Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chodzi mi o izolacje przeciwwilgociową ściany fundamentowej z bloczków, będe izolował Dysperbitem, mam malować tym całą ścianę, po wewnętrznej i zewnętrznej stronie, czy tylko zaizolować po stronie zewnętrznej?
https://forum.murator.pl/topic/33063-izolacja-pwilgociowa-z-dysperbituna-zewn%C4%85trz-te%C5%BC-wewn%C4%85trz/

Przy normalnie nasiąkliwym gruncie - wystarcza od zewnątrz.

Przed wodą należy się chronić od strony jej naporu - właśnie od zewnątrz.

Od środka tylko wtedy gdyby istbniałoby prawdopodobienstwo pojawienia się wody pod fundamentem , pod domem. np. wysoki poziom wód gruntowych, pokłady gliny itp. - takim wypadku to trzeba podejść do tematu dużo ostrożniej.

Jeśli masz wody gruntowe nisko to powinno wystarczyć.

Ja malowałem 3 razy z obu stron i jeszcze wczesniej rapówka z obu stron.

Ale miewam wodę nawet na 10 cm :o od rodzimego gruntu. Rodzimego bo działkę podnoszę o ok. 50 cm.

Pozdrawiam

Ja mam na działce sucho. Tak jak napisałem robiłem tylko z zewnątrz.

Nie robiłem rapowania. Za to jak murowali bloczki, pilnowałem aby spoiny od zewnątrz były zlicowane z powierzchnią bloczków. Przed malowaniem dysperbitem poprawili różne małe szczeliny w zaprawie.

Lepiej wykonać raz a dobrze - tj bez rapowania.

Mam od zewnątrz i od wewnątrz, ale rapówki nie robiłem. Ostatnie malowanie wewnątrz fundamentów robiłem dla pewności sam. Jeszcze jedno: dysperbit chroni ściany przed zawilgoceniem wodą opadową wnikającą w grunt (ochrona przeciwwilgociowa), natomiast raczej nie chroni przed naporem wysokiej wody gruntowej. W takim razie robi się izolacje przeciwwodne.