savvy 21.10.2002 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Chyba oszaleję. Za dużo producentów, technologii i rozbieżnych informacji. Ludzie, powiedzcie po ludzku z czego budujecie i ile was to kosztuje w przeliczeniu na m2. Mam na myśli koszt gotowej ściany z ociepleniem i elewacją na zewn. oraz wykończeniem wewn. Please!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 21.10.2002 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Jak bym miał wybór to bym zrobił Ytung jednowarstwowy. Czysto. Równo. Odpada dodatkowe ocieplenie. Większy i droższy fundament przy ścianie 3 warstwowej. Łatwiejsze i mniej materiałochłonne tynkowanie wewnątrz i na zewnątrz. Nic nie pęka brak mostków termicznych przy zachowaniu właściwej technologii murarki. PZDR. Sam niestety budowałem inaczej. Ale to raczej kwestia początkowego braku gotówki. Na początku to wyjdzie drożej, ale następne etapu są za to mniej kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.10.2002 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 savvy - nie podniecaj się. Sądząc po Twoim pytaniu chcesz pobudować najtańszy dom. Nie ma takiego. Wszystko ma "zady i walety", a jak wejdziesz w dalsze etapy, to narobi Ci się tyle dylematów "to czy tamto", że zwariujesz. Naucz się też podejmować decyzję i nie rozdrabniać się. Artykułów i wątków o materiałach jest tyle, że Ci wystarczy do podjęcia decyzji/zamącenia (niepotrzebne wybrać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.10.2002 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 I tu bym się nie zgodził (chodzi o Tomaszos'a nie Frankai'a). Ytong to nazwa handlowa bloczków z betonu komórkowego o podwyższonej jakości wykonania z krawędziami bocznymi na pióro-wpust i z uchwytami montażowymi. Takie bloczki poza Ytongiem oferuje wielu innych producentów BK. Oczywiście istnieją między nimi różnice w jakości i cenie. Chodzi o to że różnice w cenie mają inne proporcje niż te w jakości. Najlepsza ściana jednowarstwowa z Ytonga ma wsp.U>=0,3 W/m2K (sam Ytong ciut mniej, ale z uwzględnieniem nadproży i wieńców tak właśnie wychodzi). Sciana dwuwarstwowa ocieplona 12 cm styropianu lub wełny ma wsp.U<0,27 W/m2K. Budując z bloczków "pod klej" (czyli o podwyższonej jakości wykonania) - ściany od wewnątrz masz takie same jak przy Ytongu. Jeśli chodzi o ceny kompletnych ścian to dwuwarstwowa wychodzi trochę taniej, ale nie są to oszałamiające różnice. Chyba że budowałbyś z max'a albo bloczków popiołowych na zaprawę - tyle że wtedy oszczędzasz kosztem jakości. Odrębną sprawą jest Porotherm (Poroton). Z grubsza bloczki BK i Poroton cenowo wychodzą podobnie, podobnie jest też z jakością - ot Porothon ma parę wad, których nie ma BK i vice versa. _________________ Jasiu ze Szczecina [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2002-10-21 14:21 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 21.10.2002 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 On 2002-10-21 14:21, Jasiu wrote: ... Chyba że budowałbyś z max'a .... - tyle że wtedy oszczędzasz kosztem jakości. Jasiu, Dlaczego twierdzisz, że budowanie z max'a oznacza oszczędzanie na jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.10.2002 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Tomaszos jako dowód wysokiej jakości Ytonga podał gładkie ściany po wymurowaniu nie wymagające specjalnej obróbki przed tynkowaniem. Max już nie spełnia tego kryterium - ergo oszczędność na materiale oznacza większy koszt tynków wewnętrznych (w stosunku do Ytonga). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkapeusz 21.10.2002 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Jasiu! "Przecież i tak istnieją określone minimalne grubości tynku - równo i czysto wymurowana ściana z maxa i z ytonga to teoretycznie taka sama powierzchnia bazowa, ba ceramiczna wolniej odbiera wilgoć - nie trzeba preparatów gruntujących" - takie jest zdanie laika może jestem w błędzie??? Ps. Gratuluję Sławoszewa - piękna okolica! Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 21.10.2002 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Jak szukałem ekipy do tynkowania, to wszyscy podawali cenę za 1m2 - nikt się nie pytał o materiał ścian. Tynk to tynk - prace trzeba wykonać. Poza tym temat przygotowania podłoża (moim zdaniem każde trzeba gruntować, żeby wyrównać warunki wilgotnościowe) - wcale nie jest dla mnie takie oczywiste, ze Ytong wychodzi taniej. Być może przy tynkach z płyt gipsowych Ytong może wyjdzie taniej. Dalej nie rozumiem tezy o oszczędzaniu na jakości przy ścianie z maxa. Jakość muru to jakość muru. Tynki to odrębny temat i moga być wykonane z wysoką jakością na maxie oraz mogą zostać zepsute (czylimieć niską jakość) na Ytongu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.10.2002 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Do tynkowania jeszcze mi daleko - powtórzyłem tylko argument Tomaszos'a. I chyba mój kerownik był uprzejmy pochwalić mnie za wybór bloczków (typ D - gładkie pod klej), że to niby łatwiej będzie je stawiać i wykańczać. W zasadzie mi to w pompkę, bo ja tego robił nie będę (mam zamiar położyć tynk maszynowy), więc i kłócić się nie mam zamiaru. Możemy w takim razie max'a dołączyć ogólnie do ceramiki poryzowanej. Zgoda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.10.2002 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Do Szkapeusza. Jest jeszcze sporo działek do kupienia. Ponoć niedrogo Tyle że okolica trochę straci na uroku - w tym roku położyli gaz, teraz robią kanalizę, a następna będzie droga asfaltowa z Bartoszewa do Grzepnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 21.10.2002 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Pewnie że zgoda Wcale nie uważam maxa za materiał lepszy od Ytonga,porothermu, czy silikatu. Sam też myślałem o Ytong, później o porotherm - ostatecznie wyszło coś innego. Każdy musi coś wybrać, co nie oznacza, że inni wybierają żle . Pozdrawiam Aha - ten pomysł z tynkiem maszynowym popieram. Sam tak zrobiłem i wyszło naprawdę SUPER. [ Ta wiadomość była edytowana przez: am dnia 2002-10-21 23:48 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.10.2002 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 am - dokładnie to samo sądzę o wyborach co Ty. Każdy ma swoje preferencje, każdy dom stoi gdzie indziej i każdy stawia inna ekipa, więc nie wszystkie muszą być z jednego materiału. Gdyby były z jednego, ale byłaby nuda. I Forum nie byłoby potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.10.2002 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Tradycyjny Max nie jest poryzowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 22.10.2002 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 On 2002-10-22 09:08, pitbull wrote: Tradycyjny Max nie jest poryzowany. Ale ma dziurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.10.2002 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Ale powstale inaczej w procesie produkcji: innej wielkosci i ilosci Ser szwjcarski tez ma dziurki a nie jest poryzowany , chyba ze .... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 22.10.2002 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Pitbull nie widziałes poryzowanego sera ? A pleśniowy ? Mówie o tym z zieloną pleśnia wewnątrz a nie białą na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.10.2002 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Takiego nie widzialem ale to pewnie dlatego ze jestem miesozerny. Do czegoTy mnie namawiasz?. Juz sam widok spowodowalby przewlekle zatrucie a co dopiero kontak organoleptyczny pierwszego stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1 23.10.2002 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Właśnie stoję przed dylematem z czego budować. Zakładam, że będzie to ściana jednowarstwowa i tu właśnie jest problem - ytong, porotherm czy optiroc. Chętnie wybudowałabym z ytonga ale tak naprawdę nie znam tego materiału i zastanawiam się skoro jest taki miękki ,że bardzo łatwo robi się bruzdy do instalacji to jak wygląda sprawa z powieszeniem np. szafek w kuchni? Może ktoś mnie oświeci?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1 23.10.2002 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Właśnie stoję przed dylematem z czego budować. Zakładam, że będzie to ściana jednowarstwowa i tu właśnie jest problem - ytong, porotherm czy optiroc. Chętnie wybudowałabym z ytonga ale tak naprawdę nie znam tego materiału i zastanawiam się skoro jest taki miękki ,że bardzo łatwo robi się bruzdy do instalacji to jak wygląda sprawa z powieszeniem np. szafek w kuchni? Może ktoś mnie oświeci?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.10.2002 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Magda1 - Ytong to odmiana betonu komórkowego, a ten używany jest od lat. Jakoś do tej pory nikt nie martwił się wieszaniem niczego. No chyba, że chcesz powiesić słonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts