Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jestes pewien ze z posadzki olejowanej chcesz uczynic zaolejowana ..ta ekula która wymieniłeś jak najbardziej sie nadaje..ale ....wiesz jakim olejem ..potraktowana została wstepnie Twoja deska??strato 461 nie gryzie sie z ekula ol hs1..na innych olejach przeprowadziłbym próbe..czyli naniósł w jakims rogu mało widzocznym miejscu troche lakieru na nastepny dzionek..wzioł monete czy klucz i mocno naciskając sprawdziłbym połaczenie obu warstw jeśli nie bedzie odchodzić tylko sie rysować mozesz robić..na całości..

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kupiłem niemiecką deskę dębową grubości 2,2 mm która jest wstępnie zaolejowana - czytałem, że można taką deskę polakierować lakierami wodnymi np. Strato 2kPU 461 - co o tym myślicie ??

Można każdym lakierem, trzeba spełnic jednak kilka warunków. A o nich nie wszyscy wiedzą raczej mniej niż więcej!

Co to znaczy wstepnie zaolejowana?

W jakim celu chcesz to zrobic?

Kto da ci gwarancję na przyczepnośc lakieru do oleju nawet utwardzonego promieniami UV?

Kto wykona wręcz doskonałe matowienie olejowanej przemysłowo powierzchni?

Przede wszystkim należy zapytac na piśmie producenta tej deski czy jest to możliwe i jakimi lakierami? Odpowiedź powinna też przyjśc na piśmie z opisem w jaki sposób nalezy przeprowadzic tę dodatkową aplikację.

Bez takiej informacji nie rób niczego.

Spisz umowę z wykonawcą z klauzulą gwarancji o niełuszczeniu i nieodspojeniu się warstwy naniesionego lakieru. Wątpię czy ktoś na to pójdzie. Na pysk znajdziesz chętnych. Bez odpowiedzialności za jakośc.

Na olej położony w sposób rzemieślniczy po pół roku nakładałem lakier neopur. Oczywiście wymagało to wielu prób. Idealnie sprawdza się w kuchni.

moje problemy biorą się z prozaicznej przyczyny - sam boję się położyć olej nie wiem jak,jakim urządzeniem , ręcznie , jaki olej itp. do takiej pracy nikt nie chce przyjść tylko jedna - dwie warstwy podłoga już leży,albo opowiada jaki to wielki problem olejowanie- czytaj kupa pieniędzy - i dlatego próba ucieczki w lakiery - sam już nie wiem

[Po roku i 3 miesiącach miałem naprawianą podłogę, były plamy po pierwotnym oleju (źle roztarty). Plamy były co prawda mało widoczne ale trochę denerwujące. Olej Berger Seidl Classic oil 100-Pro. Podłoga była zmyta preparatem Berger Seidl Cleaner L91, plamy zeszlifowane i ponownie nałożono cienką warstwę oleju Classic Oil na całej powierzchni.

Po jakim czasie mogę zastosować Fitpolish L82 i ustawić meble. Producent oleju zaleca po 8-10 dniach, ale moja podłoga była tylko odświeżana. Proszę o opinie czy należy czekać aż tak długo.]

[/to jest (8-10) dni wartość szacunkowa..przy na ogół niesprzyjających warunkach..i to nie jest wartość która mowi nam o wyschnięciu posadzki potraktowanej tą chemia tylko o pełnym obciązeniu..jęsli dokonano tylko poprawek nałożono punktowo cienką warstwe..2-3 dni i spokojnie..ustwiałbym meble i cały kram..uważając rzecz jasna na jedna podstawową rzecz zarysowania i wgnioty..mechaniczne ..nie musisz sie przejmować 8-10 dniami ale uważać na uszkodzenia mechaniczne zawsze..Pozdrawiam..

]

A czy po 5 dniach mogę nałozyć warstwę Fitpolishu

możesz al anty-poslizgowości..sie nie spodziewaj..hehe..mimo że ma nawet w nazwie..dobrze zabezpiecza warstwa wosków..ale przez to jest dosyć sliski..jak nałozysz w wiekszym okresie czasu ..(n...2-3 miesiacu po kazdej imprezie..)..zbyt duzo tego bedzie lipa..zrobi cie się cos w rodzaju skorupy na górze..zrób tak raz na kwartał..raz na poł roku..nie cześciej..

Mam przygotowaną do cyklinowania podłogę sosnową - 2 pokoje dziecięce, sypialnię oraz na drugim piętrze salon - dość spora przestrzeń. Jestem zdecydowany na zaolejowanie swojej podłogi - chciałbym sam wykonać nakładanie oleju. Kupiłem na próbę olejowosk Fiddes - hard wax oil. Podoba mi się satynowy połysk na próbce lecz mam wątpliwości co do trwałości tej powłoki (próbka jest dość podatna na zarysowanie paznokciem - choć jeszcze całkiem nie wyschła...). Może powinienem wetrzeć wiecej specyfiku lub jeszcze poczekać... Powiedzcie mi proszę, czy postępuję właściwie? Czy podłoga z desek sosnowych nadaje się do potraktowania takim środkiem. Może lepiej zrobić innym olejem - jakim najlepiej? Proszę o poradę zanim zrobię jakieś głupstwo!

Radziłam się już jakiś czas temu w kwestii czym pokolorować deski jodłowe i jesionowe. Użyliśmy polecanej bejcy ZAR i na jodle wyszło całkiem dobrze. Teraz mam problem z jesionem. Jak powszechnie wiadomo jest dość twardy, no i chyba z tego powodu kiepsko chłonie bejcę. Jak przygotować deski, żeby kolor był intensywniejszy, ciemniejszy? Najlepiej już po jednokrotnym bejcowaniu.

dzięki za wszelkie rady

zrob tak samo..poloz 1x..potem na to nawierzchniowy na jakis 0,5 m/kw jak nie bedziesz zadowolona z efektów powtórz bejcowanie ja tak zawsze robie 1-3 razy zalezy jaki kto chce miec odcien..i jesiona sie nie boj jak na jodle sobie poradziłaś to tym bardziej na jesionie sobie poradzisz..jodła bywa zazywiczona i mocno poprzebarwiana..jesion przynajmniej skupisk zywicy nie ma..porowatośc jesionka tez jest korzystna..dla kolorowanie pełen loozik