Zulka 07.05.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 Witam, Może mi też coś doradzicie. Bardzo chcę mieć w kuchni drewnianą, olejowaną podłogę. Jaki rodzaj drewna będzie najlepszy? Czy jatoba ma wystarczająco dobre parametry, chodzi mi o odporność na wilgoć ew. rozlanie wody itp. Gdzie można kupic dobry parkiet spełniający te wymagania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 07.05.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 O, jak fajnie ze nie tylko ja chcę miec w kuchni podłogę z drewna. U nas mają być zwykłe deski na legarach - skonczy sioę prawdopodobnie na sośnie albo modrzewieu, przynajmniej na najbliższych parę lat, póki nie odbijemy się z kasą po wykonczeniówce . U moich rodziców w kuchni są deski sosnowe polakierowane, od 6 lat. Jak dotychczas, nic się z nimi nie dzieje - trzeba tylko wycierać od razu jak się coś rozleje. No ale w sumie z terakoty też się przecież wyciera od razu... Z tym, że ta kuchnia jest na tzw. wysokim parterze, więc się tam nie wchodzi "prosto z dworu". Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zulka 12.05.2005 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Nikt nie ma w kuchni drewnianej podłogi? Zależy mi na opinii użytkowników. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smartcat 12.05.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Nikt nie ma w kuchni drewnianej podłogi? Zależy mi na opinii użytkowników. Pozdrawiam No mam drewniana podłoge na części kuchni: merbau olejowany. http://foto.onet.pl/upload/0/12/_413075_n.jpg Jednak mam mieszne uczucia co do jej uzytkowania. Chyba lepszy byłby "morkowaty" gres, lub dąb olejowany ale też nie pierwszej klasy tylko taki właśnie "morkowaty"- zróznicowany kolorystycznie. Merbau jest dość jednolity w "umaszczeniu" i dlatego piękny jest jak jest czysty. Przy pracy w kuchni kazda kropla wody odzacza sie ciemniej zanim wyschnie, pryskajacy tłuszcz z patelni tworzy kropki które dopiero przy drugim przeleceniu mopem znikaja. Tak czy siak trzeba codziennie ją ( olejowaną podłogę) zamieść z kotów ( biora sie niewiadomo skąd) i przetrzeć mopem. No ale jednak jak jest czysta to jest śliczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek 12.05.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Najlepsze jest dreawno egzotyczne ze względu na swoeje parametry. Niestey w większości jest ciemne i widać każdy okruch. Można zastanowić sie nad Tekiem jest to drewno jasne i najbardziej odporne na wodę ze wszystkich gatunków. Kiedyś budowano z niego okrety. Dzisiaj używa sie w saunach na basenach i w ogrodach Jeżeli jest to kuchnia wydzielona i nie służy tylko do ozdoby lepiej położyć gres. Nie polecam olejować dębu ani innych krajowych gatunków. Efekty są nieprzewidywalne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.05.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 śliczny i bardzo trwały modrzew w formie bruku: http://www.marada.com.pl/images/drewno/modrzew1a.jpg http://www.marada.com.pl/images/drewno/modrzew2a.jpg namiary znajdziesz po kliknięciu na zdjęcie i wybraniu "właściwości" - Ten typ przemysłowy pasuje do każdego typu wnętrz,zwłaszcza nowoczesnego - pięknie ociepli kuchnię,wprowdzi ferię barw na podłodze i zagra ze spokojną i prostą stylistyką mebli więcej tutaj: http://www.marada.pl/drewno_polskie.html a wszystko tutaj - ceny,producenci,zastosowanie poszczególnych gatunków,galerie zdjęć... http://www.parkieciarz.pl/katalog.php?action=katalog&kat=9 pozdrawiam i znikam mimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zulka 13.05.2005 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Dziękuję wszystkim za rady. Mimi ten modrzew olejowany naprawdę piękny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.