Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dyskryminacja rodzin z dziećmi...

aaa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 193
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A poza tym ja sam pamietam te momenty "wypraszania" jako jedne z najbardziej upokarzających doswiadczen z mojego dziecinstwa. Wszyscy patrzyli na mnie w uprzejmym, a jakże, milczeniu, gdy odchodzilem od stolu.

A ja takiej traumy nie mam bo zawsze siedziałem w "gettcie dzieciecym" przy naszym stoliczku :-) Brakiem rozsadku jest traktowac dziecko jak dorosłego. Dziecko to dziecko a nie dorosły.

Gość M@riusz_Radom
W tym zdaniu chyba jest sprzeczność. Jak inaczej nazwać "uwagę rodziców" i "wykonanie polecenia bez szemrania"? No, faktycznie, trudno to nazwać wypraszaniem od stolu. To coś gorszego. To mobbing.

Przekorku - nie wiem jaki jest Twój pogląd na wychowanie dziecka - ale ja chyba mam tradycyjny - dziecko powinno słuchać rodzica i wykonywac jego polecenia. To polecenie może mieć formę " Kasiu/Grzesiu zajmij się na chwilę zabawkami bo chcemy przez jakiś czas zostać sami" a może zabrzmieć i tak "Wyjdź stąd bo chcemy porozmawiać z ciocią/wujkiem" - niby sens ten sam ale dziecko zapewne inaczej je odbierze. Od rodzica zależy w jaki sposób będzie sie komunikował z dzieckiem.

Skoro sam napisałeś, że wszyscy, obecni przy stole, czekali aż opuścisz pokój aby mogli sobie o "czymś" porozmawiać świadczy o tym, że nie do końca mieli poglady zgodne z Twoimi - tzn aby dziecko przysłuchiwało się rozmowom dorosłych ludzi.

Chyba jednak idealnym rozwiązaniem byłoby wspólne stanowisko, które wypracowaliśmy z martą :) Dzieci powinny mieć swój stól w osobnym pomieszczeniu. Ma to wiele zalet - choćby taką, że dzieci nauczą się obcować ze swoimi rówieśnikami..

A tak na marginesie to po co zamykać drzwi od sypialni - niech sobie dziecko ogląda - przecież też musi się z tym "obyć" ;)

Przekorku - nie trzeba wypraszać dziecko od stołu, dobrze wychowane dziecko, na uwagę rodziców, że powinno na jakiś czas odejść od stołu, powinno bez szemrania wykonać ich polecenie. Ze mną tak postępowano, z mom rodzeństwem i jakoś nie wpłynęło to niekorzystnie na nasze poczucie godności..

Tylko, że ja byłem dzieckiem kilkanaście lat temu - wtedy jakoś inaczej podchodziło się do wychowywania dzieci.

Otoz to, ale ja tez jestem za. Dziecko to mlody czlowiek a nie bozek i powinien znac swoje miejsce w stadzie...

Chyba jednak idealnym rozwiązaniem byłoby wspólne stanowisko, które wypracowaliśmy z martą :) Dzieci powinny mieć swój stól w osobnym pomieszczeniu. Ma to wiele zalet - choćby taką, że dzieci nauczą się obcować ze swoimi rówieśnikami..

A tak na marginesie to po co zamykać drzwi od sypialni - niech sobie dziecko ogląda - przecież też musi się z tym "obyć" ;)

Zaraz zaraz, aj o osobnym pomieszczeniu nie mówiłam :) Ja mam na dole osobno wiatrołap, schowek i łazienkę, więc dzieci obraziłyby się, gdybym ich tam umieściła ;) A na gór e z talerzami biegać nie będę!

Co do tej sypialni: ehhh Mariusz... !

Gość M@riusz_Radom

Ee a ja tam sobie zaplanowałem oprócz salony mały pokój gościnny, będzie jak znalazł na takie sytuacje. No ale przynajmniej zgadzamy się na osobny stół :)

Co do tej sypialni, khm ;) No skoro pozwalamy na wszystko to bądźmy na tyle konsekwentni i nie działajmy wybiórczo ;)

No ja w następnym domu też zaplanuję. Zresztą będę wtedy już wnuki miała, a ich to z pewnością nie wygonię od stołu! Niech ktoś by spróbował zakazać czegoś moim wnukom ;)

Co do tej sypialni, khm No skoro pozwalamy na wszystko to bądźmy na tyle konsekwentni i nie działajmy wybiórczo

Oj od razu na wszystko. Stół i łóżko to wprawdzie najważniejsze meble w domu, ale tylko pierwszy pozwala dziecku obywać się z szerszą społecznością.

Gość M@riusz_Radom

Khm, ja tam nigdy w łóżku szerszej społeczności nie miałem ;P

A wnuki to się bierze za łapki i się z nimi idzie na spacer a nie siedzi przy stole ;)

A dzięki naszej dzisiejszej dyskusji zyskałem następny argument ZA małym pokojem gościnnym, zona chciałaby go zlikwidować i zrobić większy salon..

