Klaus 09.05.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Czym szczególnym wyróżnia się mapa do celów projektowych? Czy kupuje się ją w ewidencji gruntów, czy musi ją indywidualnieprzygotować geodeta i czy on ją będzie rysował od zera czy na gotowym podkładzie zrobi jakąś inwentaryzację i postawi pieczątkę? Może mi podpowiedzieć ktoś "po przejściach" tzn. zorientowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.05.2005 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 robi ja geodeta. jego zadaniem jest zrobienie wywiadów branzowych oraz sprawdzenie podkładu ze stanem faktycznym. do tego pieczątka i... rachunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek69 09.05.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 No, od zera to on jej nie rysuje - wykorzystuje dokładnie tę samą mapkę z Katografii i Katastru, którą każdy inwestor składa do warunków przyłączy.Zadaniem geodety jest sprawdzenie czy stan faktyczny zgadza się z podkładem itd.Potem rzeczywiście pieczątka i ... kasa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.05.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Czym szczególnym wyróżnia się mapa do celów projektowych? Pieczątką i ceną. Dla włąsnego spokoju warto zadbać by płącą dostać mapkę zaktualizowaną. Najpierw odpytaj kdzie co przebiega w ziemi, to co na górze widać i zanim zapłacisz sprawdź czy te elementy są naniesione. Zeby się po czasie nie okazało, że Przetniesz jakiś kabel. U mnie nie było studzienek kanalizacyjnych i deszczowych. Poprosiłem o naniesienie ich (nie ma ich w żadnej dokumentacji). To mi ułatwiło projektowanie przyłączy (brak zapisów o konieczności wykonania przez co mam tam gdzie są a nie gdzie mi zaprojektują i nie ponoszę kosztó inwentaryzacji ich po odbiorze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 09.05.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Mój geodeta robiąc mapki do projektu wcale nie pojechał na działkę !!! Zapytałem co znaczy mapa aktualizowana na dzień taki a taki, na której nie ma budynku na działce sąsiedniej, który stoi od kilku miesięcy. Na to facet mi odpowiedział, że zapewne nie było inwentaryzacji powykonawczej tego domu. Może i nie było, ale gdyby był na działce toby budynek wrysował ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.05.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 a tak przy okazji... czy te wywiady branżowe są obowiązkowe i czy odpowiednie dokumenty geodeta powinien/ma obowiązek przekazać w komplecie z mapką?mój nie chce dać, a prawdopodobnie ich nawet nie zrobił (ktoś się wygadał).ewentualnie - czy może się posiłkować jakimiś starszymi wywiadami, np. sprzed roku-dwóch i przyjąć, że od tego czasu nic się nie zmieniło (bo faktycznie chyba się nie zmieniło). thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.05.2005 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 W twoim interesie jest mieć wszystko zaznaczaone. Pomoże to Ci uniknąć kłopotów np. przecięcie kabla lub zła odległość między mediami. Ułatwi też wykonanie przyłączy. No wiesz co masz pod nogami to to co na wierzchu widać gołym okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 10.05.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Przyłączając się do wypowiedzi innych chciałbym dodać, że ważny jest obszar aktualizacji mapy do celów projektowych (najlepiej taki, który obejmuje również media nie doprowadzone do działki, a przebiegające w pobliżu). Przyda ci się ewentualnie do celów projektowych. Ja pierwotnie miałem aktualizację tylko obszaru bezpośrednio przyległego do działki (wod-kan, nn). Później wymieniłem komplet mapek na taki, który obejmował pas drogi w odległości ok. 90m (ew. koszt wymiany kompletu map to kilkadziesiąt złotych). Potrzebne były aktualne dane dot. linii gazociągu. Pozdr.MP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
havo 10.05.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Troche nie na temat ale bardzo blisko. Czy koszt uzyskanie takiej mapki od geodety zalezy od wielkości działki lub działek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 10.05.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Pośrednio tak. Na koszt wpłynie bowiem ilość arkuszy z Zasobu, na których rozłożona jest działka. Czasem tak się niefartownie układa, że działka jest na dwóch a nawet trzech różnych arkuszach. Zasadniczo to jednak tę cenę kształtują: a) ilość pracy przy "aktualizacji" - na ogół niewiele b) pazerność wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
havo 10.05.2005 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 To jeszcze jedno pytanie, ile pacili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 11.05.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Pośrednio tak. Na koszt wpłynie bowiem ilość arkuszy z Zasobu, na których rozłożona jest działka. Czasem tak się niefartownie układa, że działka jest na dwóch a nawet trzech różnych arkuszach. Zasadniczo to jednak tę cenę kształtują: a) ilość pracy przy "aktualizacji" - na ogół niewiele b) pazerność wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 11.05.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Pośrednio tak. b) pazerność wykonawcy A może to wylko cena za jego pracę? Ps.sorki za post wcześniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
havo 11.05.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Wczesniej troche mi nie wyszło i dlatego ponawiam pytanie.Ile płaciliście za taka mapkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damis 11.05.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Cena mapy zalezy od wielkości aktualizowanego obszaru oraz od tego czy wymagasz uzgodnień branżowych.Ja zamawiając mapę do celów zaprojektowania wodociągu zasilającego 4 działki (aktualizowany obszar to prostokąt o wymiarach 220x100m) wraz z orginałami uzgodnień branżowych zapłaciłem 1600 plus VAT, natomiast robiąc mapkę tylko dla swojej działki to już tylko 800 z VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 11.05.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Pośrednio tak. b) pazerność wykonawcy A może to tylko cena za jego pracę? Zależy jaką cenę podał. Spotkałam magika, który zawołał 2000 tys. za mapkę, którą "normalny" geodeta zrobił mi za 500 zł. W Warszawie jest mnóstwo "Łowców jeleni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts