Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie dostałem info że w złożonych papierach (pozwolenie na budowe) brakuje badania geotechnicznego. Czy szarpać się z urzędasami?

Planuje dom bez podpiwnicznia, wiem jaki jest grunt dookoła - rozmawiałem z sąsiadami -obok, po drugiej stronie drogi, wszędzie głęboka glina na kilka metrów (jeden sąsiad wykopał staw). Planyję solidną izolację fundamentów.

https://forum.murator.pl/topic/33057-urz%C4%99dasy-wymagaj%C4%85-badania-geotechnicznego-czy-maj%C4%85-prawo/

Niestety, mają prawo. Wynika to z tego przepisu:

Ary.33 ust 2. Do wniosku o pozwolenie na budowę należy dołączyć:

1) projekt budowlany wraz z opiniami, uzgodnieniami i pozwoleniami, wymaganymi przepisami szczególnymi,

Przepastny ten punkt, nieprawdaż?

nie wiem czy twoj architekt nie zapomnial wpiac po prostu do projektu "opinii o warunkach geotechnicznych". u mnie jest cos takiego

zapytaj najpierw twojego architekta, ktory adaptowal projekt do warunkow lokalnych.

pzdr

• 2 weeks później...

zrobiłem badanie za 330 zł "na papierze" chociaż geolog powiedział że zrobił jesen odwiert i dał opinie że grunt jest jednorodny, dobrze nośny, glina - czyli to co wiedziałem przed.

Kłociłem się z urzędasem powiedział że nowe prawo budowlane wymaga badanie geotechniczne gruntu do każdej inwestycji - to co piszecie (pytanie do redakcji Muratora) że "w razie potrzeby" inne badania do projektu architektoniczno konstrukcyjnego

Ano mają prawo.

u mnie jedna "dziura" kosztowała 100,- zł

Zrobiłem 4 szt i pozyskałem opinie z sasiednich działek i adoptującemu to wystarczyło, w urzędzie też nie protestowali.