Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mapa do celów projektowyvh

Recommended Posts

Czym szczególnym wyróżnia się mapa do celów projektowych?

Czy kupuje się ją w ewidencji gruntów, czy musi ją indywidualnie

przygotować geodeta i czy on ją będzie rysował od zera czy na gotowym

podkładzie zrobi jakąś inwentaryzację i postawi pieczątkę?

Może mi podpowiedzieć ktoś "po przejściach" tzn. zorientowany?

Czym szczególnym wyróżnia się mapa do celów projektowych?

Pieczątką i ceną. Dla włąsnego spokoju warto zadbać by płącą dostać mapkę zaktualizowaną. Najpierw odpytaj kdzie co przebiega w ziemi, to co na górze widać i zanim zapłacisz sprawdź czy te elementy są naniesione. Zeby się po czasie nie okazało, że Przetniesz jakiś kabel. U mnie nie było studzienek kanalizacyjnych i deszczowych. Poprosiłem o naniesienie ich (nie ma ich w żadnej dokumentacji). To mi ułatwiło projektowanie przyłączy (brak zapisów o konieczności wykonania przez co mam tam gdzie są a nie gdzie mi zaprojektują i nie ponoszę kosztó inwentaryzacji ich po odbiorze).

Mój geodeta robiąc mapki do projektu wcale nie pojechał na działkę !!! Zapytałem co znaczy mapa aktualizowana na dzień taki a taki, na której nie ma budynku na działce sąsiedniej, który stoi od kilku miesięcy. Na to facet mi odpowiedział, że zapewne nie było inwentaryzacji powykonawczej tego domu. Może i nie było, ale gdyby był na działce toby budynek wrysował ...

a tak przy okazji...

czy te wywiady branżowe są obowiązkowe i czy odpowiednie dokumenty geodeta powinien/ma obowiązek przekazać w komplecie z mapką?

mój nie chce dać, a prawdopodobnie ich nawet nie zrobił (ktoś się wygadał).

ewentualnie - czy może się posiłkować jakimiś starszymi wywiadami, np. sprzed roku-dwóch i przyjąć, że od tego czasu nic się nie zmieniło (bo faktycznie chyba się nie zmieniło).

thx

Przyłączając się do wypowiedzi innych chciałbym dodać, że ważny jest obszar aktualizacji mapy do celów projektowych (najlepiej taki, który obejmuje również media nie doprowadzone do działki, a przebiegające w pobliżu). Przyda ci się ewentualnie do celów projektowych.

Ja pierwotnie miałem aktualizację tylko obszaru bezpośrednio przyległego do działki (wod-kan, nn). Później wymieniłem komplet mapek na taki, który obejmował pas drogi w odległości ok. 90m (ew. koszt wymiany kompletu map to kilkadziesiąt złotych). Potrzebne były aktualne dane dot. linii gazociągu.

Pozdr.MP

Pośrednio tak.

Na koszt wpłynie bowiem ilość arkuszy z Zasobu, na których rozłożona jest działka. Czasem tak się niefartownie układa, że działka jest na dwóch a nawet trzech różnych arkuszach.

Zasadniczo to jednak tę cenę kształtują:

a) ilość pracy przy "aktualizacji" - na ogół niewiele :wink:

b) pazerność wykonawcy

Pośrednio tak.

Na koszt wpłynie bowiem ilość arkuszy z Zasobu, na których rozłożona jest działka. Czasem tak się niefartownie układa, że działka jest na dwóch a nawet trzech różnych arkuszach.

Zasadniczo to jednak tę cenę kształtują:

a) ilość pracy przy "aktualizacji" - na ogół niewiele :wink:

b) pazerność wykonawcy

Cena mapy zalezy od wielkości aktualizowanego obszaru oraz od tego czy wymagasz uzgodnień branżowych.

Ja zamawiając mapę do celów zaprojektowania wodociągu zasilającego 4 działki (aktualizowany obszar to prostokąt o wymiarach 220x100m) wraz z orginałami uzgodnień branżowych zapłaciłem 1600 plus VAT, natomiast robiąc mapkę tylko dla swojej działki to już tylko 800 z VAT.