irek_s 08.05.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 tynki wewnetrzne - jak liczyc m2 czy otwory okienne, balkonowe a takze na drzwi wlicza sie do powierzchni dzieki za odpowiedz irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 08.05.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Są na to jakieś normy. Ja z tynkarzem umówiłem się, że otwory drzwiowe odliczamy jeżeli ościeże nie będzie wykańczane (np. w cienkich ścianach działowych nie robi się listew narożnikowych). Otwór okienny do 2 m kw jest jak ściana czyli się nie odlicza. Jak drzwi lub okno tarasowe odliczasz to dolicza się powierzchnie ościeży, które liczy się według podwójnej stawki. Ale każdy tynkarz mówi trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 08.05.2005 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 jak kolega wyzej napisal, wszytsko zalezy jak dogadasz sie z tynkarzami, mozliwosci jest mnostwo: - nie odliczaja za otwory, ale za to wykonuja wszelkie glify bez doplat - odliczaja otwory, ale doplaty za glify - odliczaja czy nie odliczaja dopiero od jakiejs pow. otworu a co wybiezesz zalezy od Ciebie i tynkarzy, w zaleznosci ile masz otworów rózne propozycje mogą wyjsc roznie wiec warto popzeliczac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 08.05.2005 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Kwestia umowy. KNR podają, że otworów do 1 m2 lub 0,5 m2 (nie pamiętam) się nie odlicza. By ło gdzieś na forum. Nie ważne jak liczyć, tylko ile wychodzi całość.Najlepiej targuj się o ryczałt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 08.05.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Dzisiaj miałem rozmowę z Tynkarzem, nie odliczają otwory i nie biorą za glify, cena 10zł za m2 do lekkiej negocjacji. Widziałem poprzednią robotę, bez zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 09.05.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Mnie także odliczają tylko otwory na drzwi. Okien i drzwi balkonowych nie chcą odliczyć. Cóż, wziąłem bo mają dużo pozytywnych opini na tym forum. J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts