jarekkur 01.06.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Przy tym jego śliskość jest jak innych lakierów. na jakim poziomie/??R?? Nano lakier przy molekułach o milionowej części milimetra wydawałoby się, że w porównaniu z innymi lakierami musi być wyjątkowo śliski. Jednak nie jest. Jest śliski jak większośc lakierów. profesjonalnie mówiąc jego antypoślizgowość jest w zakresie lakierów sportowych i do mieszkań i zamyka się w zakresie µ=1,0 bardzo hamowna µ = 0,2 śliska niebezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nail 01.06.2009 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Witam!Mam pytanie dotyczące lakierowania parkietu merbaowego na podłogówce.Fachowcy od parkietu mówią, że mogą powstać rysy (pęknięcia lakieru) wzdłuż klepek poczas użytkowania ogrzewania i proponują olej. Wolałbym lakier, ale jak ma coś się z tym dziać i fatalnie wyglądać to bedzie olej.A jakie jest wasze doświadczenie i czy podzielacie obawy fachowców?PozdrawiamAndrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 01.06.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Przeczytałam wątek, ale nadal nie jestem pewna decyzji. Pomoże ktoś? Kupiłam parkiet dębowy (II klasa, ale słabo usłojony), klepka 700mm, 70m2, pomieszczenia bardzo słoneczne Oczekuję matowego efektu, wolę parkiet jaśniejszy, wolę użytkować niż pielęgnować Planowałam olejowanie, bo niezmiernie podoba mi się naturalny wygląd Zaproponowano mi olejowosk Osmo Rapid Twardy. Po lekturze forum zastanawiam się czy jednak nie zdecydować się na lakier matowy. Szczególnie, ze w perspektywie małe dziecko w domu przed nauką samodzielnego jedzenia A jeśli olejowosk/olej to ile warstw na początek? Muszę szybko podjąć decyzję. Jeśli nie lakier, to olej, ale za Chiny nie olejowosk! Wosk na podłodze się nie sprawdza bez froterowania. Zostają plamy z wody, ślady z butów, z przedmiotów...odradzam. Olej jest ok, na początku trzeba bardziej uważać, póżniej po kolejnych warstwach jest lepiej. Z kolei lakier jest na początku bezobsługowy, za to z biegiem czasu tworzą się ryski, wgniecenia, pzretarcia.Coś za coś. Mam małego szkraba i parter w parkiecie lakierowanym a piętro deska olejowana, oba rozwiązania mają jak napisałam plusy i minusy. Olejowosk natomiast ma głównie minusy. Jeszcze raz odradzam. Co do olejo -wosków. One nie sprawdzają się poniważ są nakładane a nie wcierane z uporem maniaka i to mechanicznie. Mam na myśli parkieciarzy. Oszczędzają na padach do wcierania i takim zapaskudzonym padem potrafią i 50 m2 przelecieć mimo, że taki pad jest na około 10-15m2 wcierania olejów czy olejo-wosków. Zostawiają na powierzchni film olejo-wosku, który wygląda ładnie, kasują za usługę i zostawiają klienta bez wiedzy jak to pielęgnowaci czym. Taki film olejo-wosku na powierzchni już po pierwszym użytkowaniu staje się brzydki. Jeżeli ktoś to przeczyta to niech wykorzysta w swoim mieszkaniu. Parkieciarz na 50m2 powinien mieć ze sobą minimum 5 padów beżowych i trzy białe do polerowania. Może polerować również kołami z wykładziny dywanowej welurowej. Jarek tymi kołami z wykładziny dywanowej powaliłeś mnie na kolana. Wiesz kiedyś przeglądałem te wszystkie wypowiedzi ze swoimi pracownikami. Starzy parkieciarze. Jak Ciebie czytali to skomentowali, ze temu to parkiet dał popalić na zimne dmucha. Ja nie wiem ale odpukać w niemalowane to tłukę podłogi na hektary i wszystko jest Ok. Ja nawet nie mierzę ja czuję, wiem. Śmiejcie się ale wezmę klepkię w rękę i wszystko o niej powiem. Wchodzę do pomieszczenia gdzie mam zakładać parkiet i wiem. Doswiadczenie? Pewnie też. Ale jak 21 lat temu zaczynałem w tym fachu to też był ten 5 zmysł. Ojciec był parkieciarzem, uczył mnie fachu ale szybko sie okazało, ze to jak z nauczycielem Chopina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.06.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Witam! Mam pytanie dotyczące lakierowania parkietu merbaowego na podłogówce. Fachowcy od parkietu mówią, że mogą powstać rysy (pęknięcia lakieru) wzdłuż klepek poczas użytkowania ogrzewania i proponują olej. Wolałbym lakier, ale jak ma coś się z tym dziać i fatalnie wyglądać to bedzie olej. A jakie jest wasze doświadczenie i czy podzielacie obawy fachowców? Pozdrawiam Andrzej. Rzeczywiście może się tak zdarzyć. Drewno ma 8-9% wilgotnosci podczas montażu. W trakcie sezonu grzewczego będzie oddawało pod wpływem temperatury i suchego powietrza nad parkietem wilgoć do otoczenia. Będzie wysychać, wilgotnośc drewna w tym czasie to 5-6% czasami i mniej. Powstaną szczeliny a lakier nie będzie w stanie przejąc tej zmiany gabarytów parkietu i pęknie. W tym przypadku olej lub Bona Naturale 2K. Wygląda jak olej pielęgnuje się jak lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 02.06.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witam! Mam pytanie dotyczące lakierowania parkietu merbaowego na podłogówce. Fachowcy od parkietu mówią, że mogą powstać rysy (pęknięcia lakieru) wzdłuż klepek poczas użytkowania ogrzewania i proponują olej. Wolałbym lakier, ale jak ma coś się z tym dziać i fatalnie wyglądać to bedzie olej. A jakie jest wasze doświadczenie i czy podzielacie obawy fachowców? Pozdrawiam Andrzej. potwierdzam..moze byc le jesli bedziesz przegrzewać podłogówke..i nie bedziesz trzymać wilgotności..chociaz tez nie umierałbym na rekach ponieważ to stabilne drewno i dosyc dlugo reaguje zrob albo tak jak jarekkur napisał badz nałóż olej 2skl 2 x np. magic oil z pallmana czy impact oil z loby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.06.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Fredi77. Cieszy mnie, że pokazujesz moje wypowiedzi swoim pracownikom. Niektórzy z nich zastanowią się nad tym i wyciągną dla siebie korzystne wnioski - mimo, że przy Tobie mówią to co chcesz usłyszeć.Wielu czytając mnie tutaj czy w czasopismach dla parkieciarzy i budowlańców będzie odnosiła się do tego wedle własnych potrzeb. Ty nie masz żadnych tego typu potrzeb. Tato przed 60 laty tak kładł i ty też tak kładziesz od 20-tu a jak się komu nie podoba to niech się .... 1:4 i na tym koniec, czyżby?Wykładzina welurowa do polerki olejowanej podłogi jest wyjątkowo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 02.06.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 jarekkur, a jak już ktoś ma ten nieszczęsny olejowosk to można teraz jeszcze coś z tym zrobić? tzn potraktować podłogę teraz olejem zamiast olejowoskiem? Minęlo kilka m-cy i w wakacje mamy plan poolejować ponownie, czy musimy koniecznie użyc tego, co już jest na podlodze? (OSMO) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.06.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 jarekkur, a jak już ktoś ma ten nieszczęsny olejowosk to można teraz jeszcze coś z tym zrobić? tzn potraktować podłogę teraz olejem zamiast olejowoskiem? Minęlo kilka m-cy i w wakacje mamy plan poolejować ponownie, czy musimy koniecznie użyc tego, co już jest na podlodze? (OSMO) najlepiej jest jednak zmyć podłogę z olejo-wosku i położyć wtedy olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidex 02.06.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 jarekkur, a jak już ktoś ma ten nieszczęsny olejowosk to można teraz jeszcze coś z tym zrobić? tzn potraktować podłogę teraz olejem zamiast olejowoskiem? Minęlo kilka m-cy i w wakacje mamy plan poolejować ponownie, czy musimy koniecznie użyc tego, co już jest na podlodze? (OSMO) najlepiej jest jednak zmyć podłogę z olejo-wosku i położyć wtedy olej. zmyć a czym się zmywa taki olejo-wosk? trzeba cyklinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.06.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 jarekkur, a jak już ktoś ma ten nieszczęsny olejowosk to można teraz jeszcze coś z tym zrobić? tzn potraktować podłogę teraz olejem zamiast olejowoskiem? Minęlo kilka m-cy i w wakacje mamy plan poolejować ponownie, czy musimy koniecznie użyc tego, co już jest na podlodze? (OSMO) najlepiej jest jednak zmyć podłogę z olejo-wosku i położyć wtedy olej. zmyć a czym się zmywa taki olejo-wosk? trzeba cyklinować? Osmo ma takie środki do zmywania poszukaj w internecie pod http://www.osmo.pl lub de. link środki pielęgnacyjne albo podobnie brzmiące linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 02.06.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Osmo ma takie środki do zmywania poszukaj w internecie pod http://www.osmo.pl lub de. link środki pielęgnacyjne albo podobnie brzmiące linki. link do strony producenta: http://www.osmo.com.pl/ link do sklepu: http://sklep.nobless.pl/do/index.jsp przy okazji zapytam Panie Jarku o taki środek Uviwax do zapobiegania żółknięcia drewna - czy można go lakierować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 02.06.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 .ajk Ty papiery skladaj do cechu parkieciarzy. Jeszcze tylko zaprzyjaźnij się z polerką i witamy w zawodzie.PS Jarku ja mam nick fredi07 a Ty ciągle fred77. A parkieciarz to jednak powinien być precyzyjny. Nawet przy nicku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 02.06.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 .ajk Ty papiery skladaj do cechu parkieciarzy. Jeszcze tylko zaprzyjaźnij się z polerką i witamy w zawodzie.... polerka nigdy ja swój lakier matowilem na kolanach miękkim padem - papier 240 a doradzali mi 30kg polerke siatka 150 o wymianie pada na miekki nikt nie wspomniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 02.06.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 .ajk polerka jest słodka jak kobieta. Kobieta moze złamać zycie polerka kręgosłup. Delikatnie z nią trzeba ale jak już ją poznasz to zobaczysz, że można ją ostro docisnąć i ciągnie jalk trzeba....ryski na podłodze nie zostawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.06.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 .ajk Ty papiery skladaj do cechu parkieciarzy. Jeszcze tylko zaprzyjaźnij się z polerką i witamy w zawodzie. PS Jarku ja mam nick fredi07 a Ty ciągle fred77. A parkieciarz to jednak powinien być precyzyjny. Nawet przy nicku. przepraszam za nick ale ja mam nick jarekkur a ty ciagle jarku? Poza tym jestem precyzyjny mimo to zawsze pidchodzę z dużą dozą ostrożnosci do tego co robię a szczególnie do przygotowania prac parkieciarskich. Składać klepki do kupy to potrafi tysiace ale przygotować podkład do wyklejenia na nim drewna już tylko kilkunastu. Zaś dociec co jest przyczyną wielotysięcznych strat z powodu szkód na posadzce parkietowej potrafi kilku. Jest jeden taki ekspert, który z góry twierdzi, że winny jest zawsze parkieciarz a w przypływie dobrego humoru, że najczęsciej. Parkieciarze zaś zawsze twierdzą, że winny jest użytkownik. Dzieje się tak mimo, że prawda leży zupełnie gdzie indziej. W jednym przypadku jest to eliminowanie konkurencji w drugim zaś niski poziom wiedzy i cwaniactwo. U niego pańskie 10mm dylatacji jest powodem do orzeczenia przeciwko parkieciarzowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ajk 03.06.