“Dzieci, póki są dziećmi, do siódmego roku życia na przykład, okropnie różnią się od innych ludzi, to jak gdyby zupełnie inne istoty, odmiennej natury...” - pisał Dostojewski. “Dziecko to nie człowiek” - przyświadczał mu Pascal, a Johann Van Den Berg dodawał: “Dziecko nie istniało, po czym zjawiło się - myśmy je stworzyli”. - to cytaty z dzisiejszego onetu

Tak myśmy stworzyli kult dziecka! Trakuje sie go jak bożka, swiat sie wokuł niego kręci, nawet do stołu z dorosłymi chca go niektórzy sadzać - świat oszalał! Zartacaja sie własciwe proporcie w traktowaniu dziecka. Zgroza!

Zgroza, zgroza! niektórzy to nawet mówią, że dziecko to człowiek. "Dziecko to człowiek" powiedziała Marta G. Sadza je przy stole i razem biesiadują! Poza tym lubi zwierzęta i trzyma je w domu. Więc oprócz kultu dziecka tworzy jeszcze kult zwierząt, o zgrozo :) Smartcat, ja też okropnie różnię się od innych (niektórych) ludzi. A mam już trochę więcej, niż 7 lat. Ale tylko trochę.

“Dziecko nie istniało, po czym zjawiło się - myśmy je stworzyli” - no to to akurat z pewnością prawda :) Ja stworzyłam jedno.

Ja tu po prostu widze roznice w rozumieniu swiata: nie wiem, czy tu roznice pokoleniowe, czy kulturowo-wyznaniowe, ale sa to na forum 2 grupy osób: treserzy dzieci i partnerzy dzieci. Ja wole, aby dziecko widzialo we mnie przewodnika i sluchalo z zaufaniem, a nie dlatego, że jestem duzy i mam nad nim wladze. Ale każdy ma swoje jakies tam rozumienie swiata. Ja uwazam, że moja rolą jest pokazac dziecku swiat, wiec siedzę z nim przy stole, ale pozwalam (a nie nakazuję) od niego odejsć, jesli ono chce. I nie uważam, aby było żle wychowane z tego powodu, tylko że mu sie przysłużę.

Ktos powiedzial, że im bardziej sie dziecko do ziemii przygina, tym silniej podskoczy, jak cofniesz rękę. Zycze Wam, aby wasze "bachory", "gówniarze" i "smarkacze" nie podskakiwały, jak zaczną naprawdę dorastać (16..18 lat) i stracicie władzę wynikającą (obecnie) z siły.

Gość M@riusz_Radom
ale sa to na forum 2 grupy osób: treserzy dzieci i partnerzy dzieci.

No to ja się nie łapię ani do pierwszej ani do drugiej. Ja chyba jestem z tych "wypośrodkowanych".

Chcesz wprowadzić dziecko w życie? Zapal z nim papierosa, napij się wódki, idz na dziewczynki, daj komuś w zęby .... To jest życie i Twoje dziecko też go wcześniej czy później doświadczy..

"Władza" nie wynika z siły ale szacunku - a tego trzeba dziecko nauczyć, z poczuciem szacunku dla drugiej osoby nikt się nie rodzi..

Problemy będą raczej mieli ci "bezstresowo" wychowujący..

PS: nie traktuj tego posta jako napaści na Twoją osobę - ot przedstawiam swój punkt widzenia, niekoniecznie zgodny z Twoim ;)

Ja wole, aby dziecko widzialo we mnie przewodnika i sluchalo z zaufaniem

No wlasnie. To nie do konca jest to partnerstwo, ktore lansujesz. Jesli w innych sprawach dziecko ma zaufanie do rodzicow, to nie bedzie tego odbierac jak upokorzenie jesli zostanie poproszone o opuszczenie towarzystwa. Co wiecej. Uwazam, ze dobrze wychowane dzieci (nie koniecznie wytresowane) nie musza byc o takie cos nawet proszone.

Nie wiem, może jestem jakis dziwny, ale dla mnie dzieci stanowia pelnoprawnych czlonków rodziny i proszenie ich aby odeszly od stolu, bo tematy do rozmów są nie dla ich uszu jest ich upokarzaniem. .

Brawo, brawo, brawo !!!!

Wcale nie jesteś dziwny :) Zgadzam się w stu procentach z tym, co napisałeś.

na uwagę rodziców, że powinno na jakiś czas odejść od stołu, powinno bez szemrania wykonać ich polecenie.

to mi zalatuje jakimś domowym terrorkiem :wink:

Problemy będą raczej mieli ci "bezstresowo" wychowujący..

Otoz to.

Wystarczy porozmawiac z kims kto na przyklad wychowyje dzieci u naszych zachodnich sasiadow, wedlug tamtejszego prawa. Zreszto co tu daleko szukac. Przekorek sprobuj zwrocic na przyklad uwage 14-letniemu dziecku na ulicy (na przyklad, zeby nie smiecil na ulicy). Zobaczysz jaki szacunek Ci okaze. Bedziesz mial wtedy wzglad na to jakie wyniki daje partnerskie, bezstresowe wychowanie.

Gość M@riusz_Radom
to mi zalatuje jakimś domowym terrorkiem :wink:

terrorkiem ? No "pacz pani" a mnie się wydawało, że dzieci to jednak mają słuchać poleceń rodziców.

I to niekoniecznie takich : "Kaziu - nie kop pana bo się spocisz.." ;)