Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parawan z pnączy

Recommended Posts

Wczorajszy kryzys młodego ogrodnika trochę mi przeszedł :D , więc myslę nad resztą pozostałych do wykonania prac.

Mamy taras (3 na 6m) wyniesiony nad poziom gruntu 70 cm, strona południowo - wschodnia. Idealnie widoczny od ulicy z odległości do 30m - żadnych przeszkód optycznych :( . Zanim wyrosną mi drzewka, to poczekam, a na drzwiach tarasowych są tylko rolety, bez firan, więc środek tez widać. Na tarasie jeszcze nie ma balustardy, jesteśmy w trakcie składania zamówienia. Oto nasze wątpliwości, związne z zamiarem obsadzenia wszystkiego pnączami:

1. jakie pnącza zimozielone szybko rosnące, lub rozwijające duże liście - wsadziłam jedno dzikie wino,

2. jakie pnącza na teraz - sezonowe muszą dorastac min. do 3m bo od gruntu do tarasu mają 70 cm, wsadziłam fasolę ozdobną i jakis groszek - nie pamietam nazwy. A może coś do uprawy w pojemniku albo skrzynce?

3. konstrukcja pod pnącza - czy od razu zamówić jakąs stalowa kratownicę zamiast balustrady, czy kupić drewnianą montowaną (czym?) do balustrady?

4. jak zorganizować roślinkom możliwość późniejszego stworzenia "zielonego sufitu?" konstrukcja juz teraz czy później?

Dużo tego, ale wierzę w waszą pomoc.... :D :D :D

Z tego co wiem ekspresowo rośnie zwykła fasola,chmiel ( to raczej nie jako element docelowy ozdabiania ogrodu-ale na szybko dla zasłonięcia sie przed sąsiadami-podobno nawet do 3m w ciągu sezonu wegetacyjnego) i rdestówka.

Kolejnoość prac:

1. najpierw obmyślamy jakie pnącze chcemy mieć

2. potem wkopujemy (zabetonowujemy) kratownicę odpowiednio do przyszłej masy liści masywna bądź niekoniecznie (dla powojników wielkokwiatowych np.)

3. potem sadzimy w przygotowana ziemię pnącza pochylając doniczkę w kierunku podpory (ukośnie w stosunku do poziomu gruntu)

I Miłych wrażeń za trzy lata (noooo juz za dwa)

Nie biorę pod uwagę rdestu Auberta, bo on rośnie 8 m na rok, ale co by utrzymało taki ciężar po kilku latach!!!?

Podaję link do strony o pnączach:

http://www.pnacza.pl/

To ładne i łatwe w uprawie pnącza, choć u mnie ważne mejsce zajmują również wiciokrzewy.

Najsilniej rozrasta się w naszym klimacie rdest Auberta ok 3m w pierwszym roku, później do 6m, podobnie jak moja hortensja pnąca, która pnie się po pniu starego dębu i już wspięła się na 6m i chyba na tym nie koniec.

Niedawno odkryłem urodę wiciokrzewu japońskiego o ładnych marmukowych liściach, polecam.