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 .ajk polerka jest słodka jak kobieta. Kobieta moze złamać zycie polerka kręgosłup. Delikatnie z nią trzeba ale jak już ją poznasz to zobaczysz, że można ją ostro docisnąć i ciągnie jalk trzeba....ryski na podłodze nie zostawi. To by się wszystko zgadzało - tylko że u mnie rysy zostawiają i polerki i kobiety ale to już temat na inne forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek3d 03.06.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 prosze o rade co zrobic z zaistniala sytuacja. wykonawca polozyl mi na deski hickory i deski debowe olej koloryzujacy firmy timberex. po polozeniu oleju w piatek, po weekendzie ze szczelin miedzy deskami zaczal wychodzic olej. wyglada to tragicznie i nie wiem co moze byc tego przyczyna-za duzo warstw oleju?-tu zachodzi dziwna sytuacja, gdyz producent podaje ze mozna ten olej aplikowac warstwami ile razy chcemy, a przedstawiciel timberexa w polsce mowi ze mozna klasc tylko jedna warstwe . ale kwestia najwazniejsza jest co teraz zrobic z tym fantem. przetrzec to welna stalowa i uzupelnic przetarte miejsca olejem? czy bedzie widac roznice? naprawde nie wiem co mam robic.pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nail 03.06.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 potwierdzam..moze byc le jesli bedziesz przegrzewać podłogówke..i nie bedziesz trzymać wilgotności..chociaz tez nie umierałbym na rekach ponieważ to stabilne drewno i dosyc dlugo reaguje zrob albo tak jak jarekkur napisał badz nałóż olej 2skl 2 x np. magic oil z pallmana czy impact oil z loby. Dzieki za pomoc Przegrzewać nie będe, mam dobrze izolowany budynek oraz czujniki temeratury w posadzce, ale z wilgotnościa będzie problem zewzględu na rekuperator. Moi parkieciarze leją na podłogi kunos - co o tym oleju myślicie, a o bonie nie chcą słyszeć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.06.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 prosze o rade co zrobic z zaistniala sytuacja. wykonawca polozyl mi na deski hickory i deski debowe olej koloryzujacy firmy timberex. po polozeniu oleju w piatek, po weekendzie ze szczelin miedzy deskami zaczal wychodzic olej. wyglada to tragicznie i nie wiem co moze byc tego przyczyna-za duzo warstw oleju?-tu zachodzi dziwna sytuacja, gdyz producent podaje ze mozna ten olej aplikowac warstwami ile razy chcemy, a przedstawiciel timberexa w polsce mowi ze mozna klasc tylko jedna warstwe . ale kwestia najwazniejsza jest co teraz zrobic z tym fantem. przetrzec to welna stalowa i uzupelnic przetarte miejsca olejem? czy bedzie widac roznice? naprawde nie wiem co mam robic. pomocy. oleje timberex mają to do siebie niektóre inne również są wyrzucane przez drewno na krawędziach. Parkieciarz pewnie robił pierwszy raz i o tym nie wiedział. To jest reklamacja. powinien po kilkudziesięciu minutach a nawet kilku godzinach przetrzeć padem powierzchnię. W tej chwili musisc te miejsca jeżeli jest ich nie wiele przetrzeć wełną stalową 2 lub 3, ładnie odkurzyć i wetrzeć w temiejsca olej. Jeżeli posadzka jest nowa i nie schodzona nie będzie śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 04.06.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 jarekkur to się nazywa ,,poceniem oleju" i prawie wszystkie to mają . Jedne minimalnie inne bardziej. Racja, że parkieciarz powinien to usunąć. Jednak wełna stalowa to moim zdaniem za gruby kaliber wystarczy czerwony pad a czarny to jak już stary olej. Lepszym sposobem jest chyba przepolerować wszystko białym padem lekko zwilżonym olejem. A tak na marginesie z olejami jest taki jeden technologiczny problem. Firma wchodzi, robota goni robotę i olej blachą za chwilę polerka i na następną robotę. A olej całego uroku nabiera jak ta pierwsza warstwa poleży kilka dni i drugą cieniutko wetrze się polerką po kilku dniach jak ta druga już nie rozpuszcza pierwszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts