Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbior budynku

Recommended Posts

No właśnie ja też niebawem będe musiał się z tym zmierzyć...słyszałem ponoć że czasem mogą się wybrać na wizytę...

Co wtedy oglądają?? Pewnie wszystko zależy od Powiatu...

Podobno, że zwracają uwagę na poręcze przy schodach wew. barierki na balkonach...

A czy oglądają kominy??

W PINB powinni Ci dać listę potrzebnych papierów. Jest tam trochę pozycji (ale nie ma np. umów na media). We Wrocławiu (powiat) sprawę załatwiają szbko, fachowo i bezbolesnie. I jeszcze dostałem pochwałę za pożądnie przygotowane dokumenty. Złożyłem 10.04.2005. Do dzisiaj nie dostałem pisma, więc wszystko jest OK.

3 tyg. temu robiłem odbiór więc coś mogę na ten temat mogę powiedzieć.

Ważne jest żeby zrobić odbiór całkowity a nie częściowy. Przy odb. całkowitym PINB nie ma obowiązku przychodzić na plac budowy i tego w zasadzie nie robią (bo nie muszą, rzecz normalna, leniwośc lub nadmiar pracy) a przy częściowym odbiorze muszą przyjść i spiszą wszystkie braki w stosunku do budynku i planu zagospodarowania, nie mówiąc już o odchyłkach od projektu w elewacjach. Po tygodniu od złożenia zawiadomienia o zakończeniu budowy + dokumentów (już wcześniej wymienionych) dostałem zaświadczenie, zameldowałem się i mieszkam. Nikt z PINB na budowie się nie pojawił.

No właśnie ja też niebawem będe musiał się z tym zmierzyć...słyszałem ponoć że czasem mogą się wybrać na wizytę...

Co wtedy oglądają?? Pewnie wszystko zależy od Powiatu...

Podobno, że zwracają uwagę na poręcze przy schodach wew. barierki na balkonach...

A czy oglądają kominy??

kominy ogląda kominarz.

PINB ogląda tylko zaświadczenie o odbiorze kominiarskim, a jakoś o tym tu zapomniano.

Grzegorz