Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sztukateria na elewacji domu

Recommended Posts

Czy ktoś z was dokonywał wyboru robiąc elewacje, między sztukaterią gipsową, a elementami wykonanymi ze styropianu, pokrytymi siatką z klejem.Każdy z producentów chwali swoje i ma racje. Podzielcie się uwagami. Dowiedziałem się,że listwy styropianowe przylepione na klej mogą po zimie odparzyć się, natomiast źle zabezpieczony gips rozpłynie się. Czy to prawda?

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja się spotkałem ze elementami styropianowymi pokrytymi siatką z klejem ,które były przyklejane ATLASem PLUS - nic się z nimi złego nie działo. Jeśli chodzi zaś o sztukaterie gipsowe to były zaimpregnowane środkiem hydrofobowym - po roku nie widać aby cokolwiek się z nimi działo.

Witam,

też się kiedyś nad tym zastnawiałem. Gips ewentualnie beton zbrojony naciągany klejami jest bardziej wytrzymały, ale droższy.

Styropian tańszy, ale delikatny. Sam mam zrobione zdobienia ze styropianu. Opaski wokół okien zrobili mi z FS15, nałożyli kątowniki, siatkę i klej. Listwy profilowe bez warstwy wierzchniej (sam styropian) pomalowali mi 2x Atlasem Plus i mogą być. Wszystko było mocowane klejem do styropianu, jedynie listwy później uszczelniali akrylem. Efekt jest IMHO niezły.

http://www.fkn.net.pl/zdobienia.jpg

Podwykonawca ,który wykonywał dlamnie sztukaterie korzystał z preparatów Sarsil a stanowczo ostrzegał przed produktami firmy Caparol bodajże.

http://www.silikony.home.pl/ps/produkty/pro_w/produkty_ahydrosil_k.htm

To chyba jakiś nawiedzony wykonawca , bo nie bardzo musiał wiedzieć o czym mówi. Jeszcze trzeba by powiedzieć jakiego produktu to się odnosi. Caparol robi ponad 400 produktów.

Dużo zależy od podłoża. Na ociepleniu nie radziłbym dawać nic innego oprócz profili lekkich - typu styropian, PU, szkło piankowe.

Na ciężkim murze można dać ew. gips, po bardzo,ale bardzo dobrym zabezpieczeniu hydrofobowym. Tak ciężar elementu na lekkim podłożu sprwia potencjalne zagrożenie poważnych szkód. Wysoce nie zalecane.

Najlepsze są profile styropianowe klasy 2-0 lub 30 powlekane specjalnymi żywicami z wypełniaczem ceramicznym. Można przykleić i bezpośrednio malować. Ale ceny 50-100 pln z metra. w zależności od profilu.

Podwykonawca ,który wykonywał dlamnie sztukaterie korzystał z preparatów Sarsil a stanowczo ostrzegał przed produktami firmy Caparol bodajże.

http://www.silikony.home.pl/ps/produkty/pro_w/produkty_ahydrosil_k.htm

To chyba jakiś nawiedzony wykonawca , bo nie bardzo musiał wiedzieć o czym mówi. Jeszcze trzeba by powiedzieć jakiego produktu to się odnosi. Caparol robi ponad 400 produktów.

A na 390 ma reklamacje :wink:

Tak na serio to akurat ten wykonawca nie był nawiedzony tylko po trzech realizacjach (prawidłowo wykonanych zgodnie z zaleceniami producenta) miał tzry reklamacje i to wystarczyło....narzekał na farby przykłądowo - odpowiedniki Sarsil Eko....

Dużo zależy od podłoża. Na ociepleniu nie radziłbym dawać nic innego oprócz profili lekkich - typu styropian, PU, szkło piankowe.

Na ciężkim murze można dać ew. gips, po bardzo,ale bardzo dobrym zabezpieczeniu hydrofobowym. Tak ciężar elementu na lekkim podłożu sprwia potencjalne zagrożenie poważnych szkód. Wysoce nie zalecane.

Najlepsze są profile styropianowe klasy 2-0 lub 30 powlekane specjalnymi żywicami z wypełniaczem ceramicznym. Można przykleić i bezpośrednio malować. Ale ceny 50-100 pln z metra. w zależności od profilu.

Jakies namiary w necie, gdzie tego szukac ?

Sam wybierałem wzory i "projektowałem" elewację. Jak pisałem - robiłem to ze styropianu, miałem też utrudnione zadanie ze względu na łukowe okna - żadna firma nie podjęła się zrobienia profili łukowych ze styropianu.

Nie ma się co dziwić, że niewiele osób robi takie ozdoby, bo to kosztuje. Mnie całe ozdobienie elewacji 300 m2 (materiały + robocizna), sporo okien kosztowało około 3500-4000 zł. Ale da się taniej przy mniejszej powierzchni i pod warunkiem, że nie macie okien łukowych.

• 2 weeks później...

Sorry pospałem. Radzę firmy Caparol, Sto- ispo, jest jakiś producent w Krakowie, ale musiałbym zajrzeć do starych baz informacji.

Robi mały wytwórca na zamówienie w Białymstoku. Przypomnij mi się na priv. Jaki chcesz użyć rodzaj materiału?

Z wykształcenia jestem sztukatorem i przeróżne cuda juz widziałem.

Mimo wszystko nawet najwięksi oszuści nie pomyśleli nigdy o tym, aby gips wystawiać bezpośrednio na oddziaływanie warunków atmosf.

Największe przegięcie, którgo byłem świadkiem, to sztukateria gipsowa ( pips modelarski) pociągnięta z pędzla rzadką zaprawą cementowo - wapienną, żeby uzyskać wygląd prawdziwej sztukaterii.

Zapomnij więc o gipsie na zewnątrz. Jeśli to tylko zaprawa cementowo-wapienna lud styropin + zaprawa.

pokar