Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 208 cm wys w drzwiach przed wylewkami to b.malo??

Recommended Posts

Pisząc będę rąbał miałem na myśli wykonanie nowego w miejsce starego... tylko najwięcej pracy i wysiłku będzie mnie kosztować rozwalenie nadproża to będzie poważna operacja bo nadproże naprawdę solidne...

A swoją drogą może wystarczyłoby podkuć połowę nadproża bo to by mnie urządzało bo jak pisałem nadproże nad drzwiamu zewnętrznymi naprawdę pokaźne :D

A ja myślę, że wszyscy mają rację :D Po prostu każdy producent drzwi ma swój standardowy wymiar otworu. W czasie kiedy zbierałem oferty spotkałem się z wymiarami od 202 do 209. Najlepiej więc byłoby się zdecydować na konkretne drzwi.

Jeśli to niemożliwe to moim zdaniem lepiej dać większy rozmiar. Później można bez problemu podkleić gipsokarton. Nie powinno nic pękać, dodatkowo dociśnie go pianka montażowa. Ja tak mam zrobione bo na parterze wyszyły otwory 215.

Natomiast co do podkuwania nadproża to bym uważał. Jeśli chcesz tak zrobić to raczej należy zrobić drugie wyżej a nie całkowicie je likwidować. Kup gotowe nadporoże i wstaw w powiększony otwór.

tak wiec po przeczytaniu tego wszystkiego powyzej i przemyslniu zdecydowalismy sie wywalac futryny i podwyższac. ale jedne drzwi niestety bedą mialy ok. 194, te w scianie nosnej.

w tym miejscu jest za duze ryzyko skuwania ściany , wiec one muszą zostac. reszte wywalamy.

za wyrzucenie i wstawienie nowej futryny chcą 200 zł od sztuki.

tak wiec po przeczytaniu tego wszystkiego powyzej i przemyslniu zdecydowalismy sie wywalac futryny i podwyższac. ale jedne drzwi niestety bedą mialy ok. 194, te w scianie nosnej.

w tym miejscu jest za duze ryzyko skuwania ściany , wiec one muszą zostac. reszte wywalamy.

za wyrzucenie i wstawienie nowej futryny chcą 200 zł od sztuki.

Wykuj bruzdę nad nadprożem (z zapasem na podniesienie nadproża), wstaw tam np dwuteownik. Wywal nadproże i przenieś do góry. Powinno być OK

Po co te futryny wybierz drzwi które będziesz monował i zostaw sam otwór o odpowednim wymiarze. Większość drzwi montuje się na samym końcu te z ościeżnicą regulowaną nawet po malowaniu ścian. U mnie 7 drzwi montowali 4 godziny wzieli 80 zł za sztukę (fornirowane) czysto ładnie .

Po co te futryny wybierz drzwi które będziesz monował i zostaw sam otwór o odpowednim wymiarze. Większość drzwi montuje się na samym końcu te z ościeżnicą regulowaną nawet po malowaniu ścian. U mnie 7 drzwi montowali 4 godziny wzieli 80 zł za sztukę (fornirowane) czysto ładnie .

Futryna i ościeżnica to to samo.

Rozglądając się za drzwiami u różnych producentów stwierdziłem że najniższy wymiar otworu na futryny stałe lub regulowane to 2060 i to mierzony już z gotową podłogą. Najczęściej spotyka się 2075. Mam także mały problem bo otwory mają 2060, ale niestety bez paneli i płytek podłogowych. Wyjdzie więc 2050 lub 2045, a to może być już przymało. Sprzedawca jednak uspokaja że ościeżnica wejdzie... Tylko gdzie miejsce na piankę :)