Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moj region:

zwirek - 170 zł/ tatra

piasek - 170 zł/ tatra

piasek nie plukany (do przesiewania).

murarzowi nie przeszkadza.

co do zwiru - nie mam pojecia jaka frakcja. mialem znalezc tzw pospolke, murarz i inni zainteresowani powiedzieli, ze jest w porzadku i to mi wystarczylo.

Więc Ty masz po prostu pospółkę i tyle, Twój murarz sam sobie przesiewa. Ja za pospółkę do wypełnienia fundamentów płaciłem 80zł za 16ton + 60zł wyniósł mnie załadunek i transport. Jednak nie pomyślałbym żeby pospółki użyć do murowania, gdzieś tu powyżej było że im kruszywo drobniejsze tym więcej trzeba dać cementu a beton i tak nie wyjdzie zbyt dobry. Pamiętaj że do B-15 potrzeba dobrego żwirku inaczej stosując wyłącznie pospółkę dostajesz coś w okolicy chudziaka B7-10.

https://forum.murator.pl/topic/33066-400kg-cementu-na-m3-betonu-z-betoniarki/page/2/#findComment-639487

A to mnie solidnie bije po kieszeni.

I tu wraca temat kasy - jakieś pomysły jak to rozwiązać?

Ja bym odpuścił choć do spolegliwych nie należę. Dlaczego?

1. Większość roboty już wykonane więc zmiana technologii betonu teraz

już za wiele na finansach nie zaważy.

2. Jeśli współpraca z nim układa Ci się jak piszesz wzorowo (a to raczej należy do rzadkości) to nie warto tego psuć za 1400zł

3. Jak widzisz zdania uczonych są podzielone, ty za to masz pewność, że twoje konstrukcje przetrwają wieki.

A na przyszłość, może uda się omawiać kwestie techniczne przed rozpoczęciem kolejnych etapów budowy.

https://forum.murator.pl/topic/33066-400kg-cementu-na-m3-betonu-z-betoniarki/page/2/#findComment-639825

Scarab-> przy dobrych wiatrach w betoniarce można uzyskać B15 ale nigdy nic lepszego....(chyba ,że użyjesz lepszych kruszyw i cementu ale i tak wytrzymałość takiej mieszanki będzie o jakieś 30% mniejsza od recepturowo podbnej z betoniarni)

KaiM -> te 400 kg mieści się jeszcze w widełkach max . ilości cementu. na 1m3 dla betonów klas do B35, teoretycznie ilość cementu dla chociażby B20 w recepturach waha się wokół 280 kg ale....tam są warunki do wytworzenia i dozowania z dużą dokładnością,, odpowiedniego doboru kruszywa i spełnienia różnorodnych warunków jak chociażby współczynnik c/w ,więc de facto trudno jednoznacznie skreślić wykonawcę - z tych przepisów muratorowych ażeby dokładnie wykonać z dużą dozą prawdopodobieństwa B15 trzeba by troszkę bardziej zadbać o dozór wykonawstwa mieszanki.

https://forum.murator.pl/topic/33066-400kg-cementu-na-m3-betonu-z-betoniarki/page/2/#findComment-640009

Scarab-> przy dobrych wiatrach w betoniarce można uzyskać B15 ale nigdy nic lepszego....(chyba ,że użyjesz lepszych kruszyw i cementu ale i tak wytrzymałość takiej mieszanki będzie o jakieś 30% mniejsza od recepturowo podbnej z betoniarni)

.. i ok, no more comments.

pytalem sie kilku osob, murarzy i znajomych ktorzy stawiali domy.

wszyscy mowi o tych 4 workach, wiec uznalem to za sluszne. i tak zostalo.

beton wyszedl tanszy.

i tak jak mowilem wczesniej wielu ludzi uprzedzalo mnie przed 1 z betoniarni, ze ich beton jest ... bardzo kiepski. lepiej sluchac doswiadczonych niz bazowac na domyslach.

https://forum.murator.pl/topic/33066-400kg-cementu-na-m3-betonu-z-betoniarki/page/2/#findComment-640031

W takich sprawach samo doświadczenie to za mało z drugiej strony projektanci czasem z tym B20 w ławach domku jednorodzinnego też przesadzają - więc mmo ,tego ,że B20 to na 100% nie masz to obaw w tym względzie nie powineneś mieć.

P.S. Z tym doświadczeniem jestem uczulony bo nie raz i nie dwa widziałęm jak jakiś Pan "Zdzisio" "robił" beton na budowie przy czym byłą tomieszanina cementu z piaskiem i dużą ilością wody ,żeby mu się łątwiej układało - od tej pory jestem dosyć sceptycznby jeśli mi "doświadczony" murarz coś wypróbuje wytłumaczyć - chociaż są pewe sprawy ,kiedy ich pomysłowość nie poparta wiedzą jest zaiste fascynująca :wink:

https://forum.murator.pl/topic/33066-400kg-cementu-na-m3-betonu-z-betoniarki/page/2/#findComment-640046

KaiM -> te 400 kg mieści się jeszcze w widełkach max . ilości cementu. na 1m3 dla betonów klas do B35, teoretycznie ilość cementu dla chociażby B20 w recepturach waha się wokół 280 kg ale....tam są warunki do wytworzenia i dozowania z dużą dokładnością,, odpowiedniego doboru kruszywa i spełnienia różnorodnych warunków jak chociażby współczynnik c/w ,więc de facto trudno jednoznacznie skreślić wykonawcę - z tych przepisów muratorowych ażeby dokładnie wykonać z dużą dozą prawdopodobieństwa B15 trzeba by troszkę bardziej zadbać o dozór wykonawstwa mieszanki.

Dzięki Geno za Twoje zdanie, faktycznie teraz już odpuszczę, będę mądrzejszy przy drugim domu. Wiele rzeczy sprawdzam ale nie przyszło mi do głowy weryfikować jak budowlaniec z 11 letnim stażem miesza beton w betoniarce. Widzę gołym okiem różnicę jego beton jest ciemny po wyschnięciu a ten z betoniarni B-20 jasno szary. "Ładniej" :lol: mi wygląda ten drugi....

https://forum.murator.pl/topic/33066-400kg-cementu-na-m3-betonu-z-betoniarki/page/2/#findComment-640088