Jares 08.05.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Witam Forumowiczów,Poszukuję informacji pomocnych do oszacowania kosztu ogrzewania prądem domku 90 m2. Parter - 50 m2, poddasze użytkowe - 40 m2. Ściana Ytong 36,5 pojedyncza, ocieplenie wg projektu. 3 osoby w domu. Biorę pod uwagę kominek z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepła na parterze.Nie to, żebym tak kochał koncern EnergiaPro...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 08.05.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Użyj któregoś z programów OZC, żeby wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło. A potem przelicz ile będzie kosztował prąd http://www.sankom.pl/firms.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jares 08.05.2005 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Użyj któregoś z programów OZC, żeby wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło. A potem przelicz ile będzie kosztował prąd http://www.sankom.pl/firms.htm Dzięki, ale to dość ogólny przelicznik. Chodzi mi o rozwiązanie, o którym wiadomo na pewno że nie jest proste, ale w moim wypadku konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 08.05.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Poszukaj na forum Jezier'a - on grzeje prądem. Szkoda że nie zrobiłeś ścian warstwowych - ten Ytong to dobry dla mnie, bo ja mam gaz ....Zobacz czy nie masz mostków termicznych ...Kupiłeś dobre okna ? Dobrze zaizoluj poddasze (25-30 cm wełny np.) i podłogę (np. 15 cm styropku lub styroduru).No i bez pełnego bilansu cieplnego się nie obejdzie !A ile wynosi zapotrzebowanie na energię cieplną wg projektu ? pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jares 08.05.2005 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2005 Już niebawem będę miał projekt. W tej chwili może ten adres coś pomoże? http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=313Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.05.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Fajna chatka - nieduża, zwarta bryła, nadaje się do ogrzewania prądem - sugeruję zwykłe grzejniki. Nie przesadzać z ilością okien (od północy - 1 lub bez), od południa zoptymalizować, za to nie żałować na dobre okna - jak będą dostępne to z szybą co ma U<1 W/m2K. Sciany proponuję jednak warstwowe - np. 24 cm BK odm. 600 (oczywiscie ytong moze byc, ale jest najdrozszy z BK), ocieplic 15 cm styropku, plus reszta ocieplenia jak pisałem poprzednio. Ogólnie z opisu nie wynika wprost że w projekcie będzie podane zapotrzebowanie na moc grzejną - w moim to było. Kosztorys zrobiony nieco optymistycznie - wychodzi całość jakies 120 kzł (robocizna VAT=0% , materiały - 22%), ale zależy ja bedzie u ciebie z kosztami pracy. Do tego instalacje oddzielnie i wykończeniówka (wykańcza finansowo ) powodzenia - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1961 09.05.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 a co myślicie o pompie ciepła na prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.05.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Każda pompa ciepła, o ile wiem, jest na prąd ) Użyj funkcji - dużo o tym było na forum. Myślę że byłaby dobrym rozwiązaniem do domu większego i na dużej działce [no i jak ktoś ma dość kasy] Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 09.05.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 pompa opłaca się im większy masz dom, tym lepiej, dla małych domkow nei warta skórka za wyprawke, przy moim małym , zwartym domku calkowity koszt inwestycji wynioslby ok. 50 tys, podziekowalam, bede miec piece akumulacyjne i wklad kominkowy z dgp, dom mam na planie prostokata 9 x 13 z poddasezm uzytkowym, dach dwuspadowy, sciana z bk 600 , 24 cm + styroipian 15 cm, w podlodze 10 cm styroipanu, w dachu bedzie 20 cm unimaty, okna cieple. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 09.05.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Korzystając z licznika dwu-taryfowego moim zdaniem około 400 zł mies. w sezonie grzewczym. Każde rozpalenie w kominku to ,,czysty'' zysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.05.2005 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Raczej bym nie proponował 2-taryfowego, chyba że koniecznie chcesz miec w nocy ciepło, a w dzień zimno Piece akumulacyjne dla takiego niewielkiego domku zabierają za dużo miejsca jak mi się wydaje - najlepiej po prostu dobrze go ocieplić i też bedzie OK. A kominek - jak najbardziej. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.05.2005 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Dwie taryfy warto mieć. To się prawie zawsze opłaca. W nocy i tak będzie ciepło bo wahania temp w dobrze ocieplonym domu są minimalne. Tani prąd na dolnym śląsku kosztuje 21 gr/kWh. Warto z niego korzystać bo w taryfie g11 kosztuje 35 gr (dla porównania drogi prąd w taryfie g12 kosztuje 39 gr.)A z taniego prądu może korzystać zmywarka, pralka, c.w.u. Ja nie przywiązuję wagi do tego kiedy i ile zużywam. Nie mam też zamontowanego sterowania poza jednym zegarem do c.w.u. osiągam stosunek taryf 50% do 50%. Dla chcącego nie ma problemów aby zużywać więcej taniego prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.05.2005 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Dzięki Jezier - twoje doświadczenia zawsze są cenne Natomiast myśl którą zawarłeś w 1-szym zdaniu jest ważna - najczęściej chcemy grzać w dzień, a w nocy obniżamy temperaturę (być może nawet nie grzejemy, korzystając z dobrej izolacji i bezwładności cieplnej budynku) - dlatego poddawałem w wątpliwość sens 2 taryf, jeśli nie używamy ogrzewania akumulacyjnego. Z drugiej strony jeśli ty wiesz że warto, to rozumiem że warto pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 09.05.2005 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Krzysiu te akumulacyjne nie są aż takie duże. http://www.interex.strefa.pl/piece_akumulacyjne.html#wsp_plaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 09.05.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 OK - jak komuś akumulacyjne pasują, to ja nie widzę przeszkód, jak powiedział pewien ślepy koń przed Wielką Pardubicką dobranoc - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 09.05.2005 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Jezier widzę, że jesteś specjalistą od ogrzewania elektrycznego. To poproszę o poradę.Czy ogrzewanie domu o pow. 220 m2 piecami akumulacyjnymi w II taryfie to dobry wybór. Dom jest dobrze zaizolowany ( ściana trójwarstwowa, 20 cm styropianu, wentylacja mechaniczna ). Decydując się na prąd i nie robiąc tradycyjnej instalacji grzejnikowej- wodnej skazuję się na jeden sposób ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.05.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Jacek. Myślę, że to lepszy sposób niż ogrzewanie się olejem lub propanem. Na twoim miejscu pokombinowałbym tez trochę. Do sypialni nie dawałbym akumulacyjnych - raczej konwektory lub promienniki. W łazienkach zamontowałbym podłogówkę i jakieś szybko nagrzewające termowentylatory z funkcją suszenia ręczników. W kuchni też podłogówkę. A akumulacyjne w salonie, jadalni, wiatrołapie.Jeśli boisz się bardzo o przyszłość ogrzewania prądem to możesz się zabezpieczyć ukłądając rury zasilające grzejniki. Same rury w wylewce. Z jednej strony zamontowałbyś szafkę na rozdzielacz a z drugiej zatynkował w miejscach przyszłych grzejników. Same rury powinny kosztować niewiele a jak by ci kiedyś podciągnęli gaz ziemny to mógłbyś rozważyć zmianę ogrzewania. Przy dzisiejszych cenach ogrzewanie gazem ziemnym może być nawet 2xtańsze od elektrycznego (rachunki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 09.05.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Dzięki bardzo za poradę.Rozważam jeszcze możliwość wykonania pełnej instalacji wodnej tj. na dole wodne ogrzewanie podłogowe i ew. jeden grzejnik, a na poddaszu grzejniki i to wszystko podpiąć pod kociołek elektryczny np. 18 KW.A w przyszłości zmieniać tylko kocioł. Tylko nie wiem co z II taryfą czy ją zakładać i czy ten sposób będzie droższy od pieców akum.( rachunki)?Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.05.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Kiedyś w sieci znalazłem następujące sformuowanie: W Europie prowadzona jest statystyka struktury zużycia energii do celów grzewczych. Wyniki z wielu lat pokazują następującą tendencję: Centralne ogrzewanie z piecem gazowym - 206 kWh/(m2rok)Centralne ogrzewanie z piecem olejowym - 194 kWh/( m2rok)Centralne ogrzewanie cieplik miejski - 150 kWh/( m2rok)Dynamiczne ogrzewanie akumulacyjne - 114 kWh/( m2rok)Elektryczne ogrzewanie konwekcyjne - 107 kWh/( m2rok) Ten wynik pokazuje jasno i wyraźnie małe zużycie jednostkowe dla systemów elektrycznych. Głównym powodem jest ich lepsze dynamiczne dopasowanie do zmiennych warunków pogodowych. Cytat ze strony http://www.mojaenergia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.05.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Tylko nie wiem co z II taryfą czy ją zakładać i czy ten sposób będzie droższy od pieców akum.( rachunki)? Co o tym sądzisz? A pod jaki ZE podpadasz? Z centralnego pieca elektrycznego zawsze będziesz miał wyższe rachunki niż z grzejników akumulacyjnych. Możesz też pomyśleć o elektrycznej podłogówce akumulacyjnej - zamiast grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts