seven 07.05.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2005 WitamMieszkam w mieszkaniu komunalnym 2 piętro (budynek stary 4 piętrowy). Nademną sąsiad jest w fazie wykupu mieszkania ( w ciągu miesiąca będzie jego własnością ), zaczął właśnie remont i tu mam kilka pytań. 1. Będzie on zakładał sobie ogrzewanie centralne i w istniejącym przewodzie,chyba kominowym będzie zakładał rure do spalin. Powiedzmy, że ja za jakiś rok także będę miał zamiar zakłożyć centralne ogrzewanie, i w tedy mam wpuszczać rurę innym kanałem ?, bo nie będę miał przecież możliwości wpiąć się w jego, a jak jeszcze ktoś inny będzie miał taki zamiar i nie będzie miejsca na te wszystkie rury. Proszę mi napisać jak to wygląda z prawnego punktu widzenia ?Czy właściciel mieszkania w bloku może wykorzystać przewód kominowy dla siebie ? Czy nie jest czasem wymagana zgoda lokatorów na taką budowe ? 2.Stropy są drewniane sąsiad ma zamiar w kuchni ściągnąć deski z podłogi zrobić wylewkę betonową jakoś to uzbroić na to kafelki.Czy takie przedsięwzięcie nie wymaga jakiejś zgody, ktoś chyba musi to sprawdzić czy to nie spadnie nam na głowę, przecież tam są drewniane belki napewno nieźle wysłużone. 3.Następna sprawa to zrobienie toalety i podpięcie jej do rury kanalizacyjnej, jedynej w naszym pionie także w mieszkaniu.Dodam, że jest to rura chyba za małej średnicy do takiego uzytku bo 80 mm. Chyba,że będzie to jak słyszałem kibelek z młynkiem czy czymś takim. Prawdopodobnie nie będzie zakładał 100 mm rury bo trzeba by było wymienić cały pion, ja bym na to poszedł ale lokatorzy z mieszkań podemną ( 2 mieszkania ) nie będą chcieli pewnie tego zrobić ze względów finansowych, mnie też nie stać żeby to zasponsorować, a i jeszcze do tego dochodzi wymiana zasilania wody.Jeżeli będzie robił 80 mm z tym młynkiem to cz wogóle można wymienić tylko u siebie w mieszkaniu bo przecież by musiał ingerować w moje mieszkanie bo kołnierz rury jest u mnie metr pod sufitem a ja z chęcią wymieniłbym u siebie też bo te rury to chyba trzyma tylko farba na nich ( mają chyba ze 100 lat ,tyle co budynek ) ale sasiedzi pode mną niechcą zgodzić się na wymiane rur (kołnierz jest u nich w połowie wysokości kuchni ).Czyli jak pozwole sąsiadowi z góry na wymiane a sąsiedzi podemną nie pozwolą mi na wpięcie się do ich rury to mam syf w domu i nie wymienione rury. I w takim przypadku nie wiem co mam robić. Sorry, że takie długie ale chciałem dobrze naświetlić sprawe. Bardzo proszę o pomoc i rade co można w takiej sytuacji zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33068-remont-u-s%C4%85siada/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ektomek 08.05.2005 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Jeżeli w twoim pionie nie ma czterech osobnych przewodów kominowych (żadko się to zdarza) po jednym dla każdego mieszkania to sąsiad wpinając się do tego jedynego zrobi pozostałym lokatorom wielkie kuku. Poza tym powinen posiadać projekt jeżeli zamierza założyć centralne zasilane gazem. W projekcie na pewno jest adnotacja co do sposobu odprowadzenia spalin z kotła. Normalnie jeżeli w budynku jest tylko jeden przewód spalinowy projektant uwzględnia dobudowanie komina zwłaszcza na ostatnim piętrze. Jeżeli to możliwe zajrzyj sąsiadowi w projekt (jeżeli taki posiada) jeżeli nie to zaczęła się "wolna amerykanka" Co do kanalizacji to przy śrenicy rury 70 cm w mieszkaniu nigdy nie stała muszla klozetowa. Pewnie wychodek znajdował się na korytarzu.Radzę dążyć do wymiany pionu kanalizacyjnego i wodnego też jeżeli jest taka potrzeba. Powiem wprost - wypchnij stare rury poza swoje mieszkanie. Jeżeli sąsiad z dołu zgodzi się (na twój koszt) zacznijcie wymianę u niego pod sufitem. Sprawa najważniejsza : wizyta u zarządcy budynku będzie napewno konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33068-remont-u-s%C4%85siada/#findComment-638235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 08.05.2005 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Dzięki bardzo za odpowiedź.Prosiłbym jeszcze o pomoc co do punktu 2 na temat wylewki betonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33068-remont-u-s%C4%85siada/#findComment-638249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 08.05.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 a ja na Twoim miejscu zaczełabym od sprawdzenia, czy mu wolno taki remont przeprowadzać....bo: 1.mieszkanie nie jest jego własnością jeszcze 2.jeśli będzie, to wówczas powstaje wspólnota, a co za tym idzie, wszelkie remonty musza być uzgadniane z pozostałymi współwłaścicielami i zakończone podpisaniem stosownej uchwały. 3.Czy Ty jesteś właścicielem mieszkania?? Jeśli nie, to za Ciebie głos zabiera przedstawiciel gminy. A tak w ogóle, to czy twój sąsiad ma projekty i uzgodnienia z urzędem? A co na to nadzór budowlany? Czy to nie zagraża konstrukcji budynku?? Takich pytań można mnożyć ...napisz coś więcej. Czy to jest jeszcze komunalna kamienica, czy już wspólnota? pozdrawiam - ania ps. w mojej ocenie, to samowola i nie wydawałabym nikomu żadnej zgody.Twoja zgoda nie jest potrzebna, bo nie jesteś właścicielem i w tym temacie "nie masz nic do gadania"), ale zwrócić się z zapytaniem do zarządcy budynku i nadzoru budowlanego, aby sprawdził zgodność z prawem takich działań to owszem....jest to Twoja jedyna droga prawna. ....coś mi sie wydaje, że sąsiad Was wszystkich chce załatwić Najpierw wybadaj sprawę u sąsiada, a potem sprawdź w urzędzie i u zarządcy czy coś na ten temat wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33068-remont-u-s%C4%85siada/#findComment-638522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seven 08.05.2005 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Na ten remont to wydaje mi się, że dostał zgode od gminy bo w sumie od nich kupuje to mieszkanie ale nie jestem pewien jak tam się dogadali z tym remontem.Ja nie jestem właścicielem tylko najemcą. Czyli rozumiem, że w tym przypadku sąsiad nie pyta się mnie o pozwolenie na wepnięcie się do rury kanalizacyjnej która jest u mnie w mieszkaniu tylko gminy ? Mogą ot tak sobie zrobić syf u mnie w mieszkaniu ?A mieszkania należą do gminy są komunalne (np. moje)z tym że część z nich jest już wykupiona i są własnościowe.Najbardziej zależy mi na tym, aby został wymieniony cały pion wodno kanalizacyjny, tylko nie ma chyba sposobu żeby nakłonić do tego innych mieszkańców a zarządca nie zrobi tego na swój koszt bo nie ma na to funduszy a na koncie wspólnoty są marne grosze.Można tego jakoś dokonać ?( prócz tego żebym sam sponsorował wymiane). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33068-remont-u-s%C4%85siada/#findComment-638574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 08.05.2005 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 a niby jakby się mieli dogadać?? Tutaj nie ma "dogadać się". Sprawa wygląda tak: sąsiad jest najemcą....więc występuje do zarządcy wspólnoty o podjęcie uchwały zezwalającej na przeprowadzenie remontu o podanym zakresie. Nie musi być zebrania wspólnoty, zbieranie podpisów pod uchwałą może odbywać się indywidualnie. I teraz pytanie: Czy i z jakim zakresem robót sąsiad wystąpił do zarządcy wspólnoty? Treść uchwały o remoncie może zawierać stwierdzenie, że np. sąsiad podejmuje się na własny koszt przeprowadzić wymianę instalacji kanalizacyjnej w całej kamienicy... ps. za chcwilkę odpowiem dalej, albo poszukaj mnie na gg jeśli masz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33068-remont-u-s%C4%85siada/#findComment-638701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 08.05.2005 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Sąsiada wpuszczać do mieszkania nie musisz. D.U. 2001 Nr 71 poz.733 o ochronie praw lokatorów.....tam znajdziesz swoje prawa i obowiązki jako lokator i jego przy okazji też.... bo pamiętaj, na dzień dzisiejszy on jest najemcą, a nie właścicielem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33068-remont-u-s%C4%85siada/#findComment-638760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo 08.05.2005 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Ja bym z tą sprawą poszedł do nadzoru budowlanego, bo z tego co napisałeś nie wygląda to najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33068-remont-u-s%C4%85siada/#findComment-638782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.05.2005 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 to nie dom jednorodzinny , w takim jak twoj dom , czyli kamiennica kazdy musi liczyc sie z innymi , ale to juz nadaor budowlany zalatwi. to przeciez nie tak , ze kazdy moze remontowac co chce i jak chce. to jakiegos rodzaju wspolwlasnosc. powinienes sie skontaktowac z nadzorem budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33068-remont-u-s%C4%85siada/#findComment-638827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 11.05.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 zgadzam się z przedmówcami... ad. 1 - sąsiad powinien mieć zgodę pozostałych użytkowników przewodu spalinowego (sprawdź czy sasiad ma opinię kominiarza dot. tego przewodu) co do wody - kwestia zmiany pionu wod/kan - zależy czy dacie rade sie dogadać. ja bardziej skupiłbym się nad problemem punktu 1 i 2 - czyli komina i stropu...bo to chyba "cieższy" problem robienie wylewki na stropie drewnianym jest powiedzmy dosyć ryzykowne - tym bardziej że dom jest "wysłużony"przed zalaniem drewna betonem powinno się sprawdzić chociaz stan belek... ja bym od razu zainteresował PINB tą sprawą... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/33068-remont-u-s%C4%85siada/#findComment-643224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts