Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na grunice ocieplona kermazytem

Recommended Posts

:D witam,

szukałem ale nie ma za dużo informacji odnośnie praktycznych zastosowań dlatego osoby które w praktyce zastosowały takie rozwiązanie proszę o kilka informacji:

- czy izoalacyjność termiczna jest taka sama jak metodą tradycyjną

- czy rzeczywisty koszt takiej podłogi jest niższy tzn wiem że materiał jest drogi ale robocizna powinna byc dużo tańsza - czy tak? - mam na myśli kermazyt ze średniej półki cenowej.

- czy podłoga jest stabilna i wytrztmała

z góry dziękuję, pozdrawiam :)

dopiero będę to robiła...więc niestety, nie mam doświadczenia :(

ale murarze bardzo się zdziwili, kiedy przeczytali, że ma być keramzyt i styropian i papa....jak zapytałam co w zamian, to popatrzyli tylko na siebie....więc poszli z Panem Bogiem i już nie będą u mnie pracowali :lol:

pewnie myśleli, że chce zbudować kurnik :wink:

przykro mi....ten temat dopiero sprawdzę

pozdrawiam

ja mam ocieplona podloge keramzytem, tylko ze nie na gruncie, a nad nieocieplonym garazem.

wyglada to tak:

-keramzyt (zastosowalem go dla wyrownania stropu którego róznica w poziomach wynosila po 5cm) stabilizoany cementem

-styropian FS20 5cm, frezowany

-folia

-dwie warstwy plyt OSB

jak narazie wszytsko jest OK,

Keramzyt mozna bezproblemow dawac, w jastrych na gruncie :) i to musi sie sprawdzic :wink:

- czy izoalacyjność termiczna jest taka sama jak metodą tradycyjną

Aby izolacyjność była taka sama musisz dać 4x grubszą warstwę niż styropianu. Np. Zamiast 10 cm styropianu 40 cm keramzytu.

To już nic nie rozumiem, producent podaje info, że 25 cm warstwa kermazytu zastępuje 17 cm stropianu - i jak to się ma do prawdy, pewnie prawda jest po środku.

Wśród budujących większość budujących to tradycjonaliści - stosujący sprawdzone, pewne technologie. Kermazyt nie jest jeszcze tak popularny, więc trudno o opinie użytkowników.

Czas pokaże jak będzie.

pozdr :D

Żółtodziób

jak to sie ma do prawdy ?

prawdopodobnie jak keramzyt jest suchy to 25 zastepuje te 17 cm styropianu ...

czy masz gwarancje ze grunt na który wysypiesz keramzyt będzie zawsze suchy ?

pzdr

Żółtodziób

jak to sie ma do prawdy ?

prawdopodobnie jak keramzyt jest suchy to 25 zastepuje te 17 cm styropianu ...

czy masz gwarancje ze grunt na który wysypiesz keramzyt będzie zawsze suchy ?

pzdr

Przecież będzie podsypka z piasku około 30 cm, a do tego jakby dać jeszcze folię pod kermazyt?

powinno być sucho, a robocizna przy takiej posadzce na pewno z 30% tańsza - czy mam rację?

Mam ocieplenie keramzytem, na to tylko folia, zbrojenie i wylewka betonowa. Osoby które mieszkają w pomieszczeniach "piwnicznych" mają zimą cieplej niż ja na górze (dom nie ma jeszcze tynków zewnętrznych). Warstwa keramzytu "sypkiego" ma około 25 cm grubości frakcja 10-20 mm, nie czuć żeby "ciągneło" od podłogi. Pod keramzytem rdzenna warstwa piachu woda raczej nie podchodzi pod wylewkę tzn nie widać wilgoci ani grzybów (sól sie nie zbryla).

Mam ocieplenie keramzytem, na to tylko folia, zbrojenie i wylewka betonowa. Osoby które mieszkają w pomieszczeniach "piwnicznych" mają zimą cieplej niż ja na górze (dom nie ma jeszcze tynków zewnętrznych). Warstwa keramzytu "sypkiego" ma około 25 cm grubości frakcja 10-20 mm, nie czuć żeby "ciągneło" od podłogi. Pod keramzytem rdzenna warstwa piachu woda raczej nie podchodzi pod wylewkę tzn nie widać wilgoci ani grzybów (sól sie nie zbryla).

Jak to u ciebie wyszło kosztowo?

Od dawna masz taką podłogę?

Przecież będzie podsypka z piasku około 30 cm,

o ile w gruncie bedzie wilgoć, piasek ją podciagnie kapilarnie w góre ...

a do tego jakby dać jeszcze folię pod kermazyt?

jak by dac folie ... :-?

podciagnie w góre ... i nie odpadnie ... nizej jak na folie ...

czy mam rację?

jak sprawdzisz ... będziesz wiedział na 100% ...

/praktyka czyni mistrza .../

:wink:

pzdr

Przecież będzie podsypka z piasku około 30 cm,

o ile w gruncie bedzie wilgoć, piasek ją podciagnie kapilarnie w góre ...

a do tego jakby dać jeszcze folię pod kermazyt?

jak by dac folie ... :-?

podciagnie w góre ... i nie odpadnie ... nizej jak na folie ...

czy mam rację?

jak sprawdzisz ... będziesz wiedział na 100% ...

/praktyka czyni mistrza .../

:wink:

Chyba spróbuję, ale wcześniej porozmawiam z kierownikiem budowy i kilkoma innymi fachowcami.

Nie jest sztuką coś spieprzyć, ale nie spieprzyć kiedy jest to bardzo prawdopodobne.

pozdr

pzdr

odnośnie współczynnika to nie znam szczegołów trzeba obliczyc przegrodę ale jeżeli chodzi o wytrzymałość keramzytu to jest duża, używany jest jako podsypka przy budowie dróg oczywiście nie w Polsce jako materiał ma najmniejszą podciagalność kapilarną wody, nie ulega biodegradacji ani żadnym procesom gnilnym jeżeli nasiaknie wodą to praktycznie oddaje wszystko dobry i mocny materaił

pozdrawiam

dk :D

Ja mam ocieplone keramzytem. Piasek, keramzyt, folia, siatka zbrojąca, beton. Keramzyt stosuje się do drenażu, czyli nie powinno być kłopotu z podciąganiem. Ja zastosowałem bo "wiedzący" mówią, że to jest jeden z lepszych materiałów przeciw żyłom wodnym. Nie wierzę w żyły, ale.... Na razie jest w porządku. Ekipa wolała styropian, ale lała już na keramzycie.

Tego się nie da zagęścić. W mądrych książkach piszą że ubijarką. Próbowałem (co prawda ręcznie w jednym pomieszczeniu - nie wyszło). W innych publikacjach każą układać w takich dużych workach, ale to podnosi koszty. Gdzie indziej wylewka z prawie suchego betonu (żeby się to nie rozstępowało) i potem zbrojenie i właściwa wylewka. U mnie ekipa położyła folię i lała na nią (pompą). Wylali trochę grubiej 6-7 cm, żeby nie pękało. W sumie podobała mi się ich robota.

Styropian kupiony u producenta, w czasie rabatu, cały samochód (nie starczy mi na garaż) wyszedł taniej niż styropian tzw. 15.

Gdy jakiś czas temu napisałam w innym wątku, że zastanawiam się nad budowaniem z keramzytobetonu, różni tacy zaczęli się nade mną użalać, że mnie rachunki za ogrzewanie zjedzą, bo keramzyt to rewelacyjny przewodnik ciepła. Jakoś mi się to nie zgadzało z wiadomościami o stosowaniu keramzytu luzem jako izolacji pod podlogą.

No to kto w końcu ma rację? Myślę, że nie tamci. Ale to chyba było na innym forum, tutaj są ludzie bardziej zorientowani i mniej fanatyczni. Nieprawdaż?

Gdy jakiś czas temu napisałam w innym wątku, że zastanawiam się nad budowaniem z keramzytobetonu, różni tacy zaczęli się nade mną użalać, że mnie rachunki za ogrzewanie zjedzą, bo keramzyt to rewelacyjny przewodnik ciepła. Jakoś mi się to nie zgadzało z wiadomościami o stosowaniu keramzytu luzem jako izolacji pod podlogą.

No to kto w końcu ma rację? Myślę, że nie tamci. Ale to chyba było na innym forum, tutaj są ludzie bardziej zorientowani i mniej fanatyczni. Nieprawdaż?

po rozmowie z wykonawcą (facet ma doświadczenie) powiedział, że kosztowo to wyjdzie podobnie - materiał drożej robocizna trochę taniej - więc zostanę przy tradycyjnym sposobie.

pozdr