz lakierem lub olejem
z tym że niektóre bejce absolutnie nie nadają się bezpośrednio pod lakier wodny..najpierw lakier podkładowy np zarowski na bazie benzyny lakowej czy też ..exotic fondo ica poczekać aż odparuje zmatowić i dopiero ewentualnie lakier wodny

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chciałabym cos jeszcze dodac o tej bejcy kumkwat

wlasciwie to ona nie zmieni za bardzo koloru merbau tylko doda mu tego czegos - ozywi pomarancz...dlatego ludze sie, ze nie trzeba az tak perfect wycyklinowanej podlogi bo kolor jest ten sam...

Druga rzecz to nie wiem czy dobrze zrozumialam - mozna dolac bejcy do oleju i ciagle mieszajac coby na dnie nie osiadl nakladac czy tez dotyczcy to tylko gotowych kolorowych olejow do podlog?

Proszę, poradźcie, co wybrać:) Ja już się gubię, jestem już prawie na coś zdecydowana, a tu pojawiają się nowe informacje, coś przeczytam, usłyszę, i zaczyna się od nowa...

Dla przypomnienia - chcę olejować parkiet jesionowy, samodzielnie, z wybielaniem olejem koloryzującym.

Mam do wyboru

- Osmo - olejowoski, podobno wosk jest trudniejszy w pielęgnacji/konserwacji i naprawach miejscowych niż oleje

- Lios Maximusa - korzystna cena, ale na poprzednich 22 stronach tego wątku nie mam o nim ani słowa, kiepski jest?

- Timberex - podobno bardzo dobry, firma z tradycjami, tylko ta cena...

- Remmers - poleciło mi go dwóch sprzedawców, jeden z nich nie prowadzi jego sprzedaży, a mimo to polecał

No i co ja mam zrobić? Jutro przychodzi cykliniarz...

Hmm jakby to powiedziec jestem zainteresowana Toba ;) :lol:

Jestem po wylewkach. Lane dopiero w zeszly poniedzialek wiec sporo czasu przede mne zanim sie parkiet pojawi, ale wole nie popelnic glupstw :)

Slyszalam przychylne opinie , dzialasz calkiem niedaleko wiec jestes idealnym kandydatem :)

Hmm jakby to powiedziec jestem zainteresowana Toba ;) :lol:Slyszalam przychylne opinie , dzialasz calkiem niedaleko wiec jestes idealnym kandydatem :)

oj nie bardzo chocaz wolny jestem obecnie:P :lol: :lol: :oops: :p choc niezmiernie mi miło..chyba ze chodzi o sprawy czysto zawodowe heheh info na priv..

bejca syntilor do oleju jakiegokolwiek, ktory moze byc. ( o tej bejcy pisalam strone temu)
\

O mieszaniu co z czym pisałem jak mnie pamięć nie myli wcześniej w tym wątku.

Nie miesza się bejcy z olejem tylko pigmenty do farb olejnych z olejem i to nie wszystkie rodzaje. W sprawie pigmentów do olejów na podłogę proszę pytac Fluegger Farby i lakiery a także oleje do podłóg.

Tymi pgmentami zabarwiłem olej do podłóg firmy Berger-Seidle i zabarwiłem Buk na wyjatkowo piękny kolor orzecha z muśnięciem złocistego odcienia. To było trudne ale się udało, praca na początku dla aptekarza. próby na małych powierzchniach, zapisywanie receptur i wreszcie jest to o co chodzi. Teraz przygotować ilość oleju na całą powierzchnię. Było tego 120m2. Sala taneczna w szkole tańca.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Proszę, poradźcie, co wybrać:) Ja już się gubię, jestem już prawie na coś zdecydowana, a tu pojawiają się nowe informacje, coś przeczytam, usłyszę, i zaczyna się od nowa...

Ponieważ chcesz sama nakładać olej biały powinnaś wypytywać jak to najlepiej zrobić mająć do dyspozycji tylko swoje chęci.

Czy padły jakieś propozycje?

Generalnie większość olejów można nakładać samemu ale na pewno na meblach-to proste. Jednak 35m2 pokryć kolorowym olejem...?

Co masz zrobić? napewno przestać na tym etapie biegać w kółko macieju i zbierać różne informacje od różnych ludzi na temat oleju. Jak do tej pory są to porady dotyczące maszynowego wcierania oleju kolorowego.

