Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

oby tak sie stało.

Sprawdziałam w piwnicy zostawił jeszcze olej Bona 25 do przecierania, jak beda jakies plamy. Nie uzyłam tego, bo wolałam sam nic nie tykać.

Tak wiec na 100% mam zostawione przez niego te 2 środki.

Nie rozumiem, jak mógł mi zalecic to mydło? Kiedy je zatem się uzywa?

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To znowu ja ...... chciałam się jeszcze upwenić, czy normą jest że parkieciarz po nałożeniu oleju Bona Carls90 zostawia podłogę i wychodzi, czy obowiązkowo powinien nałożyć olej pielęgnacyjny.

Przyznam się, że nie miałam żadnej wiedzy o olejowaniu i zaufałam w 100% parkieciarzowi, co było błędem:-((

To znowu ja ...... chciałam się jeszcze upwenić, czy normą jest że parkieciarz po nałożeniu oleju Bona Carls90 zostawia podłogę i wychodzi, czy obowiązkowo powinien nałożyć olej pielęgnacyjny.

Przyznam się, że nie miałam żadnej wiedzy o olejowaniu i zaufałam w 100% parkieciarzowi, co było błędem:-((

Nie ma obowiązku. Powinien jednak zostawic na piśmie wskazówki konserwacji i pielegnacji takiego parkietu.

W twoim przypadku on nie skończył swojej pracy. Pisałem, że powinien nałożyc olej aż do momentu nie wchłaniania przez drewno czyli 2 do 3 razy. Ewentualnie przepolerowac białym padem dla uzyskania satynowego połysku lub zawoskowac i wypolerowac.

Robocizna przy olejowaniu jest droższa niż przy lakierowaniu.

Jesteś może z Trójmiasta?

gdzie mogę poczytac zalecenia producenta Bona Carls90, mój parkieciarz wlasnie mi oświadczył telefonicznie, że olejował 2 razy zgodnie z zalecenim producenta, wiec nie ma tu jego winy.

Ma przyjechać w środe i zoabczyć to moje nieszczęsne merbau.

Można przeczytac klikając http://www.Bona .com lub Carls 90 ja sprawdziłem na stronach niemieckich.

witam,

mam w mieszkaniu położony 3 m-ce temu merbau olejowany tylko 1 raz Bona Carls. Parkiet wygląda matowo, po myciu mam czekoladową wodę. Myję wilgotnym moperm. Parkieciarz twierdzi, że teraz jak przyjedzie to zaolejuje i położey warstwe pielegnacyjną i na pewno bede zadowolona.

Na chwilę obecną jestem załamana, widać każdą plamkę.

Czy to co on mówi to prawda, da sie to jeszcze uratować?

Olej nie lubi wody, mop wilgotny a nie mokry ( to samo przy podłogach lakierowanych wodnymi lakierami). Z olejami mam pewne doświadczenie. Pierwszy raz powoli blachą dobrze nasączyć drewno. Drugi raz gdzieś tak po tygodniu pad i polerka. Oleje te naturalne typu Carls 90 długo śmierdzą i się utwardzają. Gdy pierwsza warstwa nie zwiąże to druga ją rozpuści i razem przepadną w drewnie. Trzeba poczekać i wtedy dopiero jest połysk i efekt.

Witam,

Chciałbym położyć u siebie parkiet z TEAK'a na wodną podłogówkę. W związku z tym chciałbym zapytać szanownych ekspertów:

1. Z tego co wyczytałem, teak z czasem zmienia swój kolor na ciemny, a mi zależy na tym, żeby mieć w miarę jasną podłogę. Czy da się coś zrobić, żeby ten teak nie ciemniał? Czy mogę to zrobić, jak kupię go już polakierowanego, czy muszę mieć gołą deskę?

2. Jaki rodzaj parkietu z teak'a będzie najlepszy na podłogówkę? Lita deska np. 14 mm, czy coś w stylu finishparkiet'u? Od jakiego producenta?

