pepi 09.05.2005 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2005 Czy ktoś z was dokonywał wyboru robiąc elewacje, między sztukaterią gipsową, a elementami wykonanymi ze styropianu, pokrytymi siatką z klejem.Każdy z producentów chwali swoje i ma racje. Podzielcie się uwagami. Dowiedziałem się,że listwy styropianowe przylepione na klej mogą po zimie odparzyć się, natomiast źle zabezpieczony gips rozpłynie się. Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.05.2005 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Ja się spotkałem ze elementami styropianowymi pokrytymi siatką z klejem ,które były przyklejane ATLASem PLUS - nic się z nimi złego nie działo. Jeśli chodzi zaś o sztukaterie gipsowe to były zaimpregnowane środkiem hydrofobowym - po roku nie widać aby cokolwiek się z nimi działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 10.05.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2005 Witam, też się kiedyś nad tym zastnawiałem. Gips ewentualnie beton zbrojony naciągany klejami jest bardziej wytrzymały, ale droższy. Styropian tańszy, ale delikatny. Sam mam zrobione zdobienia ze styropianu. Opaski wokół okien zrobili mi z FS15, nałożyli kątowniki, siatkę i klej. Listwy profilowe bez warstwy wierzchniej (sam styropian) pomalowali mi 2x Atlasem Plus i mogą być. Wszystko było mocowane klejem do styropianu, jedynie listwy później uszczelniali akrylem. Efekt jest IMHO niezły. http://www.fkn.net.pl/zdobienia.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 11.05.2005 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2005 Czy ktoś wam pomagał w doborze i fasonie elementów, a może płaciliście grube pieniądze fachowcą. Podzielcie się uwagami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 12.05.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 ja takie rzeczy zaznaczam na rysunkach elewacji: boniowane narożniki, opaski wokół okien, czy gzymsy. ale nikt tego nie robi. za drogo wychodzi, czy co? oczywiście ze szkodą dla wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.05.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Podwykonawca ,który wykonywał dlamnie sztukaterie korzystał z preparatów Sarsil a stanowczo ostrzegał przed produktami firmy Caparol bodajże. http://www.silikony.home.pl/ps/produkty/pro_w/produkty_ahydrosil_k.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 12.05.2005 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Podwykonawca ,który wykonywał dlamnie sztukaterie korzystał z preparatów Sarsil a stanowczo ostrzegał przed produktami firmy Caparol bodajże. http://www.silikony.home.pl/ps/produkty/pro_w/produkty_ahydrosil_k.htm To chyba jakiś nawiedzony wykonawca , bo nie bardzo musiał wiedzieć o czym mówi. Jeszcze trzeba by powiedzieć jakiego produktu to się odnosi. Caparol robi ponad 400 produktów. Dużo zależy od podłoża. Na ociepleniu nie radziłbym dawać nic innego oprócz profili lekkich - typu styropian, PU, szkło piankowe. Na ciężkim murze można dać ew. gips, po bardzo,ale bardzo dobrym zabezpieczeniu hydrofobowym. Tak ciężar elementu na lekkim podłożu sprwia potencjalne zagrożenie poważnych szkód. Wysoce nie zalecane. Najlepsze są profile styropianowe klasy 2-0 lub 30 powlekane specjalnymi żywicami z wypełniaczem ceramicznym. Można przykleić i bezpośrednio malować. Ale ceny 50-100 pln z metra. w zależności od profilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.05.2005 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 Podwykonawca ,który wykonywał dlamnie sztukaterie korzystał z preparatów Sarsil a stanowczo ostrzegał przed produktami firmy Caparol bodajże. http://www.silikony.home.pl/ps/produkty/pro_w/produkty_ahydrosil_k.htm To chyba jakiś nawiedzony wykonawca , bo nie bardzo musiał wiedzieć o czym mówi. Jeszcze trzeba by powiedzieć jakiego produktu to się odnosi. Caparol robi ponad 400 produktów. A na 390 ma reklamacje Tak na serio to akurat ten wykonawca nie był nawiedzony tylko po trzech realizacjach (prawidłowo wykonanych zgodnie z zaleceniami producenta) miał tzry reklamacje i to wystarczyło....narzekał na farby przykłądowo - odpowiedniki Sarsil Eko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.05.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Dużo zależy od podłoża. Na ociepleniu nie radziłbym dawać nic innego oprócz profili lekkich - typu styropian, PU, szkło piankowe. Na ciężkim murze można dać ew. gips, po bardzo,ale bardzo dobrym zabezpieczeniu hydrofobowym. Tak ciężar elementu na lekkim podłożu sprwia potencjalne zagrożenie poważnych szkód. Wysoce nie zalecane. Najlepsze są profile styropianowe klasy 2-0 lub 30 powlekane specjalnymi żywicami z wypełniaczem ceramicznym. Można przykleić i bezpośrednio malować. Ale ceny 50-100 pln z metra. w zależności od profilu. Jakies namiary w necie, gdzie tego szukac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 13.05.2005 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Sam wybierałem wzory i "projektowałem" elewację. Jak pisałem - robiłem to ze styropianu, miałem też utrudnione zadanie ze względu na łukowe okna - żadna firma nie podjęła się zrobienia profili łukowych ze styropianu. Nie ma się co dziwić, że niewiele osób robi takie ozdoby, bo to kosztuje. Mnie całe ozdobienie elewacji 300 m2 (materiały + robocizna), sporo okien kosztowało około 3500-4000 zł. Ale da się taniej przy mniejszej powierzchni i pod warunkiem, że nie macie okien łukowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 13.05.2005 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2005 Jo Shi jakie masz podłoże na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.05.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2005 Jo Shi jakie masz podłoże na ścianie? Zwykly tynk cementowo wapienny. Ale co to ma do rzeczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 17.05.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Na ociepleniach nie powinno się dawać ciężkich elementów(odlewy), bo łatwiej się coś może dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.05.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2005 Na ociepleniach nie powinno się dawać ciężkich elementów(odlewy), bo łatwiej się coś może dziać. No to dasz jakies namiary w internecie czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 31.05.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Sorry pospałem. Radzę firmy Caparol, Sto- ispo, jest jakiś producent w Krakowie, ale musiałbym zajrzeć do starych baz informacji.Robi mały wytwórca na zamówienie w Białymstoku. Przypomnij mi się na priv. Jaki chcesz użyć rodzaj materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinelli 31.05.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 W Krakowie zajmuje sie tym firma Omega - gdybys byl zainteresowany to napisz na PW. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 31.05.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2005 Polscy rękodzielnicy wołali coś po ok 1 pln za 1 cm obwodu profilu, jak pamiętam. to będzie taniej niż u tych markowych. Chyba robią jeszcze Styropol , Termoorganika, Arbet Koszalin, Izolex Bielsko Biała - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 03.06.2005 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2005 Kochani mieszkam pod Łodzią też szukam sztukateri na dom znalazłem producenta w okolicy Rzeszowa , a może coś bliżej. Co robić , czy brać gipsówke, czy może styropianowe elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.06.2005 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Gipsówki nigdy nie brać na ocieplenia. Na spoiste podłoże możliwe, jakkolwiek gips wogóle nie lubi warunków zewnętrznych. Trzeba go wtedy niezwykle dokłądnie zabezpieczać p. wilgociowo. Ogólnie radziłbym dobre, powlekane styropianowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokar 04.06.2005 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Z wykształcenia jestem sztukatorem i przeróżne cuda juz widziałem.Mimo wszystko nawet najwięksi oszuści nie pomyśleli nigdy o tym, aby gips wystawiać bezpośrednio na oddziaływanie warunków atmosf.Największe przegięcie, którgo byłem świadkiem, to sztukateria gipsowa ( pips modelarski) pociągnięta z pędzla rzadką zaprawą cementowo - wapienną, żeby uzyskać wygląd prawdziwej sztukaterii. Zapomnij więc o gipsie na zewnątrz. Jeśli to tylko zaprawa cementowo-wapienna lud styropin + zaprawa.pokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts