Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SHAR PEI

fafik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fafik, nie ma złych psów, tylko niewychowane i źle dobrane przez właściciela do jego trybu życia.

Poczytaj więcej o rasach, sh to nie misie kochające wszystko, tylko psy z charakterem. Agresywne- tak mogą być, wyhodowane były do walk. Mogą mieć poważne problemy ze zdrowiem. Trzeba wychować jak wszystkie inne psy. Plus, nie są to psy które przez swoją specyficzną budowę mogą chodzić cały czas w kagańcu, więc chyba w świetle postu w innym temacie nie nadają się dla ludzi.

I wyłącz CAPS LOCK...

nie są to psy które przez swoją specyficzną budowę mogą chodzić cały czas w kagańcu, więc chyba w świetle postu w innym temacie nie nadają się dla ludzi
to jakas bzdura,ze pies niemoze stale nosic kaganca nieznaczy ze niejest dla ludzi.moj post w innym temacie nie o tym traktował ze pies musi stale kaganiec nosic.caly czas to caly czas a nie czas spaceru,chyba ze niemasz co robic i 24h na dobe spacerujesz z pieskiem,wtedy istotnie niemoglbys miec shar peia

Z praktyki na temat shar peia mogę powiedzieć tyle:

- rzeczywiście to psy z charakterem, niekoniecznie agresywne, ale uparte, typowi indywidualiści, wiele zależy od właściciela i sposobu w jaki wychowa psa, na agresje np. bicie odpowie tym samym po pewnym czasie, na miłość podobnie

- nie jest to pies wyczynowiec, raczej nie lubią biegać za patykiem, nie będą też raczej kompanem do wycieczki np. rowerowej, za to interesuje je wszystko dookoła, muszą wszystko skrzętnie obwąchać, czasem to zjeść lub się w tym wytarzać

- nie nadają się raczej na psa podwórzowego, choć to nie jest regułą, te z mieszkań marzną w zimie

- wymagają pielęgnacji, naprawdę systematycznego czyszczenia uszu i skóry (oczyszczanie fałdek), mają specyficzny zapach, który jest dla wrażliwego nosa nie do zaakceptowania, ich skóra tzn. sierść, jest stale jakby tłusta, przez co każde głaskania psa kończymy obowiązkowym myciem rąk

- mają delikatne zdrowie, lepiej zapobiegać niż leczyć

- pieski wspaniałe, ale lepiej mieć świadomość wszystkich plusów i minusów tej rasy

Pozdrawiam! PA! :D

Psy tej rasy rzeczywiście specyficznie pachną. Ktoś, komu przeszkadza nawet zapach, jaki wydzielają psy pozostałych ras, może narzekać. Sama nie mam takiego psiaka, ale znam ludzi, który je mają. Osobiście , mnie nie przeszkadza ten inny, dziwny, z niczym nie dający sie porownać zapach, bo ja kocham wszystkie psy.No ale ne wszyscy są takimi miłośnikami , jak ja. Co do charakkteru, to miłe zwierzaki, nawet czasem zachowują sie jak "nie psy".Bardzo skoczne i ciekawskie i zabawne. Ale chyba nie ma co liczyć na nie, jako psy obronne. To psiak towarzyski, któremu należy poświęcić dużo uwagi. Oczywiście kaganiec, kolczasta obroża, czy mieszkanie na podwórku nie wchodzą w rachubę, a nawet na smyczy nie będzie zbyt szczęsliwy, bo lubi biegać - sprinter z niego.

Takie mam zdanie o sharpejach.

to sa slodziutkie male misie . zobacz w gebach ...nie spotkalam agresywnego peja , ale to zalezy od wychowania , choc nie sadze , zeby go agresji mozna bylo nauczyc, trzeba czyscic faldki, szczegolnie okolice oczek. zapachu moze nie czuje

Są bardzo delikatnymi psami, wymagają dużej higieny, często między fałdami robią im się rany, wymagają operacyjnej korekty powiek w przeciwnym razie dostaną owrzodzenia rogówki. Jest super jak wystarczy tylko jedna operacja, a bywa tak że konieczne są trzy (zależy na jakiego wet. trafisz) a o uczciwych naprawdę trudno - wiem z doświadczenia. Ich ostra sierść i wytwarzany olejek na sierści często powoduje uczulenia głównie u dzieci. Ach ja za jedną operację - w Warszawie płaciłem 1200 + leki po operacji. Po I operacji szwy puściły wet nie interesowało, że to może jego wina uznał że my nie dopilnowaliśmy i za ponowne zszycie wziął 600,-. Sumując bardzo wysokie są koszty utrzymania - leczenie. Zastanów się. Tylko ja wiem ile zdrowia całą rodzinę kosztuje operacja- nerwy i płacz. I tak lekarze nie uratowali jego wzroku jest ślepy, za późno trafiliśmy do dobrego okulisty. Związek Kynologiczny pomimo naszej prośby nie chciał podać adresu dobrego okulisy. Poza tym jest super.

• 1 year później...

Tak dla odświerzenia ...

Super psy , ale nie polecam bo kupno dobrego shar-peia w polsce to wyczyn.

Problemem nie jest rasa tylko "hodowcy" (kretyni nastawieni na kasę )

Sam mam dwa ale.... z Polską mają mało wspólnego. Są zdrowe nie były nigdy operowane (poza 1 zderzeniem z samochodem :cry: ),nie chorujące, i nie są pielgnowane inaczej niz zwykły pies :)

Shar-pei rules

http://www.shar-pei.pl

O MAMO !!!!!!!!!!!!!!!!!! no......opowiadając sobie takie mity o shar-pei ich hodowcy .... / choć może o to chodzi/ sprowadzają tą rasę do roli elity lub drogiej zabawki..........rasy dla bogaczy :evil: :evil: ............ a najlepsze jest to, że wypowiadają sie ludzie którzy takiego psa nie mają..tylko gdzieś cos słyszeli :-? ....

Generalnie KAŻDA rasa ma jakieś słabe punkty, np. labradory i owczarki czesto cierpią na dysplazję a dalmatyńczyki notorycznie głuchną...... shar-pei też ma swoje wady ale .....bez przesady ....... nie róbmy z tej rasy kalectwa :evil: :evil:

Sama mam od roku suczke shar-pei....... mieszkamy w domku a sharpka uwielbia cały dzień siedzieć na dworze. Jest bardzo czujna i nieufna co jest pozytywem bo nie weźmie od nikogo "smakołyków" przez płot... uwielbia ruch i jak ma go mało to sama gania jak szalona po ogrodzie....... Jest bardzo przyjazna w stosunku do dzieci..... je właściwie wszystko...... A co do chorób..... czasem ma problemy z uszami / ale to przypadłość wszystkich psów z oklapniętymi uszami/....... ze skórą nigdy problemów nie miała. Na prawdę jest to pies jak każdy inny, no może o bardziej indywidualnym charakterze ... ale to mi sie bardzo w tej rasie podoba.........

Więc prosze nie demonizujcie sharpków........ to nie żadni mordercy ani pluszowe zabawki tylko psy. Tak samo jak inne szczekają i patrzą z miłością w oczy..i szaleńczo się cieszą jak ktoś wraca do domu.........

:D :D :D

• 2 weeks później...