Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak mierzyć wysokość górnej krawędzi elewacji frontowej

Recommended Posts

czu to wysokość do okapu czy do kalenicy

W decyzji o warunkach zabudowy mam zapisane:

- wysokość górnej krawędzi elewacji frontowej - do 5m

- wysokość kalenicy do 11m

- dach 2 lub wielo spadowy o rownoleglym lub prostopadlym usytuowanie

Mam projekt http://www.dobredomy.pl/?id_project=41&infopage=3&lustro=1

czy ktos powie mi czy te 5m to wysokosc do okapu czy do kalenicy?

hmmm...

zapis jest bezsensowny jesli mozna stosowac dach dwuspadowy i równolegle i prostopadle do ulicy, bo jesli zrobisz ścianę szczytową elewacją frontową (tak jak w projekcie) to wg tego zapisu o 5metrach nie jest to mozliwe. jak zwykle ktos nie pomyslal.

prawdopodobnie ten ostatni zapis jest z rozpedu (bo poprzedni wyklucza stosowanie dachu dwuspadowego prostopadle do drogi)

radze sie przejsc do urzedu i zapytac czy będą robić problemy

kiedys pytalem urzednika i stwierdzil ze "wysokosc gornej krawedzi elewacji frontowej" - to wys do okapu - ale nie wiem czy wiedzial co mowi - chcialbym zobaczyc jakis przepis na to...

mam wrazenie ze to co mi napisali wyklucza sie wzajemnie......\

a tu juz projekt zakupiony....:( i jutro mial isc do adaptacji i pozwolenia na budowe...

Gość m_ch_konto usunięte

miałem podobny problem (wysokość elewacji frontowej gzymsów, attkyk, okapów -4m). Żeby łatwiej byłoby zrozumieć wystarczyło dopisać - "*) niepotrzebne skreślić." (mój projekt nie miał attyki czy gzymsów, a tylko okapy). Też dzwoniłem do urzędu, żeby wyjaśnić.

Pozdrawiam