Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile czasu to trwa?

JarL

Recommended Posts

Masę postów na temat cen - OK.

Ale nie mogę znaleźć ile czasu trzeba zarezerwować na poszczególne etapy wykończeniowe

np:

tynkowanie

ocieplanie z zewnątrz styropianem

wylewki

kafelkowanie

budowa kominka i DGP

ocieplanie poddasza

malowanie

np. dla powierzchni użytkowej 150m2

Masę postów na temat cen - OK.

Ale nie mogę znaleźć ile czasu trzeba zarezerwować na poszczególne etapy wykończeniowe

np:

tynkowanie

ocieplanie z zewnątrz styropianem

wylewki

kafelkowanie

budowa kominka i DGP

ocieplanie poddasza

malowanie

np. dla powierzchni użytkowej 150m2

tynkowanie 3 tyg

ocieplanie z zewnątrz styropianem 4 tyg

wylewki 2 tyg lub dłużej zależy ile jest instalacji w wylewkach

kafelkowanie nie wiem

budowa kominka i DGP nie wiem

ocieplanie poddasza 3 tyg

malowanie 1 tydz

dla 3-osobowej grupy.

U mnie (większa powierzchnia, podobny zakres, ale jeszcze parkiet na części powierzchni, a ocieplenie poddasza obejmowało zabudowy z regipsów wszędzie na sufitach poddasza) miało trwać 3-4 miesiące, trwało 9. Ja bym nie był zbyt dużym optymistą jeśli chodzi o czas, choć zdarzają się ekipy co robią i dobrze i szybko.

220 m2 użytkowej:

tynkowanie - 8 dni (5 ludzi), zostały jeszcze drobne roboty (parapety, jedne drzwi)

ocieplanie z zewnątrz styropianem (?)

wylewki - 2 dni (5 ludzi)

kafelkowanie - (?)

budowa kominka i DGP - DGP - 1 dzień , kominek ~5 dni

ocieplanie poddasza (?)

malowanie (?)

Pozdrawiam

• 2 years później...
220 użytkowej - ocieplenie poddasza, pełen zakres robót. dwie osoby - jeżeli mogą spać w docieplanym domu, obrobią się ze wszystkim przez 2 tygodnie. Dużo zależy od dodatkowych życzeń klienta, np docieplenie stropu w ten sposób, żeby były widoczne krokwie, etc. Aha, przez pierwsze dwie noce chłopaki nie śpią, bo dechy i krokwie zaprawia się środkiem przeciw robactwu (o tym wiele osób zapomina)

Mój dom został postawiony w 5 miesięcy od fundamentów po biały montaż. Ma 120 metrów powierzchni użytkowej.

No i fajnie :) Ponieważ pytanie było także o kolejne etapy typu: kafelki i malowanie, to o ile się da poczekałbym kilka miesięcy na kolejne prace, żeby dom się uleżał. Unikniemy w ten sposób ryzyka odpadających kafelków i pękających płyt gipsowych lub tynków wewnętrznych. Tylko że dziś mało kto może sobie pozwolić na kilka mies. zwłoki...

Ja te wszystkie prace rozpocząłem 6 stycznia i pracuje u mnie 5 ludzi po 10 godzin dziennie,jak jedna ekipa robi wszystko od ocieplenia poprzez tynki,wylewki,układanie plytek to tak organizują sobie pracę że częsć robót jest zrobiona wcześniej potem zostawiają jedno i przechodzą do drugiej tak że w pewnym etapie wszystko jest rozpoczęte natomiast potem pokolei wszystko wykańczają i nagle patrzysz a już tynki są gotowe później jeden dzień i mam wylewki na całej górze bo wcześniej montowali sobie listwy wyrownujące i przy tak zorganizowanej robocie wszystko idzie bardzo sprawnie tak że obecnie po miesiącu pracy mam już wykończone całe poddasze zostało im jeszcze przykręcenie plyt g/k i szpachlowanie a na dole już kończą tynki,jeszcze ok 4 dni a później wylewki ale wspólpracują z instalatorem który pokolei rozkłada podlogówke bo wziąłem takiego który będzie mógł robić to etapowo gdyż trudno sie pracuje jak podlogowka byłaby wcześniej rozłożona na całym parterze,od poniedziałku robię łazienkę na poddaszu tak że cały stan deweloperski z wykończoną łazienką będę miał skończone w ciągu dwóch miesięcy!!a rozpocząłem budowę 12 września to nie całe 5 miesięcy i to w okresie zimowym,dom mój po 4 miesiącach pracy można zobaczyć w temacie budowniczych domu Libra na stronie 18

Mój dom został postawiony w 5 miesięcy od fundamentów po biały montaż. Ma 120 metrów powierzchni użytkowej.

No i fajnie :) Ponieważ pytanie było także o kolejne etapy typu: kafelki i malowanie, to o ile się da poczekałbym kilka miesięcy na kolejne prace, żeby dom się uleżał. Unikniemy w ten sposób ryzyka odpadających kafelków i pękających płyt gipsowych lub tynków wewnętrznych. Tylko że dziś mało kto może sobie pozwolić na kilka mies. zwłoki...

Po pięciu miesiącach się wprowadziliśmy - biały montaż był na końcu... Nieprawidłowo?

no i pięknie, gratuluję ekipy. Może jestem za ostrożny, ale życie to życie, a Polacy to Polacy. Nie wątpię w profesjonalizm Pana ekipy, ale pewnie czeka już na nich kolejne zlecenie :) Dlatego proponuję samemu spojrzeć chłodnym okiem na czas pomiędzy poszczególnymi etapami "wilgotnych" prac, tj wylewek i tynków wewnętrznych. Półsuche wylewki schną... 28 dni i to w okresie może nie letnim, ale i nie zimowym. Do tego tynki, które schną kilka tygodni. Co więcej, jedną z tych prac nalezy wykonywac po wyschnięciu tej pierwszej... Jeżeli położymy docieplenie dachu za szybko, to jest tragedia - przykrywamy wełną, która ma być maksymalnie sucha poddasze, pod którym mamy wilgotność jak w saunie... Żadna folia paroizilacyjna tego nie zniesie, a ani tynki, ani wylewka dobrze nie wyschną. Wietrzyć, palić kozą, piecem, czym się da! Dopiero potem docieplanie i reszta prac.

Ale faktem jest, że lepiej się nie spieszyć z robotą i dać czas poszczególnym schnącym elementom. Nawet wylewka z mixokreta powinna miesiąc poleżeć bo potem czyta się o zepsutych podłogach. To samo ściany...

U mnia 2 ludzi tynki cementowo wapienne kładło ... 2 miesiące (500m2). Trochę długo, w dodatku nie wszytko skończyli, ale palili w kozie i grzali chałupę... A mnie się nie śpieszy.... Elewację 250m2 kleili jakieś 3 tygodnie (ale to przez fatalną pogodę...). Wylewki 230m2 to dwa dni roboty dla 4 ludzi z mixokretem. Po drodze byli jeszcze instalatorzy od podłogówek (lane na dwie raty). Kafelki, kominek i malowanie jeszcze przede mną :)

220 użytkowej - ocieplenie poddasza, pełen zakres robót. dwie osoby - jeżeli mogą spać w docieplanym domu, obrobią się ze wszystkim przez 2 tygodnie. Dużo zależy od dodatkowych życzeń klienta, np docieplenie stropu w ten sposób, żeby były widoczne krokwie, etc. Aha, przez pierwsze dwie noce chłopaki nie śpią, bo dechy i krokwie zaprawia się środkiem przeciw robactwu (o tym wiele osób zapomina)

Witam,

mam pytanie czym izolujecie Państwo deski? Jakim preparat by Pan polecił.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pomoc

Piotr

Witam,

mam pytanie czym izolujecie Państwo deski? Jakim preparat by Pan polecił.

Z góry dziękuje za odpowiedź i pomoc

Piotr

tu bym już nie przesadzał z wynajdywaniem preparatów. Ważne, żeby było czymś "maźnięte" i to na świeżo przed położeniem docieplenia (nawet jeżeli deski były pierwotnie jakiś czas temu zabezpieczane przez ich dostawcę). Średniej klasy preparat w Castoramie, czy Leroy wystarczy. Wyszukane preparaty, to w tym przypadku naciąganie klienta.

Bywa inny, powazniejszy problem - np zdarza nam się docieplać budynki, na których deski mają jeszcze nie usuniętą korę. Ok, od wewnątrz korę usuniemy i zabezpieczymy deski. Ale od zewnątrz, gdzie przykryte są już dachówkami? To jest powazniejszy błąd - i na to proponuję zwrócić uwagę budującemu w stosownym momencie.

tu bym już nie przesadzał z wynajdywaniem preparatów. Ważne, żeby było czymś "maźnięte" i to na świeżo przed położeniem docieplenia (nawet jeżeli deski były pierwotnie jakiś czas temu zabezpieczane przez ich dostawcę). Średniej klasy preparat w Castoramie, czy Leroy wystarczy. Wyszukane preparaty, to w tym przypadku naciąganie klienta.

Bywa inny, powazniejszy problem - np zdarza nam się docieplać budynki, na których deski mają jeszcze nie usuniętą korę. Ok, od wewnątrz korę usuniemy i zabezpieczymy deski. Ale od zewnątrz, gdzie przykryte są już dachówkami? To jest powazniejszy błąd - i na to proponuję zwrócić uwagę budującemu w stosownym momencie.

Dziękuję za informację i pozdrawiam,

Piotr