dociak 22.10.2002 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 rozważamy kupno działki, która jest oddalona od ulicy. Wszystkie media trzebaby ciągnąć jakieś 65 metrów. Czy ktoś wie jakie mogą być orientacyjne koszty???? Poza tym wzdłuż działki (w drodze) biegnie linia średniego mapięcia. Jakie są minimalne odległości które muszą być zachowane? A może lepiej dać sobie spokój i szukać dalej innej działki?. Chociaż, szczerze mówiąc, ta nam się podoba. Pomóżcie, plizzzzzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 22.10.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 A pomiędzy tą działką, a ulicą będzie jeszcze jakaś działka?Jakby byli jej właściciele, to możnaby z nimi chociaż podzielić koszty przy ulicy...A co Ty chcesz ciągnąć? Woda - studnia! Gaz - płynny! Tylko prąd potrzebny.Ja nie miałam i nie mam do tej pory, a dom już wybudowany. (Dobry sąsiad).Kiedyś przecież ta cywilizacja do mnie chyba dojdzie...B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 22.10.2002 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Dociak, uzbrojenie działki to nie tylko kwestia kosztów. Zanim zdecydujesz się na jej zakup, zrób dokładne rozeznanie, jakie warunki i terminy daje ZE na rozbudowę sieci, kto jest właścicielem działki, przez którą miałyby przebiegać ewentualne media ( uwaga na prywatne drogi !!!). Wszystko to ( również koszty ) jest uzależnione od warunków lokalnych. Ku przestrodze polecam wątek http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=4987&forum=50&4. Pozdrawiam:smile:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 22.10.2002 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 dziękuję za podpowiedzi.Może jednak ktoś będzie potrafił podać mi rząd wielkości takich opłat. Ja nawet nie mam pojęcia czy to jest 1000, 5000 czy też może 10 000 PLN (mam nadzieję, że więcej to już nie). Czy wszyscy kupują działki, na których są już wszystkie przyłącza?!?!?!?!?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 22.10.2002 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Koszty są zależne od wielu czynników.Musisz określić co chcesz zrobić i co jest możliwe do zrobienia.Energia elektryczna,gaz ziemny,kanalizacja,woda,telefon.Dom mam oddalony ok 70 m od mediów.Na pewno przekroczyłem 20000 zł, lecz wszystko uzależnione jest od lokalnych warunków, musisz pytać się na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 22.10.2002 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Według mojego rozeznania (chociaż ja rzeczywiście wszystko juz miałem):- prąd - tylko opłata przyłączeniowa (120 PLN/kW) czyli np. 1800 PLN. Osobnym problemem jest to kiedy ZE raczy rozbudować sieć (musisz wystąpić o warunki zasilania)- gaz - na mb. przyłącza biorą 100-300 PLN, chyba że jest dużo odbiorców to często robią sami na swój koszt - ale według mnie warto pomyśleć o oleju opałowym.- woda/kanalizacja - mb. przyłącza wody 100-200 PLN + projekt (800 -1000) - zależy od lokalnych warunków- gorzej z kanalizacją. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bary 22.10.2002 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Koszt przyłączenia mediów - okolice Warszawy:woda - 1500 dla gminy za umowę + 40-60 zł/m dla wykonawcygaz - 50 - 100 zł/m wykonawstwo do tego jeszcze kupe świstków typu projekt, uzgodnienia, szafka, umowy - jakieś 2000en. elektryczna - 90 zł/ kW zamówionej mocy - reszte funduje Ci Zakład energetyczny pawel_l - w jakiej cenie jest 1 litr oleju, ile kosztuje zbiornik oraz czy są wersje do zakopania - jeśli możesz. Pzdr,B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 22.10.2002 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 U nas było tak: prąd opłata stała ok 90/kW i nic nas więcej nie obchodzi (transformator ok 500m dalej). Wodę gmina położyła przy okazji rozbudowy sieci wodociągowej. To "przy okazji" kosztowało 3000 (bez okazji byłoby 4000). Również nic nas więcej nie obchodziło. Także uważam że nie było tak źle.Z gazem może być różnie - nam się nie opłaca bo potrzebny byłby reduktor który zaczyna się kalkulować przy większej ilości chętnych (mamy olej). Kanalizy nie ma i nie wiadomo kiedy będzie więc mamy oczyszczalnię. Czyli całe uzbrojenie kosztowało nas ok 4000.Najlepiej przejedź się do gminy i tam się dowiesz co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 22.10.2002 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Czasami jest tak (np u nas), że ZE "zrzuca" na właścicieli działek koszt projektu linii NN - ok. 3tys. nie pamiętam dokładnie na jakiej to jest długości, ale starczyło na 4 działki z jednej strony drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 22.10.2002 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 pawel_l - w jakiej cenie jest 1 litr oleju, ile kosztuje zbiornik oraz czy są wersje do zakopania - jeśli możesz. Nie wiem, kupiłem dzaiłkę z gazem więc tego nie liczyłem, ale sądzę że to może być koszt 2- 3 tys. Wiem że kWh energii z oleju jest ok. 5-10% droższa niż z gazu sieciowego. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 22.10.2002 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 On 2002-10-22 14:01, Becik wrote: Czasami jest tak (np u nas), że ZE "zrzuca" na właścicieli działek koszt projektu linii NN - ok. 3tys. nie pamiętam dokładnie na jakiej to jest długości, ale starczyło na 4 działki z jednej strony drogi. wg nowego prawa energtycznego jest to bezprawne, można skuteczneie to od nich odbierać. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 22.10.2002 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 Czy dotyczy to również sytuacji, gdy linia ta znajduje się na prywatnej drodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piano 23.10.2002 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2002 Cytuję:"en. elektryczna - 90 zł/ kW zamówionej mocy - reszte funduje Ci Zakład energetyczny"Wiesz co BARY - przejdź się najpierw do ZE zanim wpiszesz słowo "FUNDUJE".Koszt przyłączenia do linii ze wstawieniem licznika jest bolesny (o ile ZE łaskawie wykona przyłącze w ciągu roku od złożenia podania !). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 24.10.2002 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 DO PIANO - Zgadzam się z Bary'm - ZE funduje resztę. Co prawda nie robi tego bez przepychanek. Mi również kazali oprócz opłaty przyłączeniowej postawić skrzynkę i zasilić ją we własnym zakresie i na własny koszt ze słupa poza moją działką. Po odwołaniu się do URE, urząd KAZAŁ ZE "zafundować" mi tą całą resztę!!! Kto walczy ten wygrywa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 24.10.2002 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 dociak - prądu nie mam i nie wiem kiedy będzie, bo mam daleko, ale kiedyś będzie bo dali warunki i "miejsce w transformatorze".Do sieci gazowej i wodociągów mam ponad 150 mb. Orientowałam się tylko w sprawie wody - i to wyszło ok. 9 - 10 tys. zł, więc wykopałam sobie studnię głębinową (duuuużo ponad 20 m)za 7 tys. zł i już nikt mi licznika nie założy.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dociak 24.10.2002 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 bardzo Wam wszystkim dziękuję!!! powiedzcie mi jeszcze jak to jest z linią średniego napięcia. Jak bardzo trzeba sie od niej odsunąć? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.10.2002 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 To Ci chyba powiedzą w Gminie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bela 24.10.2002 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2002 To ja.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 25.10.2002 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 On 2002-10-23 20:51, piano wrote: Cytuję: "en. elektryczna - 90 zł/ kW zamówionej mocy - reszte funduje Ci Zakład energetyczny" Wiesz co BARY - przejdź się najpierw do ZE zanim wpiszesz słowo "FUNDUJE". Koszt przyłączenia do linii ze wstawieniem licznika jest bolesny (o ile ZE łaskawie wykona przyłącze w ciągu roku od złożenia podania !). MASZ RACJE ZA ZA PRZYŁACZE PRĄDU ZAPŁACIŁAM 7500 ZŁ..I ZE BUDOWAŁ PRZYŁĄCZE 2 LATA...NIC NIE FUNDUJE....POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 25.10.2002 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 od lipca zmieniły się przepisy w eneretyce, i teraz inwestor nie ponosi całych kosztów. Doprowadzenie energii do działki jest w gestii ZE a my robimy chyba skrzynkę i dalej. Tak powiedział architekt mojej gminy -( w kazdym bądż razie Ci co podłanczali prąd we werześniu mówią, iż cały ten bajer kosztował ich około 1800 zł.. Tych co robili to poprzednio ponad 5000 tys.) A to że trzeba czekać, to juz inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts