Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam ogrodzenie z siatki na podmurówce z bloczków betonowych, na tym tynk rapówka. Wystaje ok. 50 cm nad grunt. Pozioma izolacja przeciwwilgociowa jest tuż nad obecnym poziomem gruntu. Planuję w paru miejscach podsypać ziemi przy samym ogrodzeniu (rodzaj tarasów). To znaczy, że w tych miejscach ziemia będzie stykać się z podmurówką powyżej obecnej izolacji, praktycznie będzie dochodzić do samego szczytu podmurówki.

Czy dobrze rozumiem, że powinienem w tych miejsach podmurówkę zaizolować? Dysperbitem? Czy może sobie darować?

https://forum.murator.pl/topic/33139-podsypanie-ziemi-a-izolacja-p-wilgociowa-na-podmur%C3%B3wce/

Jeszcze raz podciągam - próbuję uzyskać odpowiedź na pytanie z pierwszego postu. Czy naprawdę nikt nie ma na temat zdania (najlepiej popartego doświadczeniem), czy z samym pytaniem coś jest nie tak?

Na działce rekreacyjnej wokół tarasu mam murek otynkowany, a przy nim ogródek i jak podlewamy to murek jest bardzo zachlapany czarną ziemią i mokry. Podejrzewam że jakbym go tak jeszcze traktował przez 2 lata to by się rozpadł więc go zamalowałem na wysokość 20cm ponad grunt (czymś czarnym co wygląda ja guma) i teraz jestem spokojniejszy.

Więc radzę go zabezpieczyć bo zimą nasiąknięty beto będzie pękał i się kruszył.

Jeśli jest dobry beton to moim zdaniem tak.

Ja smarowałem dwa razy (raz gruntowanie – preparat rozcięczony wodą i malowanie właściwe).

Umie jak na razie nie widać śladów aby podciągało wodę.