ghost34 04.11.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 jestes pewien ze z posadzki olejowanej chcesz uczynic zaolejowana ..ta ekula która wymieniłeś jak najbardziej sie nadaje..ale ....wiesz jakim olejem ..potraktowana została wstepnie Twoja deska??strato 461 nie gryzie sie z ekula ol hs1..na innych olejach przeprowadziłbym próbe..czyli naniósł w jakims rogu mało widzocznym miejscu troche lakieru na nastepny dzionek..wzioł monete czy klucz i mocno naciskając sprawdziłbym połaczenie obu warstw jeśli nie bedzie odchodzić tylko sie rysować mozesz robić..na całości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawus 04.11.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 zaolejowano trip-trapem bardzo równo w fabryce- przy okazji ile warstw należy położyć i który lakier polecasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.11.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 kupiłem niemiecką deskę dębową grubości 2,2 mm która jest wstępnie zaolejowana - czytałem, że można taką deskę polakierować lakierami wodnymi np. Strato 2kPU 461 - co o tym myślicie ?? Można każdym lakierem, trzeba spełnic jednak kilka warunków. A o nich nie wszyscy wiedzą raczej mniej niż więcej! Co to znaczy wstepnie zaolejowana? W jakim celu chcesz to zrobic? Kto da ci gwarancję na przyczepnośc lakieru do oleju nawet utwardzonego promieniami UV? Kto wykona wręcz doskonałe matowienie olejowanej przemysłowo powierzchni? Przede wszystkim należy zapytac na piśmie producenta tej deski czy jest to możliwe i jakimi lakierami? Odpowiedź powinna też przyjśc na piśmie z opisem w jaki sposób nalezy przeprowadzic tę dodatkową aplikację. Bez takiej informacji nie rób niczego. Spisz umowę z wykonawcą z klauzulą gwarancji o niełuszczeniu i nieodspojeniu się warstwy naniesionego lakieru. Wątpię czy ktoś na to pójdzie. Na pysk znajdziesz chętnych. Bez odpowiedzialności za jakośc. Na olej położony w sposób rzemieślniczy po pół roku nakładałem lakier neopur. Oczywiście wymagało to wielu prób. Idealnie sprawdza się w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 04.11.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Tak jest na pysk kazdy po przeprowadzeniu prób uczyni to..ale gwarancji nikt nie da kazda firma chemiczna zacznie marudzic że "pomieszałeś systemy" chyba ze chodzi o tutaj akurat wywołana ekulę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawus 04.11.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 kupiłem w dobrej cenie, łącznie 120 m2 , myślałem o olejowanej podłodze ale jak poczytałem forum to już chyba bardziej wolę dbać o lakierowaną niż olejowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 04.11.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 hmm..ale przeciez to wcale nie jest takie uciażliwe..nałozyłbym jeszcze jedna warstwe oleju na twoim miejscu i spokojnie uzytkował.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawus 04.11.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 moje problemy biorą się z prozaicznej przyczyny - sam boję się położyć olej nie wiem jak,jakim urządzeniem , ręcznie , jaki olej itp. do takiej pracy nikt nie chce przyjść tylko jedna - dwie warstwy podłoga już leży,albo opowiada jaki to wielki problem olejowanie- czytaj kupa pieniędzy - i dlatego próba ucieczki w lakiery - sam już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 04.11.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 zrobie ci to spokojnie i wszystko wyklaruje..info na priv..jsli rzecz jasna obie zyczysz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sibi 07.11.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 [Po roku i 3 miesiącach miałem naprawianą podłogę, były plamy po pierwotnym oleju (źle roztarty). Plamy były co prawda mało widoczne ale trochę denerwujące. Olej Berger Seidl Classic oil 100-Pro. Podłoga była zmyta preparatem Berger Seidl Cleaner L91, plamy zeszlifowane i ponownie nałożono cienką warstwę oleju Classic Oil na całej powierzchni. Po jakim czasie mogę zastosować Fitpolish L82 i ustawić meble. Producent oleju zaleca po 8-10 dniach, ale moja podłoga była tylko odświeżana. Proszę o opinie czy należy czekać aż tak długo.] [/to jest (8-10) dni wartość szacunkowa..przy na ogół niesprzyjających warunkach..i to nie jest wartość która mowi nam o wyschnięciu posadzki potraktowanej tą chemia tylko o pełnym obciązeniu..jęsli dokonano tylko poprawek nałożono punktowo cienką warstwe..2-3 dni i spokojnie..ustwiałbym meble i cały kram..uważając rzecz jasna na jedna podstawową rzecz zarysowania i wgnioty..mechaniczne ..nie musisz sie przejmować 8-10 dniami ale uważać na uszkodzenia mechaniczne zawsze..Pozdrawiam..] A czy po 5 dniach mogę nałozyć warstwę Fitpolishu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 07.11.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 możesz al anty-poslizgowości..sie nie spodziewaj..hehe..mimo że ma nawet w nazwie..dobrze zabezpiecza warstwa wosków..ale przez to jest dosyć sliski..jak nałozysz w wiekszym okresie czasu ..(n...2-3 miesiacu po kazdej imprezie..)..zbyt duzo tego bedzie lipa..zrobi cie się cos w rodzaju skorupy na górze..zrób tak raz na kwartał..raz na poł roku..nie cześciej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roger_Z 08.11.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 ew_ka jak tam sprawdzil sie ten niemiecki specyfik? czy lepszy od naszego "proszku do prania" bo bede olejowal podloge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwwoj 11.11.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Mam przygotowaną do cyklinowania podłogę sosnową - 2 pokoje dziecięce, sypialnię oraz na drugim piętrze salon - dość spora przestrzeń. Jestem zdecydowany na zaolejowanie swojej podłogi - chciałbym sam wykonać nakładanie oleju. Kupiłem na próbę olejowosk Fiddes - hard wax oil. Podoba mi się satynowy połysk na próbce lecz mam wątpliwości co do trwałości tej powłoki (próbka jest dość podatna na zarysowanie paznokciem - choć jeszcze całkiem nie wyschła...). Może powinienem wetrzeć wiecej specyfiku lub jeszcze poczekać... Powiedzcie mi proszę, czy postępuję właściwie? Czy podłoga z desek sosnowych nadaje się do potraktowania takim środkiem. Może lepiej zrobić innym olejem - jakim najlepiej? Proszę o poradę zanim zrobię jakieś głupstwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 11.11.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 oleju tego nie znam ..ale sosne tez paznokciem uszkodzisz..ja tam nakladam akzent oil dwa razy..na sosne..twój olej jesli to syntetyk..smiało połóz..i tak nie utwardzisz sosny i tak.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwwoj 12.11.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Wcale nie jestem przekonany do swojego olejowosku. Raczej wybiorę ten, który masz wypróbowany. Podaj jeśli możesz namiar na sprawdzonego dystrybutora. Olej nakłada się bez podgrzewania? Wystarczy szmatka i sporo zapału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 12.11.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 wcale nie tak sporo..loozik..HS 100 Akzent oil firmy Loba wakol skad jestes ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwwoj 13.11.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Przechlewko, to jest na pomorzu (okolice Człuchowa i Chojnic). Od zawsze marzyłem o olejowanej podłodze, a dechy sosnowe udało się wykombinować całkiem niedrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pani_kazia 13.11.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Radziłam się już jakiś czas temu w kwestii czym pokolorować deski jodłowe i jesionowe. Użyliśmy polecanej bejcy ZAR i na jodle wyszło całkiem dobrze. Teraz mam problem z jesionem. Jak powszechnie wiadomo jest dość twardy, no i chyba z tego powodu kiepsko chłonie bejcę. Jak przygotować deski, żeby kolor był intensywniejszy, ciemniejszy? Najlepiej już po jednokrotnym bejcowaniu. dzięki za wszelkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.11.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 zrob tak samo..poloz 1x..potem na to nawierzchniowy na jakis 0,5 m/kw jak nie bedziesz zadowolona z efektów powtórz bejcowanie ja tak zawsze robie 1-3 razy zalezy jaki kto chce miec odcien..i jesiona sie nie boj jak na jodle sobie poradziłaś to tym bardziej na jesionie sobie poradzisz..jodła bywa zazywiczona i mocno poprzebarwiana..jesion przynajmniej skupisk zywicy nie ma..porowatośc jesionka tez jest korzystna..dla kolorowanie pełen loozik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 13.11.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 chciałabym zapytać czy chemia syntilor jest coś warta? (w porównaniu do Lobe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.11.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 dla mnie nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts