Zulka 07.05.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 Witam, Może mi też coś doradzicie. Bardzo chcę mieć w kuchni drewnianą, olejowaną podłogę. Jaki rodzaj drewna będzie najlepszy? Czy jatoba ma wystarczająco dobre parametry, chodzi mi o odporność na wilgoć ew. rozlanie wody itp. Gdzie można kupic dobry parkiet spełniający te wymagania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33048-z-jakiego-drewna-pod%C5%82oga-do-kuchni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 07.05.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 O, jak fajnie ze nie tylko ja chcę miec w kuchni podłogę z drewna. U nas mają być zwykłe deski na legarach - skonczy sioę prawdopodobnie na sośnie albo modrzewieu, przynajmniej na najbliższych parę lat, póki nie odbijemy się z kasą po wykonczeniówce . U moich rodziców w kuchni są deski sosnowe polakierowane, od 6 lat. Jak dotychczas, nic się z nimi nie dzieje - trzeba tylko wycierać od razu jak się coś rozleje. No ale w sumie z terakoty też się przecież wyciera od razu... Z tym, że ta kuchnia jest na tzw. wysokim parterze, więc się tam nie wchodzi "prosto z dworu". Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33048-z-jakiego-drewna-pod%C5%82oga-do-kuchni/#findComment-637963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zulka 12.05.2005 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Nikt nie ma w kuchni drewnianej podłogi? Zależy mi na opinii użytkowników. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33048-z-jakiego-drewna-pod%C5%82oga-do-kuchni/#findComment-645452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 12.05.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Nikt nie ma w kuchni drewnianej podłogi? Zależy mi na opinii użytkowników. Pozdrawiam No mam drewniana podłoge na części kuchni: merbau olejowany. http://foto.onet.pl/upload/0/12/_413075_n.jpg Jednak mam mieszne uczucia co do jej uzytkowania. Chyba lepszy byłby "morkowaty" gres, lub dąb olejowany ale też nie pierwszej klasy tylko taki właśnie "morkowaty"- zróznicowany kolorystycznie. Merbau jest dość jednolity w "umaszczeniu" i dlatego piękny jest jak jest czysty. Przy pracy w kuchni kazda kropla wody odzacza sie ciemniej zanim wyschnie, pryskajacy tłuszcz z patelni tworzy kropki które dopiero przy drugim przeleceniu mopem znikaja. Tak czy siak trzeba codziennie ją ( olejowaną podłogę) zamieść z kotów ( biora sie niewiadomo skąd) i przetrzeć mopem. No ale jednak jak jest czysta to jest śliczności Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33048-z-jakiego-drewna-pod%C5%82oga-do-kuchni/#findComment-645852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek 12.05.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Najlepsze jest dreawno egzotyczne ze względu na swoeje parametry. Niestey w większości jest ciemne i widać każdy okruch. Można zastanowić sie nad Tekiem jest to drewno jasne i najbardziej odporne na wodę ze wszystkich gatunków. Kiedyś budowano z niego okrety. Dzisiaj używa sie w saunach na basenach i w ogrodach Jeżeli jest to kuchnia wydzielona i nie służy tylko do ozdoby lepiej położyć gres. Nie polecam olejować dębu ani innych krajowych gatunków. Efekty są nieprzewidywalne.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33048-z-jakiego-drewna-pod%C5%82oga-do-kuchni/#findComment-645975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 śliczny i bardzo trwały modrzew w formie bruku: http://www.marada.com.pl/images/drewno/modrzew1a.jpg http://www.marada.com.pl/images/drewno/modrzew2a.jpg namiary znajdziesz po kliknięciu na zdjęcie i wybraniu "właściwości" - Ten typ przemysłowy pasuje do każdego typu wnętrz,zwłaszcza nowoczesnego - pięknie ociepli kuchnię,wprowdzi ferię barw na podłodze i zagra ze spokojną i prostą stylistyką mebli więcej tutaj: http://www.marada.pl/drewno_polskie.html a wszystko tutaj - ceny,producenci,zastosowanie poszczególnych gatunków,galerie zdjęć... http://www.parkieciarz.pl/katalog.php?action=katalog&kat=9 pozdrawiam i znikam mimi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33048-z-jakiego-drewna-pod%C5%82oga-do-kuchni/#findComment-648146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zulka 13.05.2005 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Dziękuję wszystkim za rady. Mimi ten modrzew olejowany naprawdę piękny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33048-z-jakiego-drewna-pod%C5%82oga-do-kuchni/#findComment-648295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.