Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie sensowne ogrodzenie na dużą działkę?

Recommended Posts

Proszę o podpowiedź osoby, które już grodziły swoje tereny. Mam sporą działkę- ogrodzenie wynosi 230 mb :o . Chciałabym zrobić ogrodzenie praktyczne i estetyczne, ale i niedrogie. Mam 3 pieski, w tym 2 duże i dodatkowo w okolicy "grasują" zajączki kochające drzewka i inne roślinki :evil: . Najnisza cena jaką udało mi się wytargować - 10.000zł :evil: (robocizna i materiał - słupki, siatka, krawężnik etc. kompleksowo) - czy istnieje jakieś tańsze rozwiązanie? :roll:

Witam !!!!

Też mam sporą działkę ( 2800 mkw) W tamtym roku zrobiłem ogrodzenie z siatki (bez podmurówki ) i zapłaciłem za materiały 3800 zł razem z furtką i czterometrową bramą i 1300 zł za robociznę na gotowo . jestem zadowolony .Polecam to rozwiązanie jako chyba najtańsze .

pozdrawiam D.RZ

Witam !!!!

Też mam sporą działkę ( 2800 mkw) W tamtym roku zrobiłem ogrodzenie z siatki (bez podmurówki ) i zapłaciłem za materiały 3800 zł razem z furtką i czterometrową bramą i 1300 zł za robociznę na gotowo . jestem zadowolony .Polecam to rozwiązanie jako chyba najtańsze .

Jak długo takie ogrodzenie wytrzyma (bez podmurówki)?

Witam !!!!

Jak długo takie ogrodzenie wytrzyma (bez podmurówki)?

A w czym może być problem ? U mnie jest tak już 5 lat i jest OK.

A co ma do trwałości solidnie zrobionego ogrodzenia podmurówka ???

No właśnie, nie jestem pewna. Dlatego się pytam, gdyż temat ten mnie bardzo interesuje.

Mam do ogrodzenia 220mb działki i chcę by to było tanio, solidnie i na lata zrobione. Wadą mojej działki jest to, że wokoło są pola uprawne i grasuja na nich zajce - kicajce :lol: , a także wiele innych leśnych zwierzątek. Nie chciałabym by wchodziły do mnie pod siatką na działkę i obżerały się świeżo zasadzonymi drzewkami.

Pozdrawiam.

8) :p 8)

Dziękuję wszystkim za odzew. Tak właśnie myślałam, ale drogie te siatki, słupki i pomurówka :evil: Mam tylko nadzieję, że naprawdę na lata.

Nie wiem tylko czy taka siatka wytrzyma dwa duże pieski i króliczego jamnika...Ju nie mówię o sarenkach :lol:

A co ma do trwałości solidnie zrobionego ogrodzenia podmurówka ???

No właśnie, nie jestem pewna. Dlatego się pytam, gdyż temat ten mnie bardzo interesuje.

Mam do ogrodzenia 220mb działki i chcę by to było tanio, solidnie i na lata zrobione. Wadą mojej działki jest to, że wokoło są pola uprawne i grasuja na nich zajce - kicajce :lol: , a także wiele innych leśnych zwierzątek. Nie chciałabym by wchodziły do mnie pod siatką na działkę i obżerały się świeżo zasadzonymi drzewkami.

Pozdrawiam.

8) :p 8)

Do mnie pod siatką wchodza okoliczne koty :) trochę rzeczywiście udaje im się wejść pod siatką. Ale generalnie dla nich 1,8 m wysokości siatki to nie problem. Skaczą na słupek ... i do środka.

Przy psach podmurówka może okazać się konieczna! Będą się podkopywać, niszczyć przy tym ogrodzenie, nie mówiąc już o estetyce czy możliwości wydostania się na wolność i nastraszenia kogoś (jeśli należą do groźnych ras). My mamy również sporą działkę, mb będzie więcej, coś ze 300 i robimy podmurówkę. Żeby było taniej można tak: słupki albo szukać tanio z odległych miejsc (jak masz swój transport) albo na złomowisku lub u złomiarza, oczyścić, pomalować. Beton 'ukręcić' w betoniarce, dołki wykopać samemu (niestety, katorżnicza praca, bo trzeba aż 100 cm - poniżej poziomu przemarzania), Potem kupić deski w tartaku, zaszalować, pręty zbrojeniowe i wylewka podmurówki. Na koniec siatka, można założyć samemu, żadna filozofia. Patent jest sąsiada. Robimy podobnie.

Podejrzewam, że się przekopie. Widziałam jaki dołek zrobił pies naszych znajomych w ziemi..

To zakopać 30 cm ..

40 cm ...

50 cm ....

do wyboru ...

To tylko szalony pomysł.

Ewentualnie są takie plastkowe niezbyt ładne obrzeża do trawników ... tez można je tam wkopać