toomas 08.05.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Witam.Wim, że generalnie pod gont układa się papę ale ostatnio wpadła mi w ręce oferta IKO i sprzedają membranę podkładową pod gont. Kosztuje to 5.98 zl/m2 brutto tylko niewiem jak to się może sprawować. Nie ma to żadnej warstwy kleju czyli wydaje mi się że mocuje się tylko zszywkami..no bo jak inaczej. Czy spotkał się ktoś może z tym? DziekiTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.05.2005 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 zastanawiam sie po co ci ta papa pod gont bitumiczny?Nie mam pod gontem nic a nic i jest OK juz 14 latPodaj mi jakis rozsadny argument za potrzeba dania papy czy czegos tam pod gontyMozesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 08.05.2005 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 W krajach gdzie gont jest bardzo powszechny na sklejke kladzie sie jak najciensza pape bez posypki, a obrzeza tam gdzie rynna trzeba okleic guma. tak to wyglada w usa.Ta guma jest wobec tego przyklejona do plyty , zabezpiecza ona dach np . przed zacinajacym deszczem.Ta guma tu jest droga. Jeszcze dookola brzegu daje sie tzw.katownik, z kapinosem, dzieki temu wyglada to rowno , scieka tez woda deszczowa.Gume i pape zaczyna sie ukladac od dolu , z zakladami ok 10-15 cm.Grzbiet dachu jest bez papy , dla wentylacji dachy . Kiedy tu tez stosowano deskowanie , teraz tylko sklejke . Ale deskowanie moze tak ostatnio mysle nie jest zlym pomyslem , dlatego , ze deski nie zawieraja tych wszystkich konserwantow jak plyta . Do nabijania trzeba uzywac papiakow , nie beda odbijaly. Jak czegos nie zrozumiales , bo wiem , ze pisze dosc chaotycznie , daj znac . Dodam jeszcze , ze gont wytrzyma ok 25-30 lat , po czym mozesz nabic po prostu kolejna warstwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekska 08.05.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Ja dawałem membranę pod gont IKO, jak dokładnie to robiłem i w jakim celu opisałem tu:http://www.fotodom.xon.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=64&Itemid=44Mam nadzieję że art. jest czytelny, gdyby tak nie było proszę o pytania w komentarzach.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 08.05.2005 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Papa podkładowa wyrównuje podłoże, szczególnie w przypadku deskowania. Jets też dodatkowym zabezpieczeniem przy niechlujstwie wykonawczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 10.05.2005 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Papa podkladowa ma tez taka wlasciwosc ze dobrze sie po niej chodzi.Dach ma przeciez spadki.Pomysl dekarz niesie cos w rece-oni zawsze cos nosza i musi to zaniesc na grzbiet dachu-pod gore.Chyba ze do membrany dokladane sa od sprzedawcy jakies fajne specjalne buty do chodzenia po tym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 02.02.2014 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Trochę stary watek...ale zapytam się czy te membrany pod gont to to samo co membrany wysokoparoprzepuszczalne czy coś innego?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts