nellyssima 17.05.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Nie wiem dokładnie jak wyglądał sposób nakładania, położone są na pewno 2 warstwy tego wosku olejnego OSMO. A mógłbys napisać, jak powinien być położony?Czy możliwe złe położenie, raczej wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.05.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 już odpowiadam ! - deski były takie: RAUCHOWANY BIAŁY 24h w komorze z oparami amoniaku + warstwa oleju białego + warstwa oleju naturalnego - kupione gotowe, kupiony też olej biały osobno. Rzeczywiście to co piszesz jest prawdą bo w kuchni czyli tam gdzie stoję najczęściej nie są one już tak "szare" jak były (o takie mi chodziło!) tylko bardziej żółte...:/, czyli kolor schodzi... i plamy jakby tłuste bez żadnego koloru są właśnie w kuchni - czyli od jakiegoś jedzenia, tłuszczu z patelni itp... także przy stole gdzie jemy jest ich najwięcej też jakby tłuste. Plama od soku została na podłodze w kolorze .... różowym.... ale sok leżał wylany min 3 dni - ukryty w pokoju dziecka pod łożkiem i nie zauważyłam... Co należy zrobić aby usunąć te plamy i bardziej zaimpregnować te dechy...? jak je przygotować przed położeniem tego oleju? bo wiem że olej mam wcierać suchą bawełnianą szmatką i pozostawić do wyschnięcia.... pozdrawiam serdecznie! Soki najczęściej zawierają cukier i inne środki, które mogą odplamic olej czy lakier, tymbardziej, że czas ku temu był wyjatkowo długi. Rozlane ciecze ścieramy spokojnie bez paniki w ciągu 5-15 minut. Np. rozpuszczalniki jak aceton do zmywania paznokci, płyn do naczyń itp natychmiast inne spokojniej. Problem polega na kolorze drewna które jest brunatne (gereuchert - czyli wędzone) i na to położony olej biały. w miejscach wytartych położenie oleju białego wymaga jego pełnego utwardzenia (chyba 12-24 godzin) aby na niego położyc warstwę oleju zwykłego. Musisz te miejsca dobrze umyc zmywaczem do olejowanej podłogi najlepiej też od producenta tych desek. Gwarancji jednak niema, że nie powstaną nierówne odcienie bieli. 24 godziny w komorze z oparami amoniaku to za krótko aby ten kolor przeszedł na wskroś warstwy wierzchniej deski. Należy byc ostrożnym ze szlifowaniem, mogą powstac jaśniejsze plamy, jeżeli wyjdzie drewno w kolorze zbliżonym do naturalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.05.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Nie wiem dokładnie jak wyglądał sposób nakładania, położone są na pewno 2 warstwy tego wosku olejnego OSMO. A mógłbys napisać, jak powinien być położony?Czy możliwe złe położenie, raczej wątpię. Może zostac źle położony. Nie mając wskazówek jak należy traktowac podłogi olejowane mogłas się z nią nieodpowiednio obchodzic. Napisz jaki był to olej dokładna nazwa. Różne oleje ma Osmo. Ja kładę i osmo i inne nie mam tych problemów. Kładę w szkołach tańca w sklepach. Klient otrzymuje odemnie wskazówki pielęgnacji na piśmie i po pół litra środków do mycia i konserwcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik_uta 18.05.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 za dużo niewiadomych w tym co piszesz - jak dla mnie laika.... reasumując - sama nie uporam się z tymi plamami co są? nie zmyję ich bez szlifowania..itp itd?czy może najlepszą drogą by był kontakt z firmą sprzedającą i ewentualna reklamacja...?! Czy to ma prawo tak się dziać żeby po kilku msc użytkowania podłogi zmywał się ten biały olej? i czy może być tak wiele tłustych plam na niej?? czy to oznacza że była ona od początku źle zabezpieczona/zrobiona...? Proszę o info co o tym sądzisz bo ja jako kobieta laik nie chciałabym dać się zrobić w ***! dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syla130 18.05.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Witam, jakis czas temu opisywalam swój przypadek olejowanej podłogi. Doczekałam się w końcu wizyty parkieciarza. Położył mi kilka warstw oleju Bona25. Domyslam się, że kilka, bo na niespełna 80 m2 zużyli prawie całą puszkę 5l. Weszlam na nią po przeszło 24h i wyglądała bosko. Przyciemniła się, plamki po wodzie też zniknęły. Po 3 tygodniach (nadal nie myłam wodą) parkiet znowu stracił swój blask i widać ciągle ślady po naszym obuwiu domowym, slady po wodzie (w sensie, rozlania niewielkiej ilości przez dzieci). Oglądam olejowaną podłogę w centach handlowych w Poznaniu i jak to możliwe że tam nie widać śladów po obuwiu a chodzą po nim tysiące osób. Właściwie moja podłog znowu nadaje sie do konserwacji ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nellyssima 18.05.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 jarrekur dziękuję za zainteresowanie. Był to wosk twardy olejny OSMO półmat. Położone dwie warstwy, nie myłam podłogi przez ponad 3 tygodnie, parkiet myję produktem OSMO rozcieńczonym w wodzie Wisch Fix. Powiem tyle, podłoga wygląda pięknie, natomiast plamy po wodzie powstają i są co najgorsze trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 18.05.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Nie wiem, czy mogę zadać pytanie na temat drewnianej podłogi w tym wątku??? Ale zapytam Jeżeli robię podłogę z dech 28mm, na legarach, to czy między legary a dechy daje się jakieś wyciszenie. I czy dać jeszcze coś pod legary, na betonową posadzkę, jakąś izolację, czy nie trzeba? Dodam, że dawaliśmy folię pod posadzkę z betonu. Jeżeli pod legary należy coś dać, to co to ma być? Foli, jakiś papa, czy coś ala papa (czyli wszelkie inne czarne mazidła) Doradźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.05.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 za dużo niewiadomych w tym co piszesz - jak dla mnie laika.... reasumując - sama nie uporam się z tymi plamami co są? nie zmyję ich bez szlifowania..itp itd? czy może najlepszą drogą by był kontakt z firmą sprzedającą i ewentualna reklamacja...?! Czy to ma prawo tak się dziać żeby po kilku msc użytkowania podłogi zmywał się ten biały olej? i czy może być tak wiele tłustych plam na niej?? czy to oznacza że była ona od początku źle zabezpieczona/zrobiona...? Proszę o info co o tym sądzisz bo ja jako kobieta laik nie chciałabym dać się zrobić w ***! dzięki! możesz zgłośic reklamację. Czy otrzymałas pisemne wskazówki od handlowca jak należy dbac o taka podłogę. Osmo ma takie ulotki. Przekazanie samych środków do poprawienia kolorystyki niczego nie załatwiają, tymbardziej, że jest to olej nanoszony w sposób przemysłowy i utwardzony promieniami UV. kolor się wycierał się wtedy gdy już na nim nie ma oleju ochronnego-przeźroczystego. W tej chwili możesz jedynie próbowac zrobic tak jak doradziłem lecz efekt nie będzie idealny. Zgłoś jednak najpierw sprzedawcy powinien się zjawic na miejscu i coś doradzic. Ja zalecam próby w mało widocznym miejscu lub w kuchni na zasadzie co wyjdzie to będzie. Ja jestem za daleko bo aż w Gdynii. Umyj podłogę zmywaczem Osmo do oleju zgodnie z instrukcją, tak aby zeszły wszelkie plamy, następnie nanieś delikatnie i równomiernie jedną lub dwie warstwy oleju białego drugą po wyschnięciu pierwszej. Na te warstwy połóż olej transparentny ochronny np. Osmo rapid. najpierw jednak wypróbuj na małej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.05.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Witam, jakis czas temu opisywalam swój przypadek olejowanej podłogi. Doczekałam się w końcu wizyty parkieciarza. Położył mi kilka warstw oleju Bona25. Domyslam się, że kilka, bo na niespełna 80 m2 zużyli prawie całą puszkę 5l. Weszlam na nią po przeszło 24h i wyglądała bosko. Przyciemniła się, plamki po wodzie też zniknęły. Po 3 tygodniach (nadal nie myłam wodą) parkiet znowu stracił swój blask i widać ciągle ślady po naszym obuwiu domowym, slady po wodzie (w sensie, rozlania niewielkiej ilości przez dzieci). Oglądam olejowaną podłogę w centach handlowych w Poznaniu i jak to możliwe że tam nie widać śladów po obuwiu a chodzą po nim tysiące osób. Właściwie moja podłog znowu nadaje sie do konserwacji ( 5litrów na 80m2 no to rzeczywiście nie może byc inaczej jak piszesz. wielu od olejowania wierzy, że jak dadzą grubo to do drewna daleka droga. Błąd w rozumowaniu szczególnie przy olejowaniu. Czy on zmył podłogę i wysuszył? Ile razy nakładał i jak ie robił przerwy? Po zmyciu lub zmatowieniu i zmyciu wystarczą dwie warstwy maszynowo wtarte padem beżowym. druga warstwa na drugi dzień lub po przynajmniej 4-6.godzinach. Utwardzony olej polerowanie białym padem czasami można pominąc polerowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.05.