Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt ogrzewania elektrycznego

Recommended Posts

Jezier

W każdy kocioł na paliwo stałe można wstawić palnik na pellest, zboże, ekogrozek, olej, gaz.

Mam taką sytuację, że kotłownię będę robił nie prędzej jak jesienią przyszłego roku. Na chwilę obecną definitywnie odrzucam pellets. Na tę też chwilę mam typ projektu swojego domu, ale do końca nie jestem jego pewien, gdyż będzie usytuowany w Parku Narodowym, a tam są obostrzenia. Obecnie na teren ten jest robiony plan zagospodarowania przestrzennego.

Muszę być cierpliwy. Ostatniego zdania jeszcze nie powiedziałem.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za ogrzewanie tej zimy zapłaciłem:

Koniec września i październik - 270 zł

Listopad - 350 zł

Grudzień - 420 zł

Styczeń - 440

Luty - 450 zł

Marzec - 370 zł

Kwiecień - 90 zł

Trzeba jednak przyznać że zima 2004/2005 była łagodna.

Do tego - co miesiąc dochodzi mi 250 zł za ogrzewanie wody, gotowanie, światło i wszystko inne.

Dom o powierzchni 140m2 na jednym poziomie mam ocieplony nienajgorzej.

U ścian i stropu 0,13 a podłogi 0,2.

w jaki sposob grzejesz CWU - ja planuje terme 200l - temp spada na 24h o 4 stopnie - wiec powinna byc ekonomiczna

Jezier, tak na szybko policzyłem, ze prąd na grzanie chatki wyszedł ci 2100 zł. Ja mam ten drogi propan - butan i domek 165 m2 i na gaz wydalem 1800 zł i 400 zł na drewno do kominka (drewna troche zostało), wiec koszt jest porównywalny. Ja sie zdecydowalem na gaz, bo GZ mam obiecany za rok, rurka juz do mnie zmierza :) Ale w przypadku braku widoku na GZ jak widac opłaca sie prąd, bo nakłady inwestycyjne nizsze.

Wspominałem o rekuperatorze. Ale mój dom jest ciągle na etapie niedokończenia. Brakuje wielu rzeczy m.in. wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Mam teraz tak jak większość. Niewydajną namiastkę wentylacji. Na forum jest wielu bardzo zadowolonych z takiego rozwiązania. Ja nie bardzo. Jak tylko zbiorę odpowiednią ilość motywacji i funduszy to zamontuję to wszystko co już kupiłem, i co jeszcze dokupię, na swoim strychu.

O cenach za granicami nie wiem nic. Nie wiem czy mniejsze czy większe. Ja myślę, że ceny energii będą rosły. Byle za tymi cenami nadążało moje wynagrodzenie.

Janusz a owies? a pellet?

W Angli nie są wyższe niż u nas. Co wynika z oferty ichnich zakładów energetycznych na stronach internetowych.

bip

Mam pytanie praktyczne: jak długo ogrzewa się woda w 80-litrowym ogrzewaczu zasilanym prądem i jak długo utrzymuje swoja temperaturę (zakładam maksymalną dla urządzenia)?

dobre bojlery potrzebuja niewiele ponad 1kWh na 24h na podtrzymanie temperatury przy tej pojemnosci

ale w praktyce po tygodniu jest letnia

pzdr

WITAM

A TAKI DOMEK NADAJE SIE NA OGRZEWANIE PRADEM??

http://www.dom-projekt.pl/brzoza_srednia.php

Każdy się nadaje. Z doświadczenia wiem, że nikt nie projektuje domów pod kątem ogrzewania prądem. Ale łatwo to zmienić. Natomiast z rzutów tego domu wynika, że w tym domu chyba zapomniano o ogrzewaniu.