Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt ogrzewania elektrycznego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamiast co wodnego na prąd na pewno. Te rurki pod grzejniki to tylko jak bardzo chcesz.

Ja wcale nie mam akumulacyjnych grzejników. Nie mam też żadnej innej alternatywy, nawet kominka nie mam. Same konwektory.

Ty zrobiłeś na prąd z konieczności czy z wyboru bo już sam nie wiem...

Senser. Zawsze jest jakiś wybór. Z konieczności bo pgnig nie chciało mi rury dociągnąć, ale z wyboru bo mogłem się władować w propan, olej, pc, piece na drewno, węgiel, pellet. No i nie zostawiłem sobie nawet możliwości zmiany aby mnie nie kusiło. A i tak uważam teraz że prądem jest najtaniej i najlepiej :wink:

Jacek jeśli interesują cię ceny prądu w taryfach g11 i g12 w Polsce to zajrzyj tutaj:

http://www.republika.pl/jezier/prad/prad-ceny.pdf

Za ogrzewanie tej zimy zapłaciłem:

Koniec września i październik - 270 zł

Listopad - 350 zł

Grudzień - 420 zł

Styczeń - 440

Luty - 450 zł

Marzec - 370 zł

Kwiecień - 90 zł

Trzeba jednak przyznać że zima 2004/2005 była łagodna.

Do tego - co miesiąc dochodzi mi 250 zł za ogrzewanie wody, gotowanie, światło i wszystko inne.

Dom o powierzchni 140m2 na jednym poziomie mam ocieplony nienajgorzej.

U ścian i stropu 0,13 a podłogi 0,2.

Jak to jest z tym ogrzewaniem- czy majac w projekcie zaprojektowane ogrzewanie musze od razu podac gotowe rozwiazania co do zrodla ciepla i dokladnego rozprowadzenia rur na etapie adaptacji projektu i do pozwolenia na budowe? Z tego co czytam chocby tutaj wynika,ze o rodzaju ogrzewania decydujecie, kiedy dochodzicie do tego etapu. Jesli sie myle, to jak to zrobic zeby wybrac dobry system i dopasowac cene do moich mozliwosci- nie tylko jesli chodzi o ogrzewanie,ale i inne instalacje.

kedod. Najlepiej gdybyś się zdecydował na etapie projektowania domu. Można i później ale systemy są tak różne, że może ci zmiana systemu grzewczego nie wyjść tak korzystnie jak by mogła.

A co wybrać najlepiej. No włąśne, co inwestor to inne potrzeby i oczekiwania. Nie ma najlepszych i najgorszych systemów.

Wzięło się z ceny gazu. Nie ma co ukrywać, że nawet najtańszy prąd jest droższy od energi uzyskanej ze spalania gazu ziemnego.

No i z praktyki. Ludzie opalający swoje domy gazem ziemnym chwalą się niższymi rachunkami niż ja.

Ale trzeba mieć ten gaz, kotłownię, wodne c.o. A to wszystko koszty są. Więc czasami nawet przy dostępności tej kopaliny można mieć uzasadnione obawy czy jest sens inwestować w to wszystko. Szczególnie im mniejszy dom i czym mniejsze zapotrzebowanie na ciepło.

Poza tym dochodzi jeszcze problem wody ciepłej. Tutaj nie da się dołożyć styropianu aby mniej jej zużywać.

Janusz. Nawet ty się do prądu trochę przekonałeś :wink:

A skąd u ciebie węgiel?

Jares. No Wałbrzych to rzeczywiście gorzej niż np. Wrocław. Może się wybudujesz trochę bardziej na północ :wink:

Jezierku.

Węgiel i prąd to z tego lenistwa.

Najtaniej wyjdzie na drewno. Jednak czeka mnie wioseczka. Będę starał się palić drewnem. Jakiś dłuższy wyjazd, to załaduję węgla. Zabarłożę gdzieś w dobrym towarzystwie, to pójdzie ciepełko z akumulatora. Będzie mało, to odpalą się grzałki. Odpalą jak na wioseczce będzie prąd, bo z tym różnie bywa, a agregat będzie przymały.