Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

glicynia

Recommended Posts

tak to prawda czasem nawet dłużej niz 6-8 lat i musi rosnąć w nasłonecznionym miejscu i w miarę osłoniętym od mroźnych wiatrów. Poza tym szczepiona jest dwa -trzy razy droższa niz rozmnażana z nasion.

Dobre szkółki -clematis - rozmnażają głównie przez szczepienie ( bo niby kto ma ochotę czekac 8-10 lat na kwiaty) i wtedy odm glicyni chińskiej kwitną w 2-3 roku po posadzeniu

Dziękuję, za rady. Dzisiaj oglądałam glicynię, była szczepiona, miała jakieś 80 cm i jeden nierozwinięty kwiat. Nie jestem pewna, czy w miejscu, które dla niej przeznaczam wytrzyma zimę. Jest słoneczne, ale nieosłonięte i wierzne. Sprzedawca trochę ostudził moje zapędy. To chyba będzie ryzyko :-? , ale kusi mnie :lol:

• 2 weeks później...
Mi dwie zmarniały, nie wiem dlaczego, chyba jakieś chorubsko ich latem dopadło, została tylko jedna, ale większość pędów przez zimę przemarzła, mimo zasłaniania geowłókniną :cry: . One lubią jednak cieplejsze rejony.

Ja posadziłam glicynię wiosną ubiegłego roku. Kupiłam w markecie ogrodniczym, miała dwa pędy (ok.80 cm wysokości). Posadziłam ją 0,5 m od południowej ściany domu i pierwszego lata urosła mi do piętra mimo, iż jeden pęd obłamali robotnicy. Jesienią gdy zgubiła liście owinęłam każdy pęd włókniną do wysokości 2 metrów i zabezpieczyłam korzenie ziemią i igliwiem. Przezimowała bardzo dobrze, teraz pięknie rozwinęła listki na zeszłorocznych pędach, nawet tych niezabezpieczonych na samej górze.

Dodam, że działka z jednej strony jest osłonięta lasem, z drugiej zaś murem sąsiada. Aha, i zasilałam ją nawozem do pnączy (kilka razy).

Jeśli zakwitnie w tym roku nie omieszkam Was poinformować.

Pozdrawiam.