VIP Jacek 09.05.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Ja jestem z Radomia, to chyba pod Skarżysko?Co to jest ta podłogówka akumulacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.05.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Kable grzjene elektryczne w dość grubej wylewce. Sterowane tak aby grzały tylko w taniej taryfie.W Radomi opłaca się praktycznie zawsze taryfa g12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 09.05.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Czyli reasumując, to polecasz jednak piece akumulacyjne z rozprowadzeniem rurek pod grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 09.05.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 To ile na złotówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.05.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Zamiast co wodnego na prąd na pewno. Te rurki pod grzejniki to tylko jak bardzo chcesz. Ja wcale nie mam akumulacyjnych grzejników. Nie mam też żadnej innej alternatywy, nawet kominka nie mam. Same konwektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.05.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Zamiast co wodnego na prąd na pewno. Te rurki pod grzejniki to tylko jak bardzo chcesz. Ja wcale nie mam akumulacyjnych grzejników. Nie mam też żadnej innej alternatywy, nawet kominka nie mam. Same konwektory. Ty zrobiłeś na prąd z konieczności czy z wyboru bo już sam nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.05.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Senser. Zawsze jest jakiś wybór. Z konieczności bo pgnig nie chciało mi rury dociągnąć, ale z wyboru bo mogłem się władować w propan, olej, pc, piece na drewno, węgiel, pellet. No i nie zostawiłem sobie nawet możliwości zmiany aby mnie nie kusiło. A i tak uważam teraz że prądem jest najtaniej i najlepiej Jacek jeśli interesują cię ceny prądu w taryfach g11 i g12 w Polsce to zajrzyj tutaj: http://www.republika.pl/jezier/prad/prad-ceny.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.05.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 A możesz powiedzieć:1. Jaki masz dom, jak ocieplony2. Ile płacisz za miesiąc za prąd w okresie od X do IV tak średnio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.05.2005 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Za ogrzewanie tej zimy zapłaciłem:Koniec września i październik - 270 złListopad - 350 złGrudzień - 420 złStyczeń - 440Luty - 450 złMarzec - 370 złKwiecień - 90 złTrzeba jednak przyznać że zima 2004/2005 była łagodna.Do tego - co miesiąc dochodzi mi 250 zł za ogrzewanie wody, gotowanie, światło i wszystko inne.Dom o powierzchni 140m2 na jednym poziomie mam ocieplony nienajgorzej.U ścian i stropu 0,13 a podłogi 0,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 09.05.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Jak to jest z tym ogrzewaniem- czy majac w projekcie zaprojektowane ogrzewanie musze od razu podac gotowe rozwiazania co do zrodla ciepla i dokladnego rozprowadzenia rur na etapie adaptacji projektu i do pozwolenia na budowe? Z tego co czytam chocby tutaj wynika,ze o rodzaju ogrzewania decydujecie, kiedy dochodzicie do tego etapu. Jesli sie myle, to jak to zrobic zeby wybrac dobry system i dopasowac cene do moich mozliwosci- nie tylko jesli chodzi o ogrzewanie,ale i inne instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.05.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 kedod. Najlepiej gdybyś się zdecydował na etapie projektowania domu. Można i później ale systemy są tak różne, że może ci zmiana systemu grzewczego nie wyjść tak korzystnie jak by mogła.A co wybrać najlepiej. No włąśne, co inwestor to inne potrzeby i oczekiwania. Nie ma najlepszych i najgorszych systemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jares 09.05.2005 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Widzę, że rozmowa przybrała bardzo konkretny wymiar. Takie dane są nieocenione do przymiarek i podejmowania decyzji. Jezier.Niestety ten mój Dolny Śląsk to Wałbrzych, w którym znany koncern nie chce dopłacać do swoich odbiorców.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 09.05.2005 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 A ja sobie w nowym domu zrobię tak.Kocioł pracujący na wyciągu, na węgiel, drewno, prąd, plus duży akumulator ciepła.W takim rozwiązaniu wskazna jest piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.05.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Janusz. Nawet ty się do prądu trochę przekonałeś A skąd u ciebie węgiel? Jares. No Wałbrzych to rzeczywiście gorzej niż np. Wrocław. Może się wybudujesz trochę bardziej na północ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jares 09.05.2005 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Jezier. Fanem elektryczności to jesteś - widać. Skąd się wobec tego wzięło: "Przy dzisiejszych cenach ogrzewanie gazem ziemnym może być nawet 2xtańsze od elektrycznego (rachunki)"?Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.05.2005 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Wzięło się z ceny gazu. Nie ma co ukrywać, że nawet najtańszy prąd jest droższy od energi uzyskanej ze spalania gazu ziemnego. No i z praktyki. Ludzie opalający swoje domy gazem ziemnym chwalą się niższymi rachunkami niż ja.Ale trzeba mieć ten gaz, kotłownię, wodne c.o. A to wszystko koszty są. Więc czasami nawet przy dostępności tej kopaliny można mieć uzasadnione obawy czy jest sens inwestować w to wszystko. Szczególnie im mniejszy dom i czym mniejsze zapotrzebowanie na ciepło.Poza tym dochodzi jeszcze problem wody ciepłej. Tutaj nie da się dołożyć styropianu aby mniej jej zużywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jares 09.05.2005 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Masz może informacje jake są relacje pomiędzy nośnikami na Zachodzie? Z tego co wiem, elektryczne ogrzewanie jest chyba najpopularniejszym w Stanach i w Kanadzie. A może maja nie tylko najtańszą benzynę?Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 09.05.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Janusz. Nawet ty się do prądu trochę przekonałeś A skąd u ciebie węgiel? Jares. No Wałbrzych to rzeczywiście gorzej niż np. Wrocław. Może się wybudujesz trochę bardziej na północ Jezierku. Węgiel i prąd to z tego lenistwa. Najtaniej wyjdzie na drewno. Jednak czeka mnie wioseczka. Będę starał się palić drewnem. Jakiś dłuższy wyjazd, to załaduję węgla. Zabarłożę gdzieś w dobrym towarzystwie, to pójdzie ciepełko z akumulatora. Będzie mało, to odpalą się grzałki. Odpalą jak na wioseczce będzie prąd, bo z tym różnie bywa, a agregat będzie przymały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jares 09.05.2005 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 No i oczywiście pozostaje aktualnym pytanie o przyszłość naszych cen energii. Czy będziemy je "harmonizować"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.05.2005 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 O cenach za granicami nie wiem nic. Nie wiem czy mniejsze czy większe. Ja myślę, że ceny energii będą rosły. Byle za tymi cenami nadążało moje wynagrodzenie.Janusz a owies? a pellet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts