BauTec 04.06.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 witaj...ja nieznam niestety polskich nazw tych materialow ale moge powiedziec ze juz mam z tym pare lat doczynienia....wiec styropian -tanszy, lekki, latwy w montarzu, duzy wybor gotowych wzorow i wytrzymaly.wzory np. na http://www.nmc.de co do gipsu orginalny, prawdziwy, drogi,jezeli wymyslisz wzor to trzeba go zrobic ...a formy silikonowe sa bardzo drogie . proponuje jezeli masz pieniadze to tylko gips jezeli chcesz podobny efekt i oszczedzic styropian ale twardy ( polistyrol) a o reszte niech zadba ten co bedzie montowac,gipsu sam nie dasz rady...pozdrawiam jesli masz jeszcze pytania to chetnie ci pomoge bo obkleilem (ale gipsem) juz kilka domow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.06.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2005 Pokar, To ja widziałem takich oszustów.O dziwo nawet nie było tak żle z tą sztukaterią. Nawet nakleili ją na ocieplenie. Co najdziwniejsze trwało. Wyimpregnowane pokostem. Ale widziałem to w wydaniu dośc młodym, nie zdążyło poddać się zębowi czasu. Oczywiście nie polecam powtarzania wynalazku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 09.06.2005 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2005 No tak, dużo fajnych podpowiedzi. Wybór padł na styropianowe elementy MS-30, ale teraz chciałbym wiedzieć wszystko to co mnie czykać może przy samodzielnym montażu, co może sprawić kłopot, jak zrobić, aby po roku nie odpadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 12.06.2005 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2005 Pepi, Mam dokładne instrukcje, moge podesłać na priv. Nie jest to trudne, ale zawsze można cos spartolić. Podaj adres. Może to chwilę potrwać, bo muszę odszukać opisu w archiwum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekpiatkowski1 03.07.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2005 jestem wykonawca sztukaterii gipsowej,hmmm faktem ze jak gips na elewacji to koniecznie zabezpieczony i z obróbkami blacharskimi. chyba z 12 lat temu obkleiłem dworek w skierniewicach i jakos do dzis sie nic specjalnego nie dzieje.Co do podróbek styropianowych czy poliuteranowych to taka se nowośc to jak panele podłogowe porównac do deski dębowej.Reasumując jak na styropianie to styropian a na tynkach tradycyjnych w miare mozliwosci gzymsy tradycyjne ciagnione z zaprawy cementowo-wapiennej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 02.08.2005 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2005 Znalazłem dwa produkty jeden na styropianie drugi na styrodurze. Co do decyzji jeszcze nie wiem, jedni mówią że styrogur jest wiotki i zbyt małą powłoką cem-wap. pokryty co powoduje ,że można palec wgnieść nie sprawdziłem tego. Natomiast styropian jak dla mnie nie ma wad, prócz może wzornictwa, ale to inna kwestia. http://foto.onet.pl/upload/26/18/_512582_n.jpg Mam pytanko, czy można wylać cementowy parapet, łącząc go z elementem listwy podparpetowej[zdjęcie]. Jak zachować szczelność łączenia i czy to praktyczne rozwiązanie. W starych łódzkich kamienicach widziałem takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 03.08.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 NIe lej cementu na styropian, bo to się żle skończy - duża rożnica rozszerzalności , naprężenia i gwarantowane pęknięcia. Jak chcesz eksperymentować, to ew. jako ostateczna warstwa - ciekłą folia pomalowana farbą, przynajmniej będzie wodoszczelne, ale to dalej wynalazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 03.08.2005 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 To co robić? A może styropian z klejem, jak ty byś zrobił, czym wykończyć blacha, płytki ceramiczne, czy może jeszcze coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 03.08.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Styropian z klejem to mechanicznie dobre ozwiązanie, ale nie wytrzymuje próby czasu na wodę. Leży śnieg i podlega cyklom zamarzania i odmarzania. Nic nie wytrzymuje oprócz materiałow "parapetowych". Słyszałem buńczuczne wypowiedzi o "gwarantowanych" technologiach tego typu, ale nie więcej niż po 3 latach zaczynają się problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 03.08.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Mogę tylko dodać, że jakakolwiek wystająca część sztukaterii niezabezpieczona przed opadami,na której będzie osadzał się kurz, po pewnym czasie zabrudzi albo ościeże okienne (drzwiowe) od spodu, i (lub) będą brzydkie zacieki z boków takiej sztukaterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 14.10.2005 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 ile płaciliście za "zdobienia" okien styropianowymi prostymi listwami -czyli w przekroju prostokąt np 15x3 cm robionymi na budowie przez ekipę tynkarską ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 15.10.2005 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 17.10.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 jakie ceny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek Jurecki 19.10.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 12.04.2006 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Czy można klejem do styropianu wyrównywać głębsze nierówności, czy klej to tylko klej, czy ma to wpływ na trwałość i wytrzymałość. Chodzi o zrobienie parapetu, musze zrobić spadek i nie mam pomysłu jak to wykończyć i jak zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rosomaki 18.08.2006 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 dzięki za wątek o gzymsach!! mamy mieć troche gzymsów zewnętrznych i w związku z tym moja wielka prośba o ratunek i podpowiedzi w temacie dylematów następujących: 1. z czego zrobić gzymsy (styropian czy cos lekkiego twardzego, i czy to ma b duze znaczenie - super jest zapewne styrodur polecanej firmy LINTON ale na razie ceny mnie poraziły), 2. czym gzymsy powinny byc już wykonczone, bo rozumiem że najlepiej żeby były już tylko do zaciągnięcia koloru? (czyli nie z 'gołego' styropianu, bo nie wiem czy panowie tynkarze będą chętni poobrabiać te centymentowe ząbki;-) i ile za to powiedzą..) 3. kto takie gzymsy produkuje - oprócz wspomnianej firmy (ich tez poproszę o wycenę, ale coś mi się nie wydaje żeby wyszło akceptowalnie..) 4. na jaki klej to przyklejać? Tynkarze takich rzeczy nie robili, ale sa dokładni i jeśli dostaną klej to przykleją na kazdy. Sciana dwuwarstwowa, 25 pustak U, 12 styropian, tynk jeszcze nie wiemy jaki (na razie probuję przebrnąc przez wątek wełna czy styriopian Mity i fakty, jak już doczytam co w którą stronę powinno wyparowywac, to sie okaże czy warto silikonowy). Na razie pomysł jest, aby tam gdzie gzyms wchodzi pod obróbki blacharskie był on przyklejony do ściany (czyli ocieplenia) a od gory przykręcony do jakiejs płyty leżącej pod obróbką. Tak będzie na ścianach szczytowych zwanych ogniomurami, nie wiem co z parapetami? Np i listwy wokoł okien to chyba tylko na klej, wiec lepiej żeby nie odpadły zbyt szybko... 5. co jeszcze trzeba wiedzieć?????? wiem że moje słownictwo jest nie bardzo fachowo budowlane, przy kolejnym domu będe mądrzejsza;-) specjaliści, odezwijcie się pleaseee! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 22.08.2006 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=68853&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=Tam tez cos znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 01.04.2007 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Wreszcie udało mi się coś zrobić http://foto0.m.onet.pl/_m/2d1a89decc68f84081714adc4ee0f0a4,5,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/e3dcbccbcc03c3c13057a23c6706f513,5,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/1a00d4cd8750ad7cc99f779d65d1da9c,5,19,0.jpg Bez obróbek blacharskich zostawiam tak jak teraz, musze tylko jeszcze pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.04.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Wreszcie udało mi się coś zrobić http://foto0.m.onet.pl/_m/2d1a89decc68f84081714adc4ee0f0a4,5,19,0.jpg http://foto3.m.onet.pl/_m/e3dcbccbcc03c3c13057a23c6706f513,5,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/1a00d4cd8750ad7cc99f779d65d1da9c,5,19,0.jpg Bez obróbek blacharskich zostawiam tak jak teraz, musze tylko jeszcze pomalować. Ładnie. Rozumiem, że parapety są cementowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 02.04.2007 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Nie, chociaż cement jest ale około 5mm, reszta to styropian i na zewnątrz specjalny środek z firmy Sto , do zabezpieczeń powierzchni cementowych. Sztukateria zrobiona ze styropianu obciągnięta klejem z siatką i profilami aluminiowymi (chodzi o parapety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts