Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozciaganie preta fi 6, wykonanie strzemion

Gość

Recommended Posts

Odcinek drutu długości kilkudziesięciu metrów sprężynuje i rozciąga się trochę. Dla samochodu nic się nie stało. Miałem tego drutu dużo do prostowania. Wystarczyłoby pewnie na 10 domków.

A tak na marginesie. Samochodem też naciągałem drut robiąc ogrodzenie z siatki. Odcinki 100 metrowe.

Końcówki drutu możesz wyklepać na kawałku jakiejś szyny jak nie masz kowadła, a nawet na dwóch młotkach.

Wyślę Ci dziś jakiś rysunek na priv

wielkie dzieki

a co do wiazania preta do drzewa czy tez do haka holowniczego

to sa do tego jakies specjalne patenty?

albo po prostu jakos tam... i bedzie git?

bo zastanawialem sie czy nie uzyc do tego celu np imadla- tzn imadlo przywiazac do drzewa a pret wkrecic w imadlo

chodzi o to zeby nie wykrzywiac tego kawalka preta na te mocowanie, bo ciezko bedzie do czegos ta koncowke wykorzystac

jak to jest?

Leon, dzięki za ten ubaw.

Już mam świetny humor.

Zastanawia mnie, co bedzie, jak podczas tego szarpnięcia imadło się urwi od drzewa i dogoni samochód :D albo szerokim łukiem skosi nogi kilku gapiom :) to bedzie ubaw po pachy.

A w samochodzie przywiąż do zderzaka, też bedzie fajnie wygladało jak ruszysz a tu baaaach i zderzak na ziemi leży :) ojejejejejejejejejjjjjjj, brzuch mnie boli.

a może lepiej kupić fi 6 w prętach, a nie w zwojach...

co do gięcia to uczywiście giętarka stołowa

Zgadzam się też z którymś z przedmówców, że w późniejszych etapach budowy trzeba będzie więcej specjalistycznego sprzętu - samemu wszystkiego nie zrobisz...

Leon, a po co ci aż tona fi 6??? :o

jakiej wielkości dom budujesz????

1 m waży 0,222 kg. 1000kg /0,222 =4.504 m.

liczyłeś zapotrzebowanie czy w ciemno zamówiłeś?

u mnie na dom 12:12 poszło na fundamenty ok. 60 kg

na cały dom pójdzie ok. 166kg, no powiedzmy 200kg i to przy stropie monolitycznym.

Leon, a po co ci aż tona fi 6??? :o

jakiej wielkości dom budujesz????

1 m waży 0,222 kg. 1000kg /0,222 =4.504 m.

liczyłeś zapotrzebowanie czy w ciemno zamówiłeś?

u mnie na dom 12:12 poszło na fundamenty ok. 60 kg

na cały dom pójdzie ok. 166kg, no powiedzmy 200kg i to przy stropie monolitycznym.

Jak wszczesniej pamietam to jednym z pomysłów leona był dom z betonu, być może zaczął go realizować :D

To ja się może trochę wygłupię, ale jestem kobietą, nietechniczną z wykształcenia, więc mi wolno :oops: i zapytam: a czy strzemiona muszą być zrobione z drutu, który jest idealnie prosty? Bo mnie się wydawało, że jeśli będzie nawet lekko pogięty, a same strzemiona równej wielkości i równo rozmieszczone, i dobrze umocowane do prętów fi12, to w końcu chodzi przecież tylko o wzmocnienie konstrukcji, a strzelać się z tego nie będzie... Czy ja się mylę? (Wolałabym się nie mylić, bo już mamy takie strzemiona zrobione... tzn. pogięte i czekają w baraku na działce :D :D )

Pozdrawiam

Marta żona Jaqbka

To ja się może trochę wygłupię, ale jestem kobietą, nietechniczną z wykształcenia, więc mi wolno :oops: i zapytam: a czy strzemiona muszą być zrobione z drutu, który jest idealnie prosty? Bo mnie się wydawało, że jeśli będzie nawet lekko pogięty, a same strzemiona równej wielkości i równo rozmieszczone, i dobrze umocowane do prętów fi12, to w końcu chodzi przecież tylko o wzmocnienie konstrukcji, a strzelać się z tego nie będzie... Czy ja się mylę? (Wolałabym się nie mylić, bo już mamy takie strzemiona zrobione... tzn. pogięte i czekają w baraku na działce :D :D )

Masz racje, ale z krzywego drutu ciezko sie wygina strzemiona. O wiele latwiej najpierw wyprostowac ;)

To znaczy myśmy go oczywiście najpierw prostowali, ale ręcznie, stopniowo (my, jak powiedziała mrówka do słonia - tzn. mąż z moim ojcem to robili :wink: ) i nie był ten pręt i nie jest prosty idealnie (niemniej jednak wydaje mi się, że metoda prostowania Polonezem de facto też nie pozwala na uzyskanie pręta idealnie prostego... :) )

Pozdrawiam

Marta