Przychodzi cykliniarz rozmawiaj również z nim, jeżeli wykaże się na tyle wiedzą na temat olejowania kolorowego (biało), ze zechcesz mu zaufać to rób jak on ci poradzi. Napewno musisz mu powiedzieć, że ma być olej biały i powiedzieć mu to co już wiesz o przygotowaniu posadzki do olejowania. Wyjątkowa dokładność w ostatecznym szlifowaniu całej posadzki w celu zlikwidowania śladów szlifu. Pisałem o tym też w tym wątku.

jezeli stwierdzisz, że cykliniarz nie za wiele wie na ten temat lub wprost oświadczy, że się tym nie zajmuje to musisz go przypilnować i nie wypuśćić z kasą aż bedziesz zadowolona z przygotowanej posadzki. Jak to zrobic tez pisałem w tym wątku chyba w poście dla ciebie.

Musi wam ktoś na miejscu pokazać jak zrobić to we własnym zakresie.

musicie pamiętać, że olej też ma swój czas kiedy jest łatwy w nakładaniu, po pewnym czasie tężeje i staje sie ciężki przy ręcznym wcieraniu. Po półgodzinie

może być tak, że wcierając olej w sąsiedztwie już znajdującego się oleju na posadzce nałozycie nastepna warstwę na krawędzie znajdującego się tam oleju. Powstaną nierówności koloru. Musicie pracować szybko i bez przerwy tak aby pokryć całą powierzchnię. Potrzeba dużo szmat i kilka par gumowych rekawic. Nie możecie zostawiać zadnych mazów, zgrubień czy kałuży oleju. Najlepiej pracować w trójkę a napewno w dwie osoby. Jedna nakłada wałkiem olej cieńko 50-60g/m2, druga zaś po nałożeniu 5-7m2 zaczyna wcierać szmatami równomiernie. Trzecia osoba może docierać błędy. Nakłdanie wałkiem powinno tak się odbywać aby pozostawić po bokach wolne miejsca (po 30 cm z każdej strony) na wcieranie tam oleju.

Nakładanie oleju bezbarwnego jest prostsze.

Osmo wymaga po nałożeniu równomiernie pędzlem lub wałkiem oleju białego kryjącego na powierzchni 5m2 po około 10 minutach wcierania.

PO OLEJU OSMO BIAŁY TRANSPARENTNY NIE BĘDZIESZ MIAŁA BIAŁEJ PODŁOGI. OLEJ TEN MA MAŁO PIGMENTU BIAŁEGO.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

jestem wlasnie po woskowaniu 15m2. szlif nie wyszedl idealnie, w paru miejscach sa drobne skazy (sam robilem, nastepnym razem trzeba uwazniej), na szczescie nic co by walilo po oczach. po zrobieniu sampla na kilkunastu klepkach woskiem lazurowym o kolorze debu 3164, kupionym w jednym z lokalnych sklepow (125ml puszka), bylem zdecydowany na ten kolor - wyszedl jasny, nie mial cieplej barwy, nie zolcil. niestety lokalnie juz nie bylo i musialem zakupic wosk bezposrednio u dystrybutora osmo.

i tu przestrzegam wszystkich przed kupowaniem starych partii wosku osmo gdziekolwiek, ktore leza w sklepie nie wiadomo ile czasu. wosk z nowej partii ma zupelnie inna barwe, jest zdecydowanie bardziej ciemny, a ciagle sprzedaje sie to jako 3164 dab. fakt, sam producent sugeruje przed aplikacja wymieszanie woskow pochodzacych z innych partii - ale chyba nie po to sie czlowiek decyduje na dany kolor, zeby po wymieszaniu dwoch 'debow' otrzymac jeszcze cos trzeciego, ze o ewentualnych naprawach jak sie wosk skonczy nie wspomne. na sam wosk nie narzekam - pomijajac kwestie 'koloru' jest naprawde fajny w uzytkowaniu.

Może to wynikać ze "starości" ale ci napiszę że ten sam produkt o tym samym numerze ale nie z tej samej partii..danego dnia może się różnić o gamę czy dwie tak jest ze wszystkimi kolorantami..więc np stosując dwie puszki to zlewamy do jednej mocno mieszamy i nakładamy..pomijam już zróżnicowanie w przyjmowaniu i strukturze drewna na "samplu"(hehe fajne określenie zacznę stosować), a na całości..

mieszanie ma sens o ile jest co mieszac. jak juz pisalem - kupilem 125ml lokalnie, zrobilem test, kolor wyszedl taki jaki bym sobie tego zyczyl. kupuje wieksza ilosc (w sumie na 40m2) u dystrybutora z aktualnej partii i kolor jest zupelnie inny - zonk. i wez wytlumacz teraz zonie ze to ten sam kolor, kiedy ona na zdjeciach widzi ze inny.