Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiego drewna podłoga do kuchni?


Zulka

Recommended Posts

Witam,

Może mi też coś doradzicie.

Bardzo chcę mieć w kuchni drewnianą, olejowaną podłogę.

Jaki rodzaj drewna będzie najlepszy?

Czy jatoba ma wystarczająco dobre parametry, chodzi mi o odporność na wilgoć ew. rozlanie wody itp.

Gdzie można kupic dobry parkiet spełniający te wymagania.

Pozdrawiam. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O, jak fajnie ze nie tylko ja chcę miec w kuchni podłogę z drewna. U nas mają być zwykłe deski na legarach - skonczy sioę prawdopodobnie na sośnie albo modrzewieu, przynajmniej na najbliższych parę lat, póki nie odbijemy się z kasą po wykonczeniówce :D .

U moich rodziców w kuchni są deski sosnowe polakierowane, od 6 lat. Jak dotychczas, nic się z nimi nie dzieje - trzeba tylko wycierać od razu jak się coś rozleje. No ale w sumie z terakoty też się przecież wyciera od razu...

Z tym, że ta kuchnia jest na tzw. wysokim parterze, więc się tam nie wchodzi "prosto z dworu".

Joasia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nikt nie ma w kuchni drewnianej podłogi?

Zależy mi na opinii użytkowników.

Pozdrawiam :p

 

No mam drewniana podłoge na części kuchni: merbau olejowany.

 

http://foto.onet.pl/upload/0/12/_413075_n.jpg

 

Jednak mam mieszne uczucia co do jej uzytkowania. Chyba lepszy byłby "morkowaty" gres, lub dąb olejowany ale też nie pierwszej klasy tylko taki właśnie "morkowaty"- zróznicowany kolorystycznie. Merbau jest dość jednolity w "umaszczeniu" i dlatego piękny jest jak jest czysty. Przy pracy w kuchni kazda kropla wody odzacza sie ciemniej zanim wyschnie, pryskajacy tłuszcz z patelni tworzy kropki które dopiero przy drugim przeleceniu mopem znikaja. Tak czy siak trzeba codziennie ją ( olejowaną podłogę) zamieść z kotów ( biora sie niewiadomo skąd) i przetrzeć mopem. No ale jednak jak jest czysta to jest śliczności :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepsze jest dreawno egzotyczne ze względu na swoeje parametry. Niestey w większości jest ciemne i widać każdy okruch.

Można zastanowić sie nad Tekiem jest to drewno jasne i najbardziej odporne na wodę ze wszystkich gatunków. Kiedyś budowano z niego okrety. Dzisiaj używa sie w saunach na basenach i w ogrodach

 

Jeżeli jest to kuchnia wydzielona i nie służy tylko do ozdoby lepiej położyć gres. Nie polecam olejować dębu ani innych krajowych gatunków. Efekty są nieprzewidywalne.

.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

śliczny i bardzo trwały modrzew w formie bruku:

http://www.marada.com.pl/images/drewno/modrzew1a.jpg

 

 

http://www.marada.com.pl/images/drewno/modrzew2a.jpg

 

namiary znajdziesz po kliknięciu na zdjęcie i wybraniu "właściwości" :p -

 

Ten typ przemysłowy pasuje do każdego typu wnętrz,zwłaszcza nowoczesnego - pięknie ociepli kuchnię,wprowdzi ferię barw na podłodze i zagra ze spokojną i prostą stylistyką mebli

 

 

więcej tutaj:

http://www.marada.pl/drewno_polskie.html

 

a wszystko tutaj - ceny,producenci,zastosowanie poszczególnych gatunków,galerie zdjęć...

 

http://www.parkieciarz.pl/katalog.php?action=katalog&kat=9

 

 

 

pozdrawiam i znikam mimi

:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...