3. Mam już położone płytki w łazience i poziom tych płytek jest około 19 mm nad poziomem wylewki, gdzie chcę mieć parkiet (na podłogówce). Jaka wyjdzie różnica poziomów po położeniu parkietu 14 mm (bo chyba klej pod spodem coś dorzuci do tych 14 mm)? Trzeba będzie coś jeszcze dawać dodatkowo pod parkiet, czy tą różnicę da się wyrównać, np. jakąś listwą?

Przy okazji chciałbym bardzo podziękować ekspertom z forum za ich wypowiedzi, bo dzięki nim już nie boję się tematu - podłogówka i parkiet - co w sklepach zazwyczaj oceniają "lepiej nie dawać".

I moim zdaniem lepiej nie dawać. Dziś oglądałem teak w łazience. Wysadziło na środku taki pas aż deskę rozerwało.Z miesiąc temu byłem w mieszkaniu po powrocie właścicieli z wyjazdu na narty. Mieszkanie puste, nikt tam nie oddycha, nie gotuje, nie suszy prania a kaloryfery na full. Piękne teakowe dechy i równe mniej piękne szpary.Drewno choćby miało i 100lat zawsze reaguje na zmiany wilgotności.A drewno na ogrzewaniu podłogowym już pomijając fakt, że jest świetnym izolatorem ciepła to intensywnie suszone zimą przez to ogrzewanie skurczy się czyli szpary. Jeśli zaś przesuszymy je do wilgotności jakie ma na ogrzewaniu podłogowym i dopiero wtedy przykleimy to latem przy wilgotności powietrza 70-80% wysadzi nam pięknie w górę.

Drewnianymi klinami polewanymi wodą rozsada się skały.Żaden klej nie zatrzyma podłogi jak łapie wilgoć.

Witam,

Chciałbym położyć u siebie parkiet z TEAK'a na wodną podłogówkę. W związku z tym chciałbym zapytać szanownych ekspertów:

1. Z tego co wyczytałem, teak z czasem zmienia swój kolor na ciemny, a mi zależy na tym, żeby mieć w miarę jasną podłogę. Czy da się coś zrobić, żeby ten teak nie ciemniał? Czy mogę to zrobić, jak kupię go już polakierowanego, czy muszę mieć gołą deskę?

2. Jaki rodzaj parkietu z teak'a będzie najlepszy na podłogówkę? Lita deska np. 14 mm, czy coś w stylu finishparkiet'u? Od jakiego producenta?

3. Mam już położone płytki w łazience i poziom tych płytek jest około 19 mm nad poziomem wylewki, gdzie chcę mieć parkiet (na podłogówce). Jaka wyjdzie różnica poziomów po położeniu parkietu 14 mm (bo chyba klej pod spodem coś dorzuci do tych 14 mm)? Trzeba będzie coś jeszcze dawać dodatkowo pod parkiet, czy tą różnicę da się wyrównać, np. jakąś listwą?

Przy okazji chciałbym bardzo podziękować ekspertom z forum za ich wypowiedzi, bo dzięki nim już nie boję się tematu - podłogówka i parkiet - co w sklepach zazwyczaj oceniają "lepiej nie dawać".

Teak na podłogówkę jest drewnem odpowiednim. Lepszy bo bardziej stabilny będzie finishparkiet. Dzisiaj producent generalnie nie ma znaczenia. Są to jedynie sprawy klejów użytych do warstwy stabilizującej tej spodniej a także układu słojów tej warstwy. Parkiet 14 mm da 5mm różnicę między kaflami a parkietem. Jeżeli jest to krótki odcinek możesz różnicę wyrówna listwą kryjącą. Wygląda to jednak niezbyt ładnie. Należy wykonac szpachlowanie począwszy jakieś 2 metry od kafli podnosząc grubośc masy szpachlowej w kierunku kafli w taki sposób aby masa szpachlowa przy kaflach wyrównała poziom wysokości z parkietem. Między parkiet a kafle jako dylatacja należy zamontowac korek.

Jeżeli czytałaś o parkiecie na podłogówce to wiesz, że jest niewielu parkieiarzy, którzy potrafią to zrobic. Stąd w sklepach odradzają i wielu tzw. parkieciarzy również. Cały problem leży w przygotowaniu podłoża i drewna do układania na podłogówce.

Teak ciemniej pod wpływem światła dziennego które emituje promienie Ultra fioletowe UV. Obojętne czy jest to surowe drewno czy lakierowane jasne ciemnieje ciemne jaśnieje. Możesz spróbowa uży lakierów firmy Loba wraz z absorberem promieni UV. Lobadur WS -UV Protect. jest to nowszy produkt więc trudno powiedziec jak dalece jest skuteczny. Napewno działa na dębie i sośnie

Napisz co wiesz na ten temat.

Podaj wielkośc pomieszczenia, ułożenie rur w wylewce(ślimakowe czy meandryczne), wielkośc okien balkonowych lub tarasowych.

I moim zdaniem lepiej nie dawać. Dziś oglądałem teak w łazience. Wysadziło na środku taki pas aż deskę rozerwało.Z miesiąc temu byłem w mieszkaniu po powrocie właścicieli z wyjazdu na narty. Mieszkanie puste, nikt tam nie oddycha, nie gotuje, nie suszy prania a kaloryfery na full. Piękne teakowe dechy i równe mniej piękne szpary.Drewno choćby miało i 100lat zawsze reaguje na zmiany wilgotności.A drewno na ogrzewaniu podłogowym już pomijając fakt, że jest świetnym izolatorem ciepła to intensywnie suszone zimą przez to ogrzewanie skurczy się czyli szpary. Jeśli zaś przesuszymy je do wilgotności jakie ma na ogrzewaniu podłogowym i dopiero wtedy przykleimy to latem przy wilgotności powietrza 70-80% wysadzi nam pięknie w górę.

Drewnianymi klinami polewanymi wodą rozsada się skały.Żaden klej nie zatrzyma podłogi jak łapie wilgoć.

Co znaczy wysadziło taki pas aż deskę rozwaliło....? Co, wilgoc bo niepasuje mi to z dalszym ciągiem opisu.

Jest to normalne zjawisko jeżeli się nie myśli. Miesiąc poza domem a ogrzewanie w małej nie wietrzonej łazience 26C i 20% wilgotności na poziomie posadzki. Jeżeli temperatura wylewki osiągnęła temperaturę 36C to musiało to tak się stac, że potworzyły się szpary i to znaczne a nawet drewno od czoła popękało. Tam i kafle szlag by trafił. Właściciele są sobie winni. Napewno otrzymali pisemne wskazówki jak należy dbac o taką podłogę szczególnie na ogrzewaniu podłogowym. Jakie muszą byc ze strony użytkownijka spełnione warunki pisałem kilkakrotnie.

Drewno na ogrzewaniu podłogowym schodzi zo poziomu 7% z 10% podczas montażu, jeżeli użytkownik nie działa wbrew wskazówkom i zaleceniom. Latem uzyskuje jeżeli już to około 12-14 procent. Dlatego da się w prosty sposób obliczyc skurcz i poszerzenie klepki i całej powierzchni biorąc pod uwagę nawet zróżnicowanie usłojenia drewna.

Ogrzewanie podłogowe i na nim parkiet czy gres jest nie dla idiotów z obu stron. Faktem jest, że wielu, ba większośc parkieciarzy nie ma pojęcia o ogrzewaniu podłogowym w relacji do drewna i odwrotnie. W wynku takich fachowców cierpią użytkownicy.

Tak poza tym to nie każdym drewnem rozsadzało się skały tylko bukowym bo jest twarde, szybko i bardzo puchnie. Taki teak jest za miękki i zbyt spokojny.

jest 2.15 scie..jutro okolo poludnia dam odp..wiem jedno w zyciu nigdy sie nie poddawac....drewno jest jak najbardziej odp materialem na ogrzewanbie jutro pop0rze dobranoc

Ogrzewanie podłogowe i na nim parkiet czy gres jest nie dla idiotów z obu stron. Faktem jest, że wielu, ba większośc parkieciarzy nie ma pojęcia o ogrzewaniu podłogowym w relacji do drewna i odwrotnie. W wynku takich fachowców cierpią użytkownicy.

Tak poza tym to nie każdym drewnem rozsadzało się skały tylko bukowym bo jest twarde, szybko i bardzo puchnie. Taki teak jest za miękki i zbyt spokojny.

Dokładnie tak..jest..ułożyłem drewna litego na ogrzewaniu i w łazienkach i salonach od groma..i jak ludzie dbaja tak maja..

Z reguły był to merbau i teak w przeróżnych postaciach debina równiez...teraz planuje jatobe i sucupire..

Kiedys sie bałem nie miałem wiedzy wiec jak juz to ukladałem tylko warstwówki( najlepiej sie sprawuja te na sklejce..zadne iglaki czy finish na buku..uchowaj boze to mocniej pracuje nic lity potwierdzam)..od paru lat gryząc temat..ukladam juz lite nie boje sie mam paru klientów bardzo zadowolonych ..i tylko ze dwóch nie ale właśnie to taki przypadek gdzie jak dla nie podłoga nie jest w dotyku gorąca to niby nie grzeje wiec sa sami sobie winni.

Caly czas tłumaczyłem aby posadzki nie przegrzewać..nie wolno w żadnym przypadku..na pismie wszystko zawsze daje..bo kto pamięta za rok czy dwa co mówił jakis tam chlopinka ..który tylko drewno układa..przypomina sie wtedy jak juz sie cos stanie i gnaja z tzw"reklamacja"..da sie ..wszystko i bedzie dzialac jak najbardziej..ale myslec trzeba ..zawsze jest cos za cos..pozdrawiam.

P.S i wcale wielkiego wysiłku inwestora nie trzeba..ogranicza sie to tylko do pilnowania danej temp..podłoża a to na piecu mozna kazdym ustawic w 2 minuty higrometr na scianie powiesic..nawilzacz kupic aby niwelowac wysuszanie promieniowaniem..i tyle..

ciekaw jestem ilu parkieiarzy czy posadzkarzy w Polsce mogłoby coś takiego napisac oczywiście rozumiejąc przy tym to wszystko co piszą ze 100 a może... .

Jeżeli w jakikolwiek sposób mogłem się przyczynic na tym forum do uzupełnienia czyjeś wiedzy na temat co chce a co powinien miec na podłodze

, to bardzo się cieszę.

Teak na podłogówkę jest drewnem odpowiednim. Lepszy bo bardziej stabilny będzie finishparkiet. Dzisiaj producent generalnie nie ma znaczenia. Są to jedynie sprawy klejów użytych do warstwy stabilizującej tej spodniej a także układu słojów tej warstwy. Parkiet 14 mm da 5mm różnicę między kaflami a parkietem. Jeżeli jest to krótki odcinek możesz różnicę wyrówna listwą kryjącą. Wygląda to jednak niezbyt ładnie. Należy wykonac szpachlowanie począwszy jakieś 2 metry od kafli podnosząc grubośc masy szpachlowej w kierunku kafli w taki sposób aby masa szpachlowa przy kaflach wyrównała poziom wysokości z parkietem. Między parkiet a kafle jako dylatacja należy zamontowac korek.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jak tak głębiej się zastanowiłem nad tymi moimi podłogami i pomierzyłem je dokładnie, to mi się sytuacja trochę skomplikowała, bo wygląda to tak:

http://img18.imageshack.us/img18/1639/poddaszezopisem.png

W łazience mam płytki i są one 19 mm ponad poziomem wylewki w korytarzu. Z kolei sypialnia 1 i pracownia mają poziom ok. 2 mm wyżej niż korytarz i mają podłogówkę. Korytarz, garderoba i pozostałe sypialnie nie mają podłgówki. I w tej sytuacji chciałbym dać (zgodnie z poradą wyżej) teak finishparkiet w sypialni 1 i pracowni, natomiast wszędzie poza tym (i poza łazienką, bo ma płytki, również podgrzewane) lity parkiet dębowy. I teraz pytanie, czy można dostać lity parkiet 18-19mm (wtedy poziom równy z łazienką)? I czy w takiej sytuacji różnicę 2-3 mm pomiędzy korytarzem a sypialnią 1 i pracownią też trzeba niwelować szpachlowaniem podłogi w tych pokojach, czy da się jakoś prościej?

Jeżeli czytałaś o parkiecie na podłogówce to wiesz, że jest niewielu parkieiarzy, którzy potrafią to zrobic. Stąd w sklepach odradzają i wielu tzw. parkieciarzy również. Cały problem leży w przygotowaniu podłoża i drewna do układania na podłogówce.

No właśnie, czy ktoś ma namiary na jakiegoś dobrego parkieciarza, który przyjedzie do położenia około 140 m2 parkietu (w tym połowa na podłogówce) w okolice Krakowa? :-) Ile taka usługa może kosztować?

Teak ciemniej pod wpływem światła dziennego które emituje promienie Ultra fioletowe UV. Obojętne czy jest to surowe drewno czy lakierowane jasne ciemnieje ciemne jaśnieje. Możesz spróbowa uży lakierów firmy Loba wraz z absorberem promieni UV. Lobadur WS -UV Protect. jest to nowszy produkt więc trudno powiedziec jak dalece jest skuteczny. Napewno działa na dębie i sośnie

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale w takim razie finishparkietu (który jest już polakierowany) nie da się zabezpieczyć w ten sposób? Chyba, że można go pociągnąć jeszcze jedną warstwą lakieru, o którym piszesz?

Napisz co wiesz na ten temat.

Podaj wielkośc pomieszczenia, ułożenie rur w wylewce(ślimakowe czy meandryczne), wielkośc okien balkonowych lub tarasowych.

Parkiet na podłogówce chciałbym mieć w sumie w 4 pokojach: salon 24 m2 i 3 pokoje 14-16 m2 (w tym widoczne wyżej sypialnia 1 i pracownia). Rury ułożone mam ślimakowo, tak mniej więcej co 20 cm (nie miałem projektu i wyliczeń, tylko hydraulik zrobił wg swojej wiedzy). W salonie mam drzwi tarasowe i 2 zwykłe okna - w sumie 7,5 m2 powierzchni. Każde z pomieszczeń ma również grzejniki na ścianach (w planach początkowych miały być jedynym źródłem ciepła), ale w pokojach z podłogówką są one malutkie - wystarczą na ew. dogrzanie - ale nie chciałbym, żeby się uruchamiały. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: pod pracownią i sypialnią 1 mam garaż na długość łazienki i zakładam utrzymywanie w nim minimalnej temperatury - w związku z tym pewnie będę musiał zaizolować jakoś w nim sufit, bo inaczej całe ciepło z podłogówki pójdzie chyba do garażu?

witam,

mam w mieszkaniu położony 3 m-ce temu merbau olejowany tylko 1 raz Bona Carls. Parkiet wygląda matowo, po myciu mam czekoladową wodę. Myję wilgotnym moperm. Parkieciarz twierdzi, że teraz jak przyjedzie to zaolejuje i położey warstwe pielegnacyjną i na pewno bede zadowolona.

Na chwilę obecną jestem załamana, widać każdą plamkę.

Czy to co on mówi to prawda, da sie to jeszcze uratować?

Olej nie lubi wody, mop wilgotny a nie mokry ( to samo przy podłogach lakierowanych wodnymi lakierami). Z olejami mam pewne doświadczenie. Pierwszy raz powoli blachą dobrze nasączyć drewno. Drugi raz gdzieś tak po tygodniu pad i polerka. Oleje te naturalne typu Carls 90 długo śmierdzą i się utwardzają. Gdy pierwsza warstwa nie zwiąże to druga ją rozpuści i razem przepadną w drewnie. Trzeba poczekać i wtedy dopiero jest połysk i efekt.

Witam. Niestety ta wiadomość jest błędna. Olej Carl`s 90 nigdy nie będzie miał połysku, bo to jest taki typ oleju.Olej ten należy nakładać do stanu nasycenia, to jest do momentu do którego wsiąka w drewno.Nigdy nie należy zostawiać nie wchłoniętego oleju.Zaschnięte kałuże są bardzo trudne do usunięcia.Oleje Carl`s 90 wcale nie śmierdzą mało tego,mają nie wyczuwalny zapach oleju.Jest to najszybciej schnący olej jednoskładnikowy na polskim rynku.Oleje te nakłada się kilkoma metodami.Można szpachlą gumową ,można blachą,można wcierać bufferem (maszyna jednotarczowa- polerka).Absolutnie błędne jest twierdzenie,że następna warstwa oleju jakoby rozpuszcza poprzednią. takie twierdzenie jest niebezpieczne dla nieświadomego konsekwencji użytkownika.Konkluzja tego jest taka,że nie robiłeś niczego olejami Carl`s 90, w innym przypadku byś to wiedział.Kolejnym błędem jest twierdzenie, że Carl`s 90 długo schnie. W temperaturze w jakiej nakłada się olej na podłogę tj. 20-25 stopni przy wilgotności względnej ~50% to jest 2 godziny.Inną kwestią jest, że olej jest całkowicie wyschnięty po upływie doby (jak to się ma 3-7 dni przy innych olejach).Nie prostował bym tych fałszywych informacji ,ale żal mi wprowadzonych w błąd .Moje znajomość z olejem Carl`s 90 wynika z zaolejowania nim kilku tysięcy metrów przez ostatnie 4 lata.Bona,producent tego oleju twierdzi,że to produkt ,którym można zaolejować podłogę w ciągu jednego dnia. Owszem jak pomieszczenie ma być użytkowane komercyjnie dobrze jest powtórzyć olejowanie. Cechą tego sposobu zabezpieczenia podłogi drewnianej jest to, że olej wsiąka w drewno i je impregnuje.To taki rodzaj zabezpieczenia.Mycie podłogi Carl`s cleaner dodanym do wody w stosownym stosunku jest możliwe najwcześniej po miesiącu (dom),normalnie wystarcza odkurzanie. Wodę należy stosować z wyjątkowym umiarem.B.Klimkiewicz

19. marca odpisałem Syli w tej sprawie, oczywiscie Twoje porady absolutnie pokrywają się z moimi a obie są zupełnie odmienne od fredi77. Z większością olejów impregnujacych tak sie postępuje. Wcieranie padami do pełnego nasycenia a dla satyny ewentualnie wosk lub inne środki zależne od producenta.

Amiazga napisał

W łazience mam płytki i są one 19 mm ponad poziomem wylewki w korytarzu. Z kolei sypialnia 1 i pracownia mają poziom ok. 2 mm wyżej niż korytarz i mają podłogówkę. Korytarz, garderoba i pozostałe sypialnie nie mają podłgówki. I w tej sytuacji chciałbym dać (zgodnie z poradą wyżej) teak finishparkiet w sypialni 1 i pracowni, natomiast wszędzie poza tym (i poza łazienką, bo ma płytki, również podgrzewane) lity parkiet dębowy. I teraz pytanie, czy można dostać lity parkiet 18-19mm (wtedy poziom równy z łazienką)? I czy w takiej sytuacji różnicę 2-3 mm pomiędzy korytarzem a sypialnią 1 i pracownią też trzeba niwelować szpachlowaniem podłogi w tych pokojach, czy da się jakoś prościej?

parkiet dębowy lity 19mm można dostac. zamiast finish parkietu 11 lub 14mm kup teak lity 16mm. zeszlifujesz około 1mm dębu i masz wszystko równe.

W Twojej sytuacji wykonałbym podłogi właśnie w taki sposób.