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Nie wiem, czy mogę zadać pytanie na temat drewnianej podłogi w tym wątku??? Ale zapytam Jeżeli robię podłogę z dech 28mm, na legarach, to czy między legary a dechy daje się jakieś wyciszenie. I czy dać jeszcze coś pod legary, na betonową posadzkę, jakąś izolację, czy nie trzeba? Dodam, że dawaliśmy folię pod posadzkę z betonu. Jeżeli pod legary należy coś dać, to co to ma być? Foli, jakiś papa, czy coś ala papa (czyli wszelkie inne czarne mazidła) Doradźcie. Między dechy a legary daje się wełnę mineralną zagęszczaną. Pod legary daje się np. twardą gumę lub kawałki wycięte z grubej papy. Jeżeli strop betonowy 20cm jest młody niema 3 lat to izolację przed wilgocią ze stropu. Jezeli płyta betonowa leży na gruncie rodzimym to należy wykonac izolację przeciw podciąganiu kapilarnemu. Jaką grubośc ma wasza "posadzka z betonu" i kiedy była wylewana? jaka jest konstrukcja waszej "posadzki z betonu"? Czy wasza "posadzka z betonu" jest w poziomie, że nie piszecie nic o poziomowaniu legarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 18.05.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Za jarkiem podaj czy jest to parter na gruncie czy piętro. Jaka wylewwka? Czy końcowa, ocieplona , wylewana z betoniarki czy z miksokreta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syla130 19.05.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 dokłądnie nie wiem, jak to przebiegało, ale zajęło im to mniej więcej czasu od 9.00 do 14.00.Czy znacie w Poznaniu parkieciarza, któy mógłby to obejrzeć i podjąc się juz potem stałej konserwacji?A może moglibyśmy zakupić polerkę i sami próbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.05.2009 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 dokłądnie nie wiem, jak to przebiegało, ale zajęło im to mniej więcej czasu od 9.00 do 14.00. Czy znacie w Poznaniu parkieciarza, któy mógłby to obejrzeć i podjąc się juz potem stałej konserwacji? A może moglibyśmy zakupić polerkę i sami próbować? najpierw poproś o wizytę na http://www.szlif.pl rozmawiaj z szefem. Jeżeli chodzi o czas to kompletna lipa zbyt krótko 5 godzin na 5 litrów oleju. To musiało się tak stac ponieważ prawdopodobnie utworzył się film oleju na powierzchni. plamy z wody pozostaną zawsze jeżeli dopuszcza się do odparowania wody (wyschniecia) to na powierzchni pozostaje ślad po minerałach znajdujacych się w wodzie i środkach chemicznych dodawanych przy uzdatnianiu wody. powtarzam podłoga olejowana to jak dziecko specjalnej troski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik_uta 19.05.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 "możesz zgłośic reklamację. Czy otrzymałas pisemne wskazówki od handlowca jak należy dbac o taka podłogę. Osmo ma takie ulotki. Przekazanie samych środków do poprawienia kolorystyki niczego nie załatwiają, tymbardziej, że jest to olej nanoszony w sposób przemysłowy i utwardzony promieniami UV. kolor się wycierał się wtedy gdy już na nim nie ma oleju ochronnego-przeźroczystego. W tej chwili możesz jedynie próbowac zrobic tak jak doradziłem lecz efekt nie będzie idealny. Zgłoś jednak najpierw sprzedawcy powinien się zjawic na miejscu i coś doradzic. Ja zalecam próby w mało widocznym miejscu lub w kuchni na zasadzie co wyjdzie to będzie. Ja jestem za daleko bo aż w Gdynii. Umyj podłogę zmywaczem Osmo do oleju zgodnie z instrukcją, tak aby zeszły wszelkie plamy, następnie nanieś delikatnie i równomiernie jedną lub dwie warstwy oleju białego drugą po wyschnięciu pierwszej. Na te warstwy połóż olej transparentny ochronny np. Osmo rapid. najpierw jednak wypróbuj na małej powierzchni." Wskazówek jako takich nie otrzymałam, mycie nie za często, niezbyt dużo wody.... to tyle. Już mi trochę rozjaśniłeś swoją wypowiedzią ALE teraz pojawia się pytanie - czy po użytkowaniu podłogi przez 5 msc tak moze się dziać, czy to normalne? czy jednak oznacza to że podłoga była źle zabezpieczona....? Bo sprawdziłam ceny i ten olej o którym piszesz tani nie jest ... więc czy nie okaże się że będę to musiała robić np co roku czy co pół roku?!? Będę wdzięczna za informację, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nellyssima 19.05.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 A ja mam pytanie, czy ten twardy wosk olejny mogę "przeolejować" przy następnej konserwacji na coś innego, na czym nie będą powstawały plamy? Czy jest to technicznie możliwe, czy może po prostu na wosku plamy będą zawsze powstawać, a na oleju nie? Czy to błąd parkieciarza, bo plam z wody nie powinno być na wosku OSMO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.05.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 miku-ta i nellyssima. Nie widzę tego! Nie wiem dokładnie jak i co się działo. W normalnych warunkach nie powinno się tak dziac. Najlepsze co może byc przy olejowanych podłogach to froterka. Olejowałem podłogi i robię to nadal, mimo moich próśb aby telefonowano do mnie gdyby coś się działo nie mam telefonów. Nie wiem czy jest dobrze czy aż tak źle, że ludzie nie chcą mnie widziec. Zmienic na inny olej można po usunięciu tego starego (zmyciu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 19.05.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 hmmm ja ni wiem w sprawie tych olejow..kurcze ja nigdy nie mialem takich problemow..ale od paru lat nie stosuje woskow ani olejowoskow tylko oleje.. zarzucilem po wlasnie jakis numerach z jasniejszymi plamkami ..po wodzie..czy..mazach po zle wyfroterowanych woskach..itp itd nawet kiedys thermo pada do biofy kupilem..ale ogolnie z woskami ludzie sobie nie radza badz robia nie wyedukowani przez "fachowca" cos źle..z olejem jest ciezko cos narobic..no chyba ze sie go calkiem na dluzszy czas zaleje ..ale to sie tyczy kazdej posadzki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivka1111 20.05.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Pomocy..czytam i czytam i nie moge znalezc nic na temat jak pastowac olejowana podloge debowa. Duzo osob pisze pastuje co jakis czas ale czy to pastowac? sa jakies specjalne pasty do oleju? kupilismy dom z podloga olejowana ale nie wiem jak poprzedni wlasciciele dbali o nia. jest przybrudzona ogolnie i jest kilka plam ktore wygladaja na jakby przypalone. nie wiem co z nia robic nie mieszkam w polsce i nie wiem co z nia robic. czy jest szansa na wyczyszczenie bez sciagania cienkiej warstwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 20.05.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 miku-ta i nellyssima. Nie widzę tego! Nie wiem dokładnie jak i co się działo. W normalnych warunkach nie powinno się tak dziac. Najlepsze co może byc przy olejowanych podłogach to froterka. Olejowałem podłogi i robię to nadal, mimo moich próśb aby telefonowano do mnie gdyby coś się działo nie mam telefonów. Nie wiem czy jest dobrze czy aż tak źle, że ludzie nie chcą mnie widziec. Zmienic na inny olej można po usunięciu tego starego (zmyciu). Cały czas się zastanawiam nad zakupem froterki (myślę o Karcherze, ale nie wiem czy to akurat ma znaczenie, pewnie froterka to froterka). Na podłodze mam olejowosk OSMO i na moje oko właśnie froterki tej podlodze potrzeba, bo brak jej takiej jednolitości w połysku, jest to widoczne przy patrzeniu prostapadle na deski. Jak się patrzy wzdłuż desek tego nie widać. ale mam zagwostkę z tą froterką, bo fachowiec, który "robil" mi podłogę mowi, że po OSMO się nie froteruje. No i jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Syla130 20.05.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Lidex, dokładnie mam to samo z moim merbau:-((, wiec tez zastanawiam sie nad froterką... wiec czekam na jakeis info, jak dokłądnie tego uzywać i czy to rozwiąże problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts